Det finns väl ingen som inte har suttit i trafiken och inte lekt ordbildningslekar av de olika bokstäverna på medtrafikanterna registreringsskyltar. Att bilda ord av registreringsskyltens bokstäver kan också underlätta att komma ihåg registreringsnumret på ens egen bil. Men har ni lagt märke till att här i Spanien så saknas en hel del bokstäver ur alfabetet. Det är nämligen så att de modern spanska registreringsskyltarna, som introducerades för nya bilar den 18 september 2000, helt saknar vokaler samt bokstäverna Ñ och Q.

119 år med registreringsskyltar

Systemet med registreringsskyltar togs i bruk i Spanien den 31 oktober 1900. Då började registreringsskylten med en eller två bokstäver som angav i vilken provins bilen var registrerad (i undantagsfall användes även tre bokstäver, t ex för Albacete, ALB). I fall när flera städer har samma begynnelsebokstav användes bara en bokstav för den största staden, t ex M för Madrid och MA för Málaga. Bokstäverna följdes av upp till sex siffror, registreringarna gjordes i sifferföljd – från t ex 000000-999999 (sista registreringsskylten med detta system blev dock M-960985).
Den 7 oktober 1971, när antalet fordon i landet ökat betydligt, gjordes registreringsskyltssystemet om för nya fordon. Fortfarande innehöll de provinsangivelse men de följdes av bara fyra siffror (återigen i sifferföljd), och i stället för att registreringsnumret avslutades med en siffra, som förr, avslutades det nu av, till att börja med, en bokstav. Här börjades det med A och när bokstavsföljden nått till slutet av alfabetet (Z) lades ytterligare en bokstav till, från A till Z.

Provinsskylt gav plats för nationell EU-skylt

Den stora förändringen av de spanska registreringsskyltarna gjordes, som ovan nämns, den 18 september 2000. Med de nya (nuvarande) skyltarna blev utseendet ett annat. Provinsförkortningarna togs bort helt och registreringsskyltarna blev lika i hela landet. I stället för provinsangivelser fick registreringsskyltarna ett blått EU märke till vänster med bokstaven E – för España och till höger om detta följer fyra siffror och tre bokstäver (som registreras i siffer- respektive bokstavsföljd).
Med det nuvarande systemet för registreringsskyltar i Spanien går det att registrera totalt 80 000 000 fordon och det uppskattas att detta motsvarar drygt 40 år (baserat på hur många bilar som säljs i landet dagligen) sedan systemet startades.

Bättre försäljning med nya skyltar

Anledningen till att registreringsskyltarna byttes senast var bland annat för att främja försäljningen av begagnade fordon i landet. Med det gamla systemet var det bland annat svårt att
sälja fordon över vissa provinsgränser på grund av gammal polemik och rivalitet; t ex var Sevillaregistrerade fordon mindre populära i Málaga och Madridregistrerade fordon mindre populära i Barcelona. Genom att byta system undveks även problemen för dem som under ETA:s aktiva år reste in i Baskien med t ex en bil vars registreringsskylt visade att de kom från t ex Madrid – vilket inte var populärt i den nordspanska regionen.

Vokalerna försvann

När så de nya registreringsskyltarna kom ut på marknaden blev det alltså utan provinsangivning och det blev även utan vokaler. Underligt att ta bort även vokaler kan det tyckas, men beslutet fattades av det spanska trafikverket, Dirección General de Tráfico (DGT), för att undvika förkortningar med betydelser som t ex ETA, FBI och ONG, namn som t ex EVA, ANA och LEO liksom även för att undvika fula ord som t ex PEO (prutt), PIS (kiss) och ANO (anus). Och så togs som sagt konsonanterna Ñ och Q bort, detta för att undvika förväxling med bokstäverna N och O.
I denna artikelserie ställer vi varje månad fem korta frågor till en person som har koppling till både Sverige och Spanien.
 
Denna månad träffar vi Christer Lagervall. Christer är bosatt i den mysiga lilla staden La Cala de Mijas, bara ett stenkast från vattenbrynet. Där bor han med sin norska flickvän, en hund, en katt och sin 3 ½ månad gamla son – hans absoluta ögonsten! Det är många som följer Christer på sociala medier och de som gör det vet att han är en duktig fotograf – han lyckas fånga rörelsen i bilden och skapa stämning. Men vad man kanske inte vet är att han faktiskt har lagt systemkameran på hyllan och i dag fotar allt med sin iPhone!
Fotograf är dock inte Christers profession. Yrkesmässigt frilansar han som programmerare samt skapar hemsidor och andra webblösningar till sina kunder som finns både i Spanien och utomlands.
 
Vad går du och tänker på just nu (och varför?)?

Haha, hur många sidor får jag? Som egen företagare (Lagervall.com) och nybliven förälder så råder det ingen brist på tankar – behöver blöjan bytas, behövs det handlas, kommer det in tillräckligt med arbete, hur kan man trolla fram fler timmar på dygnet, när finns det tid till en mysig middag, var är nycklarna och var står bilen? Skämt åsido, jag tycker om när det händer saker, gillar att pusha och få ut så mycket som möjligt av dagarna.
 
Hur upplever du arbetsmarknaden för dig som frilansande programmerare och webbdesigner här på Costa del Sol?

Under hela mitt liv har jag fått arbete via kontakter, alltid arbetat enligt devisen att man inte är bättre än sin senaste insatts. Jag försöker hålla hög kvalitet och ge mina kunder den tid de känner att de behöver. Denna filosofi har hållit lika bra i Sverige som i Spanien. Skillnaden jag upplever i Spanien är att man arbetar närmare kunden här än i Sverige – det är oftare mindre företag och mer 1-on-1, vilket många gånger gör det enklare från start till mål. Projekten går fortare och det blir mer roligt och dynamiskt.
 
Du blev pappa i höstas. Hur känns det? Har du mött några kommentarer kring att bli pappa vid 51-års ålder?
 
Faktiskt inga kommentarer alls. Jag har bara mött glädje och värme. Känslan att bli far går inte fullt ut att beskriva med ord – endast en förälder vet hur underbart det är! Att bli förälder som mindre ung man är nog mindre kommentarbelastat än om jag varit 51 år och kvinna, tyvärr. Och så ska jag säga att det känns otroligt lyxigt att arbeta hemifrån och ta del till 100 procent av min sons utveckling och uppväxt!
 
Det stundar kommunalval här i Spanien i maj. Du har bott i Spanien i 12 år, är du insatt i spansk politik lokalt, regionalt och nationellt?
 
Mitt förtroende för politiker är i princip noll. Mitt andra år i Spanien satt nästan hela Marbellas kommunstyrelse i fängelse med interimstyre från Madrid. Den inbitne som bryr sig säger nog – ”så mycket större anledning att engagera sig”, jag lutar mer åt – ”vad fint väder vi har i dag, kom så gör vi något kul”. Jag är dock intresserad och håller mig informerad, men mer internationellt än lokalt.
 
Vad ska du göra nu i februari?
 
Vi håller på att planera en supermysig resa till Cannes i Frankrike i vår, så planeringen fram tills dess är att arbeta, arbeta och arbeta. Så ska jag även åka till Ikea och se om de fortfarande säljer de supervarma och sköna tofflorna som vi hittade där för ett par år sedan, hahaha. Brrrrr, det är kallt i Spanien
Hos Norrbom Marketing är vi ett flitigt gäng som bland annat ger ut månadsmagasinen En Sueco, La Danesa och Det Norske Magasinet. Men det är inte allt vi gör; vi driver även webbplatser, facebook-sidor och nyhetsbrev för alla våra magasin, och därtill kommer även alla de andra uppgifter som vi sköter åt våra kunder.
Vårt kontor ligger i Centro Idea, i Mijas, och där sitter den stadigt växande guppen av journalister, grafiker, annonskonsulter, webbdesigners och många fler. Här följer en presentation av några av dem som du kan möta på vårt kontor eller ute på fältet:
 

Lina BlancoLina

– levererar senaste magasinen och tar hand om det administrativa
Lina har varit en del av Norrbom Marketing sedan 18 år tillbaka och hon känner företaget både utan och innan. Det är Lina som distribuerar magasinen i Fuengirolaområdet och det är även hon som tar hand om fakturering och bokföring samt ”allt det som kan ske i ett företag som vårt” – som hon själv säger.
 
Tre frågor till Lina:

Om du skulle byta förnamn, vad skulle du då heta?
Då skulle jag heta ”Paz”, betydelsen av det är så vacker – fred.
 
Om du bara fick äta en sak resten av ditt liv, vad skulle det vara?
Frukten cherimoya – detta är nämligen en frukt som man måste äta långsamt på grund av alla kärnorna. Man måste njuta av den.
 
Vad var ditt första jobb?
Jag kommer tydligt ihåg mitt första jobb. Jag var åtta år och det varade kanske bara en timme. Jag hjälpte till med att hälla säd i säckar och mannen som betalade mig när jag var färdig räckte mig fem pesetas med orden: ”Detta kommer du alltid komma ihåg som din första lön.”

Martin NorrbomMartin

- sätter knivskarpa magasin och sköter ledningen i företaget
Martin är som ägare och daglig ledare den som gett namn åt företaget. Han är dessutom redaktör för La Danesa och så är det han som står för magasinens grafiska uttryck. I år har Martin drivit Norrbom Marketing i 30 år.
 
Tre frågor till Martin:

Vilken är den konstigaste komplimang du någonsin fått?
Jag kan inte komma ihåg att jag någonsin fått en komplimang :-)
Naturligtvis har jag fått det men jag kan inte minnas mig att jag någon gång fått en märklig komplimang. Jag tycker generellt att vi alla bör bli bättre på att ge komplimanger till varandra. Det skapar en bättre stämning och höjer humöret hos både givare och mottagare.
 
Vilken stad i världen skulle du absolut inte vilja leva i?
Ju äldre jag blir desto mer söker jag lugn och ro. Jag har besökt New York ett par gånger, och har härliga minnen därifrån, men jag skulle inte kunna tänka mig att bo där.
 
Vilken barnslig sak tycker du fortfarande om att göra?
Jag har rent allmänt en barnslig sida och älska små familjebus, och mina barn älskar det.

Simon GoltermannSimon

- producerar video och webb för Norrbom Marketings samt firmans kunder
Simon är vår interna videoman som även rycker ut med kamera och mikrofon när företag vill ha videopresentationer eller marknadsföringsmaterial. Det är också Simon som du ska tala med om din webbplats ska finputsas eller skapas från början – Simon fixar det.
 
Tre frågor till Simon:

Vad kan du bli felaktigt irriterad över?
Jag försöker att inte reta upp mig över småsaker. Det är slöseri med energi. Meeen bilister som kör dåligt kan verkligen vara irriterande. Jag har dock, som tur är, blivit mer eller mindre immun mot det efter att ha bott i Marocko.
 
Vilken förmåga skulle du vilja behärska till perfektion?
Det är imponerande att se idrottsmän utöva deras idrottsgrenar till perfektion. Så en idrott eller sport – fotboll kanske.
 
Vilken hushållssyssla avskyr du mest?
Att torka damm. Dock betyder inte det att jag bor i högar av damm.

Sara LaineSara

- levererar spännande historier och skarp journalistik
Sara har som redaktör för En Sueco, som är företagets svenska magasin, koll på allt som sker på Costa del Sol. Det är Sara du möter ute på fältet när hon är iväg för en intervju, ska göra ett reportage om Málaga-specialiteter eller när hon har fått en idé och vill sprida information kring hur saker och ting fungerar.
 
Tre frågor till Sara:

Om du skulle vara medlem av en tv-familj, vilken skulle det vara?
Så här på rakt arm får jag väl säga ”Vänner”. När jag, som många andra, har föräldrar, syskon och släktingar i andra länder och på andra kontinenter så blir ens närmaste vänner som en familj. Det skulle också vara spännande att bo i New York ett tag.
 
Vad är den konstigaste present du någonsin fått?
Jag har nog aldrig fått en märklig present, men presenter som fått ögonen att tåras av lycka är bland annat en slagborr, en kniv, en klocka och en bil. Slagborren fick jag när jag flyttade till min första egna lägenhet, kniven samt klockan är kära minnen och bilen gör det möjligt att ge sig ut på äventyr.
 
Vad är det bästa fynd du någonsin har gjort?
Utan tvekan huset jag bor i och allt i det. Att min sambo och jag köpte det till ett mycket bra pris är en sak men den sanna lyckan ligger i att huset ingick i ett av våra uppställda mål i livet. Jag är lycklig varje gång jag kliver in i mitt hem.

Louise Mercedes FrankLouise

- skriver om allt mellan himmel och jord samt producerar marknadsföringsmaterial
Det är Louise som ger sig ut när det kommer in ett nytt koncept som ska testas, en intressant person som ska intervjuas eller en ny restaurang som ska provas. Och det är generellt hon som kan ge jord under naglarna och färg på kinderna. Dessutom bidrar hon med texter till det marknadsföringsmaterial som Norrbom Marketing producerar internt och till kunderna.
 
Tre frågor till Louise:

Vilken är din favorit hoppa-över-uppgift?
Det är en sådan tråkig uppgift som städning. På min förra arbetsplats fanns det ett ”stökrum” och om jag fastnade med någon uppgift gick jag dit och städade lite, och så föll sakerna liksom på plats i tankarna.
 
Om du skulle kunna lära dig ett instrument på ett ögonblick, vilket skulle du välja?
Utan tvekan fiol – världens mest osexiga instrument. Jag gillar de speciella rörelserna som violinister gör när de spelar. Jag spelar dock ganska bra luftfiol ;-)
 
Vilken produkt skulle du hamstra om du fick veta att den skulle sluta säljas?
Pariserlinser eller operalinser, som de också kallas – mintpastiller med ett överdrag av mörk choklad och sockerglasyr. Min svägerska tar alltid med sig sådana från Danmark och det är inte längre någon i familjen som förväntar sig att jag delar med mig av dem.

Henrik AndersenHenrik

- håller koll på nyheterna och den spanska politiska scenen
Henrik ser man oftast med näsan i nyhetstidningarna då det är han som avgör vad av det som sker på den politiska nyhetshimlen och andra relevanta nationella samt lokala nyheter som ska förmedlas vidare till våra läsare.
 
Tre frågor till Henrik:

Vilken fiktiv person påminner du mest om?
Don Limpio (Mr. Clean).
 
Om du kunde uppfinna någonting, vad skulle det vara?
En apparat som hänger upp tvätten, och som när den är torr tar ned tvätten igen och viker den.
 
Vad är det dummaste konceptet i vår tid?
”All inclusive” och ”ät allt du kan för XX euro”. Det är både smak- och stillöst.

Mugge FischerMugge

- designar annonser och är in-house fotograf
Det är Mugge som får tre handskrivna ord på baksidan av en servett att bli en snygg annons i magasinen. Han omsätter idéer på papper till reklamskyltar, streamers på bilar, logotyper till företag m.m. Vidare är han vår fotograf på kontoret, som gör allt för att lyfta fram det bästa i dem som tar vägen förbi Norrbom Marketings fotostudio.
 
Tre frågor till Mugge:

Var skulle du inte ha någonting emot att vänta i två timmar?
På en bänk framför Rockefeller Centrets skridskobana i december, med ett glas rödvinstoddy i handen.
 
Vad är ditt största fiasko i köket?
Varm ananassoppa. Jag fick receptet från en restaurang men lyckades inte få till rätt resultat. Det blev helt enkelt oätligt.
 
Om du fick 5 miljoner euro till att öppna ett museum, vad skulle det inrymma?
Det skulle ställa ut målningar och skulpturer av den spanska konstnären Ose del Sol, färgglad Pop-Art samt en avdelning med konst som visar att verkligheten inte alltid är ”What a wonderful World”, som Louis Armstrong sjunger.

Linda WigantLinda

- besöker företag och håller koll på nya marknader
Linda spenderar arbetsdagarna längs hela kusten. Det är Linda som dyker upp när intresserade annonsörer ber om besök och hon tvekar aldrig när det är dags att ge sig ut med produktinformation och de senaste magasinen under armen.
 
Tre frågor till Linda:

Vad är du riktigt dålig på?
Att städa min garderob – hjälp vad den är stökig!
 
Vad är ditt mest ångestfyllda felköp någonsin?
Min senaste bil. Den behövde tas till mekanikern hela tiden och det blev SÅ dyrt.
 
Vad är du intresserad av, som de flesta människor säkert inte bryr sig speciellt mycket om?
Det senaste inom kost, näringslära och hälsa, samt at vinna över min man i Wordfeud :-)

Tom HalvorsenTom

- vår egen natur- och djurspecialist från Norge
Tom är Det Norske Magasinets redaktör och har stor kunskap om allt som har med djur och natur att göra. Utöver det är Tom enormt berest – han har besökt 104 länder och breddar hela tiden sin ”samling”.
 
Tre frågor till Tom:

Vad är din mest värdelösa talang?
Utan att testa och helt automatiskt kommer jag ihåg de vetenskapliga namnen på flera tusen fisk-, reptil-, fågel- och andra djurarter. Förutom att vara glad över att jag säkert har ett bra minne har jag inte haft nytta av detta till någonting förnuftigt alls.
 
Vad kan få dig att lämna biosalongen mitt i en film?
Det har ännu inte hänt. Jag älskar film, i alla genre!
 
Vad är det äldsta föremål som du äger?
Jag började samla på böcker och tidningar redan när jag var liten och har flera från 70-talet. Många av dem är lika aktuella fortfarande i dag.

Carlos MuñozCarlos

- distribuerar de senaste magasinen längs hela kusten, från Almuñécar till La Duquesa, strax väster om Estepona.
Det är Carlos som du möter när magasinen just utkommit, den 1 och den 15 varje månad, när de ska ut till trofasta läsare och läslystna annonsörer. Våra magasin distribueras längs hela kusten och Carlos har därför fullt upp under dessa perioder under vilka hela Costa del Sol ska förses med läsning – gärna på en och samma dag.
 
Tre frågor till Carlos:

Vilken stad skulle du helst spendera en vecka i?
Det skulle vara London. Detta för att öva min engelska samt för att se både monument och museer.
 
Vilken tillsynes oviktig sak kan göra dig riktigt glad?
Att gå ut och äta tillsammans med min familj och därefter ta en avslappnad promenad är någonting som gör mig glad.
 
Vilken konsert skulle du allra helst vilja uppleva?
Det är inte möjligt, men en konsert med Queen är någonting som jag gärna skulle vilja uppleva.

Theis YdegaardTheis

- elev inom grafisk design, fylld med goda idéer
Som elev inom grafisk design bidrar Theis med annonsdesign, kreativ input och så är han även en frisk fläkt på redaktionen. Theis studerar vid Techcollege i Ålborg och är nu hos Norrbom Marketing som elev för att lära sig mer om tryck och digitala medier.
 
Tre frågor till Theis:

Om du hade hela världens uppmärksamhet i 15 minuter, vad skulle du tala om?
Jag skulle använda tiden till att prata om hur du kan uppnå allt du vill här i livet, så länge som du ger 100 procent och aldrig ger upp.
“It ain't about how hard you hit. It’s about how hard you can get hit and keep moving forward.” - Rocky Balboa
 
Vad är din värsta vana?
Att meningen “Okej, sista gången” sägs mer än en gång.
 
Vad är viktigast för dig i en vänskap?
Förtroende – så att man alltid kan räkna med personen, samt äventyrslystnad – så att det alltid sker någonting nytt och spännande.

Kasper OlsenKasper

- elev som hjälper till med webbdesign och -uppdatering
Kasper Olsen är grafisk designelev från mediegrafikerlinjen på Techcollege i Ålborg. Det är sina kunskaper som mediegrafiker som Kasper använder när han assisterar med design av webb och nyhetsbrev m.m. – allt med fokus på digital kommunikation och marknadsföring.
 
Tre frågor till Kasper:

Vilken kändis skulle du helst byta plats med för en dag?
Amazons VD Jeff Bezos – och så skulle jag donera hälften av ”min” förmåga till välgörenhet.

Hur börjar du en dag på bästa sätt?
Med ett varmt bad och därefter en kopp varmt kaffe.

Vilken hobby skulle du önska att du hade?
Teckning eller läsning.
Det är februari och för många har årets första månad ägnats mycket till att se över gamla vanor. Många butikers reor har pågått under hela januari, för att göra plats för nya varor, så att alla konsumtionssugna kunder ska kunna spendera sina pengar på nya produkter. Men det finns en växande samhällsgrupp som står bakom ett försök att bromsa överkonsumtionen. Dessa kallas ”zero wasters” och de fokuserar på att förbruka lite och generera ännu mindre. Låter det förvirrande? Bli klokare på det i denna artikel!
 
En Sueco träffar Ester Lorenzo i centrala Málaga. Esther driver Facebookgruppen Zero Waste/Desperdicio Cero
Esther Lorenzo visar vägen till den butik där hon köper majoriteten av sina lösviktsvaror, butiken heter El Hombre del Saco, direktöversatt: Mannen med säcken. Här bågnar det bokstavligt talat av säckar fyllda med torrvaror – baljväxter, ris, olika mjölsorter, pasta, spannmål och en mängd andra produkter i lösvikt. Hyllorna är fyllda till bristningsgränsen med kryddor i glasburkar.
”Mannen med säcken” heter Greg Both och kommer ursprungligen från Ungern.
”Först ville jag öppna en butik som skulle sälja vegansk, vegetarisk och hälsosam mat, eftersom jag själv blev vegetarian för några år sedan. Men så i tillägg till det så har jag alltid känt mig som en del av miljörörelsen, så jag tänkte att jag kunde kombinera de bägge sakerna och öppna en butik som säljer lösvikt”, berättar Greg, innan Esther styr stegen till ett intilliggande café.

Inget sugrör, tack

Esther, som är 31 år och studerar matematik på Málagas universitet, beställer en smoothie och ber servitören om att få den utan plastsugrör. I stället fiskar hon upp ett sugrör i glas ur ryggsäcken.
”Jag har alltid med mig det och när jag använt det färdigt behöver jag bara skölja igenom det, så är det redo till nästa gång jag vill använda det”, berättar hon och ställer ned glassugröret i avocado-smoothien.
I ryggsäcken, som Esther berättar att hon nästan alltid har med sig, hittar hon flera spännande saker som bland annat en liten tygservett, en tandborste i bambu, en liten burk hemgjord tandkräm samt deodorant och en mugg. Det är föremål som hjälper henne att undvika flera kilo sopor om året.
”Man säger att tandborsten bör bytas var tredje månad men om du inte trycker onödigt hårt och därmed sliter på borsten kan den hålla mycket längre, så länge som du sköljer den i väteperoxid då och då”, berättar hon entusiastiskt.
När började du med att leva ”zero waste”?
”Det är drygt ett år sedan som jag började med det på allvar. Det är dock fortfarande en resa som jag hela tiden lär mig mer om. De flesta vet att plast är ett stort problem men efter en tid börjar man inse att det inte slutar där och att vårt användande av alla möjliga produkter bär skulden till den stora belastningen av miljön. Problemet är inte plasten i sig men plast är det som vi lättast ser och därmed har lättare att klanka ned på.”
Om problemet inte är plast, vad är det då?
Att vi ska göra oss av med sopor och avfall är enormt belastande för miljön. Även om det finns containrar för plast så är det långt ifrån all plast som kan återvinnas, för det finns nämligen så många olika sorters plast. Många tror, felaktigt, att lösningen är att göra allt i papper och nedbrytbara material, men de ska ju också fås bort. Men saker och ting försvinner inte magiskt bara för att du ser sopbilen köra bort med skräpet.”
Vad har varit den största utmaningen med att ställa om livet till zero waste?
”Den sociala aspekten. Det kan t ex vara väldigt gränsöverskridande att ta med sig en egen servett när man går ut och jag har också fått en del kommentarer längs vägen. Men som tur är har många matbutiker blivit vana vid att man köper t ex ost och kött från charkdisken i egen, medhavd behållare.”
Hur många kilo sopor/avfall genererar du?
”Det är svårt att säga exakt men jag gissar att det nog är bara 10 procent av det som jag genererade för ett år sedan. Detta då jag inte köper någonting i plastbehållare. I stället köper jag exakt det jag ska använda, i egen medhavd behållare, och så återvinner jag allt mitt organiska avfall. Det finns en örtträdgård vid universitetet och dit tar jag med allt organiska avfall, så det blir till kompost, och kompost räknas inte som avfall.”

Esthers råd till andra som vill börja leva mer zero waste

”Börja smått och börja med lätta saker – ta med dig en tygkasse när du ska till matbutiken i stället för att köpa en plastkasse eller ta med ett eget sugrör om du känner att det är just det som är lättast att börja med för dig. Om man byter ut alla vanor på en gång kan det nog lätt bli för mycket och överväldigande. För de flesta, inklusive mig själv, är det en resa längs vilken man ibland tar stora steg och andra gånger små. Det viktigaste är att man rör sig framåt.”

De 6 R:en i Zero Waste:

Refuse – Avstå
Säg nej till det som du inte behöver
Ta dig en ordentlig funderare över om du behöver ett gratis veckoreklamutskick, engångstallrikar eller take-away-muggar. Behöver du verkligen mer kläder eller nya skor som bara står och samlar damm längst bak i garderoben? Att skära ned på konsumtionen är hälsosamt för både din plånbok och för klimatet.
Reduce – Reducera
Minska mängden saker du äger
Som människor har vi naturligtvis behov av att leva i en modern vardag men behöver du verkligen alla de saker som du har hemma? Kanske kan andra få glädje av de saker som du inte längre använder? Städa och ge bort de saker som du är redo att göra dig av med. Det ger mer plats i lådor och skåp samtidigt som det ger dig mer mental ro.
Reuse – Återanvänd
Hitta glädjen i kvalitetsprodukter
Återanvända kommer föra återvinna. Återvinning är t ex när glas smälts ned för att bli nytt glas eller plast görs till ny plast. Återanvänder du någonting kräver det bara eventuell transport till din lokala second hand-butik eller en hjälporganisation. Det är också återanvändning om du säljer någonting begagnat på internet eller via en Facebook-grupp.
Återanvändning är helt enkelt också att använda en tygkasse i stället för att köpa en plastkasse för att bära hem dina varor i varje gång du besöker matbutiken. Eller att använda en ordentlig dricksvattenflaska i stället för att köpa plastflaskor med vatten.
Repair – Reparera
Ta hand om dina saker och köp mindre nytt
Du kan komma långt med nål och tråd. Sy fast knappen igen i stället för att göra dig av med skjortan och lär dig att lappa hål, så kan kläderna användas längre. Reparationer förlänger livslängden för produkter och gör att du inte behöver köpa nytt så ofta. Lär dig att värdesätta sakers naturliga patina.
Recycle – Återvinn
Lämna dina material och återvinn dem på rätt sätt
Fokus på återvinning ökar i Spanien. När allt annat har gjorts måste man ibland lämna material till återvinningen. Här i Spanien innebär det att lägga plast i plastcontainern, papper i papperscontainern och glas i glascontainern.
Rot – Kompostera
Låt naturen ta hand om organiskt material
Om du varken kan avstå, reducera, återanvända, reparera eller återvinna en sak bör sista steget vara kompostera. På så sätt blir sopor till nya resurser. Du kan göra din egen kompost och sedan använda den friska jorden och gödningen till dina egna växter. Med tiden har det också kommit flera lösningar för boende i lägenheter att ha en kompost hemma, en del i smidig storlek som ryms under diskbänken.
 
Källa: zerowaste.dk
Britterna drar ur pluggen. Eller gör de? 50 procent och några till står bakom det så omtalade Brexit. Men nu kan de inte enas om hur pluggen ska dras ut. Det är dåligt och pinsamt – för alla. Sedan de första spadtagen togs till dagens EU har Europa annars varit den varmaste platsen att bo på, på jorden. Men plötsligt har det blivit kallt i Europa.
När jag ser på det ser jag britternas EU-exit som det mest egoistiska, osolidariska och ohållbara beslut som en europeisk nation fattat sedan andra världskriget. Det är som om historian glömts bort, varifrån vi kommer och allt som vi européer skapat tillsammans.
Det är som om britterna bara ser EU som en marknad. Men Europa är mycket, mycket mer än så. Vi kan visst ha en gemensam marknad men om vi inte har gemensamma drömmar har vi ingenting. Och EU är en gemensam dröm om gemenskap, förtroende och om att kunna leva i fred och tolerans efter en tragisk historia. Europa är symbolen för fria val i Spanien, Grekland och Portugal. Europa är Berlinmurens fall och slutet på kommunismen. Europa är välfärd, demokrati och rättigheter. Har vi fullständigt glömt bort det? Och kan vi och britterna sätta allt detta på spel för att komma ifrån en marknad? Det pratas så mycket om vad Europa är skyldigt oss – kanske bör vi i stället tänka på vad vi är skyldiga Europa. Vi bör i alla fall hålla ihop, minst.
 
Med Putins stridsvagnar i öster, Trumps handelsmur i väster och ett hittills osett flyktinghot från söder står Europa i dag mer isolerat än någonsin. Den bästa medicinen borde vara sammanhållning men det verkar som om vi inte vet det – eller som om politikerna inte förmår att förklara det för oss. Globaliseringen bör annars visa oss att ett samlat Europa är det enda alternativet. I stället står vi nu med ett osammanhängande Brexit, som tydligt visar hur skröpligt Europa dessvärre har blivit. Den framgång, tillväxt och ökade livskvalitet som alla européer vant sig vid allt eftersom under det senaste halvseklet kan snabbt komma att förändras.
Jag hoppas innerligt att Europa och de gemensamma illusionerna kan klara av det. Britterna drar sig ur – på ett eller annat sätt. Men skulle de en dag ångra sig så är jag den första som sträcker ut min hand och säger Welcome Home.

Senaste artiklarna från En Sueco

Förebygg vårens allergi... NU!

Denna tid på året kan det kännas som om pollensäsongen är långt borta. Men om du hör till dem som up...

Hälsa

Lider du av bindvävssmärtor, cirkulationsproblem o…

Chloe och Friederich är holistiska behandlare som ser din kropp som en helhet och erkänner att din l...

Hälsa

2019 blir ditt bästa år någonsin!

Låter det bra? Eller känns det provocerande och prestationsångestframkallande?   Året har red...

Hälsa

Glädje

Efter min sjukdom med hjärtbesvär, vatten i lungorna och högt blodtryck har jag beslutat mig för att...

Hälsa

SolEyes fortsätter bredda utbudet av behandlingar

SolEyes kliniker på Costa del Sol, som under åren hjälpt många skandinaver med ögonhälsa, blir bar...

Hälsa

Veras Veranda - Semlor

Nu är det februari och för min familj samt många andra är det tid för semlor. Ja, jag vet att vi tju...

Gastronomi

Spanska registreringsskyltar - Var är vokalerna?

Det finns väl ingen som inte har suttit i trafiken och inte lekt ordbildningslekar av de olika bokst...

Tema & Profiler

Vad går du och tänker på just nu?

I denna artikelserie ställer vi varje månad fem korta frågor till en person som har koppling till ...

Tema & Profiler

Möt redaktionen hos Norrbom Marketing

Hos Norrbom Marketing är vi ett flitigt gäng som bland annat ger ut månadsmagasinen En Sueco, La Dan...

Tema & Profiler

Cádiz – Medelhavets port

  Cádiz är Europas äldsta stad. Den grundades omkring 1100 f.Kr. av fenicierna och har varit b...

Utflykter

Utflykter

Cádiz – Medelhavets port

  Cádiz är Europas äldsta stad. Den grundades omkring 1100 f.Kr. av fenicierna och har varit bebodd sedan dess. I dag har staden 118 000 invånar...

Utflykter

Ditt närmaste naturreservat – Guadalhorce

Om du är intresserad av natur och djurliv och befinner dig på Costa del Sol behöver du inte köra speciellt långt för att hitta det. Bara några kilomet...

Utflykter

Museo de artes populares - Málagas museum för folkkonst

Det är någonting alldeles speciellt med att komma in i ett museum med gamla saker. Doften och känslan av historia från flera sekel får ”ned en på jord...

Utflykter

Gastronomi

Veras Veranda - Semlor

Nu är det februari och för min familj samt många andra är det tid för semlor. Ja, jag vet ...

Gastronomi

Sabor a Málaga: Grupo Gallego – ett nav i distributionskedja…

Här i vår artikelserie om Sabor a Málaga besöker vi ofta små odlare och producenter av pro...

Gastronomi

Churrostokig

Abstinens efter kort tids konsumtion... Spanien är fullt av churromaner. Det köps och s...

Gastronomi

Recept: ”Gokaka” med kanelfyllning

Det nya året har börjat och många tycker att det nu är dags att tänka på vad man äter – oc...

Gastronomi

Sabor a Málaga: La Molienda Verde dukar upp med kastanjeprod…

Det finns apelsinmarmelad och aprikosmarmelad. Andra föredrar jordgubbsmarmelad eller kans...

Gastronomi

Panettone (video)

Matglada spanjorer har mycket att tacka sina tidigare ockupationsmakter för. Fenicierna, s...

Gastronomi

Sport

Mäster Munir

Avhyst i Numancia – nu VM-målvakt för Marocko och in i den senare tidens historia om ovanligt många ...

Sport

Golf i Solen

Redan februari 2019! Vi märker att golfåret 2019 på härliga Solkusten lockar fler och fler, och fra...

Sport

Golf i Solen: Golfare i Solen önskar En God Fortsättning

Resan till Montenmedio i november var en spännande upplevelse för många! Att umgås med trevliga vänn...

Golf

Tema & Profiler

Spanska registreringsskyltar - Var är vokalerna?

Det finns väl ingen som inte har suttit i trafiken och inte lekt ordbildningslekar av de olika bokstäverna på medtrafikanterna registreringsskyltar. A...

Tema & Profiler

Vad går du och tänker på just nu?

I denna artikelserie ställer vi varje månad fem korta frågor till en person som har koppling till både Sverige och Spanien.   Denna månad trä...

Tema & Profiler

Möt redaktionen hos Norrbom Marketing

Hos Norrbom Marketing är vi ett flitigt gäng som bland annat ger ut månadsmagasinen En Sueco, La Danesa och Det Norske Magasinet. Men det är inte allt...

Tema & Profiler

Zero Waste – förbruka mindre, återanvänd mer

Det är februari och för många har årets första månad ägnats mycket till att se över gamla vanor. Många butikers reor har pågått under hela januari, fö...

Tema & Profiler

What to do, Dear Europe

Britterna drar ur pluggen. Eller gör de? 50 procent och några till står bakom det så omtalade Brexit. Men nu kan de inte enas om hur pluggen ska dras ...

Tema & Profiler

Spaniens skattkammare

Storviltjägaren må ha städat i sin samling för den dagen stod troféer på rad liksom skinn från björn, leopard och zebra som låg sida vid sida under au...

Tema & Profiler

Linda Svensson Edevint - Designar mönstren till ditt hem

Du känner säkert igen mönstren och designen på produkter från t ex Ikea, Mio, Ekelunds Linneväveri, Klippans Yllefabrik, Cervera, Duka, Mairo och ”Mat...

Tema & Profiler

Virtual reality – din digitala verklighet på nära håll

Föreställ dig: Du går runt inne i en bostad som du är intresserad av att köpa. Du ser hur ljuset fallet in, tittar ut över terrassen och kan se precis...

Tema & Profiler

Kultur

Så här kommer du igång med att spela på casino i Spanien

Befinner man sig på en turistort i Spanien är det inte alltför svårt att leta sig fram till ett av landets över 20 landbaserade casinon. Det är dock i...

Kultur

El Cid: Spaniens populäraste folkhjälte

Nästan tusen år efter hans död är Rodrigo Díaz de Vivar, mer känd som El Cid, fortfarande Spaniens populäraste folkhjälpte – och en nationalikon. &nb...

Kultur

Språkutbyte: Pachange – språkutbyte i Málaga

Jag kan gissa att det är många av oss som i nyårslöfte sagt att vi ska bli bättre på spanska eller engelska? Ett riktigt bra sätt att lära sig språk p...

Kultur

Boktips: Läslust 2019 - Göran Rise släpper serie om advokat …

Han har släppt en bok tidigare, vari han berättade om sina egna yrkesverksamma år, men nu släpper Göran Rise för första gången en roman. Boken, som he...

Kultur

Norrbom Marketing

Kontakta oss

Läsarservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tel. 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com