10 år med superjumbon A380

Airbus firar i år 10-årsjubileum för kommersiella flygningar med A380. Det är världens största flygplan och det enda planet med två våningar i planets fulla längd.
 
När denna superjumbo lanserades mottogs den med tveksamhet: ”Det inte försvarbart rent ekonomiskt och flygplatserna kommer inte kunna hantera ett så stort plan.” Men nyheten mottogs även med jubel: ”Det är två våningar ombord och superfascinerande.”
Båda sidorna fick rätt.
 
Redan år 1988 började ingenjörer på Airbus-bolaget EADS:s huvudkontor i Toulouse arbeta med ett jätteflygplan i hemlighet, ett plan som skulle göra sortimentet på den europeiska flygplansproducentens hyllor fulländat. Det skulle dessutom bli en konkurrent till det amerikanska planet Boeing 747.
 
År 2005 presenterades planet i samband med en första testflygning i Toulouse. Därefter följde fortsatt utveckling och testflygningar, 20 månaders försening samt en budgetöverskridelse på 5 miljarder euro. Men tillslut, i oktober 2007, levererades det första flygplanet till köparen Singapore Airlines, som satt in det på flygningen mellan Singapore och Sydney.
 
Efter det har ytterligare 13 bolag köpt in flygplanet. Bland dessa bolag finns Air France/KLM, Lufthansa och British Airways samt Emirates, som är den största operatören av A380.
 
Medan de fyra miljoner delarna som ett flygplan består av sattes ihop och leveranserna började byggde flygplatserna nya terminaler och gater för att kunna få ut bryggor till de nya flygplanens första våningar. Detta var helt enkelt nödvändigt för upp till 853 passagerare kan pressas in om alla säten i ekonomiklassen (med elva säten på varje rad) är fullsatta. Dock har inget flygbolag valt denna konfiguration ännu. Normen hos de flesta flygbolag är två eller tre klasser och ca 600 säten. Och alla dessa säten är utplacerade på en kabinarea på 550 m2, vilket är 40 procent större är världens näst största flygplan; Boeings 747-8.

10 år med knapp ekonomi

Priset för ett flygplan är officiellt 432,6 miljoner USD men flygbolagen förhandlar och prutar till sig bättre priser. Singapore Airlines första plan kostade t ex 197 miljoner USD, ett pris de fick med ett leasingavtal.
 
I mitten av 2017 hade totalt 210 plan levererats och Airbus fortsätter att arbeta med att färdigställa 107 plan till. Den största kunden är Emirates och det Dubai-baserade bolaget har för stunden inte färre än 94 plan, samt en order på ytterligare 48 stycken. Det är dock långt ifrån de 1 500 maskinerna som bolaget satsat på att ha sålt nu när flygplanet firar 10-årsjubileum. Därmed fortsätter spekulationerna kring huruvida Airbus kommer att sluta med produktionen, ett påstående som bolagets försäljningschef, John Leahy, dock avvisade i juni. Man är beredd på att ge projektet konstgjord andning fram tills dess att fler överfyllda start- och landningsbanor får fler bolag att gå över till superjumbon. Det skulle också vara synd om A380 skulle komma att möta samma öde som Concorde.

Passagerarfavorit

De flesta passagerare älskar detta jätteflygplan. Första gången man är ombord får man samma känsla av beundran över flygandets mirakel som första gången man flög. Får man dessutom uppleva att bli utkörd till planet ser man hur hårresande stort det är. Det finns ju de passagerare som kan sätta sig på andra våningens business- och förstaklass med privata suiter, lounge, spa och golvvärme i badrummet. Och inte att förglömma den fantastiska trappan om man skulle komma ombord via första våningen.
 
Men även om man sitter i ekonomiklass och kanske längst bak av de 89 raderna är det ett nöje samt en sann upplevelse att flyga med detta plan. Varje enskilt säte har en skärm med ICE-underhållningssystem. Detta inkluderar ett program med utsikt över flygplanet och resan sett via kameror som finns på planets stjärt och nos. Man kan följa med i det hela och glömma bort allt vad det gäller annan underhållning.
 
När det kommer till bullernivån kan oljud ju vara ganska så påtagligt i andra plan men här ombord är bullret begränsat. Sitter man i mitten av planet kan det dock höras en del skrammel när hjulen ska in och ut. I övrigt avger planet en längre CO2-emission per passagerarkilometer än något annat passagerarflygplan.
 
Lamporna i taket kan liknas vid en stjärnhimmel och efter en nattflygning tänds belysningen långsamt för att simulera gryningen – och förhoppningsvis ytterligare tio år med detta flygplan.

Stor fakta

Längd: 72,72 m.
Vingbredd: 79,75 m.
Höjd vid stjärtrodret: 24,09 m.
Räckvidd: Upp till 15 200 km.
Tom vikt: 280 ton.
Maximal startvikt: 560 ton.

Världens längsta flygning

Det var en A380 från Emirates som år 2016 invigde världen längsta flygning, som är 14 200 km. Denna rutt går mellan Dubai och Auckland. Resan är beräknad till att ta 17 timmar och 15 minuter men jungfruresan tog bara 16 timmar och 24 minuter.
Denna rutt slog det tidigare rekordet mellan Dallas och Sydney på 13 800 km, som flögs av Qantas.

Senaste artiklarna från En Sueco

Jennifer Burai - Saklig, hjälpsam och alltid nära…

När jag träffar Jennifer Burai råder det ingen tvekan om att denna tjej kommer från Göteborg.
Hennes...

Tema & Profiler

Stranden på La Reserva i Sotogrande: Den perfekta …

Det är någonting nytt och spännande på gång i Sotogrande denna sommar – en magisk värld som bara vän...

Utflykter

Munkparakiten – kustens invasiva papegoja

Alla som befinner sig på Costa del Sol har sett och hört dem, men kanske utan att tänka på att det f...

Tema & Profiler

Molvízar, Romarstigen och Sierra del Chaparral

Molvízar är en liten by som ligger gömd i kjolarna av Sierra del Chaparral i Granadaprovinsen, strax...

Utflykter

Upplevelser på hästryggen - ett annorlunda sätt at…

”Detta är Easy. Det är honom du ska få rida”, berättar Danielle Hardy, som är dagens guide samtidigt...

Utflykter

Nikki Beach Marbella: 15 års firande av livet!

Höj kristallglaset och ställ champagnen på is, Nikki Beach Marbella fyller 15 år! Som traditionen sä...

Kultur

Utflykter

Från åsneben till tuk-tuk-hjul

Livet i Mijas fortsätter. Från min stol i skuggan ser jag turister promenera förbi mig där jag sitter på ett café med bord och stolar på trottoaren. D...

Utflykter

Estepona – mycket mer än Costa del Sols prydnadsträdgård

Estepona har inte legat på latsidan under de senaste sju åren. Denna stad, väster om Málaga, kan stoltsera med att vara Costa del Sols prydnadsträdgår...

Utflykter

Dykning: Pausa turismen – dyk ned under havsytan

Jag har begett mig till hamnen i Marbella där jag tillsammans med en instruktör från Simply Diving ska bort från turismens stök ett tag – och det är f...

Utflykter

Gastronomi

Carambuco sprider doft av kvalitetskaffe i Málaga

Har du någonsin haft vägarna förbi Churriana, strax utanför centrala Málaga, och tyckt att...

Gastronomi

Salmorejo cordobes vs. Porra antequerana (och Gazpacho andal…

Till sommaren är det både gott och uppfriskande med kalla soppor och en som passar riktigt...

Gastronomi

Espetos – mycket mer än bara sardiner!

Fattigmansmat blev kunglig delikatess ”Espetos de sardinas” går det att läsa på varenda...

Gastronomi

Spiga Negra – pasta som smakar pasta

Det finns pasta och så finns det pasta Är du den som köper spagetti, makaroner och tagl...

Gastronomi

Sabor a Málaga

Sabor & Salud får mästerkockarnas tallrikar att blomstra Har du någon gång suttit på ...

Gastronomi

Påskrecept

Påsktapas Ett påskbord behöver inte nödvändigtvis alltid dukas med inlagd sill och påskmu...

Gastronomi

Sport

Drabbad av ramadan

Málaga CF:s advokat, Juaquin Jofre, tvingades flyga till Doha i Qatar för att möta klubbägaren shejk...

Sport

Golf i Solen - Sommaren är här

Det är helt otroligt. Hur kan det vara så konstigt att vi i Skandinavien kan mäta oss med Costa del ...

Golf

Golf i Solen - Nu är den härliga sommaren här. Vad vi har vä…

Säsongens första tävling den 18 september spelade vi på Santana och det var också på Santana 14 maj ...

Golf

Sportnationen Spanien

("Rafael Nadal" (CC BY-SA 2.0) tagen av y.caradec.)  Sportnationen Spanien Sport ligger spanj...

Sport

Efter fiaskot under jubileumsåret - de är inte önskade

I varje del av Marturucos, Málaga Club de Futbols huvudsäte på Estadio la Rosaleda, finns en önskan ...

Sport

Tema & Profiler

Jennifer Burai - Saklig, hjälpsam och alltid nära till skratt

När jag träffar Jennifer Burai råder det ingen tvekan om att denna tjej kommer från Göteborg.
Hennes göteborgska är visserligen inte massivt bred men ...

Tema & Profiler

Munkparakiten – kustens invasiva papegoja

Alla som befinner sig på Costa del Sol har sett och hört dem, men kanske utan att tänka på att det faktiskt är en art ur papegoj-familjen som vi ser f...

Tema & Profiler

Regeringen störtad

Pedro Sánchez är ny spansk statsminister under övergångsperioden fram till kommande parlamentsval om drygt två år. Det omfattande korruptionsfallet ”...

Tema & Profiler

Nyttiga appar för din resa till Spanien 2018 – del 6

I denna sista del av serien om nyttiga appar för din resa till Spanien har vi valt ut lite olika möjligheter som kan göra semestern lite lättare, när ...

Tema & Profiler

Benalús – boutique-lägenheter på Den Gyllene Milen till kräsna kunder

I ett av de mest prestigefulla områdena på Costa del Sol, där Marbella går ihop med Puerto Banús, ligger detta fantastiska bostadsprojekt – vid foten ...

Tema & Profiler

Sveriges populäraste sommarartist möter värmen på Costa del Sol: Tomas Ledin

Det är blå himmel och strålande solsken som speglar sig som glimrande guld i havet när jag en dag i maj sätter mig i firmabilen och kör mot Almuñécar...

Tema & Profiler

SWEA:s modevisning

SWEA:s årliga modevisning gick i år av stapeln på Hotel Andalucia Plaza H10 och som alltid blev det ett mycket lyckat och välbesökt evenemang. Ett hu...

Tema & Profiler

Den vilda prinsen som blev vuxen

Bröllopet som ägde rum den 19 maj med den amerikanska skådespelaren Meghan Markle fulländade den engelska prins Harrys resa från vild och fartfylld pl...

Tema & Profiler

Kultur

Så här kommer du igång med att spela på casino i Spanien

Befinner man sig på en turistort i Spanien är det inte alltför svårt att leta sig fram till ett av landets över 20 landbaserade casinon. Det är dock i...

Kultur

Nikki Beach Marbella: 15 års firande av livet!

Höj kristallglaset och ställ champagnen på is, Nikki Beach Marbella fyller 15 år! Som traditionen säger är kristall en traditionell present vid ett 15...

Kultur

Tabarnia existerar inte, men vill förbli spanskt

Det katalanska området Tabarnia, som vill frigöra sig om Katalonien blir självständigt och i stället bli en ny autonom region i Spanien, existerar int...

Kultur

Gitanos och romer – bakom myterna

Vi vill definiera oss själva. Vi är trötta på att uppfattas som tiggare, tjuvar, iglar, spåtanter och musiker. Ovanstående är en summering av artik...

Kultur

Norrbom Marketing

Kontakta oss

Läsarservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tel. 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com