Baskien och Kataloniens lösgörande från Spanien är ämnen som har präglat den politiska agendan i årtionden och är ständigt högaktuellt och brandfarligt.
Medan ETA utövar sin egna illegala strid med hjälp av terror, våld och förtryck för att uppnå ett fritt Euskadi, försöker flera katalanska och baskiska partier att uppnå självständighet på mera demokratiska vägar. De två stora politiska partierna, PP samt PSOE, är dock starkt emot de separatistiska tendenserna, både i och utanför landet. Internationellt kom det till uttryck då Spanien var det enda landet inom EU som nekade att acceptera Kosovos självständighet förra året. Inrikespolitiskt har regeringen uppenbart lagt ner förhandlingarna med ETA efter ett misslyckat försök att nå fram till en lösning för några år sedan. Men vad tycker spanjorerna själva? Är det överhuvudtaget ett problem om Spanien ger avkall på dessa regioner? Vad skulle konsekvenserna bli? Och med områden som Ceuta, Melilla och Gibraltar, där det är en fråga om tid innan de vänder tillbaka till sitt geografiska moderland?

Pedro Sánchez, 74 år, pensionär från Toledo
Varken Baskien eller Katalonien ska vara fristående från Spanien, de ligger innanför Spaniens gränser och är en del av landet. Jag tror faktiskt också att det handlar om mindre än hälften som önskar självständighet. De vill separera från Spanien därför att de förknippar Spanien med något negativt, med Francos förtryck. De tror att vi fortfarande är under diktatur. Franco förbjöd ju både katalanska och baskiska och för den sakens skull alla andra minoritetsspråk. De fick inte lov att vara annorlunda den gången så därför vill de vara det i högre utsträckning nu. Om regionen blir självständig skulle det innebära en total brytning med resten av Spanien, för jag tror inte man skulle kunna upprätthålla en förnuftig förbindelse efter det. Jag kan personligen inte föreställa mig ett sådant uppdelat Spanien. Jag tror inte heller att det finns en lösning på konflikten i Baskien. Terroristerna håller bara på med att slå ihjäl människor och som det är nu är det mycket lite frihet. Vi ska under inga omständigheter förhandla med ETA. När det först har flutit blod, så är det fel - vi ska inte förhandla med mördare. För mig är det viktigt att Spanien förblir enat, som det alltid har varit, och jag kan inte föreställa mig det annorlunda.

Luís Martín García, 52 år, tjänsteman från Badajoz
Regionerna Baskien och Katalonien är en del av Spanien och det har det varit sedan det katolska kungaparet. Innan var Spanien uppdelat i många olika regioner och jag kan lätt tänka mig att om man först ger en region autonomi kommer också de andra regionerna att kräva det. Jag tror inte heller att en majoritet önskar det, även om det trots allt är många människor med i demonstrationerna för självständighet när man ser det på TV. Önskan om separation ligger i att man betraktar sig själva som annorlunda och problemet har uppstått som en konsekvens av Francotiden då dessa regioner blev förtryckta. En separering är för mig otänkbart och ett sådant brott skulle såklart ge ett djupt sår. Det är en konstig känsla att människor som man betraktar som sina landsmän inte ser det på samma sätt. Med tiden kanske det slutar som med Gibraltar, där man trots allt har bevarat någon slags relation, som dock inte är den bästa. Man kan inte förhandla med någon som har mördat och absolut inte någon som dessutom är stolt över det. Spanien är en nationell enhet, geografiskt och historiskt. Dessutom utgör Katalonien och Baskien en viktig ekonomisk kraft för Spanien.

Patricia Sierra, 26 år, expedit från Katalonien
Det är fånigt att de vill vara självständiga, de tillhör båda Spanien. Man ska också komma ihåg att det bara rör sig om cirka hälften av Baskien, den andra halvan önskar inte självständighet. Båda regionerna står starkare ekonomiskt än till exempel Andalusien och Extremadura och därför tror jag det handlar mer om ekonomi än identitet. Jag tycker det är ett uttryck för en egoistisk tankegång.
Det är svårt att se en lösning på konflikten i Baskien. Dialogen har inte fungerat så jag vet inte vad som ska till. Jag vill inte utesluta att man skulle kunna förhandla med ETA för att få ett slut på terrorn, men jag tror aldrig de skulle ge med sig. Personligen tycker jag inte om att Baskien och Katalonien plötsligt inte längre skulle vara en del av Spanien. Jag skulle nog bojkotta dem med att till exempelvis inte köpa baskiska eller katalanska produkter. Det skulle också ge resten av Europa en dålig bild av Spanien som skulle framstå som ett svagt och splittrat samhälle. I stället tycker jag att vi ska hålla samman, för då står Spanien klart starkast.

Fransisco Herrera, 35 år, självständig från Katalonien
Det har att göra med identitet. De katalaner som vill separera från Spanien betraktar det att vara katalan som något bättre än att vara spansk. Jag tror att de ser sig som mer moderna och betraktar resten av Spanien som en black om foten. De anser att de är en självständig nation, enligt deras sätt att tolka historien. Katalanerna har Andorra som förebild som ju är ett självständigt land och därutöver ett ekonomiskt paradis på grund av de mycket låga skatterna. De menar helt enkelt att de kan klara sig ekonomiskt, men jag tror i alla fall att de skulle få stora problem om de stod själva. Tänk på alla de kostnader som de plötsligt skulle få när de själva skulle upprätta pensionsfonder m.m.
Dessutom skulle det inte finnas plats för dem på världsmarknaden, för vem skulle vilja importera från de regionerna framför Spanien?

Beatriz Cuadrado Diaz, 25 år, servitris
Jag tror att största delen av katalanerna och baskerna gärna vill vara självständiga för att de bestämt hävdar sin kultur, deras egna språk och generellt känner de sig annorlunda gentemot resten av den spanska befolkningen. Men det är fortfarande en del av landet och det skulle bli illa sett av resten av Spanien om det hade skett. Jag skulle känna en likgiltighet inför dem. Konflikten i Baskien är svår att lösa därför att det finns politiska partier som stöttar dem. Men man ska inte förhandla med ETA. Även om vi skulle förhandla med dem och ändå kanske komma fram till en lösning, skulle det i slutändan bara innebära att de gjorde som de ville ändå.

Alfonso Pérez Uceta, 34 år, arkitekt
Om Baskien och Katalonien blir självständiga skulle det ödelägga den nationella enheten och dessutom skulle det innebära några ödesdigra konsekvenser för Spanien. Det skulle betyda en tillbakagång för Spaniens roll på den internationella scenen och också nationellt skulle det skapa fler problem än vad det skulle lösa. För det första, regionerna kan inte bli självständiga i ordets rätta mening för de skulle inte kunna klara sig själva ekonomiskt. Det är inte heller den största delen av befolkningen i någon av de två regionerna som verkligen vill detta. För politikerna, tror jag, är detta bara en del av verksamheten för att den delen av befolkningen skall falla för deras propaganda och det handlar om en livsstil. Å ena sidan tycker jag de skulle göra sig självständiga och kanske inse att det är ohållbart. Men å den andra sidan skulle det betyda en historisk tillbakagång för den spanska befolkningens allmänna intressen. Det är bättre att hålla ihop än att gå ifrån varandra och det är precis vad större delen av världen gör, som exempelvis USA. Jag tror inte konflikten i Baskien blir löst. Jag tror det finns en tendens att den med tiden kommer att försvinna av sig själv till förmån för andra vardagliga problem.

Patricia Martín, 23 år, studerande
Jag tycker det är en problematisk diskussion och jag är inte helt säker på vad jag anser om det. Men jag tycker att de två regionerna tillhör Spanien och det ska de också göra i framtiden. Grunden till att de vill separera är att de känner sig annorlunda, de har sina egna kulturer och sina egna språk, egen politik och framför allt sin egen historia. En separation från Spanien skulle betyda det ultimata erkännandet av de olikheter som skiljer dem från resten av landet. Om det skulle bli så tror jag att det skulle ge upphov till mycket spänning. Man skulle betrakta dem som underliga och det skulle helt säkert bli strid. Jag vet inte vad jag ska tycka om det personligen, men jag tror att om den spanska regeringen accepterar det, kommer jag också att göra det, även om jag inte kommer att bry mig om det. Jag tror inte att konflikten i Baskien löser sig, inte heller med den nya presidenten och det nya partiet. I gengäld menar jag att vi måste förhandla med ETA om vi vill göra oss någon som helst förhoppning om att lösa problemet. Jag är en ganska patriotisk människa så jag hoppas att Spanien förblir enat.

Senaste artiklarna från En Sueco

Åldersfläckar på näthinnan – AMD (Åldersrelaterad …

AMD är en allvarlig ögonsjukdom som sägs vara den vanligaste orsaken till nedsatt syn i västvärlden...

Hälsa

Varför utvecklar vi hormonella obalanser?

Varför utvecklar vi hormonella obalanser?   Många kvinnor lider av övervikt, hormonella oba...

Hälsa

Goldeneye permanent

I oktober är permanent makeup-temat eyeliner och punktstrecksteknik. Jag har tidigare skrivit om tec...

Hälsa

Var snäll mot dina fötter

Om du tar en titt på dina fötter – de har en naturlig kurvatur. Skor har oftast ett standardinlägg s...

Hälsa

Besviken stjärna

Den japanska landslagsspelaren och engelska mästaren Shinji Okazaki fick tillsammans med Jose Rodrig...

Sport

Kan vi vända på kuttingen?

Vi ligger helt uppe i toppen när det talas om soltimmar, gastronomi och livskvalitet. Handlar det i ...

Tema & Profiler

La Sueca hälsar välkommen till En Sueco oktober 20…

  Det är oktober och de spanska skolorna har varit i gång några veckor. Jag hör många föräld...

Tema & Profiler

10 tips för bättre foton

Så tar du bra foton med mobilen   De flesta använder i dag mobiltelefonen till att ta foton o...

Tema & Profiler

Bostadsbloggen

I detta avsnitt av BOSTADSBLOGGEN ska vi gå igenom hur du blir beskattat när du säljer din bostad oc...

Bostadsnytt

Insekter på Costa del Sol

De finns överallt och vi kan inte undvika dem. Så varför låter vi oss inte fascineras av dem? Det va...

Tema & Profiler

Utflykter

CAC - Centro de Arte Contemporáneo

Málagas museum för modern konst ligger i Málagas trendigaste stadsdel – Soho, och ligger på kanten av Guadalminafloden, som är helt torr majoriteten a...

Utflykter

Cáceres – en helt unik stad

Cáceres ligger i Extremadura, ca 470 km från Málaga och detta är en enastående stad vars helt intakta medeltida centrum ligger innanför stadsmuren. St...

Utflykter

Tio spanska städer som du inte får missa

Nyligen presenterade vi här på En Sueco en lista över de kändaste andalusiska städerna. I dag går vi på upptäcktsfärd i resten av landet och ger er re...

Utflykter

Gastronomi

Veras Veranda

Nu är det höst och det betyder äppelsäsong! I Sverige hade vi kanske gått ut och pallat äp...

Gastronomi

Kaktusfikon – en nyttig delikatess

Vi sitter i bilen på en smal landsväg i Andalusiens sydvästra hörn. I vägkanten och i dike...

Gastronomi

Nyheter kring Sabor a Málaga – Málagas blå märke

Varje månad här i En Sueco presenteras en produkt som bär märket Sabor a Málaga, någonting...

Gastronomi

Veras Veranda

När man går på marknader är det vanligt att det finns en vagn vid vilken det står en man s...

Gastronomi

Tropisk mango odlas i La Cala de Mijas

Bara några minuters körning från La Cala de Mijas hittas gården Granja Ecológica Las Penca...

Gastronomi

Alkoholfri sommar?
 Här är alternativen!

Ska du köra hem? Vill du passa på med vikten? Eller kanske har du andra orsaker till att b...

Gastronomi

Sport

Golf i Solen

Per i finalen i Scandic Friends Open på Gotland Allas vår KRUT-GUBBE Per Eide har hunnit fylla 91 å...

Golf

AHN Golf - Oktober

Spanien-golf på Troxhammar golfklubb Klubben ligger i Ekerö kommun, som enbart består av öar, väste...

Golf

Besviken stjärna

Den japanska landslagsspelaren och engelska mästaren Shinji Okazaki fick tillsammans med Jose Rodrig...

Sport

Tema & Profiler

Kan vi vända på kuttingen?

Vi ligger helt uppe i toppen när det talas om soltimmar, gastronomi och livskvalitet. Handlar det i stället om ekonomi, tillväxt och sysselsättningsgr...

Tema & Profiler

La Sueca hälsar välkommen till En Sueco oktober 2019!

  Det är oktober och de spanska skolorna har varit i gång några veckor. Jag hör många föräldrar runt omkring mig som klagar över hur jobbigt d...

Tema & Profiler

10 tips för bättre foton

Så tar du bra foton med mobilen   De flesta använder i dag mobiltelefonen till att ta foton och under de senaste åren har mobilkamerorna blivit...

Tema & Profiler

Insekter på Costa del Sol

De finns överallt och vi kan inte undvika dem. Så varför låter vi oss inte fascineras av dem? Det varma klimatet i Andalusien skapar en stabil och god...

Tema & Profiler

Vad går du och tänker på?

Nu i oktober passar vi på att besöka Nueva Andalucía där vi möter Linda Serneholt för att få reda på vad hon har för sig just nu. Linda Serneholt kom ...

Tema & Profiler

Svenska Skolan i Fuengirola firar 50 år!

  2019 är en viktig milstolpe i den svenska historien på Costa del Sol, Svenska Skolan i Fuengirola firar nämligen 50 år! Jubilaren firades den ...

Tema & Profiler

Skandinavisk entreprenör visar det bästa av Málaga

Han kom med en rycksäck och några mynt I fickan. I dag har han 20 anställda och en ny rekordomsättning. Steffen Hansen är historien om företaget Solag...

Tema & Profiler

En intervju med Peter Sisseck i Ribera del Duero

Egentligen var det bara ett experiment med att göra vin på 90 år gamla vinstockar som Peter Sisseck gjorde 1995. Han hade lockats till att jobba med R...

Tema & Profiler

Kultur

Blod, Svett & Toner

Folkkära och världskända Robert Wells styr återigen stegen mot ”Den nya teatern” i Mijas den 16 november. Det gör han då han nu firar 30-årsjubileum m...

Kultur

Jul på spanskt vis

Året går fort, om 3,5 månad så är det redan dags för jul igen. Det kan vara smart att redan nu börja att smygplanera julens festligheter och julklappa...

Kultur

Filmer inspelade i Spanien

Spanien är ett vidsträckt land med varierande landskap. Stränderna i söder lockar till soldyrkande turister, vågorna på Atlantkusten drar till sig s...

Kultur

El Veranillo de San Miguel (indiansommar)

Vädret spelar oss ett spratt Vi träder nu in i årets första höstmånad, september. Som svensk sitter det nästan i ryggmärgen att nu sörja över att som...

Kultur

Norrbom Marketing

Kontakta oss

Läsarservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tel. 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com