Den yngsta kaptenen: Promoverades i Málaga CF efter tre operationer

Den yngsta kaptenen: Promoverades i Málaga CF efter tre operationer

I Málaga CF:s kända säsong i La Liga 2017-2018, när de åkte ur La Liga, hamnade den unge uruguayaren med italienskt blod i ådrorna, Fede Ricca, på operationsbordet tre gången. En axelskada höll honom tillbaka liksom hans position som vänsterback, och positionen övertogs av skiftande aktörer.

 
Den 1 december firar Ricca sin 24-årsdag med en tydlig roll – Muñiz, den nya Málaga-tränaren från Asturien, har gjort honom till anfallare för sitt division 2 lag. Med sin blygsamma attityd och utan eviga gester, som hans föregångare Recio (27 år och nu i Leganés i Madrid), är han en atypisk kapten – även åldersmässigt.
 
Med sina bara 24 år är han den yngsta i de två bästa ligorna det fotbollsglada Spanien – La Liga och La Liga 1/2/3/ (division 2). Hans ödmjuka väsen och lugna personlighet ger respekt i omklädningsrummet. Hans bidrag till att Málaga-laget framstår som en staden enhet är väsentlig.
 

Kort karriär – nu med stort ansvar

Ricca är singel och bor i Benalmádena – och är sig själv, liknar ingen annan:
Med bara två klubbar på sitt CV – Danubio, Uruguai, som han blev mästare med 2013-2014, och nu Málaga CF, har han ännu inte blivit en del av den resande fotbollscirkusen där spelare ofta kommer att representera minst ett tiotal klubbar i världen under deras karriär. Hans kontrakt i Málaga CF skrevs 2016 och är på 4 ½-säsing, och som situationen nu är i klubben är han redo att förlänga.
 
”Jag är stolt över att bära kaptensbindeln i en stor klubb som Málaga CF”, säger han och fortsätter: ”Med det följer ansvar och det har jag varit redo att axla redan från början. Det är ett ansvar som tränare Muñiz gav mig redan under pre-säsongen, då han också utpekade Adrian och Lacen som andra- respektive tredjekapten. Som kapten ska du även vara en bra förebild för de yngre spelarna – inte bara under match utan även vid träning och utanför banan. Man måste skapa en god stämning i spelartruppen – skapa en stark enhet. Och själv tycker jag att jag har rätt karaktär och personlighet för kaptensjobbet”, säger Ricca.
 

Rollerna fördelade – med en ny bra tid

Unge Ricca är imponerad av sin rutinerade lagkamrat N’Diaye från Senegal, som med sin stora arbetsradie på mittfältet styr spelet mot att Málaga CF ska avancera i La Liga.
”Men det är hela gruppen som bär fram oss”, säger Ricca och tillägger: ”Det känns skönt att alla spelare har förtroende.” Men Ricca missa förra säsongen helt och hållet då hans karriär lades på hyllan på grund av tre axeloperationer: ”Det var frustrerande att jag inte blev kry utan i stället hamnade på operationsbordet igen. Jag verkligen led. Men jag var stark i sinnet och säker på att det skulle komma en bra tid för mig.”
Den tiden har nu kommit!

Om Ricca

Fullständigt namn: Federico Ricca Rostagnol
Född: 1 december 1994 i Tarariras, Uruguay
Nationalitet: Uruguayansk med italienskt pass
Position: Vänsterback
Längd/vikt: 179 cm/72 kg.
 

Kort karriär

2013 – 2015: Danubio, Uruguay: 67 matcher – 4 mål.
2016 – 2020: Málaga CF, Spanien: 60 matcher – 2 mål
Landskamper:
5 U23 och 1 A-landskamp för Uruguay
Uttagen till Uruguays brutto-trupp till både Copa Libertadores och Copa Sydamerika.

Ålder på kaptener i de två bästa divisionerna

LA LIGA:
Huesca: Camacho, 38 år
Betis: Joaquín, 37 år
Eibar: Ricico, 36 år
Getafe: Jorge Molina, 35 år
Villarreal: Bruno, 34 år
Levante: Pedro López, 34 år
Rayo Vallecano: Alberto, 32 år
Alaves: Manu García, 32 år
Valladolid: Javi Moyano, 32 år
Real Madrid: Sergio Ramos, 32 år
Atlético Madrid: Godín, 32 år
FC Barcelona: Messi, 31 år
Athletic Bilbao: Susaeta, 31 år.
Valencia: Pareiro, 31 år
Girona: Granell, 30 år
Leganes: Szymanovski, 30 år
Sevilla: Navas, 30 år
Real Sociedad: Illarramendi, 28 år
Celta Vigo: Hugo Mallo, 27 år.
 
DIVISION 2
Elche: Nino, 38 år
Las Palmas: David García, 36 år
Mallorca: Xisco, 36 år
Osasuna: Miguel Flano, 34 år
Cadiz: Servando, 34 år
Majadahonda: Basilio, 34 år
Numancia: Ripa, 33 år
Lugo: Carlos Pita, 33 år
Zaragoza: Zapater, 33 år
Deportivo la Coruña: Bergatinos, 33 år
Tenerife: Suso Santana, 33 år
Reus: Olmo, 33 år
Oviedo: Berjon, 32 år
Gimnastic: Manu Barreiro, 32 år
Almería: Trujillo, 31 år
Córdoba: Alfaro, 31 år
Alcorcón: Toribio, 31 år
Sporting Gijón: Canella, 30 år
Albacete: Arollo, 30 år
Granada: Alberto Martinez, 29 år
Estremadura: Willy, 26 år
Málaga CF: Fede Ricca, 24 år

Kasserad av shejken – nu inhyrd av Zaragoza

Málaga CF:s klubbägare, shejk Al-Thani, orsakade dramatik i klubben inför säsongen. Han kasserade Lucas Alcaraz med inte färre än 16 tränarjobb bakom sig som ny coach. Alcaraz var annars rekommenderas av klubbens dåvarande sportchef, Mario Husillos. Sistnämnda sa upp sig i protest och reste till engelska West Ham.
Som bekant tillträdde Muñiz i stället rollen i Málaga CF medan Alcaraz, före detta landslagstränare för Algeriet, förblev ledig på marknaden. Detta fram till det att division 2 klubben Zaragoza sparkade baskern Imanoel Idiakes den 22 oktober, efter tio dåliga matcher, och så antog Alcaraz tjänsten. Men redan efter bara fem spelrundor inträffade de första avskedandena i division 2: Cádiz gjorde sig av med sportchefen Juan Carlos Cordero och bytte ut honom mot Oscar Arias. Som bakgrund till detta låg bland annat den dåliga turnéstarten för Cádiz
Och det var också en sådan som kostade en annan basker, nämligen Joseba Etxeberria, tränarjobbet på Teneriffa. Han blev utbytt mot Jose Luis Oltra och det var Oltra som senast lyfte upp ö-klubben i La Liga, varefter han fick sparken. Oltra håller normalt inte speciellt länge i de klubbar där han är cheftränare. Hans CV skvallrar om inte färre än 13 klubbyten och tillsammans med Alcaraz är han en av de mest utbytta inom spansk fotboll.

Resultat Málaga CF

CD Lugo – Málaga CF 1-2
Málaga CF – Alcorcón 1-0
UD Almería – Málaga CF 0-1
Málaga CF – CD Tenerife 1-0
Málaga CF – Córdoba CF 3 – 0
UD Las Palmas – Málaga CF 1-0
Málaga CF – Majadahonda 1 – 0
Deportivo La Coruña – Málaga CF 1 – 1
Málaga CF – Albacete 2 -1
Elche – Málaga CF 2– 0
Málaga CF – Numancia 2 – 0
Osasuna – Málaga CF 2 – 1
Sporting Gijon – Málaga CF
Málaga CF – Gimnastic
Efter detta låg Málaga CF på plats XX i division 2.

Avskedad

I början av detta årtusende rosades Dely Valdes, landslagsspelare från Panama, på Estadio La Rosaleda. Tillsammans med Dario Silva, från Uruguay, utgjorde han anfallarduon kallad ”Doble D” i det Málaga-lag som kom upp i toppen av den dåvarande internationella Toto-turneringen för att senare bli eliminerad av portugisiska Boavista i turneringen, som motsvarar dagens Europa League. Som tränare ledde Dely Valdés under förra säsongen Málaga CF:s andra lag, Atletico Malagueño, upp till den tredje bästa divisionen i Spanien, Secunda B. Nu är han avskedad. Det blev sju matcher i Secunda B, med trista förluster och bara ett mål – vilket blev en naturlig orsak till att få sparken. Atlético Malagueño är drabbat av att lagets två bästa spelare, Harper och Hicham, nu används av cheftränaren Muñiz i division 2-laget och det har inte kommit någon ny förstärkning. Som avlösare för Dely Valdés hyrde Málaga CF in den 45-åriga Manolo Sanlúcar, som har fått sparken i Murcia förra säsongen. Som aktiv spelade Sanlúcar för bland annat Málaga CF andralag i division 2. Han fick snart in Atlético Malagueño på poängtavlan.

Málaga CF:s sportchef dömd för pengatvätt

Genom att redan från början samarbeta med polisen och åklagarmyndigheten har sportchefen för Málaga CF, José Luís Peréz Caminero, från Madrid, fått ett milt straff för pengatvätt. Vid provinsdomstolen i Madrid dömdes Caminero till fyra månaders villkorlig fängelse samt böter på drygt 20 000 euro. Åklagarmyndigheten yrkade på fyra års ovillkorlig fängelse.
Fallet började redan 2009 när polisen grep Caminero i rondellen Ruben Dario i Madrid med inte mindre än 58 500 euro i sin bil. Det handlade om pengatvätt för en mexikansk/colombians narkotikamaffia – ett fall vari ytterligare 14 personer var inblandade. Totalt beslagtog polisen 1 843 550 euro! Den centrala platsen för olagligheterna var en juvelerarbutik i Madrid.
När Málaga CF skulle anställa Caminero – en före detta framgångsrik spansk landslagsspelare – var de väl medvetna om brottet. När han tillträdde tjänsten sa han själv: ”Det är ett personligt problem har ingenting att göra med min professionella roll i Málaga CF, som jag nu fokuserar på. Jag har ett liv utanför klubben. Jag är lugn. Situationen är under kontroll och för Málaga CF finns jag tillgänglig dygnet runt.”
Hade Camineros fängelsestraff vari ovillkorligt hade han inte haft någon tjänst hos Málaga CF. Men nu kan han i stället börja planera januaris transferfönster.
 

Kan nu agera fritt på La Rosaleda

I september förbjöd La Liga-organisationens nationella anti-våldskommission Malaka Hinchas att stötta Málaga-laget på Estadio La Rosaleda med flaggor och banderoller m.m. Härmed blev Malaka Hinchas, tillsammans med den andra fotbollsupporterklubben Broken Front, stoppad i att stötta spelarna maximalt från bakom mål. Detta är en förordning som getts till flera spanska toppklubbars supportrar, som anses vara hardcore-supportrar. Malaka Hinchas protesterade mot beslutet med stöd från Málaga CF-ledningen. Dokumentation från La Rosaleda visade att Malaka-gruppen inte kan betecknas som hardcore – alltså, att de inte är en våldsam och radikal grupp. Så nu agerar alla supportergrupper på Estadio La Rosaleda fritt i deras stöd till Málaga-laget i dess strävan på att återta en plats i La Liga.

Sista betalningen till konkursboet

För 12 år sedan förklarade Málaga CF sig i konkurs frivilligt. Då hette ägaren Fernando Sanz, han var president i Real Madrid under åren 1995-2000. Då löd den ackumulerade skulden på 28,5 miljoner euro. Men en mycket fördelaktig överenskommelse gjordes med fordringsägarna och den sista betalningen på 231 244,09 euro har nu betalats. Den största skulden var till skatteverket.
Málaga CF:s nuvarande ägare, shejk Al-Thani, övertog klubben för tio år sedan men konkursen följde med, och han försatte klubben i ytterligare skuld. Men den skulden hanterades genom försäljning av spelare och förnuftig daglig drift.

Tribunalplatser hos La Peña de Dinamarca

Fotbollsintresserade på Costa del Sol i Spanien samt från andra länder är välkomna att kontakta La Peña de Dinamarca för biljetter till toppmatcher på Estadio La Rosaleda i Málaga. Klubben har fina tribunplatser på den ena långsidan i skydd för eventuellt regn.
Innan match intas en lättare måltid med matchupplägg i Casa Danesa/Club Danés på Mijas-vägen, därefter buss tur-och-retur till stadion.
Medlemsrabatter till alla matcher.
Match i december på Estadio la Rosaleda:
1/2: Málaga CF – Granada CF
15/16: Málaga CF – Cádiz CF
Och i januari 2019:
5/6: Málaga CF – CF Reus
19/20: Málaga CF Lugo
Matchtider är ännu inte fastställda.
 
Kontaktpersoner:
Ordförande Morten Møller
+34 617 700 424
info@malaga-support.dk
 
Kassör Gabrielle Duebæk
+34 699 652 896
kontakt@Málaga-support.dk
 
La Peña de Dinamarca är den enda officiella danska Málaga CF-supporterklubben upptagen i Federación De Peñas Malaguistas i Málaga CF. Klubben har fler än 300 medlemmar samt stöttar cancerhospicet Cudeca i Benalmádena.
Klubben välkomnar nya medlemmar.
www.malaga-support.dk
Av Morten Møller

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.