Sommaren har varit lång och varm, och medan en del legat på stranden och unnat sig lata stunder har Sveriges ambassadör i Spanien, Lars-Hjalmar Wide, arbetat flitigt. Ambassaden och den tillhörande bostaden ligger som bekant i Madrid, men denna gång har vi inte rest dit för att få ett möte med ambassadören, för han har faktiskt varit och hälsat på här på Costa del Sol, och då var naturligtvis en av punkterna på hans agenda att träffa En Suecos journalist.
 
Besöket på Costa del Sol, som inföll på självaste midsommarafton, var Lars-Hjalmars Wides första på den spanska solkusten i tjänsten som ambassadör i Spanien, som han nu i september haft i ett år. Men tro inte att han är ny i landet för det. Lars-Hjalmar Wide tjänstgjorde faktiskt på Sveriges ambassad i Madrid redan i början av 1980-talet, när demokratin i landet fortfarande var ung efter diktatorn Francisco Francos död i slutet av 1975. Detta omnämner Lars-Hjalmar Wide när vi möts som en mycket händelserik period, då han bland annat fick uppleva 23-F (statskuppförsöket som började den 23 februari 1981 och slutade dagen efter). Då var han förste ambassadsekreterare i tre år.
 
Lars-Hjalmar Wide har en stadig bakgrund för sin tjänst. Första gången som han var i tjänst på en ambassad var redan 1977 (när han var bara 25 år) då han arbetade på ambassaden i Havanna, vilket alltså åtföljdes av arbetet i 1980-talets Madrid. Sedan har han också tjänstgjort vid bland annat ambassaden i Tel Aviv och vid FN-representationen i New York. Han har varit chef för Amerikaenheten samt för dåvarande enheten för global säkerhet vid Utrikesdepartementet, arbetat som generaldirektör för Inspektionen för strategiska produkter samt varit chef för Jan Eliassons kansli under dennes ordförandeskap i FN:s generalförsamling. Mitt under första Gulfkriget arbetade han som ambassadråd i Israel och så har han varit protokollchef på UD, arbetat som hovmarskalk vid Kungliga hovstaterna samt haft posten som ambassadör i Islamabad, och nu senast, innan han fick tjänsten som ambassadör i Madrid, var han tidigare Stockholmsbaserat sändebud för Heliga stolen och Malta.
 
Men just Spanien har kommit att bli speciellt för Lars-Hjalmar Wide. När han tjänstgjorde här på 1980-talet träffade han nämligen sin fru här, och det har lett till att han har haft ett förhållande till landet i 30 år, med otaliga turistbesök för att träffa släkten.
”Det som jag tycker är så fantastiskt med Spanien är att varje region har sin egen karaktär. Kulturen, naturen, människorna – det är så spännande att upptäcka nya platser och saker”, säger Lars-Hjalmar Wide när vi möts i Fuengirola.
 
Där vi sitter och samtalar kommer vi naturligtvis in på relationen mellan Spanien och Sverige samt hans arbete. Lars-Hjalmar Wide uttrycker att han ser att länderna faktiskt har mer gemensamt än man skulle kunna tro, men att han önskar se en ännu djupare politisk dialog mellan länderna samt en diskussion om frihandel. Någonting som han ser att Sverige kan hjälpa Spanien med är sociala aspekter och jämställdhetsfrågor, frågor vari han vet att man i Spanien redan tittar åt Sveriges håll. Andra frågor han tar upp är utbyte av forskning, vari han uppfattar att det också fungerar bra – många spanska studenter reser till Sverige och viceversa och ur den kulturella aspekten såsom litteratur och konst finns det redan ett stort intresse länderna emellan. Någonting som också ambassaden främjar i sitt arbete med att presentera bland annat svenska författare på den spanska marknaden – vilka ju har blivit onekligen populära.
 
Stämningen är lättsam och det märks att Spanien har en speciell plats i ambassadörens liv. Han berättar om hur det var i Madrid när han bodde där för 30 år sedan, då det bara fanns en motorväg jämfört med dagens tre ringleder, samt ökningen av antalet restauranger och alla bilar. Han konstaterar enkelt att Madrid har vuxit enormt. Och så jämför han den politiska debatten, som fortfarande, som i dag liksom då, har sin tyngdpunkt mellan de två största partierna i landet, även om det börjar hända saker även på det planet.
 
Ett oundvikligt ämne, som lägger en allvarligare ton på mötet, är det om terrorism, då jag frågar om ambassadens beredskap vid ett eventuellt terrorattentat.
”Visst har ambassaden välgenomarbetade beredskapsplaner om hur vi ska agera mot alla svenskar i Spanien, med konsulaten m.m. och i Madrid har vi även övningar kring hur vi hanterar kriser. Varje situation och händelse är dock unik men vi arbetar hela tiden för att våra planer är uppdaterade, så att vi kan hjälpa och sprida korrekt information”, förklarar Lars-Hjalmar Wide.
 
Under sitt midsommartal på Svenska kyrkan i Fuengirola, dit han kom i sällskap med Sveriges honorärkonsul i Málagaprovinsen, Pedro Megías González, sa Lars-Hjalmar Wide: ”Under mitt besök här har jag hunnit snappa upp att svenskar har ett mycket bra rykte tack vare alla er som är här dagligen och främjar Sverige i Spanien. Jag ser och är glad över att det råder en bra relation mellan Sverige och Spanien på alla kanter, såväl på det politiska planet – mellan Löfven och Rajoy, liksom här – att bland annat se så mycket svenskt företagande samt att Solkusten har två bra svenska skolor. Och så är det fantastiskt att se svenska kyrkans arbete här också. Jag vet genom Pedro Megías Gonzáles att kyrkans arbete för svenskarna på kusten är stor och att kyrkan också gör en stor insats även i svåra fall. Och det är fantastiskt att kunna känna sann svensk midsommarkänsla fast vi befinner oss här i Sydspanien.”
 
Med de orden tackade ambassadören för sig och fortsatte vidare med sitt besök på Costa del Sol.
 
LarsHjalmar2
Ambassadör Lars-Hjalmar Wide gästade Svenska kyrkan på midsommarafton i år tillsammans med Sveriges honorärkonsul i Málagaprovinsen, Pedro Megías González, som han passade på att tacka i sitt tal för dennes insatser för svenskar i Málaga.

Senaste artiklarna från En Sueco

Jennifer Burai - Saklig, hjälpsam och alltid nära…

När jag träffar Jennifer Burai råder det ingen tvekan om att denna tjej kommer från Göteborg.
Hennes...

Tema & Profiler

Stranden på La Reserva i Sotogrande: Den perfekta …

Det är någonting nytt och spännande på gång i Sotogrande denna sommar – en magisk värld som bara vän...

Utflykter

Munkparakiten – kustens invasiva papegoja

Alla som befinner sig på Costa del Sol har sett och hört dem, men kanske utan att tänka på att det f...

Tema & Profiler

Molvízar, Romarstigen och Sierra del Chaparral

Molvízar är en liten by som ligger gömd i kjolarna av Sierra del Chaparral i Granadaprovinsen, strax...

Utflykter

Upplevelser på hästryggen - ett annorlunda sätt at…

”Detta är Easy. Det är honom du ska få rida”, berättar Danielle Hardy, som är dagens guide samtidigt...

Utflykter

Nikki Beach Marbella: 15 års firande av livet!

Höj kristallglaset och ställ champagnen på is, Nikki Beach Marbella fyller 15 år! Som traditionen sä...

Kultur

Utflykter

Från åsneben till tuk-tuk-hjul

Livet i Mijas fortsätter. Från min stol i skuggan ser jag turister promenera förbi mig där jag sitter på ett café med bord och stolar på trottoaren. D...

Utflykter

Estepona – mycket mer än Costa del Sols prydnadsträdgård

Estepona har inte legat på latsidan under de senaste sju åren. Denna stad, väster om Málaga, kan stoltsera med att vara Costa del Sols prydnadsträdgår...

Utflykter

Dykning: Pausa turismen – dyk ned under havsytan

Jag har begett mig till hamnen i Marbella där jag tillsammans med en instruktör från Simply Diving ska bort från turismens stök ett tag – och det är f...

Utflykter

Gastronomi

Carambuco sprider doft av kvalitetskaffe i Málaga

Har du någonsin haft vägarna förbi Churriana, strax utanför centrala Málaga, och tyckt att...

Gastronomi

Salmorejo cordobes vs. Porra antequerana (och Gazpacho andal…

Till sommaren är det både gott och uppfriskande med kalla soppor och en som passar riktigt...

Gastronomi

Espetos – mycket mer än bara sardiner!

Fattigmansmat blev kunglig delikatess ”Espetos de sardinas” går det att läsa på varenda...

Gastronomi

Spiga Negra – pasta som smakar pasta

Det finns pasta och så finns det pasta Är du den som köper spagetti, makaroner och tagl...

Gastronomi

Sabor a Málaga

Sabor & Salud får mästerkockarnas tallrikar att blomstra Har du någon gång suttit på ...

Gastronomi

Påskrecept

Påsktapas Ett påskbord behöver inte nödvändigtvis alltid dukas med inlagd sill och påskmu...

Gastronomi

Sport

Drabbad av ramadan

Málaga CF:s advokat, Juaquin Jofre, tvingades flyga till Doha i Qatar för att möta klubbägaren shejk...

Sport

Golf i Solen - Sommaren är här

Det är helt otroligt. Hur kan det vara så konstigt att vi i Skandinavien kan mäta oss med Costa del ...

Golf

Golf i Solen - Nu är den härliga sommaren här. Vad vi har vä…

Säsongens första tävling den 18 september spelade vi på Santana och det var också på Santana 14 maj ...

Golf

Sportnationen Spanien

("Rafael Nadal" (CC BY-SA 2.0) tagen av y.caradec.)  Sportnationen Spanien Sport ligger spanj...

Sport

Efter fiaskot under jubileumsåret - de är inte önskade

I varje del av Marturucos, Málaga Club de Futbols huvudsäte på Estadio la Rosaleda, finns en önskan ...

Sport

Tema & Profiler

Jennifer Burai - Saklig, hjälpsam och alltid nära till skratt

När jag träffar Jennifer Burai råder det ingen tvekan om att denna tjej kommer från Göteborg.
Hennes göteborgska är visserligen inte massivt bred men ...

Tema & Profiler

Munkparakiten – kustens invasiva papegoja

Alla som befinner sig på Costa del Sol har sett och hört dem, men kanske utan att tänka på att det faktiskt är en art ur papegoj-familjen som vi ser f...

Tema & Profiler

Regeringen störtad

Pedro Sánchez är ny spansk statsminister under övergångsperioden fram till kommande parlamentsval om drygt två år. Det omfattande korruptionsfallet ”...

Tema & Profiler

Nyttiga appar för din resa till Spanien 2018 – del 6

I denna sista del av serien om nyttiga appar för din resa till Spanien har vi valt ut lite olika möjligheter som kan göra semestern lite lättare, när ...

Tema & Profiler

Benalús – boutique-lägenheter på Den Gyllene Milen till kräsna kunder

I ett av de mest prestigefulla områdena på Costa del Sol, där Marbella går ihop med Puerto Banús, ligger detta fantastiska bostadsprojekt – vid foten ...

Tema & Profiler

Sveriges populäraste sommarartist möter värmen på Costa del Sol: Tomas Ledin

Det är blå himmel och strålande solsken som speglar sig som glimrande guld i havet när jag en dag i maj sätter mig i firmabilen och kör mot Almuñécar...

Tema & Profiler

SWEA:s modevisning

SWEA:s årliga modevisning gick i år av stapeln på Hotel Andalucia Plaza H10 och som alltid blev det ett mycket lyckat och välbesökt evenemang. Ett hu...

Tema & Profiler

Den vilda prinsen som blev vuxen

Bröllopet som ägde rum den 19 maj med den amerikanska skådespelaren Meghan Markle fulländade den engelska prins Harrys resa från vild och fartfylld pl...

Tema & Profiler

Kultur

Så här kommer du igång med att spela på casino i Spanien

Befinner man sig på en turistort i Spanien är det inte alltför svårt att leta sig fram till ett av landets över 20 landbaserade casinon. Det är dock i...

Kultur

Nikki Beach Marbella: 15 års firande av livet!

Höj kristallglaset och ställ champagnen på is, Nikki Beach Marbella fyller 15 år! Som traditionen säger är kristall en traditionell present vid ett 15...

Kultur

Tabarnia existerar inte, men vill förbli spanskt

Det katalanska området Tabarnia, som vill frigöra sig om Katalonien blir självständigt och i stället bli en ny autonom region i Spanien, existerar int...

Kultur

Gitanos och romer – bakom myterna

Vi vill definiera oss själva. Vi är trötta på att uppfattas som tiggare, tjuvar, iglar, spåtanter och musiker. Ovanstående är en summering av artik...

Kultur

Norrbom Marketing

Kontakta oss

Läsarservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tel. 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com