> > > Få spanska nyheter på svenska > direkt i din inkorg varje vecka! > > Anmäl dig här

I den lilla vackra byn Fuente de la Piedra i närheten av Antequera ligger ”El Refugio del Burrito”. Här bor fler än 100 åsnor och mulor, som alla räddats från ett hårt öde.

El Refugio del Burrito är en välgörenhetsorganisation som arbetar för att förbättra förhållandena för åsnor och mulor i Spanien. Man undersöker och integrerar i fall vari djuren på något sätt far illa – utan stöd från Junta de Andalucía, varför organisationen är helt beroende av donationer.
Rosa Chaparro är evenemangskoordinator och är ovanligt uppfinningsrik när det handlar om att samla in bidrag till åsnorna. Tillsammans med lokalsamhället arrangerar hon evenemang med fördel till gården, och det är också hon som håller i yogasessioner för besökare.
”Det är någonting som åsnorna tycker är väldigt roligt och de lägger sig ned bland yogamattorna och insuper ’chill out’-stämningen”, berättar Rosa.
”Hej Jorge, din lilla bandit” och ”Kom här Pepe så ska jag klia dig bakom örat” – Rosa känner personligheten hos var och en av de över 100 åsnorna och mulorna.
”Då mitt arbete är mest hänvisat till kontoret älskar jag att gå ut bland åsnorna och gosa med dem. Det är så avslappnande”, berättar hon, vilket man gott och väl kan förstå när man iakttar de många djuren.

Räddad från avlivning

Många av åsnorna och mulorna som bor på gården har stora synliga ärr och andra märken på kroppen efter att de tidigare i sina liv, innan de kom till El Refugio del Burrito, misshandlats och vanskötts. En del av åsnorna är pensionerade taxi-åsnor från Mijas Pueblo, antingen för att ägaren fått en polisanmälan mot sig eller för att åsnan blivit för gammal och svag till att dra turister i byn, och i stället för avlivning erbjuder El Refugio del Burrito sig att ta hand dem. Rosa och hennes kollegor håller ett vakande öga på situationen i Mijas. De hoppas att det ska komma ett förbud mot åsnetaxe och de arbetar hårt med att försöka påverka kommunen för att gå vidare för att fatta detta beslut. De är också väl medvetna om att man måste nå ut till den unga generationen om man ska lyckas ändra folks attityd mot djuren. Med hänsyn till detta bjuder de in skolklasser till åsnedagar under vilka skolbarn är välkomna till gården, och så får de information om djurens natur och hur man tar hand om dem. Barnen får också klappa och gosa med åsnorna medan de får lära sig mer om och få förståelse för att åsnor är mer än bara bruksdjur.
 
I en inhägnad på gården går åsnan Jasmin, som kom till El Refugio del Burrito för bara några månader sedan, efter att ha gått för sig själv i flera år. Efter att hon hade gått runt i lera nära ett vattendrag utan att få någon som helst vård under lång, lång tid hade hennes hovar vuxit sig till att bli över 20 cm långa. Med tiden hade hovarna dessutom börjat böjas uppåt av vikten och tillslut hade de börjat skruva sig som skohorn ut från benet och uppåt, vilket gjorde det svårt att gå för djuret. Det måste utan tvekan ha varit en stor lättnad för Jasmin när hennes hovar fick vård när hon kom till El Refugio del Burrito. Glad och from står hon nu och mumsar på en höbal och verkar vara ganska nöjd med sin återvunna rörlighet och tillvaro.

Bästa vänner bland åsnorna

Jag lyckas inte ta ett enda foto utan att det inom bara ett par sekunder dyker upp ett par långa öron och nyfikna bruna ögon i kamerans synfält. Och trots att jag kan se tydliga ärr på flera av djuren kommer de tillitsfullt fram och låter sig bli kliade bakom öronen, som de nyfikna och sociala djur som de ju är. Deras mentalitet påminner nästan mer om hundar än om hästar – de har ”bästa vänner” och trivs bäst tillsammans med andra åsnor och mulor.
I en hage går en blind åsnehane vars bästa vän är en åsnehona som inte har något problem med synen och som guidar honom runt genom att kalla på honom så att han vet vart han ska gå.
”Man kan gott och väl adoptera en åsna härifrån om man gärna vill ta hand om en åsna hemma, men de adopteras bara bort i par då vi inte vill skilja mellan vänner”, berättar Rosa, vilket man gott och väl kan förstå.

Besök åsnorna

Man är välkommen att besöka El Refugio del Burrito, vintertid de har dörrarna öppna torsdag-söndag mellan kl. 10.00-16.30 medan de sommartid har öppet torsdag-söndag kl. 10.00-15.00. Ett besök kostar en donation på 2 euro och det finns även en butik med supersöta åsne-gosedjur.
I samma veva som man besöker El Refugio del Burrito kan även ett besök i naturparken Laguna de Fuente de Piedra rekommenderas. Här finns det en sjö som är speciellt känd för att vara en favoritplats för flamingos. Denna sjö kan man se lite av när man kör till El Refugio del Burrito, och när En Suecos journalist var ute var sjön helt ljusröd av de skära fåglarna.

Fun fact

Det finns mulor och så finns det även mulåsnor. Skillnaden ska ligga i föräldrarnas könssammansättning: Åsnehingst och häststo ger mulor medan åsnesto och hästhingst ger mulåsnor.
Mulor har hästens styrka och åsnans envisa sinne varför den också är den mest avlade till arbete.
 

Sommaren har varit lång och varm. Det samma kan sägas om landets åklagarbänkar som har varit glödheta under de senaste månaderna. Historien om korrupta politiker, bankfolk och ämbetsmän utan moral fortsätter att köra på högsta växel.

De spanska rättsinstanserna kör på högtryck och det är ofta trångt på de smala åklagarbänkarna. Men på bänken i det stora fallet mot den före detta Bankia-ledningen har det blivit en person mindre. Den förre bankchefen Miguel Blesa har nämligen valt att ta sitt öde i egna händer.

Himmel eller helvete?

Han skulle på jakt men i stället för att skjuta efter vilt sköt han sig själv. Miguel Blesa blev 70 år. Den tidigare direktören för Spaniens fjärdestörsta bank, sparbanken Caja Madrid, som senare blev Bankia, dömdes tidigare i år till sju års fängelse för missbruk av förmåner. Under flera år svindlade Blesa och hans styrelse till sig totalt 14 miljoner euro, och fallet fick namnet ”Tarjeta Black”.
Men det kan knappast ha varit ödet av sju år bakom lås och bom som fick Blesa att ta livet av sig själv. Det var nog snarare den väntande framtiden med en oändlig, oavbruten tillvaro mellan fängelset och domstolen som fick den tidigare bankchefen att skjuta sig själv i bröstet med sitt hagelgevär. Han hade nämligen även flera andra fall väntandes, fall såsom olaglig aktieemission, korruption och ämbetsmissbruk.
 
Miguel Blesas självmord kan tolkas på flera olika sätt men faktum är att hans förflutna hann i kapp honom och han hann aldrig njuta av alla de pengar som han – hederligt och ohederligt – hade arbetat för hela sitt liv. Brott betalade sig inte denna gång. Och hela ”Tarjeta Black”-fallet är ytterligare ett klockrent exempel på attitydförändringen inom det spanska rättsväsendet. Förr hamnade inte pensionärer i fängelse för ekonomisk kriminalitet. Det har det blivit ändring på nu.
Hamna i fängelse kommer med all sannolikhet Rodrigo Rato göra. Han är Miguel Blesas efterföljare och står anklagad i samma fall. Och då Rato satt som ekonomiminister under Aznars regeringstid och dessutom var en av dåtidens frontfigurer i Partido Popular har hela Bankia- och ”Tarjeta Black”-saken redan från början varit en riktig godbit för oppositionen. Speciellt för PSOE som aldrig varit sena med att dra tydliga paralleller mellan de ”stygga” pojkarna från den skandaldrabbade banken och det korruptionsdrabbade partiet. Det är visserligen ingenting att orda om för det ingår i det politiska spelet. Men skrattar bäst den som skrattar sist när det framkommer att ens egen partiledare har varit en del av det smutsiga spelet.

Pedro Sánchez såg allt

Den återvalda partiledaren för PSOE var nämligen medlem av representationsgruppen som bland annat hade i uppgift att godkänna all bokföring i sparbanken och överordnade beslut.
Som sparbank var Caja Madrid uppbyggd på ett annat sätt än bankerna, vilket innebar att man under styrelsen hade en större representationsgrupp på hundra man med representanter från de politiska partierna, arbetsmarknadens parter, kyrkan, höga läroinstanser m.m. Genom detta säkrade man sig att alla blev hörda och fick därmed även ett brett lokalt stöd bakom sparbankens beslut. Det var ett av sparbankens dåvarande grundläggande värden till skillnad från bankernas, de sistnämnda var ju börsnoterade bolag.
Man ska inte underskatta vikten av Caja Madrid representationsgrupp, för ledningens bokföring, budgetar och handlingsplaner skulle godkännas av både styrelsen och representationsgruppen. Som utbildad ekonom och kommunborgarråd i Madrid fick Pedro Sánchez en av sitt partis platser i denna representationsgrupp åren mellan 2004-2009. Härifrån hade han en perfekt möjlighet att få insyn i Caja Madrids bokföring, strategi och affärsmetoder, och naturligtvis skulle han skrika högt om han tyckte att någonting var fel. Men Pedro Sánchez var tystheten själv och gav sin röst till Miguel Blesa som direktör. Han röstade också för det katastrofala köpet av City National Bank of Florida år 2008, vilket gav Caja Madrid stora problem, samt de tre aktieemissionerna år 2007, 2008 och 2009, en händelse vari kunderna i dag har domstolens ord på att de blev förda bakom ljuset.
Pedro Sánchez har absolut inte gjort någonting olagligt men hans kredit ligger i botten. Han har under flera år dolt sitt ”fritidsjobb” i Caja Madrid så att allmänheten inte ska få veta någonting. Men varje månad tog han emot 1 350 euro i ”dieter” och ett ”särskilt gynnsamt” bostadslån i sparbanken på 153 000 euro.
Pedro Sánchez roll som moralens väktare i regeringen dalar.

Fotbollsspelarens tveksamma offside

Även ordföranden för det spanska fotbollsförbundet är på retur. Under tre årtionden har Ángel María Villar suttit på makten i förbundet och det är ingen hemlighet att han är både älskad och hatad. Därför både skrattade och gräts det när den spanska polisen anhöll både Villar, hans son och närmaste samarbetspartner förra månaden. Anklagelserna har allvarlig klang och handlar om mutor, maktmissbruk och förskingring. I praktiken går det ut på att ordföranden ska ha mottagit olagliga mutor i samband med det spanska landslagets träningsmatcher utomlands (många länder står i kö för att få det spanska landslaget att komma och hälsa på), överfakturering från tre konsultföretag, som Villars son står bakom, samt klara fördelar för de tränare, domare, klubbar och regionala förbund som röstade på Villar vid det senaste ordförandevalet.
Efter en vecka bakom galler släpptes alla tre mot borgen som sattes till mellan 150 000 – 300 000 euro. Det handlar alltså om mycket pengar, men i förhållande till andra borgensummor i liknande fall är det i alla fall bara småpengar. Därför kan man nog också säga att det kanske inte ligger så mycket i fallet som en del nog skulle önska.
 
Saken har dock väckt stor debatt i det fotbollstokiga Spanien och har fått de två tidigare landslagstränarna Vicente del Bosque och Javier Clemente att se rött. Bägge stöttar de ordföranden men speciellt den sistnämnda har väckt liv i korruptionsdebatten med sina kommentarer och inte varit rädd för att tala med journalisterna.
”Fattar ni inte att vi lever i en värld där det utbetalas provisioner för utfört arbete? När det säljs reklam till era program betalas det ut provision till era säljare. Och när fotbollsförbundet säljer sina tjänster som landslagets vänskapsmatcher utomlands står det också en säljare eller ett konsultföretag bakom som får en provision för sitt arbete. Och då fotbollsförbundets intäkter har fördubblats under de senaste åren syns det naturligtvis även på utbetalningen av provisionerna. Det handlar varken om olagliga mutor eller överfakturering till familjemedlemmars konsultföretag”, var Javier Clementes ord när han fick frågan om en kommentar kring fallet till tv-kanalen La Sexta. Men han slutade inte där.
”Villan anklagas för att favorisera sina supportrar. Ja, vad annars? Den ena handen matar den andra. Så är det i hela världen. Får du en bra historia av en källa täcker du också din källa om denne senare hamnar i motvind”, fortsatte Clemente till den mållösa journalisten. Och det behövs mycket för att få La Sextas journalister mållösa.
 
Sommaren har varit både lång och het, Det samma gäller dessa fall och debatten om korruption.
 
miguelblesaMiguel Blesa
När han intog direktörsposten 1996 var sparbanken Caja Madrid landets fjärde största bank. 14 år senare krävdes det offentliga medel och en mycket omdiskuterad börsnotering för att rädda sparbaken, som blev banken Bankia. Bankia blev räddningen. Det samma kan inte sägas om Miguel Blesa, som sköt sig själv på sin finca i Córdoba.
 
 
 
 
 
 
PedroSanchez1Pedro Sánchez
Medan socialistpartiet pratar om moral och ”en politiker – en lön” hade Pedro Sánchez inga som helst problem med att ta emot 1 350 euro extra i månaden som medlem av Caja Madrids representationsgrupp.
 
 
 
 
 
 
 
marianorajoy2Mariano Rajoy
Själva statsministern Mariano Rajoy har tvingats ta vägen förbi rättssalen denna sommar. Rajoy anklagas dock inte för någonting utan inkallades som vittne i korruptionsskandalen ”Caso Gürtel”, som handlar om pengabedrägeri inom hans eget parti.
 
 
 
 
 
 
 
angelmariavallor2Ángel María Villar
Han har levt och andats fotboll i hela sitt liv, först som spelare och under de tre senaste åren som ordförande för det spanska fotbollsförbundet. Men nu är det slut. Villar anklagas för korruption inom förbundet och har tvingats dra sig tillbaka. Fallet ligger till grund för stora frågor som gränsar till provisionsutbetalningar och väntjänster.
 
 
 
 
 
Han var först på plan som svensk i branschen när han för 18 år sedan startade sin revisionsfirma i Marbella. Sedan dess har revisor Bo Wennertorp, med företaget Global Accounting, hjälpt otaliga svenskar att främst starta företag i Spanien eller etablera svenskstartat företag i Spanien, men även i andra frågor och uppgifter som faller på revisorns bord. Då var han själv, i dag har han tio anställda, och för inte allt för länge sedan flyttat Global Accounting från apelsintorget i gamla stan i Marbella till den mycket lättillgängliga adressen på stadens huvudgata; Avenida Ricardo Soriano 22, till fina, stora och moderna lokaler.
 
Och det är få som inte känner till revisorn och hans företag, som har mycket bra rykte. Bo Wennertorp har genom åren flitigt och vänligt delat med sig av tips och information kring skatter, avgifter m.m. som i t ex En Suecos guider till att köpa bostad på Costa del Sol. Men aldrig förr har han delat med sig av sitt privata jag i tryckt press. Följ med och möt privatpersonen bakom revisorn!
 
Hur kommer det sig att du i dag driver en av de mest framgångsrika svenskägda spanska revisionsbyråerna på Costa del Sol? 
Jag visste tidigt vad jag ville göra och redan på gymnasiet bestämde jag mig för att bli auktoriserad revisor. Senare var det ena dotterns hälsa som förde familjen till Spanien.
 
Så du hade alltså siktet inställt på karriären och var flitig redan som ung?
O ja! Efter gymnasiet, när jag läste på Uppsala Universitet åren mellan 1966-1972, verkligen njöt jag av att studera och jag tyckte att det var så kul att jag läste till fil.kand. i både juridik och civilekonomi samtidigt. Dessutom hann jag med en massa idrott också.
 
Jasså, så det finns ett idrottsintresse?
En av mina stora passioner i livet har varit orientering och skidåkning. Jag höll själv på mycket med orientering och har åkt massa Vasalopp samt sprungit maraton. Idrott har alltid fascinerat mig.
 
Det låter som det är uthållighet och långdistans som har gällt för dig?
Det stämmer. Jag är uthållig och bestämd, och jag har aldrig gett upp i någonting som jag påbörjat i idrottssammanhang. Ett bra exempel på min bestämdhet att slutföra är när jag en gång vallade fel inför ett Vasalopp, så skidorna gled överhuvudtaget inte framåt som jag ville, men jag tog mig i mål. Det har hänt fler motiga saker också men jag har alltid genomfört alla lopp.
 
Så är idrott någonting som du fortsätter med fortfarande i dag?
Idrotten ser jag i dag på tv men jag är annars fortfarande mycket aktiv. Så fort vi får chans åker hela familjen till Sierra Nevada för att åka skidor.
 
Är ni annars också en familj som spenderar mycket tid tillsammans?
Ja! Jag försöker umgås med barnen så mycket jag bara kan, ett exempel är när det är dags att gå ut med hunden, då går vi alltid tillsammans och pratar. Nu har ju döttrarna flyttat hemifrån men sonen och jag går där och pratar om allt mellan himmel och jord. Under våra promenader pratas det mycket om affärsverksamhet – han har många bra idéer och tankar, det handlar ofta om affärsverksamhet och lösningar samt affärsidéer.
Men helt klart är att lediga dagar spenderar vi i familjen allra helst tillsammans och vi går gärna på skogspromenad i naturparken El Juanar eller åker skidor i Sierra Nevada.
Det är kul att barnen fortfarande vill göra saker tillsammans hela familjen.
 
Berätta mer om familjen...
Jag träffade Laila, min hustru, i Marbella när jag var här på semester, hon kommer från Marocko men är uppvuxen här i Spanien, samt i England. Så när vi träffades flyttade hon till Sverige med mig. Men när vi sedan fick barn och upptäckte att ena dotterns allergi och astma blev bättre när vi vistades i Spanien så fattade vi beslutet om att flytta till Marbella lagom tills att äldsta dottern skulle börja skolan. Det var 20 år sedan. I dag är barnen stora; döttrarna är 26 respektive 23 år och bor i Sverige, och sonen är 17 år, och han bor fortfarande hemma med oss.
 
Spanien, Sverige, Marocko, England – vad talar ni för språk kring middagsbordet?
Jag pratar svenska med barnen och Laila talar marockanska. Och så talar vi ju spanska också, barnen har ju gått spansk skola, och engelska naturligtvis.
 
Hur är du som person?
Demokratisk. På kontoret vill jag alltid höra personalens åsikter – vad de tycker och tänker kring saker innan nya beslut tas. Det var faktiskt personalen som fick styra när Global Accounting skulle byta lokaler. Så företaget styr jag i svensk företagsanda – det tycker personalen om.
En del kanske tror att en företagsledare styr med hela handen men auktoritär är det sista jag är. I stället är jag omtänksam och försöker alltid se det positiva, även om någon betett sig illa. Det är nog min bästa sida. Och för att möta det är min sämsta sida nog att jag är för snäll – enkel och snäll.
Annars är jag lugn i allmänhet och stöttande som pappa.
 
Och som make?
... jag är bortskämd. Hustrun är hemmafru och jag blir bland annat utkörd ur köket.
 
Du sa att du är demokratisk som person, det klingar politiskt. Är du intresserad av politik?
Att lyssna på politiska debatter tycker jag är mycket intressant och speciellt svensk politik är jätteintressant. Den spanska politiken följer jag någorlunda med i, men på morgonen är det svenska nyheter på tv för min del. Sonen å sin sida följer med i spansk politik och spanska nyheter, så där sitter vi sedan tillsammans och resonerar kring vad vi hört.
 
Du säger också att du är enkel, förklara det...
Jo men, jag lever enkelt. Jag vägrar köra flotta bilar och i stället har vi en Toyota och en Nissan.
 
Och restaurangbesök eller liknande, blir det någonting av det?
Visst går vi ut och äter ganska ofta. Då är vår favoritrestaurang Los Olivos här i Marbella, och The Boardwalk, som ligger bredvid restaurangen Garum på paseon. Garum är också trevligt. Sedan finns det även en trevlig restaurang precis vid uppfarten mot El Juanar. Men som sagt, jag tycker om ett enkelt liv, inga vita dukar. Det allra bästa är att packa ryggsäcken med ostmackor och en kaffetermos och ge sig ut i skogen.
 
När de gäller maten då, var är favoriträtten i Spanien respektive Sverige?
Jag säger såhär; i Spanien blir det lätt paella. Annars blir det mer marockansk mat, som jag tycker är jättegott. När det gäller svensk mat tycker jag om husman såsom en vanlig köttgryta.
 
Det är ingen hemlighet att du alltid har och fortfarande jobbar hårt. Vad är det första du gör när du kommer hem från kontoret?
Då är det poolen som gäller direkt. Radhusområdet där vi bor i centrala Marbella har en lyxigt stor pool som svalkar härligt. Senare på kvällen är jag ganska osocial. Jag är en riktig morgonmänniska. Jobbdagar vaknar jag kl. 6 på morgonen och så jobbar jag 1,5-2 timmar hemma innan jag går till kontoret.
 
Du har precis fyllt 70 (grattis i efterskott!), ska du trappa ned på arbetet?
Nej, det har jag inga planer på. Mitt jobb är min hobby! Jag tycker att det är så kul att hjälpa svenskar att starta företag. Att starta företag är lite som att vara nykär – man har så mycket drömmar, idéer, känslor. Det är härligt att kunna hjälpa andra att förverkliga sina drömmar. I morgon har jag t ex möte med tre olika personer och jag ska hjälpa alla tre att starta sina företag.
Tanken på att sluta jobba har aldrig slagit mig, och ingen har sagt det heller.
 
Och nu efter 20 år i Spanien, har du anpassat dig?
Ja det får jag lov att säga att jag har gjort, förutom de sena kvällarna. Barnen har alltid haft en mängd spanska kompisar och de har lärt sig den spanska kulturen. Men de, liksom jag, vi känner oss svenska. Och så håller vi på de svenska traditionerna som julen som firas på svenskt vis liksom påsk och midsommar.
 
Rent yrkesmässigt var det spanska revisionssystemet svårt men jag lärde mig det – jag startade ju företaget här. Du får tänka på att när jag kom hit fanns ingenting av det som underlättar arbetet i dag. Då var allt arbete manuellt – alla momsblanketter, deklarationer m.m. gjordes manuellt. Nu är allt datoriserat och mycket effektivt. Jag tycker nog, sett på skatteverket, att Spanien gått om Sverige.


Kort info:

Namn: Bo Wennertorp
Född: Uppsala 1947
Bor: Marbella
Familj: Hustru och tre barn
Gör: Äger revisionsfirman Global Accounting
Hobby: Sitt jobb och spendera tid med familjen. Går gärna promenader i skogen.

Med en grotta som hem i El Chorro

Året är 1986. En pojke svingar sig från den ena klippan till den andra över det som på den här tiden är spillrorna efter den gamla gångstigen El caminito del Rey. Lite visste han då om att Caminito del Rey, många år senare, skulle bli den turistattraktion som vi känner den som i dag – en stig som varje år lockar fler än en miljon människor. Pojken hette Fali Martínez.
 
Tre decennier senare möter jag Fali vid ingången till Caminito del Rey. Med långa dreadlocks och en cigarett i mungipan står han och väntar på mig vid busshållplatsen. Fali förälskade sig i bergen vid El Chorro redan som barn och sedan tolv år tillbaka bor han i en grotta i bergen. Men det återkommer vi till. 
 
I dag arbetar han som guide på Caminito del Rey, och jag får följa med honom ut på den berömda stigen.
 
”Förr i tiden kunde man ordagrant klättra på bergsväggen”, säger Fali, när vi börjar gå på caminiton, och så tittar han drömmande upp på klätterstigarna som ses ovanför våra huvuden. Min blick söker sig upp längs den lodräta bergsväggen, som ser ut att vara omöjlig att forcera, men när jag koncentrerar mig och låter blicken söka efter detaljer ser jag små bultar som avslöjar att ivriga klättrare har använt detta som deras lekplats – långt innan turisterna intog stigen med vandringsstavar och plasthjälmar. Fali har sin egen hjälm nonchalant placerad på toppen av sitt stora hår. I dag är det på grund av säkerhetsskäl inte möjligt att klättra på den sida där folk går på stigen – vilket garanterat är en stor besvikelse för många klättrare.

Det ultimata priset för en våghals

Fali fortsätter att berätta en massa och röker cigarett efter cigarett. Det är tydligt att han kan allt om denna plats samt att han har klättrat på varenda bergsvägg. Han pekar mot en övergiven hydda på andra sidan dalen: ”Det är där jag alltid sover när jag är ute och klättrar på den sidan”, säger han och pekar förtydligande mot en spetsig klippavsats som man bara kan komma till genom att gå längs järnvägen och järnvägstunneln. På frågan om det inte är farligt att gå igenom den trånga tunneln skakar han bara på huvudet – man måste ju bara känna till tidtabellen.
 
Halvvägs längs Caminito del Rey stannar Fali plötsligt. Han vill berätta om någonting som vi kommer att komma till längre fram; för några år sedan rappellerade han tillsammans med några vänner från ravinens ena sida till den andra. Repet gick av och tre av hans vänner föll 120 meter ned i Río Guadalhorce och tvärdog. Längre fram hänger en stålvajer ned längs bergssidan och påminner om det ultimata priset som en våghals kan komma att betala.

En tvårummare med havsutsikt

Vid slutet av caminiton svänger vi till vänster och tar oss igenom ett mycket tätt snår. Här, mitt i bergsväggen, bor Fali tillsammans med sin hund och en katt i det som en uppfinningsrik fastighetsmäklare skulle kalla en tvårummare med havsutsikt, men som egentligen är en grotta. Det har satts upp en dörr till det allra heligaste men för en inbrottstjuv finns det inte mycket att komma hit för. Utan att tveka bjuder Fali in mig och låter mig gå på upptäcktsfärd med min kamera i grottans inre. Själv ställer han sig i det första rummet i grottan vilket är ett litet vardagsrum där det får plats en soffa, en bokhylla och ett soffbord, och han står där med en lite dold stolthet. På egenhand går jag in i ”köket”. Det enda som avslöjar på att det rum som jag nu befinner mig i är grottans kök är att det är här som maten förvaras – det finns ett välsorterat sortiment med burkmat och müslibars. Från detta rum går kommer man in till grottans innersta – sovrummet, som jag låter Fali ha i fred.
 
Vi sätter oss ned utanför grottan – där står några möbler och det är lite mer svängrum. Fali fiskar fram ytterligare en cigarett, från det som jag antar nu är ett tomt paket, och så berättar han att han har bott i grottan i nu tolv år. Färskvatten får han från en mer eller mindre övergiven byggarbetsplats i närheten, men han har ingen elektricitet. Badar gör han i sjön och för att hålla värmen om vintern köper han gasflaskor. Grottans andra invånare – katten och hunden (som är en schäfer) – gör oss sällskap. Det framgår tydligt att de pengar som Fali tjänar på att ge guidade turer inte spenderas på inredning för grottan är sparsamt möblerad. Men kattens matskål är full och hunden ser inte heller ut att sakna någonting. Fali bjuder generöst på en öl – jag tackar snällt nej med tanke på att jag efter vårt möte ska köra tillbaka till kusten.

Eremit – sådan

Oavsett om man kan tänka sig att bo på det sätt som Fali bor på eller ej så är det i alla fall unikt, eller det trodde i alla fall jag fram till dess att Fali berättar att det bor omkring 40 andra personer, grottbon såsom han, runtomkring El Chorro. De flesta utspridda i det stora området, men en av Falis vänner bor faktiskt bara 100 meter från Falis grotta. Och om man bortser från den något slitna och obekväma inredningen är detta ett unikt sätt att leva och bo i naturen. Och en sak är helt klar – det är oerhört vackert här.
 
”Jag tycker mest om El Chorro när det regnar, då kan jag sitta här på min terrass och titta ut över sjön i flera timmar. När landskapet blir vått förändras alla färger”, berättar Fali med ett stort leende, medan han drömmande tittar ut över sjön.
 
Från myndigheternas sida vet man gott och väl att det bor människor i grottorna utan lov. Men än så länge är det ingen som vidtagit några åtgärder, och Fali verkar inte heller ha någon som helst tanke på att flytta.
 
huleboer2
 
huleboer3
Du är försent ute. Vårt sista rum bokades i går. Så skriver booking.com för flera hotell när man har sökt hotellrum i Málaga under sommaren. Málaga har blivit en populär destination efter att staden återfunnit sig själv och blivit ett hett resmål. Och det är inte bara semestergästerna som förälskar sig i staden. Investerares tankar kretsar också kring Málaga, och orsaken är solklar. Efterfrågan på hotellens sängplatser är stor och utbudet litet. Det låter ljuvligt i investerares öron och det finns även fler orsaker till att hålla ett öga på vad som sker i staden.

Siffrorna

Den genomsnittliga beläggningen på hotellen i Málaga uppgick under 2016 till 76 procent, vilket placerar staden på en andraplats i landet efter Barcelona, vars beläggningsprocent bara är några få procentenheter mer. Lönsamheten baseras på mätningar på intäkt per disponibel sängplats, och under det senaste året har lönsamheten ökat med 12,5 procent till 60,98 euro. Det är 13,50 euro högre än genomsnittet för hela Andalusien och 9,60 euro högre än det nationella genomsnittet.
 
Och bokningssidorna arbetar för fullt. Förra året kunde Costa del Sols hotellägarförening visa att 85 procent av gästerna som under augusti månad lade sina huvuden på de kuddar som tillhör föreningens hotellrum hade bokat sina rum långt i förväg, vilket är det ultimata för de enskilda hotellägarna.
Det är först och främst det stora kulturella och gastronomiska utbudet i kombination med direktförbindelser till en lång rad flygdestinationer i Europa, samt med AVE (snabbtåget) till Madrid och andra städer, som har gjort Málaga till den populära turiststaden som den i dag är. Men vi får inte förglömma att en del bakom Málagas framgång som semesterstad även bottnar i de oroligheter som råder på andra populära semesterdestinationer som Tunisien, Egypten och Turkiet.

Fler sängar att bädda

I dag finns det 5 000 fler sängplatser på Málagas hotell jämfört med vad som fanns 2010. Antalet sängar har alltså ökat från 9 140 till 14 156 stycken på sex år, vilket motsvarar en ökning med 55 procent. Och i den siffran är inte alla de bostäder som används till uthyrning till turister samt de som verkar i det dolda inräknade.
 
Förra året gästades hotellen i Málaga av 1,1 miljoner turister, som gjorde 2,3 miljoner övernattningar. Det är en ökning på 23 procent respektive 22 procent, och det väcker investerares intresse. Och det sker även en del på den fronten, förra året investerades det 184 miljoner euro i olika hotellprojekt i Málagaprovinsen varav en stor del i provinshuvudstaden. Men det räcker fortfarande inte – det saknas fortfarande sängplatser i staden.

Sängbrist kostar

Julio Andrade, kommunalråd i Málaga med ansvar för turism, har upprepade gånger påpekat att det fortfarande är brist på hotellrum i Málaga samt att staden upprepade gånger missar stora evenemang på grund av bristen på hotellkapacitet, eller så har man i bästa fall varit tvungen att inlogera gäster till stora evenemang i andra städer.
 
Málaga håller alltså på att växa utöver sin kapacitet och det ses speciellt i östra Torremolinos, som bara växer och växer. Inte för att Torremolinos i sig växer utan för att Málaga gör det. På grund av detta har det genomförts flera restaurationsarbeten i Torremolinos östra del och bland annat hotellkedjan Riu Hotels & Resors har nyligen investerat 25 miljoner euro i en totalrenovering av hotellen Belplaya och Costa Lago, bägge belägna vid strandpromenaden i Torremolinos, bara några minuters bilfärd från centrala Málaga. Efter renoveringarna har det nya hotellet 631 rum vilka är fördelade mellan de två byggnaderna, och dessutom finns där tre restauranger, fem barer, fyra pooler samt en vattenpark.

Nya investeringar

Förra året genomförde den spanska investeringsfonden Hispania hotellet NH Málaga köp för 41 miljoner euro. NH är ett av de mest kända hotellen i Málaga och ska nu genomgå en större ombyggnation vilket kommer att skapa ytterligare 112 rum, i tillägg till de redan existerande 135 rummen. Men det finns även ett nytillskott bland hotellen i Málaga, nämligen Gran Hotel Miramar, som har 200 rum.
 
Ett av de största kommande projekten på hotellfronten i Málaga är det femstjärniga hotellet Puerto Málaga, som i folkmun kallas ”skyskrapan” på grund av den planerade höjden på 135 meter, och höjden samt hotellets planerade läget vid hamnen i Málaga har och orsakar fortfarande livliga diskussioner. Efter de första kalkyleringarna skulle det kosta 106 miljoner euro att bara konstruera hotellet. Bakom projektet står investerargruppen Al Bidda Group, från Qatar, och de uppskattar att hotellet kommer att kunna ta emot de första gästerna 2020. Dock är denna historia fortfarande ett mycket osäkert projekt som ännu inte fått bygglov.
 
Det blir alltså spännande att se om Qatargruppen får lov att bygga sin skyskrapa i Málagas hamn samt om de kommer att tvingas kompromissa med höjden. Mycket kan hinna ske. Än så länge har representanter från ICOMOS, som är en organisation med relation till UNESCO, varit på plats i Málaga för att ge sin oberoende mening när det gäller projektet.
 

Málaga präglas inte av överdådiga hotell bakom vilka det ligger jätteinvesteringar. I stället kännetecknas Málaga av små hotell som växer fram i stadens centrala delar. Dessa små hotell kallas många gånger Boutique-hotell, som ofta kännetecknas av detaljer som design och originalitet samt ett begränsat antal rum – gärna med en hemtrevlig känsla.

Pensionaten och hostalen har dubblat sin kapacitet och det finns nu 24 gånger fler turistlägenheter jämfört med år 2010. Detta bottnar i att turisterna, speciellt familjerna, ofta föredrar denna typ av boende för deras semester, då det ger dem möjlighet att själva laga mat, tvätta kläder m.m.

Stora bruna ögon och lååånga öron – här går åsnorn…

I den lilla vackra byn Fuente de la Piedra i närheten av Antequera ligger ”El Refugio del Burrito”...

Tema & Profiler

Sista skottet i bössan

Sommaren har varit lång och varm. Det samma kan sägas om landets åklagarbänkar som har varit glödhet...

Tema & Profiler

Fiskeutflykt - På Medelhavet intet nytt

Föreställ dig en fisketur ute på Medelhavet en sommardag – mörkblått vatten, klarblå himmel, kanske ...

Utflykter

Bo Wennertorp - Möt privatpersonen bakom kustens f…

Han var först på plan som svensk i branschen när han för 18 år sedan startade sin revisionsfirma i M...

Tema & Profiler

Grottbo från El Chorro

Med en grotta som hem i El Chorro Året är 1986. En pojke svingar sig från den ena klippan till den ...

Tema & Profiler

Mollete – nybakat och rykande färskt

Denna månad beger vi oss till Antequera. Staden som ligger någon timmes körning från Costa del Sol, ...

Gastronomi

Utflykter

Fiskeutflykt - På Medelhavet intet nytt

Föreställ dig en fisketur ute på Medelhavet en sommardag – mörkblått vatten, klarblå himmel, kanske en delfin som nyfiket hälsar på båten samt några t...

Utflykter

Mammutrutten och andra utdöda djur-rutter

En dag när jag satt och surfade föll jag över denna mammutrutt på internet. Vandringen ligger vid Padul och jag kände att vi bara skulle ta oss dit så...

Utflykter

Kambodja: Kontraster och färgglada motsägelser

Trots att Kambodja är ett av världen fattigaste länder är landet mycket rikt på mänsklig värme, vänlighet och kontraster. På den ena, och den hårda, s...

Utflykter

Gastronomi

Mollete – nybakat och rykande färskt

Denna månad beger vi oss till Antequera. Staden som ligger någon timmes körning från Costa...

Gastronomi

Alevante - En oas i Marbella – som verkligen är värd ett bes…

Alevante är platsen för att njuta av utsökt mat, utmärkt service, goda viner och fantastis...

Gastronomi

Nikki Beach: Sol, Sommar, Mojitos och en kulinarisk upplevel…

Nikki Beach är känt för den exklusiva livsstilen, en hyllning till livet ur alla dess vink...

Gastronomi

Sabor a Málaga på Salón de Gourmets

Det var många vars smaklökar lockades till Madrid och mässan Salón de Gourmets, som hölls ...

Gastronomi

Bläcksprutande läckerheter - Calamar, sepia och pulpo

Som vattendjur betraktat är de kanske inte så tilltalande. I havet umgås de med varelser s...

Gastronomi

Sabor a Málaga: Málagas egna gin Malaka

Gin och tonic är longdrink och en av få cocktails som passar lika bra dagtid på en solig...

Gastronomi

Sport

Sommar, sommar, sommar - var blev den av?

Det beror ju självklart på var man har varit under denna period. Nyheten för i sommar, Golf i Solen...

Golf

Golf i Solen Sommar, sommar, sommar

Vi har spelat de sista tävlingarna för denna säsong, som har varit fantastisk. Vi har spelat på 19 o...

Golf

Rekordtid i Málaga CF för shejken - Lösningen blev problemet

Hur blir framtiden för Málaga CF med den oförutsägbara och inte speciellt trovärdiga shejken Al-Than...

Sport

Golf i solen - Nu har nästan hela tävlingsledningen tagit se…

Nu har nästan hela tävlingsledningen tagit semester och lämnat Spanien för att tillbringa sommaren i...

Golf

Mirakelmannen Michel & Super Star Sandro

Michel räddade Málaga CF från att flyttas ned i La Liga, och är nu beredd att gå ned i lön för att b...

Sport

Tema & Profiler

Stora bruna ögon och lååånga öron – här går åsnorna i pension

I den lilla vackra byn Fuente de la Piedra i närheten av Antequera ligger ”El Refugio del Burrito”. Här bor fler än 100 åsnor och mulor, som alla rä...

Tema & Profiler

Sista skottet i bössan

Sommaren har varit lång och varm. Det samma kan sägas om landets åklagarbänkar som har varit glödheta under de senaste månaderna. Historien om korrupt...

Tema & Profiler

Bo Wennertorp - Möt privatpersonen bakom kustens framgångsrika revisionsbyrå

Han var först på plan som svensk i branschen när han för 18 år sedan startade sin revisionsfirma i Marbella. Sedan dess har revisor Bo Wennertorp, med...

Tema & Profiler

Grottbo från El Chorro

Med en grotta som hem i El Chorro Året är 1986. En pojke svingar sig från den ena klippan till den andra över det som på den här tiden är spillrorna ...

Tema & Profiler

Fler hotell i Málaga

Du är försent ute. Vårt sista rum bokades i går. Så skriver booking.com för flera hotell när man har sökt hotellrum i Málaga under sommaren. Málaga ha...

Tema & Profiler

World Transplant Games – tävlingarna där alla är vinnare

Om du gick in på Plaza de Toros i Malaga i slutet av juni och möttes av flaggor från fler än 52 länder samt tusentals deltagare som skulle tävla i 17 ...

Tema & Profiler

146 000 personer följer ninja-atleten Fanny Josefine på Instagram

Verklighetens Pippi Långstrump och ”real life ninja warrior” är bara några av de ord som används för att beskriva Fanny Josefine Ahlfors. Med hatten p...

Tema & Profiler

Plastbanta – del 2: Badrummet och barnrummet

Efter artikeln om mikroplast i En Suecos marsnummer i år har redaktionen mottagit en del läsarmail med förfrågan om vi inte kan skriva en artikel om...

Tema & Profiler

Kultur

Francos arv - del 1: lämnade en populär meny efter sig

Francisco Franco blir i Spanien ihågkommen med fruktan. Men trots det njuts fortfarande flera av diktatorns implementeringar efter mer än 40 år efter ...

Kultur

När Sting kommer till stan

När de stora internationella artisterna kommer till Spanien väljer de oftast Madrid, Barcelona och Sevilla. Och om sistnämnda skulle bytas ut skulle d...

Kultur

När Spanien hamnade på världskartan

Sommaren 1992 fick hela världen upp ögonen för Spanien. Världsutställningen EXPO i Sevilla, Olympiska spelen (OS) i Barcelona och med Madrid som kul...

Kultur

Världens populäraste bok

Som bekant infaller Världsbokdagen, även känd som Världsdagen för böcker och upphovsrätt, den 23 april. Denna temadag, som från början är ett katalans...

Kultur

Norrbom Marketing

Kontakta oss

Läsarservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tel. 95 258 15 53
Fax. 95 258 03 29