Medan bollen rullar… Ödesstunder

Medan bollen rullar... Ödesstunder

Rättssak kan kosta shejken Abdullah Al-Thani makten medan en uppryckning till La Liga nu är tveksam för Málaga CF
 
Benalmádena-pojken Isco kastade glans över fotbollen i Málaga – och strödde guld över Málaga CF, när klubben sålde den nu 26-åriga anfallaren till Kungaklubben Real Madrid.
Avkastningen för honom låg på 30 miljoner euro efter Costa-klubbens triumf i Champions League med ett dramatiskt utträde till den tyska toppklubben Borussia Dortmund på Westfalen stadion i delstaten Nordrhein-Westfalen. På den tiden var Málagaklubben så framgångsrik på gräset som en förblödande tjur på arenan, och hade en skuld på drygt 100 miljoner euro. Det var problem med betalningar av spelarnas löner, skatter till statskassan liksom betalningar till den europeiska fotbollsunionen UEFA.
 
Det sa huvudvittnet i domstolen i Málaga, den före detta exekutiva direktören för Málaga CF, Moyad Shatat. Rättssaken handlar om huruvida hotellkedjan BlueBay år 2013 övertog 49 procent av klubbägandet och av presidenten Muhammed Abdullah Ben Nasser Al-Thanis aktiemajoritet på 97 procent. En grupp av småaktionärer med 3 procent vill ha majoritet ihop med BlueBay. De har i förväg stämt Al-Thani för att ha använt klubbens pengar till privata ändamål som fastigheter och bilar.
 
Medan tvisten utkämpas bakom väggarna i Ciudad de Justicia i Málaga strids en hård kamp på planen, men Málagalaget gör inte tillräckligt för att nå en uppryckning från division 2, och La Liga känns långt bort. Många oavgjorda matcher, bland annat på hemmaplan Estadio La Rosaleda, har grumlat visionen om att lyckas ta steget upp.
 
Grumliga var dock inte Shatats ord i rätten. Han, som mellan år 2012-2015 var Al-Thanis högerhand, hade ihop med den dåvarande viceordförande och administrativ direktör i klubben, den nu 50-åriga Abdullah Ghnub, fullmakt att fatta beslut för klubben å Al-Thanis vägnar.
”Vår skuld var enorm. Klubben var ett tag insolvent”, har Shatat sagt, samt: ”Vi hade behov av all möjlig hjälp. BlueBays Jamal Satli Iglesis och hans team kom in i klubben för att hjälpa oss att överleva. Med i detta var även Gonzalo Hervãs från toppledningen.”

Isco och skatt

Shatat informerade om att Hervãs vid en tidpunkt var en del av den dagliga ledningen i Málaga CF, från början av 2013.
”Vi hade riktigt stora ekonomiska problem. Skillnaderna mellan intäkter och utgifter var allt för stora. BlueBay kom in för att hjälpa med ’ledning och finansiering’”, förklarade Shatat.
Inför domaren sa han även att Hervãs deltog under ett möte med skattemyndigheten i Sevilla för att försöka förhandla den skatteskuld som Málaga CF hade. Dessa möten gjorde det var möjligt att få till ett avtal om att sälja Isco till Real Madrid, för att hålla klubben levande.

Toppfolk sparkade

I rätten nekade Al-Thani, omgiven av sina advokater, kännedomen om både aktieavtal samt personerna från BlueBay. Han fråntog själv Abdullah Ghnub hans funktioner i Málaga CF medan Moyad Shatat sades upp år 2015, efter 3 års hårt slit i klubben.
Shatat är nu administrerande direktör i division 2-klubben Elche CF.
Under hans tid i Málaga CF bestod ledningen tillsvidare av generaldirektören Vicente Casado, finansdirektören Manuel Novo och sportchefen Mario Husillos. Dessa tre fick sparken samma vecka av Al-Thani – grundat på bristande förtroende. I stället satte Al-Thani in sina barn i ledningsgruppen – som ”gästar” klubben lika sällan som Al-Thani själv.
Förövrigt är Málaga CF nu skuldfritt.
 
Om shejk Al-Thani
Övertog Málaga CF för 9 år sedan för 36 miljoner euro och räddade klubben från konkurs.
Han är född den 29 september 1969 i Doha i Qatar.
Han är släkt med landets emir, Tamin Al-Thani, och alltså medlem av landets kungafamilj.
Som ung studerade han ledarskap och företagsadministration i Egypten och han är väl insatt i affärer med styrelseposter samt aktieinnehav i bolag i fler än 30 länder. Han sysselsätter fler än 3 000 människor.
Bland de företag som han är engagerad i finns Bank Doha, hotellkedjor, shoppingcenter, mobiltelefonbolaget PhoneSat, resebyråer, modebutiker, elektronikbolag och försäljning av bilar och lastbilar i bolaget Ben Nasir Abdullah och Sons Trading.
Utöver fotboll (som han inte verkar så jätteintresserad av) är hans intressen hästkapplöpning och lyxbilar.
Al-Thani är hedersmedlem av Qatar Club Al-Rayyan, som har fotboll, basket, handboll, vollyboll och bordtennis.
 
Ny sponsor hos Málaga med känd spelare som direktör
Energibolaget Energia Malaguista har anslutit sig till sponsorskaran för Málaga CF. När kontraktet skrevs under representerades bolaget av den skotska fotbollslegenden Steve Archibald, som avslutade sin lysande karriär med en sista säsong 1989-1990 i La Liga-klubben Espanyol i Barcelona.
Steve Archibald hade stora framgångar i FC Barcelona, där han avlöste Maradona i 1985 med mästerskap och toppmålgörarstatus. Innan sin tid i Spanien spelade han för skotska Archibald, skotska Aberdeen och för engelska Tottenham Hotspurs.
Steve Archibald är nu administrativ direktör för Energía Malaguista.
”I Energía Malaguista är vi glada över att vara energisponsor i Málaga CF”, säger Archibal.
Energía Malaguista är en del av FC Energi-koncernen, som även är med och sponsrar flera andra spanska klubbar.
 
Så har det gått denna säsong
Málaga CF:s resultat i division 2 hittills:
CD Lugo – Málaga CF 1-2
Málaga CF – Alcorcón 1-0
UD Almería – Málaga CF 0-1
Málaga CF – CD Tenerife 1-0
Málaga CF – Córdoba CF 3 – 0
UD Las Palmas – Málaga CF 1-0
Málaga CF – Majadahonda 1 – 0
Deportivo La Coruña – Málaga CF 1 – 1
Málaga CF – Albacete 2 -1
Elche – Málaga CF 2– 0
Málaga CF – Numancia 2 – 0
Osasuna – Málaga CF 2 – 1
Sporting Gijón – Málaga CF 2 – 2
Málaga CF – Gimnastic 2 – 0
Extremadura – Málaga CF 1 – 0
Málaga CF – Granada CF 0 – 1
RCD Mallorca – Málaga CF 1 – 2
Málaga CF – Cadiz CF 1 – 0
Real Oviedo – Málaga CF 0 – 0
Málaga CF – Reus 0 – 3
Real Zaragoza – Málaga CF 0 – 2
Málaga CF – CD Lugo 2 -1
CD Tenerife – Málaga CF 0 – 0
Málaga CF– UD Almería 1 – 1
Málaga CF – UD Las Palmas 0 – 0
Rayo Majadahonda – Málaga CF 0 – 1
Málaga CF – Deportivo La Coruña 0 – 0
Córdoba CF – Málaga CF 1 – 1
Málaga CF – Osasuna 1- 2
CD Numanci – Málaga CF ????
Efter detta låg Málga på plats???
 
Tribunplatser finns hos La Peña de Dinamarca
Fotbollsintresserade på både Costa del Sol och från andra länder är välkomna att kontakta La Peña de Dinamarca för biljetter till toppmatcher på Estadio La Rosaleda i Málaga. Klubben har fina tribunplatser i mitten av den ena långsidan, i skydd för eventuellt regn.
Innan match serveras en lättare måltid med matchupplägg i Casa Danesa/Club Danés på Mijas-vägen, därefter buss tur-och-retur till stadion.
Medlemsrabatter till alla matcher.
Matcher i april på Estadio la Rosaleda:
13/14: Málaga CF – Extremadura
27/28: Málaga CF – RCD Mallorca
och i maj:
11/12: Málaga CF – Real Oviedo
25/26: Málaga CF – Real Zaragoza
Matchtider är ännu inte fastställda.
Kontaktpersoner:
Ordförande: Morten Møller
+34 617 700 424
info@malaga-support.dk
Kassör: Gabrielle Duebæk
+34 699 652 896
kontakt@malaga-support.dk
La Peña de Dinamarca är den enda officiella danska supporterklubben för Málaga CF upptagen i Federación De Peñas Malaguistas i Málaga CF. Klubben stöttar cancerhospicet Cudeca i Benalmádena.
Klubben välkomnar nya medlemmar.
www.malaga-support.dk
 
Av Morten Møller

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.