KAOS-piloten

Demonstrationer mot shejk Al-Thani från fans, rapporter om honom till Qatars ambassad och borgmästare de la Torre tar starkt avstånd från klubbägarens behandling av Málaga CF och sportchefen Caminero, i en dramatisk start på denna fotbollssäsong.
 
Man kan undra om någon klubb i världen upplevt någonting liknande som Málaga Club de Fútbol?

Jag tror inte det.
 
Alla, högt som långt, önskar se den 50-åriga presidenten och klubbägare shejk Abdullah Al-Thani från Doha i Qatar fara åt pipsvängen. Eller det räcker med att han kastar in klubbhandduken och stannar i sitt hemland. Nu har det gått 10 år sedan han köpte den då konkurrenshotade klubben Málaga CF för 36 miljoner euro.

Sedan skuldsatte han klubben och nu, inför denna säsong i division 2, har han totalt förlamat klubben och sportchefen Caminero, 53-årig före detta toppspelare från Madrid, som inför förra säsongen skrev under ett treårigt kontrakt med Málaga CF.
 
De spelarköp för säsongen som började den 17 augusti och som skulle få Málaga CF:s sportsliga budget på fötter lät Al-Thani bli att säga okej till. Caminero reste sig, men uttalade sig lojalt i detta kaos, vari han tvingades avbryta fyra-fem spelarköp och det japanska stjärnköpet Shinji Okazaki från Leicester City stod överraskande utan spelarlicens. Det professionella spanska fotbollsförbundet varnade alla agenter och deras spelare om att det inte gick att få licens i Málaga CF innan klubben fått intäkter genom försäljning av spelare.
Shejk Al-Thani äger 97 procent av aktierna i Málaga CF. Hotellkedjan BlueBay har på rättslig väg säkrat sig 49 procent av dessa, men ett eventuell överklagande är ännu inte avklarat.
 
Till Al-Thani: Sälj dina aktier!
 
Minoritetsaktieinnehavare samlade i ”Association of Small Shareholders”, ledda av Antonio Aguilera, gick så långt att de rapporterade Al-Thani till Qatars ambassadör i Madrid, Mohammed Jaham Al Kuwari. I ett brev förklarade de situationen som Al-Thani försatt Málaga CF i. Allt med djup oro och besvikelse över den tråkiga image som Málaga CF fått under shejkens ledning.

Brevet lyfter fram två saker som provocerar:
Att shejken som medlem av ”Qatar Royal House” inte kan visa sig seriös i sina handlingar. Han kommer inte till möten hos det professionella spanska fotbollsförbundet och missköter sina plikter inför de personer som han anställt i Málaga CF, inför sina spelare samt andra klubbar och spelarrepresentanter.

Samt med hänvisning till den försummade transfermarknaden.
 
Aktierepresentanterna fortsatte att beklaga sig över de rättsfall som BlueBay varit tvunget att starta mot Al-Thani. De bad ambassadören att skicka vidare deras brev till ”Qatar Royal Family” för att informera dem om den dramatiska verkligheten i Málaga CF. Skapad av en av deras egna!
 
De uppmanade Al-Thani att sälja sin aktieandel och inte visa sig i klubben mer!
 
Shejken lånade ur klubbkassan

I en tidigare förklaring till allmänheten uppmärksammade minoritetsaktionärerna att Al-Thanis enväldigt lånat 4 miljoner ur klubbkassan – och att samma kassa använts till köp av en stor villa samt till köp av bilar till barnen, som utgör den så kallade styrelsen i Málaga CF.
 
Vidare sades det så här om Al-Thani:
”Vi är inte skyldiga dig någonting. Vi är inte anställa, du kan hota eller skrämma. Vi har inget jobb att förlora. Vår prioritet är vårt lag och vår klubb, som bär namnet på den stad vi älskar. Vi betalar våra säsongskort och förtar oss inga fördelar som gratis resor eller biljetter. Vi är med för att hjälpa Málaga CF. Därför har vi investerat aktier i klubben – en symbol för stolthet och oändlig kärlek till vårt Málaga CF. Och det är inte till salu. Vi kämpar vidare.”
 
Demonstrationer och borgmästarbekymmer

Kvällen den 9 augusti deltog flera tusen personer, ledda av förbundet av supporterklubbar och de två största av dessa, Málaga och Fron Bolerón, i en demonstration mot Al-Thani utanför Estadio La Rosaleda i nordöstra Málaga. Med sång i den ljumma sommarkvällen krävde de hans avgång:
”Al-Thani gå nu. Al-Thani gå nu.”
”Málaga är vi. Málaga är vi.”
Det var inte den första demonstrationen, det har tidigare hållits en inne i centrala Málaga.
 
I början av augusti tog Málagas borgmästare, Francisco de la Torre, vanan trogen emot sitt säsongskort tillsammans med en delegation på La Rosaleda. I samband med detta kommenterade även han Al-Thanis passivitet och sveket mot Málaga CF.

”Nödvändiga beslut ska fattas snabbt och överensstämma med det som sportchefen Caminero önskar. Han är experten vi kan lita på. Jag hoppas att Al-Thani lever upp till sitt ansvar som klubbägare. Kommunen älskar klubben och har hjälpt till vid många tillfällen. Men jag är bekymrad, liksom ni andra fans.”
 
Shejkens svar:
”Gud är med oss!”
Från sitt gömställe i Qatar löd det, på Twitter, kortfattat från Al-Thani:
”Jag vet att det är en svår tid men allting får en lösning snart. Snälla, oroa er inte. Gud är med oss.”
Ordföranden för det professionella förbundet, Javier Tebas, håller noga koll på ekonomin i Málaga CF och de övriga klubbarna i Spanien. Lagen om ekonomisk fair play ska hållas – den Al-Thani och Málaga CF bröt mot under succésäsongen i Champions League år 2012-2013.

Under ett möte i Málaga sa han:
”Málaga CF måste sälja spelare för att få budgeten att hålla.”
För klubbens existens lugnade det honom att Málaga CF inte längre har några skulder till statskassan, försäkringsbolag eller spelare.
Det kan handlas fram till 2 september
 
I allt detta kaos gick piloten på projektet i Málaga CF, sportchefen Caminero, runt – ofta med mobiltelefonen klistrad vid örat. Han ville agera för att få spelarbudgeten på plats, men fick inte lov av shejken att göra det. Situationen vid redaktionsstopp för detta magasin var att ledade personer från BlueBay, Gonxalo Hervas och Jamal Salti Iglesias, erbjöd sig att överta det dagliga ledarskapet i klubben!
 
Transferfönstret stängs natten till den 2 september. ”Och innan dess har jag sålt spelare för 20 miljoner euro”, sa plötsligt Al-Thani!
 

Skickade revisorer till Málaga CF

Sommaren har bjudit på två överraskande revisionsbesök hos Málaga CF. Bägge iscensatta av shejk Al-Thani, klubbens ägare och president. I slutet av juni skickade shejken ett sändebud från sitt land, Qatar, för att studera statusen för ekonomin samt samla in information och sända det hela till Al-Thani. Han spenderade flera dagar på kontoret då han hade kontakt med medarbetare och så åkte han med sina slutsatser.
En liknande aktion gjordes i augusti. En oberoende revisor från London anlände för att utarbeta en ny rapport till Al-Thani om klubbens ekonomiska status. Och utan anledning gick Tl-Thani i gång med nödvändiga, ekonomiska handlingar på spelarmarknaden.
 
”Shejk Al-Thanis dårskap har inga gränser. Han tycks vara helt ovetande kring verkligheten. Situationen i Málaga CF börjar bli allvarlig. Hans blockad i ledningen kväver planering och skapar panik i organisationen samt bland fans.”
Journalist Antonio Gongora, Dagtidningen Sur
 

Även Almería ägs nu av en arab

Spåren efter Al-Thani i Málaga CF skrämmer inte UD Almería, som också spelar i den andra divisionen. Den saudiska Turki Al-Sheikh har övertagit 96 procent av aktierna i bolaget som äger klubben. Han har övertagit den stora posten för 20 miljoner euro samt betalat klubbens skuld på strax över 7 miljoner euro. Al-Thanis köpesumma för Málaga, för snart 10 år sedan, uppgick till 36 miljoner euro.
Turki Al-Sheikh är utbildad vid King Fahd Security College 2001 med examen i säkerhetsvetenskap. Därefter har han arbetat i olika sektorer vid hans lands regering, bland annat inrikesministeriet, försvarsministeriet och för kronprinsen.
2015 utnämndes han till rådgivare för Royal Court och 2017 till Royal Council med rang av minister. 2017 utnämndes han även till ny president för General Sports Authority.
Turki Al-Sheikh Mohammed har utnämnt El Assy till generaldirektör för UD Almería.
Shejk Al-Thanis Málaga CF möter Turki Al-Sheikh UD Alemría på Estadio La Rosaleda helgen den 7/8 september.

Ny stjärnspelare en marketingkupp

Nu säljs det matchkläder från Málaga CF i Osaka, Japans tredje största stad. Det är nämligen så att stjärnspelaren Shinji Osazaki, som Málaga på något mirakulöst sätt har säkrat sig under den så komplicerade transfersituationen. Den 33-åriga spelaren vill till spansk fotboll efter framgångsrika säsonger i VfB Stuttgart och FSV Mains 05 i den tyska Bundesliga samt i engelska Leicester City – bland annat under säsongen då denna klubb sensationellt vann det engelska mästerskapet. Här skapade Okazaki en minnesvärd anfallarduo med Jamie Vardy, och skapade fruktan bland alla försvarare. Okazaki med sin snabbhet och Vardy med sin utsökta målnäsa.
Under 119 lanskamper har japanen gjort 50 mål sedan hans debut 2008. Han representerade sitt land under de tre senaste VM-slutspelen i Sydafrika (2010), Brasilien (2014) och Ryssland 2018.
Ett scoop för Málaga CF – både på planen och som marknadsföring. 

Resultat i testmatcherna

Algeciras (division 3) – Málaga CF 0-0
Málaga CF – Córdoba (division 3) 1-1
Målgörare: Hugo
Málaga CF – Mallorca (La Liga) 0-2
Melilla (division 3) – Málaga CF 0 – 1
Målgörare: Hicham
Cadiz (division 2) – Málaga CF 1 – 0

De kom tillbaka till Málaga CF efter uthyrning

Juanpi, venezuelansk mittfältare, 25 år, från Huesca.
Santos, uruguayansk anfallare, 26 år, från Leganes.
Keko, spansk anfallare, 27 år, från Valladolid.
Rolon, argentinsk mittfältare, 24 år, från Genova i Italien.
Muñoz, spansk försvarare, 22 år, från Lugo och Cordoba.
Villanueva, venezuelansk defensiv mittfältare, 26 år, från Cadiz, Reus och Gimnastic.
Tighadouini, marockansk anfallare, 26 år, från Breda i Holland och Esbjerg i Danmark.

Lämnat Málaga CF efter säsongen 2018-2019

Ricca, uruguayansk back, 23 år, såld till FC Brügge i Belgien för 2 miljoner euro.
Harper, skotsk anfallare, 23 år, till Getafe, såld för 1,5 miljoner. euro. Uthyrd vidare till Alcorcón i division 2.
Rosales, venezuelansk back, 29 år, såld till Leganes för 1 miljoner euro.
(Förra säsongen uthyrd till Espanyol).
Jony, spansk anfallare, 25 år, såld till Lazio i Italien för 1 miljon euro.
(Förra säsongen uthyrd till Alaves).
Cecchini, argentinsk anfallare, 23 år, uthyrd till den amerikanska klubben Seattle Sounders för 160 000 euro för 18 miljoner euro. Här efter köpeoption på 1,7 miljoner euro (Málaga CF köpte honom från Banfield i Argentina på ett fyraårskontrakt för 4 miljoner euro för två säsonger sedan. Var förra säsongen utlånad till Banfield).
Kieszik, polsk målvakt, 35 år, till Rio Ave i Portugal, på fri transfer.
Werner, argentinsk målvakt, 23 år, uthyrd till Atlético San Luis i Mexico – ägs av Atlético Madrid.
Brezanic, serbisk försvarare, 30 år, till Partizan Beograd i Serbien, på fri transfer.
Pau, spansk defensiv mittfältare, 22 år, tillbaka till Villarreal, där han var inhyrd för en säsong.
Torres, spansk defensiv mittfältare, 33 år, har ställt in sin karriär.
Morãn, spansk mittfältare, 28 år, tillbaka till AEK Athen i Grekland, där han var inhyrd.
Lacen, algirsk mittfältare, 35 år, uppsagd.
Seleznov, ukrainsk anfallare, 34 år, uppsagd.
Blanco, argentinsk anfallare, 28 år, tillbaka till Shaktar Donetsk i Ukraina där han var hyrd.
Alejo, spansk anfallare, 24 år, tillbaka till Getafe, där han var hyrd.
Kone, ivoriansk anfallare, 28 år, till Deportivo La Coruna för en säsong – han ägs av Leganes. 

Málagaspelare involverade i matchfixing

Den 28-årige kantspelaren Sergio Gontan Keko med kontrakt i Málaga CF till 2020, men uthyrd till La Liga-klubben Valladolid förra säsongen, har hörts av polis i fallet som kallas Operation Oikos. Detta är en matchfixing-sak med ett tiotal personer inblandade, varav två har fått fängelse med kommit ut mot borgen på 100 000 euro.
En av dessa är den före detta Málagaspelaren Carlos Aranda som har redovisningsbyråer på flera platser i Spanien, bland annat i Málaga.
Matcherna som skulle vara uppgjorda i förväg är Valladolid – Valencia, då en 2-0 seger gav Valencia inträde till Champions League, samt division 2-matchen mellan Huesca och Gimnastic i slutet av förra säsongen. Huesca hade säkrat sig en plats i La Liga och Gimnastic undvek att flyttas ned genom att vinna.
Vidare har presidenten och den administrativa chefen för Huesca, Agustin Lasaosa, samt folk från klubbens läkarstab anhållits.
Lasaosa har nu dragit sig tillbaka från sina uppdrag i klubben.
De inblandade huvudpersonerna har även sysselsatt sig med pengatvätt.
Vidare undersöks även en U20-landskamp mellan Norge och Honduras då det fattats misstanke om att allt inte gått rätt till efter det ovanliga resultatet 12-0 till Norge.
De stora namnen i dessa saker är ofta spelarsyndikat på Balkan och i Fjärran östern. 

Tribunplatser finns hos La Peña de Dinamarca

Fotbollsintresserade på både Costa del Sol och från andra länder är välkomna att kontakta La Peña de Dinamarca för biljetter till toppmatcher på Estadio La Rosaleda i Málaga. Klubben har fina tribunplatser i mitten av den ena långsidan, i skydd för eventuellt regn.
Innan match serveras en lättare måltid med matchupplägg i Casa Danesa/Club Danés på Mijas-vägen, därefter buss tur-och-retur till stadion.
Medlemsrabatter till alla matcher.

Säsongen 2019-2020 börjar i mitten av augusti.
Matcher på Estadio La Rosaleda i september:
7 kl. 18.00: Málaga CF – UD Almería
18/19: Málaga CF – Rayo Vallecano
28/29: Málaga CF – Sporting Gijón

Kontaktpersoner:
Ordförande: Morten Møller
+34 617 700 424
info@malaga-support.dk
Sekreterare: Ole Hansen
+34 621 214 983
kontakt@malaga-support.dk
La Peña de Dinamarca är den enda officiella danska supporterklubben för Málaga CF upptagen i Federación De Peñas Malaguistas i Málaga CF. Klubben stöttar cancerhospicet Cudeca i Benalmádena.
Klubben välkomnar nya medlemmar.
www.malaga-support.dk
www.malaga-support.dk

Senaste artiklarna från En Sueco

Jul på spanskt vis

Året går fort, om 3,5 månad så är det redan dags för jul igen. Det kan vara smart att redan nu börja...

Kultur

Sarah Almagro - somos tu ola

I juli var det ett år sedan nu 19-åriga Sarah Almagro Vallejo lades in på sjukhus med svåra magsmärt...

Tema & Profiler

Veras Veranda

När man går på marknader är det vanligt att det finns en vagn vid vilken det står en man som gör brä...

Gastronomi

Rabies i Spanien

Rabies i Spanien I maj i år dog en norsk kvinna av rabies efter att hon smittats av en hundvalp und...

Tema & Profiler

Filmer inspelade i Spanien

Spanien är ett vidsträckt land med varierande landskap. Stränderna i söder lockar till soldyrkande...

Kultur

Välkommen tillbaka till BOSTADSBLOGGEN i En Sueco

Välkommen tillbaka till BOSTADSBLOGGEN i En Sueco Det är en stor glädje för mig att återigen varje ...

Bostadsnytt

Muebles Piramides firar 20-årsjubileum

Möbelbutiken vars fullständiga namn är Muebles Piramides Puerto, ligger öster om Málaga precis vid h...

Profiler

Är du trött på munsår?

Chloe och Friederich är holistiska behandlare som ser din kropp som en helhet och erkänner att din l...

Hälsa

Välmående fötter

Fötterna, tårna, är det vi har längst ned på benen och som i vardagen kanske hamnar längst ned på li...

Hälsa

Ögat

Denna månads ämne har valts då en av mina nära och kära vänner berättade om sina ögonproblem. Han ha...

Hälsa

Utflykter

Murcia

Murcia har närmare 450 000 invånare och sägs vara en av Spaniens kompaktaste städer. Så här finns det många människor och bilar, på en relativt liten ...

Utflykter

Las Minas de Bédar

Las Minas de Bédar ligger ca 30 km från Mojácar och här finns det en anlagd, spännande vandringsrutt som leder genom de gamla gruvgångarna och tunnlar...

Utflykter

Frigiliana håller sin tredje ”Ruta del Arte”

Frigiliana är en av de vackra byarna i Spanien och återigen i år hålls ”Ruta del Arte” i byns unika miljö. 50 konstnärer från tolv olika länder visar ...

Utflykter

Gastronomi

Veras Veranda

När man går på marknader är det vanligt att det finns en vagn vid vilken det står en man s...

Gastronomi

Tropisk mango odlas i La Cala de Mijas

Bara några minuters körning från La Cala de Mijas hittas gården Granja Ecológica Las Penca...

Gastronomi

Alkoholfri sommar?
 Här är alternativen!

Ska du köra hem? Vill du passa på med vikten? Eller kanske har du andra orsaker till att b...

Gastronomi

Veras Veranda: Oreo-glasskaka på chokladkaksbotten

Jippi! Nu ska ni få ett recept på en efterrätt som verkligen passar alla. Detta är en hit ...

Gastronomi

Sabor a Málaga: Citroner

Exporterar norrut I en ensam industrilokal på landsbygden i Alhaurín de la Torre möter ...

Gastronomi

Gazpacho – en portion spansk historia

Det finns många varianter av denna spanska rätt – en del med kött, andra med fisk och skal...

Gastronomi

Sport

AHN Golf

26-27 juni – två dagars Ecletic tävling på Omberg Golf Resort Traditionsenligt samlades AHN:s golfa...

Golf

Golf i Solen

Sommaren i Sverige är inne på slutet och snart är det dags för oss att ge oss av och söka upp våra v...

Golf

KAOS-piloten

Demonstrationer mot shejk Al-Thani från fans, rapporter om honom till Qatars ambassad och borgmästar...

Sport

Tema & Profiler

Rabies i Spanien

Rabies i Spanien I maj i år dog en norsk kvinna av rabies efter att hon smittats av en hundvalp under en resa till Filippinerna. Detta var det första...

Tema & Profiler

De gåtfulla tartesserna

Gåtan kring tartesserna, den första kända civilisationen i södra Spanien, gäckar fortfarande både arkeologer och historiker.   De första invå...

Tema & Profiler

Sarah Almagro - somos tu ola

I juli var det ett år sedan nu 19-åriga Sarah Almagro Vallejo lades in på sjukhus med svåra magsmärtor. Hon kollapsade i sjukhusreceptionen och vaknad...

Tema & Profiler

Vad går du och tänker på just nu Michael Emdenborg

I grunden är han affärsjurist men här på Costa del Sol känns han nog mest igen från alla evenemang som han arrangerar främst i och omkring Fuengirolat...

Tema & Profiler

Svenska kyrkan

Djup konflikt i kyrkan Det har skett mycket i vår svenska kyrka här på kusten sedan mars månad, då kyrkoherde Mikael Jönsson samt dennes äkta maka, k...

Tema & Profiler

Kackerlackor

Högsommaren må vara förbi men kvar är värmen och den höga luftfuktigheten, som ju sommaren och sensommaren på Costa del Sol karaktäriseras av. Med det...

Tema & Profiler

Profil: Birgitta Bergin

Nu är hon författare! Första gången vi träffade Birgitta Bergin här i En Sueco var för exakt fem år sedan. Då var hon blyg och vågade ännu inte rikti...

Tema & Profiler

Vad går ni och tänker på Eva och Magnus Wahlberg?

Många är vi som genom åren följt Nerjas utveckling och svenskars kärlek för denna vita lilla stad öster om Málaga går inte att ta miste på. Och många ...

Tema & Profiler

Kultur

Jul på spanskt vis

Året går fort, om 3,5 månad så är det redan dags för jul igen. Det kan vara smart att redan nu börja att smygplanera julens festligheter och julklappa...

Kultur

Filmer inspelade i Spanien

Spanien är ett vidsträckt land med varierande landskap. Stränderna i söder lockar till soldyrkande turister, vågorna på Atlantkusten drar till sig s...

Kultur

El Veranillo de San Miguel (indiansommar)

Vädret spelar oss ett spratt Vi träder nu in i årets första höstmånad, september. Som svensk sitter det nästan i ryggmärgen att nu sörja över att som...

Kultur

Parque Tecnológico Andalucía

Teknologiparken i Málaga – en växande stad-i-staden   Om du bor i närheten av Málaga har du garanterat kört förbi avfart 61 mot Parque Tecnol...

Kultur

Norrbom Marketing

Kontakta oss

Läsarservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tel. 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com