Många är vi som genom åren följt Nerjas utveckling och svenskars kärlek för denna vita lilla stad öster om Málaga går inte att ta miste på. Och många är vi som också uppmärksammat att två svenskars namn ofta nämnts när det handlat om hur många just svenskar som upptäckt Nerja. Dessa två är Eva och Magnus Wahlberg, som sadlade om från butikschef i en butik för grafiskt material (Eva) och från entreprenör samt grundare av Täby Mediagymnasium (Magnus). Deras Spanienhistoria började 2004 med det lilla pensionatet Hostal San Miguel, i mitten av byn. Så småningom utvecklades verksamheten till resebyrån BokaNerja – www.bokanerja.com. I dag, 15 år senare, förvaltar resebyrån ett antal byggnader med semesterlägenheter och många privata bostäder samt har samarbete med två av Nerjas finare hotell. De erbjuder förutom alla boenden även flyg och transfer samt många utflykter runt om i Andalusien. Många svenskar har upptäckt Nerja genom resor med BokaNerja. Nu har dock Eva och Magnus valt att lämna över stafettpinnen och i april sålde de BokaNerja för att själva fortsätta sitt livsäventyr i deras Land Rover.
 
 
1) Ni har skapat ett framgångsrikt företag i BokaNerja, och levt med det i många år. Hur känns det att ha sålt det?
Det har varit en fantastisk resa men vi har båda uppnått pensionsålder och börjar känna att vi vill ha tid till att göra andra saker tillsammans. Vi har sålt BokaNerja till kompisar som heter Tuva, Timo och Alexis, så vi kommer att vara delaktiga i företaget flera år framåt. Det känns därför inte så dramatiskt utan naturligt och jätteroligt. Det behövs yngre krafter men de är erfarna och vi är säkra på att de kommer att fortsätta att utveckla företaget. Vi har nog bara sett början. Det viktigaste, den familjära stämningen och BokaNerja-servicen, kommer absolut att finnas kvar.
 
 
2) Ni har minst sagt mött stor framgång i det ni gjort och många av de resenärer som genom åren köpt era paketresor har valt att flytta till just Nerja. Vad tror ni att er verksamhet har betytt för Nerja?
När vi började så var Nerja ganska okänt för svenskar. Det är klart att 15 års marknadsföring mot Sverige och att alla de som åker ned med oss oftast blir förälskade, har haft betydelse. Förutom rena semesterresor så har vi ju paketerade resor som Vinterresor, Företagsgrupper, Bouleresor och Yogagrupper så det är många olika typer av resenärer. De återkommer sedan ofta varje år och med ringar på vattnet så har Nerja blivit bland Spaniens hetaste resmål. För staden betyder det naturligtvis mycket då det skapar arbetstillfällen.
 
 
3) Generellt, vad tror ni att utländska företag har för betydelse för Costa del Sol?
Costa del Sol är i dag en internationell miljö och företag från olika länder skapar ju en direktkanal som underlättar den utvecklingen.
 
 
4) Tror ni att ert arbete på något sätt kan inspirera andra till att våga starta projekt?
Vi har förstås träffat massor med människor som skulle vilja göra samma sak. Många funderar på hur de skulle kunna förändra sina liv och få en vardag nere i solen. Det gäller bara att komma på vad man ska hitta på och alla exempel som visar att det är möjligt gör steget kortare.
 
 
5) Nu har ni lämnat Nerja bakom er för nya äventyr med er Land Rover. Vart bär det av och vad tänker ni på just nu?
Först så är det sommarstället i Sverige som gäller några månader. Det var ett löfte till Eva redan för 15 år sedan att vi skulle fortsätta att vara i skärgården på somrarna. Efter det så kör vi söderut genom Skottland och sedan Irland framåt hösten. Med Land Rovern och taktält så kan man alltid hitta vackra, lugna platser och det är ett enkelt naturliv som vi gillar. Vintern kommer sedan naturligtvis att spenderas i Nerja!
 
Costa del Sol är fantastiskt om sommaren – stränderna visar sig från deras bästa sida, restaurangerna dukar upp med läckerheter, nystrukna dukar och extra bra service. Men även om det är helt fantastiskt att njuta i en solstol för att sedan hoppa direkt i havet kan vi alla nå en punkt när vattnet inte längre är svalkande nog och skuggiga platser plötsligt blir väldigt eftertraktade.
Här följer några förslag till dig som gärna vill söka skugga i sommar.

Gå på bio

En riktigt bra plats för skugga och svalka i sommarvärmen är biograferna längst Costa del Sol. De flesta biografer visar film med antingen engelskt tal eller engelsk text. Håll ögonen öppna efter bokstäverna VO (versión original) eller VOSE (versión original, subtitulada en español) vilket betyder att filmen visas i originalversion respektive originalversion med spansk text.
Och det är inte bara de senaste blockbusters som kan ses i biosalongerna, t ex visar biografkedjan Cinesur ofta gamla klassiker samt live-opera och -teater från några av de största scenerna i världen.
Se mer på: www.cinesur.com
 

Upptäck en grotta

Gå vandring i en grotta! Förutom att många grottor innehåller fascinerande förhistoriska fynd är de perfekta att besöka i sommarvärmen då det i dem råder en konstant sval temperatur på drygt 20 grader. Det finns fler grottor på Costa del Sol men den mest kända och nog också den mest imponerande är grottan i Nerja – Cueva de Nerja.
Det rekommenderas att man köper biljetter online. Inträde kostar 12 euro. Grottans öppettider i juli och till och med september är kl. 9.30-19.00.
För mer information se: www.cuevadenerja.es
 

Besök ett museum

Málaga har riktigt många trevliga museer. Låt dig inte luras av storleken! De största museerna ger nödvändigtvis inte de största upplevelserna. Det finns museer där du kan röra, smaka, låta, filma och det finns också museer för eftertanke och upptäckarmuseer som väcker alla sinnen.
Oavsett om du har 5 eller 10 minuter till övers går det att hitta ett museum som är värt att besöka. En Sueco har besökt en del av dem och du hittar alla museumsartiklar på www.ensueco.com
under ”Museum i Málaga”. Du har också en museumsartikel i detta magasin, som denna månad handlar om musikmuseet.
 

Spela bingo

En varm sommardag kan man vara säker på att bingohallarna längs kusten är svala och populära. Det kräver inga stora förutsättningar att spela bingo ”på spanska”. De flesta hallar visar nämligen de utropade numren på skärmar i borden. Så även om man inte kan alla de spanska siffrorna helt utantill utgör det inget hinder – man ska dock vara uppmärksam på att det går väsentligt snabbare än när man spelar bingo/banko på svenska. Både unga och gamla besöker med jämna mellanrum dessa hallar, som på sitt eget roliga sätt låter dig kliva in i en del av Spanien som de flesta inte känner till.
En platta kostar ca 1 euro och i de flesta hallar spelas det hela dagarna.
 

Gå och shoppa

Inte en solstråle så långt ögat kan nå, svalka och strategiskt placerade caféer och restauranger. Det är frestande att ge sig ut och shoppa och således stilla både köplust, hunger och törst när sommarvärmen gör sig påmind.
På Costa del Sol finns det flera shoppingcenter, bland annat La Cañada i Marbella samt Miramar-centret i Fuengirola. Bägge har öppet hela dagen måndag till lördag samt även söndagar till och med 15 september.
För mer information se: www.lacanadashopping.com och www.miramarcc.com
 
”De där spanjorerna...!” är någonting som jag hör så ofta att jag nu inte kan låta bli att ta upp det. När saker och ting inte går som de ska så är det ”de där spanjorerna” som det är fel på. Spanjorerna är både lata, sover bort halva dagarna med deras siestor och så kommer de alltid sent.
 
Det är stora ord men... Jag tvivlar inte ett dugg på att vi lever i en landsdel där det absolut finns utrymme för förbättringar. Men snälla, uppmärksamma nu att jag skriver landsdel, för innan vi går i taket måste vi ha ordning på geografin. Vi bor i Andalusien och det är precis lika stor skillnad på en andalusier, en madriljenare och en galicier som det är på en stockholmare, en göteborgare och en umeåbo. Skillnaden ses och hörs inte bara i språket, den ses även i mentaliteten och i levnadsstandarden. Pratar vi om ledighet, produktivitet och utbildning är andalusierna fortfarande lite efter men när vi nu i stora vändningar klagar inkluderar vi även ”spanjorerna” från den nordöstra provinsen Aragón, som har fått ned arbetslösheten till under fem procent och ”spanjorerna” från Madrid, som mätt i antal invånare, har flest egenföretagare i Europa. Det är imponerande resultat som inte har någonting att göra med lathet och långa siestor. Det samma kan jag bara tänka när man ser foton, dokumentärer och pratar om ”gamla dagar” med både utlänningar och spanjorer som kommer ihåg 70-talets Andalusien. Utan att på något sätt kunna dokumentera det vågar jag påstå att Andalusien är en av de landsdelar som utvecklats bäst och snabbast i Europa under de senaste 40 åren. Det lyckas bara genom entusiasm och hårt arbete. Det är helt klart inte här som den ömma punkten ligger. Den går i stället att hitta i begreppet management. Om våra andalusiska grannar förstod sig på att organisera sig bättre och även lägga till några bra, långsiktiga, visionära planer skulle Andalusien komma ännu längre.
 
Rädda för att ta i är de i alla fall inte. Och låt oss nu bara se oss själva lite i spegeln. Det är alltid bra att göra. Jag känner ingen som andalusierna som glatt accepterar en 40-timmars arbetsvecka, inte känner till övertidsersättning och tycker att det är lyx med fyra veckors semester. Det hade inte gått i Sverige, där det konstant pratas om att reducera antalet timmar i arbetsveckan. Till detta kommer fem veckors semester och andra lediga dagar. Jag känner inte heller någon som andalusierna som bara ”tar tag” och ler för att de har arbete. Jag tänker speciellt på anställda inom byggbranschen och industrin, som inte alltid har de bästa arbetsvillkoren. Det är hårt arbete – så hårt att Arbetsmiljöverket i Sverige skulle kallas till undsättning direkt.
Jag känner inte heller någon som andalusierna som arbetar för så lite. Både minimi- och genomsnittslönen är skrämmande låga. Ha det i bakhuvudet när du nästa gång klappar dig på magen och ”jäser” gott på de många trevliga strandbarer och restauranger som sprudlar av liv denna tid på året. Och var inte rädd för att ge bra dricks när du betalar. Personalen, som tar hand om dig, knagglar givetvis 40-50 timmar i veckan för en spottstyver. De där lata spanjorerna...

Mannen bakom bilmuseet

I En Suecos artikelserie om museer i Málaga har du kunnat läsa om det populära bilmuseet i Málaga och i denna artikel får du möta ägaren till museet – Joao Magalhaes.
 
Pappan hade textilexportfirma och en förkärlek till gamla bilar. Portugisiska Joao har ärvt bägge intressena om än bilsamlingen antagit en annan karaktär än pappans.

Hur kommer man på att öppna ett bilmuseum?

”Min pappa hade bara bilar från 20- och 30-talet. När jag ärvde hans bilsamling hade jag två möjligheter: jag kunde säja den eller jag kunde förbättra den. Jag valde det sistnämnda och ville göra den komplett med bilar från alla årtionden”, berättar Joao för En Suecos utsända, när vi slår oss ned i ett par stolar i Málagas gamla tobaksfabrik, som inrymmer bilmuseet.

Varför ligger museet i Spanien och inte i Portugal?

”Jag hade mycket gärna sett att mitt museum öppnat i Portugal och jag hade också köpt en lokal med bra läge och bra kommunikationer för ändamålet, men de Portugisiska myndigheterna var svåra att få med på idén och byråkratin var för krånglig. Och så när jag vid ett tillfälle pratade med Málagas borgmästare, som även då var Francisco de la Torre, kunde han förstå idén i att göra ett bilmuseum i den nyligen renoverade tobaksfabriken. Det är alltså därför som det blev i Málaga”, säger Joao, som själv bor i Portugal men som reser fram och tillbaka.
 
”Revolutionen i Portugal under 70-talet förändrade mitt liv helt. Alla fabriker stängdes. Som tur är lyckades jag hålla mitt företag vid liv genom att tillverka vattentätt tyg till en kund i Paris. Jag fick låna pengar av min farfar för att resa till Paris för att göra affärer”, berättar Joao, som förstod sig på att ha ett städat yttre vid mötena i restaurangerna på de finaste hotellen i Paris. Han fortsätter: ”Mina affärskontakter fick intryck av att jag var en framgångsrik affärsman när vi åt på restaurangen på Hotel Ritz, men själv bodde jag på de värsta hotellen som Paris hade att erbjuda. Jag kommer speciellt ihåg en natt när jag kunde höra mössen springa över golvet. Den natten sov jag i badkaret”, berättar Joao och skrattar över den groteska situationen.
”Jag har flera gånger balanserat på en knivsegg. Lyckligtvis fick jag, genom min kontakt i Paris, exklusivitet på förhandlingar av Benetton i Portugal av självaste herr Benetton själv. Då jag byggt upp Benetton i Portugal sålde jag den franchisen och kastade mig över att bygga upp märket Kookaï, som jag senare också sålde”, berättar Joao men så förklarar han, att trots att det nu förtiden går absolut bättre för honom så bor han inte själv på Hotel Ritz, i stället blir det många gånger trestjärniga hotell. Och så ler han och tillägger: ”Men jag tycker fortfarande om att sitta i baren på Ritz och njuta av stämningen.”
 
Innan En Suecos utsända lämnar museet går hon tillsammans med Joao över till en av hans favoritbilar. Det är en Mercedes-Benz 300 SL från 1955 med de klassiska ”måsvingarna”. Fotot som ledsagar utställningen är ett abstrakt fotografi av en kvinna med måsvingarna som en typ av mask.
”Min dotter!”, proklamerar Joao stolt och ställer sig för att fotograferas.

Det är nog många av En Suecos läsare som nu funderar över vilken bil museidirektören själv kör i?

”Den billigaste Toyotan som tillverkas!”, säger Joao skrattande och så går han mot en museumsgäst som har en fråga om en av bilarna i utställningen.


Nejlikerevolutionen var en i stort set oblodig militärledd revolution som började den 25 april 1974 i Lissabon, Portugal. Revolutionen ledde till den auktoritära diktatorns fall. Efter en tvåårig övergångsperiod som präglades av social oro och maktkamp mellan den politiska högern och vänstern infördes demokrati i landet.

 

Från spelande med klasskompisar, till känd musikproducent, till Spaniens värme
Lasse Lindbom


“My day goal is to make everyday less everyday”

 
En Suecos journalist har denna gång blivit inbjuden till Almuñécar. Återigen har Costa Tropical Music Camp lockat en svensk musiklegend till att inspirera deltagarna vid campet.
Just denna musiklegend hade förr devisen: "Life is what happens to you while you're busy making other plans", men sedan han såg Boschreklamen med sloganen ”My goal is to make everyday less everyday” har han anammat det som sin nya devis. Det handlar Lasse Lindbom – en av Sveriges kändaste musikproducenter, som inte bara är producent utan kanske mest känd som grundare och medlem av gruppen Husbands.
 
Lasse Lindbom har inte gått obemärkt igenom den svenska musikvärlden, även om han själv, när han träffar En Suecos journalist på en chiringuito, säger: ”Jag ser mig inte som en kändis. Jag har skrivit några hitar och producerat kändisar, men själv är jag nog mer en halvkändis. I dag känner ingen under 45 år igen mig”. Och kanske stämmer det att ungdomar inte känner igenom honom på gatan men det är nog ingen med minsta anknytning till Sverige som inte känner till julhiten Tänd ett ljus. Och halvkändis? Det får var och en avgöra, men har man hängt med i den svenska musikvärlden, under speciellt 70- och 80-talet, vågar man påstå annat.
 

Från spelskoj till publikrekord

Lasse har alltid levt med musik. Redan under grundskoleåren och gymnasiet spelades det med kompisarna och under universitetsåren i början av 70-talet, Lasse skulle bli psykolog, fortsatte spelandet. Då kallade gruppen sig Deja Vu, stilen var Crosby och Stills & Nach och bandet fick spelningar på bland annat Magnus Ladulås, Mosebacke, och Engelen (i Stockholm). Och trots att fokuset egentligen skulle ligga på studier skrevs material som räckte till en demo, och snart var skivkontraktet med EMI skrivet – men först skulle bandet byta namn. Namnvalet föll på Landslaget, vilket snabbt blev Sveriges då mest efterfrågade liveband med publikrekord i folkparkerna.
 
Efter några år med turnerande valde bandmedlemmarna att gå sina egna vägar. Lasse å sin sida släppte sitt första soloalbum (även det genom EMI) vilket följdes av ett nytt band – Lasse Lindbom Band. Till detta värvade Lasse bland annat DJ:n från dåvarande stammisstället Atlantic, nämligen Niklas Strömstedt, vilket många runt Lasse tyckte var underligt – Niklas var ju oerfaren. Många var också skeptiska till bandets namn och fortsatte kalla dem Landslaget, men sakta började även Lasse Lindbom Band bli omtyckt.

Husbands fortfarande favoriten

1986 påbörjade han det som han i dag kallar sitt favoritprojekt, nämligen det fortfarande mycket populära The Husbands. Husbands kom till efter att Lasse blivit bjuden till Halmastad för ett projekt med att vara husband på en krog under sommaren.
“Det var nog ingen som riktigt trodde på projektet, då allt skedde i Tylösand om sommaren, men då flera redan var inblandade, som Nisse Nordin, Tom Wolgers och Dan Ekborg, tänker jag visst!”, berättar Lasse. Dock hann några av de första namnen försvinna tidigt. Tom Wolgers slutade när Lasse rekryterade Niklas Strömstedt och Janne Bark, och Dan Ekborg (som sjöng Police-låtar) fick fullt upp med en filminspelning. Lasse fortsätter: “Men trots att vi spelade i Halmstad och trots att två av dem som först skulle varit med i projektet hoppade av, blev The Husbands (ett namn som Niklas kom på) en succé med många gästartister och många härliga spelningar. Och Husband är fortfarande mitt favoritprojekt.”

Producerat de stora

Backar vi bandet lite, till 80-talets början, får vi veta att Lasse nu också började spendera mer tid på studioarbete. På denna tid var han tillsammans med Marie Fredriksson i några år och tillsammans skrev de Maries första tre album. Dessa både producerade och lanserade han också och han betonar att skrivande tillsammans med Marie fungerade oerhört bra. Förhållandet tog dock slut men Lasse fortsatte som framgångsrik producent med stora namn som Gyllene Tider, Gessle, Niklas Strömstedt, Grymlings, Carola och Sven Ingvars. Och även om han är stolt över det mesta han gjort är han speciellt stolt över albumen han producerade åt Ulf Lundell. Lasse var så framgångsrik att han även blev erbjuden ett toppjobb inom skivbolaget Polaris, men då han ville fortsätta att spela själv, och insåg att det inte skulle finnas tid och utrymme till det, tackade han nej.
 
“En liten anekdot från den tiden var att det vid en tidpunkt var tänkt att jag skulle göra en duett med Per Gessle, men jag kände att det passade Marie bättre så jag föreslog henne. Och så blev det!”, säger Lasse med ett leende, medan han tar en klunk på den kalla ölen som serverats ihop med en tapa av chiringuitons trevliga servitör.
 

Om de bästa hitsen

Lasse är i dag pensionär men alltifrån stillasittande. Han fortsätter att spela och hans musik fortsätter att spelas.
“Alla de bästa hitsen har kommit snabbt. Tänd ett ljus är nog den mest kända. Refrängen till den kom jag på när jag en novemberkväll 1987 gick på Sveavägen (i Stockholm). När jag kom fram dit jag skulle ringde jag skivbolaget och tillsammans med Niklas (Strömstedt) satt jag mig direkt i studion och skrev färdigt den, under tiden som teknikerna väntade på att börja inspelningen. Det var ju givet att den skulle ut till december som årets jullåt, så inspelningen med bandet Triad, som vårt band hette då, fick lov att gå undan. Triad var förövrigt ett band som hade fått ligga vid sidan om Husbands ett tag, men detta visste vi var någonting för vår grupp. Tänd ett ljus toppade faktiskt försäljningslistan i nio veckor”, berättar Lasse och tillägger: “Och Kom och värm dig med Lasse Lindbom Band tog ungefär lika lång tid att skriva som det tar att spela den.”
 

Stor utveckling inom branschen

Lasse fortsätter att berätta om spelningar och arbeten han gjort, både som musiker och som producent – det finns mycket att tala om, men han ska snart tillbaka till låtskrivarna på campet och inspirera samt hjälpa dem i deras låtskrivande. Och när vi talar om nya låtskrivare kommer han in på att han i dag befinner sig långt ifrån musikbranschen, jämfört med på 80-talet när han befann sig mitt i den.
“Då kunde jag allt inom branschen men den har förändrats oerhört genom åren, det är inte samma sak längre. Jämfört med då kan man i dag göra allting själv och också lägga upp allting själv via olika kanaler. Förr fanns det också pengar i branschen, det gör det inte längre på samma sätt. Ta bara en sådan sak att förr betalades musiker för spelningar på krogar, i dag får man ‘dörren’”, berättar Lasse. Men förändringarna stoppar inte Lasse från att göra det han tycker mest om och han fortsätter med ca 50-60 spelningar om året.
 

Spanien lockar

Musiken är och förblir Lasses liv men det finns även utrymme för Spanien.
“Min fru Linda och jag har varit här och hälsat på vår vän Janett flera gånger, och jag firade nyligen min 70-årsdag i Nerja. Faktiskt är planen att spendera mer tid på Costa del Sol, men exakt var vet vi inte ännu. Efter Lindas och mina år tillsammans, ifrån varandra och nu tillsammans igen har vi växt ihop och hon är den kvinna som jag vill spendera resten av mitt liv med”, säger han och tittar mot bordet där Linda sitter tillsammans med Janett Jensen medan Lasse pratar med En Suecos journalist. Det går inte att ta miste på Lasses känslor för Linda, som han träffade när hon jobbade på hans stamställe Riche i Stockholm. Efter en tid separerade de dock och Lasse gifte sig med en annan kvinna. Men det förhållandet höll inte och efter skilsmässa hittade Linda och Lasse tillbaka till varandra och de har nu varit gifta i 13 år.
Varje gång Lasse nämner Lindas namn ler han med hela ansiktet och han säger också att Linda är det bästa som hänt honom. I dag står de varandra så nära att de många gången inte behöver kommunicera med ord – det räcker med en blick eller en liten knuff.
Sommarkonserter
Vi sätter oss ett tag och pratar med Linda och Janett innan det är dags att säga hej då. Dagarna i Almuñécar och campet är intensiva. Lasse ska bara stanna några dagar för sedan är det dags för underhållningen under eventet Smaka på Stockholm. Därefter fortsätter han även i år med sina populära sommarspelningar i Stockholm.
“I Lindboms Akterdäck, som i år återvänder till Fåfängan, får jag tillsammans med musikanterna Anders Lago, Mats Gaffa Karlsson, Patrik Lundström och Pelle Alsing besök av olika gästartister”, berättar Lasse och lovar att gästerna kommer få lyssna till en massa bra musik.
 
 
Sara Laine intervjuar Lasse Lidbom pa en chiringuito i Almunecar. Foto Janet Jensen
 

Kort info:
Namn: Lasse Lindbom
Född: 1949 i Stockholm
Bor: Utanför Stockholm
Familj: Linda och två söner, 30 och 21 år gamla
Gör: Pensionär som spelar musik för livet
Aktuell: Med Lindboms Akterdäck 4/7, 8/8, 15/8 på Fåfängan i Stockholm (biljetter: www.ticketster.com)


”Jag vet inte vad jag hade gjort om det inte hade blivit musik – jag hade nog hämnat här i alla fall”, Lasse Lindbom.

”Lasse är alltid glad och positiv”, Linda Lindbom Gunnari.

”Lasse är en mycket ödmjuk, generös och välmenande person och skryter aldrig om sig själv”, Janett Jensen.

 

Costa Tropical Music Camp

costa tropical camp
 
Costa Tropical Music Camp är ett sjudagarsläger för låtskrivare. Campet startades 2012 och drivs av Janett Jensen, som har många års erfarenhet från musikbranschen i Sverige, bland annat som A&R (Artist & Repertoire) och låtskrivare, dessutom har hon musikförlaget JJ Music.
Sedan två år tillbaka finns både ett nordiskt camp där man skriver på nordiska språk, samt ett camp med internationellt fokus. Låtskrivare från Sverige, Norge, Danmark, Finland, Spanien, Rumänien, UK, USA, Grekland, Holland och Frankrike har hittills deltagit.
Under campet får deltagarna en chans att dela erfarenheter och kunskaper samt inspirera varandra till nytt material. Campet hålls på Hotel Bahía Tropical i Almuñécar, där deltagarna bor och fyller dagarna med att skriva musik. En del av låtskrivarna är redan signade hos förlag, andra strävar efter det och vissa producerar, skriver låtar och/eller sjunger.
 
”Tanken är att deltagarna ska inspirera varandra och utveckla sitt eget komponerande tillsammans med andra. Här finns ingenting som stör och deltagarna kan helt fokusera på att skriva musik, på en vacker plats som denna, och målet är förstås att få fram låtar som sedan kommer att nå ut”, berättar Janett Jensen, som också uttrycker ett stort tack för stödet från SKAP som gjorde det möjligt att få Lasse Lindbom till campet.
För kontakt: janett@janettjensen.se
 

Senaste artiklarna från En Sueco

En Sueco rekommenderar: 10 nya ansikten i La Liga

  Trots att Spanien fortfarande badar i sol och att semestern fortfarande pågår för de flest...

Sport

Fotofestival hålls återigen i Mijas

Åttonde utgåvan av Photofestival hålls ännu en gång i Mijas, där Teatro de Las Lagunas de Mijas utgö...

Kultur

Neymar tillbaka till La Liga?

När fotbollsspelaren Neymar lämnade FC Barcelona för Paris SG sommaren 2017 blev han samtidigt värld...

Sport

5 saker du bör göra på Feria de Málaga

Den årliga ferian i Málaga går av stapeln i kväll. Under tio dagar kommer det att vara upplevelser f...

Kultur

Nattliv i Madrid

Madrid är ett oerhört populärt turistmål. Eftersom staden ligger mitt i Spanien finns det inte några...

Kultur

Djurparker: Lobo Park - Selwo Aventura - Bioparc

Vargar Norr om Málaga, i riktning mot Antequera, ligger Lobo Park, Costa del Sols egen vargpark. De...

Utflykter

Upp i det blå - Teleférico Benalmádena

För den som vill ha fin utsikt och se en del av kuststräckan ovanifrån ska stegen styras till Arroyo...

Utflykter

Tivoli - Arroyo de la Miel, Benalmádena

I Arroyo de la Miel, Benalmádena, ligger Tivoli World – Solkustens tivoli som bjuder på pariserhjul...

Kultur

Trumpet Málaga CF missade. När pappa reste till Me…

... slog Adrian till som toppmålgörare, förlängde kontraktet till 2021 och lämnade La Rosaleda i tår...

Sport

Under ytan - Sea Life, Benalmádena Costa

För den som är intresserad av livet under ytan rekommenderas ett besök på akvariet Sea Life, i hamne...

Utflykter

Utflykter

Djurparker: Lobo Park - Selwo Aventura - Bioparc

Vargar Norr om Málaga, i riktning mot Antequera, ligger Lobo Park, Costa del Sols egen vargpark. Detta är en icke-vinstdrivande verksamhet med syfte ...

Utflykter

Upp i det blå - Teleférico Benalmádena

För den som vill ha fin utsikt och se en del av kuststräckan ovanifrån ska stegen styras till Arroyo de la Miel, Benalmádena. Där, bara ett stenkast f...

Utflykter

Torrox Pueblo - En bortglömd pärla?

Charmeras du av branta trappor som slingrar sig över bergssidan mellan små vitkalkade hus med bougainvilleor vid huvudentrén? Blir du lugn i själen av...

Utflykter

Gastronomi

Alkoholfri sommar?
 Här är alternativen!

Ska du köra hem? Vill du passa på med vikten? Eller kanske har du andra orsaker till att b...

Gastronomi

Veras Veranda: Oreo-glasskaka på chokladkaksbotten

Jippi! Nu ska ni få ett recept på en efterrätt som verkligen passar alla. Detta är en hit ...

Gastronomi

Sabor a Málaga: Citroner

Exporterar norrut I en ensam industrilokal på landsbygden i Alhaurín de la Torre möter ...

Gastronomi

Gazpacho – en portion spansk historia

Det finns många varianter av denna spanska rätt – en del med kött, andra med fisk och skal...

Gastronomi

Veras Veranda: English muffins

Jag älskar English muffins – de passar utmärkt till frukosten med bacon, ost och stekt ägg...

Gastronomi

Japansk mispel – kommer från Kina och vurmas för i Sayalonga

Det är bråda dagar hos mispelodlarna hos Cooperativa Estepona när En Suecos journalist tal...

Gastronomi

Sport

En Sueco rekommenderar: 10 nya ansikten i La Liga

  Trots att Spanien fortfarande badar i sol och att semestern fortfarande pågår för de flest...

Sport

Neymar tillbaka till La Liga?

När fotbollsspelaren Neymar lämnade FC Barcelona för Paris SG sommaren 2017 blev han samtidigt värld...

Sport

Minigolf

En aktivitet som kanske inte passar de hetaste sommardagarna men mycket väl ljumma kvällar är utan t...

Golf

Tema & Profiler

Vad går ni och tänker på Eva och Magnus Wahlberg?

Många är vi som genom åren följt Nerjas utveckling och svenskars kärlek för denna vita lilla stad öster om Málaga går inte att ta miste på. Och många ...

Tema & Profiler

Skugga i sommarvärmen

Costa del Sol är fantastiskt om sommaren – stränderna visar sig från deras bästa sida, restaurangerna dukar upp med läckerheter, nystrukna dukar och e...

Tema & Profiler

Är spanjorerna verkligen så lata?

”De där spanjorerna...!” är någonting som jag hör så ofta att jag nu inte kan låta bli att ta upp det. När saker och ting inte går som de ska så är de...

Tema & Profiler

Joao Magalhaes
- mannen med bilarna

Mannen bakom bilmuseet I En Suecos artikelserie om museer i Málaga har du kunnat läsa om det populära bilmuseet i Málaga och i denna artikel får du...

Tema & Profiler

Möt Lasse Lindbom

Från spelande med klasskompisar, till känd musikproducent, till Spaniens värmeLasse Lindbom “My day goal is to make everyday less everyday”  ...

Tema & Profiler

Fläktande solfjädrar

Fläktande solfjädrar

Använder du solfjäder i sommarvärmen? Är du en av dem som fläktar häftigt med den, kanske du har till vana att vila den i handen eller döljer du ansik...

Tema & Profiler

Marias Djurlyckoland i Córdoba

Nästan symboliskt har Jorge, fincans frigående åsna och Marias reskamrat, tagit plats precis vid infarten när jag anländer. Åsnans öron, som hela tide...

Tema & Profiler

På andra sidan: Kan homosexualitet botas?

Söker du personlig utveckling, vidareutbildning eller ny inspiration så är utbudet av kurser, föredrag och seminarier större än någonsin. Flera nya ku...

Tema & Profiler

Kultur

Fotofestival hålls återigen i Mijas

Åttonde utgåvan av Photofestival hålls ännu en gång i Mijas, där Teatro de Las Lagunas de Mijas utgör huvudplatsen för festivalen, som både omfattar f...

Kultur

5 saker du bör göra på Feria de Málaga

Den årliga ferian i Málaga går av stapeln i kväll. Under tio dagar kommer det att vara upplevelser för både stora och små, och så kommer det finnas ev...

Kultur

Nattliv i Madrid

Madrid är ett oerhört populärt turistmål. Eftersom staden ligger mitt i Spanien finns det inte några naturliga stränder eller någon kust. Däremot finn...

Kultur

Tivoli - Arroyo de la Miel, Benalmádena

I Arroyo de la Miel, Benalmádena, ligger Tivoli World – Solkustens tivoli som bjuder på pariserhjul, bergochdalbanor och karuseller för både små och s...

Kultur

Norrbom Marketing

Kontakta oss

Läsarservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tel. 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com