Sommaren har varit lång och varm, och medan en del legat på stranden och unnat sig lata stunder har Sveriges ambassadör i Spanien, Lars-Hjalmar Wide, arbetat flitigt. Ambassaden och den tillhörande bostaden ligger som bekant i Madrid, men denna gång har vi inte rest dit för att få ett möte med ambassadören, för han har faktiskt varit och hälsat på här på Costa del Sol, och då var naturligtvis en av punkterna på hans agenda att träffa En Suecos journalist.
 
Besöket på Costa del Sol, som inföll på självaste midsommarafton, var Lars-Hjalmars Wides första på den spanska solkusten i tjänsten som ambassadör i Spanien, som han nu i september haft i ett år. Men tro inte att han är ny i landet för det. Lars-Hjalmar Wide tjänstgjorde faktiskt på Sveriges ambassad i Madrid redan i början av 1980-talet, när demokratin i landet fortfarande var ung efter diktatorn Francisco Francos död i slutet av 1975. Detta omnämner Lars-Hjalmar Wide när vi möts som en mycket händelserik period, då han bland annat fick uppleva 23-F (statskuppförsöket som började den 23 februari 1981 och slutade dagen efter). Då var han förste ambassadsekreterare i tre år.
 
Lars-Hjalmar Wide har en stadig bakgrund för sin tjänst. Första gången som han var i tjänst på en ambassad var redan 1977 (när han var bara 25 år) då han arbetade på ambassaden i Havanna, vilket alltså åtföljdes av arbetet i 1980-talets Madrid. Sedan har han också tjänstgjort vid bland annat ambassaden i Tel Aviv och vid FN-representationen i New York. Han har varit chef för Amerikaenheten samt för dåvarande enheten för global säkerhet vid Utrikesdepartementet, arbetat som generaldirektör för Inspektionen för strategiska produkter samt varit chef för Jan Eliassons kansli under dennes ordförandeskap i FN:s generalförsamling. Mitt under första Gulfkriget arbetade han som ambassadråd i Israel och så har han varit protokollchef på UD, arbetat som hovmarskalk vid Kungliga hovstaterna samt haft posten som ambassadör i Islamabad, och nu senast, innan han fick tjänsten som ambassadör i Madrid, var han tidigare Stockholmsbaserat sändebud för Heliga stolen och Malta.
 
Men just Spanien har kommit att bli speciellt för Lars-Hjalmar Wide. När han tjänstgjorde här på 1980-talet träffade han nämligen sin fru här, och det har lett till att han har haft ett förhållande till landet i 30 år, med otaliga turistbesök för att träffa släkten.
”Det som jag tycker är så fantastiskt med Spanien är att varje region har sin egen karaktär. Kulturen, naturen, människorna – det är så spännande att upptäcka nya platser och saker”, säger Lars-Hjalmar Wide när vi möts i Fuengirola.
 
Där vi sitter och samtalar kommer vi naturligtvis in på relationen mellan Spanien och Sverige samt hans arbete. Lars-Hjalmar Wide uttrycker att han ser att länderna faktiskt har mer gemensamt än man skulle kunna tro, men att han önskar se en ännu djupare politisk dialog mellan länderna samt en diskussion om frihandel. Någonting som han ser att Sverige kan hjälpa Spanien med är sociala aspekter och jämställdhetsfrågor, frågor vari han vet att man i Spanien redan tittar åt Sveriges håll. Andra frågor han tar upp är utbyte av forskning, vari han uppfattar att det också fungerar bra – många spanska studenter reser till Sverige och viceversa och ur den kulturella aspekten såsom litteratur och konst finns det redan ett stort intresse länderna emellan. Någonting som också ambassaden främjar i sitt arbete med att presentera bland annat svenska författare på den spanska marknaden – vilka ju har blivit onekligen populära.
 
Stämningen är lättsam och det märks att Spanien har en speciell plats i ambassadörens liv. Han berättar om hur det var i Madrid när han bodde där för 30 år sedan, då det bara fanns en motorväg jämfört med dagens tre ringleder, samt ökningen av antalet restauranger och alla bilar. Han konstaterar enkelt att Madrid har vuxit enormt. Och så jämför han den politiska debatten, som fortfarande, som i dag liksom då, har sin tyngdpunkt mellan de två största partierna i landet, även om det börjar hända saker även på det planet.
 
Ett oundvikligt ämne, som lägger en allvarligare ton på mötet, är det om terrorism, då jag frågar om ambassadens beredskap vid ett eventuellt terrorattentat.
”Visst har ambassaden välgenomarbetade beredskapsplaner om hur vi ska agera mot alla svenskar i Spanien, med konsulaten m.m. och i Madrid har vi även övningar kring hur vi hanterar kriser. Varje situation och händelse är dock unik men vi arbetar hela tiden för att våra planer är uppdaterade, så att vi kan hjälpa och sprida korrekt information”, förklarar Lars-Hjalmar Wide.
 
Under sitt midsommartal på Svenska kyrkan i Fuengirola, dit han kom i sällskap med Sveriges honorärkonsul i Málagaprovinsen, Pedro Megías González, sa Lars-Hjalmar Wide: ”Under mitt besök här har jag hunnit snappa upp att svenskar har ett mycket bra rykte tack vare alla er som är här dagligen och främjar Sverige i Spanien. Jag ser och är glad över att det råder en bra relation mellan Sverige och Spanien på alla kanter, såväl på det politiska planet – mellan Löfven och Rajoy, liksom här – att bland annat se så mycket svenskt företagande samt att Solkusten har två bra svenska skolor. Och så är det fantastiskt att se svenska kyrkans arbete här också. Jag vet genom Pedro Megías Gonzáles att kyrkans arbete för svenskarna på kusten är stor och att kyrkan också gör en stor insats även i svåra fall. Och det är fantastiskt att kunna känna sann svensk midsommarkänsla fast vi befinner oss här i Sydspanien.”
 
Med de orden tackade ambassadören för sig och fortsatte vidare med sitt besök på Costa del Sol.
 
LarsHjalmar2
Ambassadör Lars-Hjalmar Wide gästade Svenska kyrkan på midsommarafton i år tillsammans med Sveriges honorärkonsul i Málagaprovinsen, Pedro Megías González, som han passade på att tacka i sitt tal för dennes insatser för svenskar i Málaga.

Loft & Roomers stora lagerutförsäljning börjar…

Upp till 90 procents rabatt samt ”give aways” – det kommer det att bli när Loft and Roomers öppnar s...

Tema & Profiler

Möt rektor Denise Jiménez Norrestad

En Sueco har mött nya rektorn på Svenska skolan i Marbella. Hon är inte ett nytt ansikte i skolan me...

Tema & Profiler

Naturen: Den ändlösa avfallsplatsen

Flaskor och burkar, cigarettfimpar och snabbmatsförpackningar, murbruksrester och frysboxar hopar up...

Tema & Profiler

Andalusiens försummade Castillos

Det är näst intill omöjligt att inte komma i kontakt med några av Málagas 90 kastell, fort och borga...

Tema & Profiler

Spaniens underliga sida

Spanien glömde en del i Frankrike Spaniens 504 782 km2 begränsar sig inte till bara majoriteten av ...

Utflykter

Njursten - Knas i maskineriet

Sent en kväll fick jag ett e-mail från min goda väninna Bente i Danmark. Bente är ensamstående mamma...

Hälsa

Utflykter

Spaniens underliga sida

Spanien glömde en del i Frankrike Spaniens 504 782 km2 begränsar sig inte till bara majoriteten av Iberiska halvön och de två ögrupperna Kanarieöarna...

Utflykter

Gibraltar – en annan värld

Gibraltar är en fascinerande plats. Dels är det besynnerligt att man plötsligt befinner sig på brittiskt territorium och köp görs i pund och samtidigt...

Utflykter

Fiskeutflykt - På Medelhavet intet nytt

Föreställ dig en fisketur ute på Medelhavet en sommardag – mörkblått vatten, klarblå himmel, kanske en delfin som nyfiket hälsar på båten samt några t...

Utflykter

Gastronomi

Sabor a Málaga startar samarbete med celiakiförbundet i Mála…

En av de senaste nyheterna hos Sabor a Málaga är samarbetet med Málagas celiakiförbund Aso...

Gastronomi

Sabor a Málaga: En gastronomisk afton

Málagas landsting tillsammans med Sabor a Málaga bjöd in kustens internationella journalis...

Gastronomi

Mollete – nybakat och rykande färskt

  Denna månad beger vi oss till Antequera. Staden som ligger någon timmes körning ...

Gastronomi

Alevante - En oas i Marbella – som verkligen är värd ett bes…

Alevante är platsen för att njuta av utsökt mat, utmärkt service, goda viner och fantastis...

Gastronomi

Nikki Beach: Sol, Sommar, Mojitos och en kulinarisk upplevel…

Nikki Beach är känt för den exklusiva livsstilen, en hyllning till livet ur alla dess vink...

Gastronomi

Sabor a Málaga på Salón de Gourmets

Det var många vars smaklökar lockades till Madrid och mässan Salón de Gourmets, som hölls ...

Gastronomi

Sport

Andalucía Valderrama Masters

Sergio García står för andra året i rad som stolt värd för Andalucía Valderrama Masters Den tredje ...

Sport

AHN Golf

  Under hösten vill vi uppmärksamma några höjdpunkter i vår golfkalender, som händer i oktober...

Golf

Diego en ny Dario?

Båda kommer de från Uruguay men spelar för Málaga CF, med 18 års mellanrum – och gemensamt för dem b...

Sport

Oron glödde - och nu strid mellan shejken och Michel

Vid La Liga-starten: Málaga CF med ryggen mot väggen med en helt ny hierarki (klubben sålde spelare...

Sport

AHN Golf - Sommargolf på Omberg

Enligt traditionen (11:e året på Omberg), spelades eclectic i två dagar på Ombergs GK, golfpärlan i ...

Golf

Tema & Profiler

Loft & Roomers stora lagerutförsäljning börjar snart

Upp till 90 procents rabatt samt ”give aways” – det kommer det att bli när Loft and Roomers öppnar sin lagerutförsäljning helgen den 28-29 oktober kl...

Tema & Profiler

Möt rektor Denise Jiménez Norrestad

En Sueco har mött nya rektorn på Svenska skolan i Marbella. Hon är inte ett nytt ansikte i skolan men har sedan augusti en ny tjänst; Denise Jiménez N...

Tema & Profiler

Naturen: Den ändlösa avfallsplatsen

Flaskor och burkar, cigarettfimpar och snabbmatsförpackningar, murbruksrester och frysboxar hopar upp sig i diken, på marker och skräpar på stränderna...

Tema & Profiler

Andalusiens försummade Castillos

Det är näst intill omöjligt att inte komma i kontakt med några av Málagas 90 kastell, fort och borgar, men trots det är det många av oss som överhuvud...

Tema & Profiler

Flamencons historia

Var flamencons historia börjar tvistar de lärde då flamencon bara dokumenterats under de senaste 200 åren. Vad man dock vet genom historieböckerna är ...

Tema & Profiler

Francos arv del 2 – lämnade ett folk utan engelskkunskaper

Franco var hatad av många och älskad av några. Hans politiska ideologier byggde under mer än tre årtionden på förtryck och mord samt tortyr av politis...

Tema & Profiler

10 år med superjumbon A380

Airbus firar i år 10-årsjubileum för kommersiella flygningar med A380. Det är världens största flygplan och det enda planet med två våningar i planets...

Tema & Profiler

Den värsta torkan i... snart någonsin

Spanien har ca 1 200 vattenreservoarer, vilket är rekord i Europa, och den sammanlagda kapaciteten för dessa är drygt 54 000 kubikhektometer. Reservoa...

Tema & Profiler

Kultur

Robert Wells i stor intervju

Robert Wells i stor intervju: “Vi känner oss som hemma på Costa del Sol nu och kommer att ge en fullspäckad kväll på scenen i Mijas den 14 oktober. A...

Kultur

Tor & Bettan besöker Costa del Sol

I början av oktober, närmare bestämt den 2 och 3 oktober, gästas Costa del Sol av två av Norges mest kända och folkkära artister; nämligen Tor Endrese...

Kultur

Francos arv - del 1: lämnade en populär meny efter sig

Francisco Franco blir i Spanien ihågkommen med fruktan. Men trots det njuts fortfarande flera av diktatorns implementeringar efter mer än 40 år efter ...

Kultur

När Sting kommer till stan

När de stora internationella artisterna kommer till Spanien väljer de oftast Madrid, Barcelona och Sevilla. Och om sistnämnda skulle bytas ut skulle d...

Kultur

Norrbom Marketing

Kontakta oss

Läsarservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tel. 95 258 15 53
Fax. 95 258 03 29