När det handlar om personlig säkerhet finns det inga enkla lösningar. I en tid med stigande kriminalitet och ständigt grövre brott ska vi se på vår säkerhet med stort allvar och fatta ett väl genomtänkt beslut. Också försäkringsbolagen kräver en högre nivå av säkerhet nu för tiden. En genomtänkt säkerhetslösning innebär att man konsulterar ett professionellt säkerhetsföretag där personalen är välutbildad för uppgiften. En ogenomtänkt lösning skulle däremot vara att låta familjen, vänner eller grannar fungera som tillkallad person när larmet går och låta dem riskera att stå öga mot öga med hårdkokta brottslingar.

Det kundanpassade säkerhetssystemet
Säkerhetssystemet ska vara anpassat till egendomen och kundens behov, vilket blir resultatet av en bra samverkan mellan säkerhetskonsulenten och kunden.
Det är viktigt att systemet också kan aktiveras när kunden befinner sig i bostaden, exempelvis på natten. Systemet skall kunna till- och frånkopplas i olika zoner och/eller monterats med dörr- och fönsterkontakter som gör det möjligt att röra sig fritt i bostaden utan att koppla bort alarmsystemet.
Också behovet av skydd utomhus är starkt stigande och en avancerad utrustning ger en mycket hög säkerhet och minimalt med fellarm. Att larmet utlöses innan tjuven kommer in i bostaden är självklart den perfekta lösningen.

Undvik att köpa säkerhetssystem två gånger
Det är nästan en naturlag att människor väljer den billigaste lösningen i de situationer när det är svårt att se skillnaden mellan de produkter som erbjuds och servicen som medföljer. Dessvärre resulterar det i två köp: första gången den billigaste lösningen och andra gången lösningen som fungerar.
Hos Alarma Universal får vi dagligen förfrågningar från människor som har "köpt grisen i säcken". De har helt enkelt handlat av fel säkerhetsföretag, köpt billigt utan att kontrollera kvalitet och service.
Den ekonomiska utvecklingen har dessvärre betytt att det har kommit många oseriösa leverantörer på marknaden. Leverantörer som ser lätt på kundernas säkerhet, säljer en billig standardlösning och låter kunden gå i en kontraktsfälla.
Förloraren i affären är alltid kunden som blir sittande med ett odugligt alarmsystem med bristfällig eller helt utan service.
Alltså, tänk dig för ordentligt innan du handlar första gången.

  

Vad är då skillnaden mellan ett professionellt säkerhetssystem och ett "leksakssystem"?
För att förenkla produktionen av alarmsystem och sänka installationskostnaderna erbjuds system där själva centralenheten och till- och bortkopplingsenheten är sammanbyggd. Det enklaste och billigaste är att installera enheten precis innanför ytterdörren, där det är lätt för kunden att använda den. Men detsamma gäller också för tjuven. De vet att det tar mellan 10 och 15 sekunder för alarmsignalen att nå larmcentralen, men det tar 5 sekunder för tjuven att slå i sönder systemet.
En seriös säkerhetsfirma kommer alltid att leverera ett system där centralenheten och till- och bortkopplingsenheten är skilda åt. För oavsett om kopplingsenheten blir sönderslagen kommer alarmsignalen att nå larmcentralen.

Hur kan man jämföra priser utan att vara expert på säkerhetsområdet?
Det kan man inte, men man kan använda sitt egna sunda förnuft.
Ett mycket använt försäljningsargument är att säkerhetsfirman "avlyssnar" om alarmet utlöses... Och vad då? Ringer man till polisen om det låter som ett inbrott? Vad säger man? Kommer polisen att rycka ut? Och vilka är dessa människor som "avlyssnar"? Är de där överhuvudtaget?
Andra system tar ett foto eller en videosekvens som överförs till larmcentralen, där personalen kan ta ställning till om det är ett inbrott eller ett falskt alarm. Liknar det ett inbrott ringer de till polisen som varken kan, får eller vill rycka ut på en sådan vag anledning. Men det vet ju inte kunderna.
Så är vi tillbaka till det sunda förnuftet. Självklart kan man inte avlyssna sig till ett inbrott och inte heller värdera en situation utifrån ett foto eller en videosekvens, som oftast filmas i mörker. Registreras det överhuvudtaget något, kan man bli frestad att fråga. Och tänk på hur många kameror man måste montera för att täcka din bostad...

Har du köpt ett säkerhetssystem så fråga dig själv:
a) Är jag nöjd med att alarmsystemet levereras som en enda enhet bestående av siren, högtalare, mikrofon, strömförsörjning, telefonsändare, batteri samt till- och bortkopplingsenheten? Att systemet är placerat precis innanför ytterdörren där tjuven kan se och höra det? Är det acceptabelt även om jag vet att det bara tar tjuven 5 sekunder att slå i sönder systemet, vilket inte är tillräckligt för att hinna sända alarmsignalen till larmcentralen?

b) Tror jag uppriktigt på att polisen omgående rycker ut och genomsöker min bostad både invändigt som utvändigt? Ringer de till mina kontaktpersoner, byter ut de krossade fönstren, reparerar skador, ser till att återupprätta eventuellt avbrott av strömförsörjningen, reparera alarmsystemet och lämnar egendomen i låst och säkert skick? Varifrån får polisen mina nycklar?

c) Känner jag mig överbevisad om att man kan sitta på en tillfällig larmcentral och värdera genom ljud eller ett foto om det är ett inbrott? Har jag frågat mitt försäkringsbolag vad de säger om en felaktig värdering? Om det verkligen är ett inbrott, vem uträttar då alla de sakerna som finns under punkt b?
"
Innan du beslutar dig, tänk en gång till
Du bör försäkra dig om att du har förstått allt som säkerhetskonsulenten har berättat för dig. Får du hållbara löften som kan dokumenteras? Eller förvrids fakta i ett försök att få kontraktet underskrivet, som kanske löper på 3 -4 år?
Känner du den minsta tvivel om vad du blir berättad har du antagligen inte fått hela sanningen. Ställ frågor tills du är övertygad om att du känner till all fakta. Men se upp - det finns många fallgropar.

Sammanfattning
Skriv inte under kontraktet utan att du är 100 % säker på vad du köper. Ett felköp kan bli mycket dyrt - inte bara ekonomiskt utan även personligt.

Alla försäljningsargument omkring säkerhetssystem som "avlyssnas" eller med kameradetektorer är inte realistiska, då sådana ljud- eller bildupptagningar uteslutande kan användas till efterforskning.

Ett alarmsystem kräver en vederhäftig reaktion vid ett inbrottsförsök. Reaktionen ska ske med hjälp av en auktoriserad vakt eller i samarbete mellan auktoriserad vaktpersonal och polis. Polisen ska, kan och vill bara rycka ut vid alarm om inbrottet är verifierat av en professionell säkerhetsfirma som rycker ut med auktoriserad vaktpersonal.

Det finns inga enkla lösningar oavsett hur duktig säkerhetskonsulenten är på att prata.

Senaste artiklarna från En Sueco

Saker att se och göra i Bilbao

Staden Bilbao i Baskien har blivit ett centrum för allt inom design och konst, men på även arkitektu...

Kultur

Sabor a Málaga - Levantamuertos

Nere vid foten av Mijasberget, i riktning mot Torremolinos, hälsar vi denna månad på i ett litet sam...

Gastronomi

Vad har designern Philippe Starck, oliver och Rond…

Staden Ronda i södra Andalusien är världskänd för dess vackra utsikt, fascinerande historia och de k...

Gastronomi

Måste jag deklarera även om jag hyr ut på långtid?…

Jag och min hustru äger en lägenhet som vi hyr ut, oftast kortare perioder men nu har vi fått en som...

Juridik & Finans

Veras Veranda

När man som jag inte alltid tycker om att äta köpta småkakor är det bra med några enkla recept som m...

Gastronomi

Bostadsbloggen med Alamo

Detta avsnitt av BOSTADSBLOGGEN handlar om hur det går till att sälja sin bostad på Costa del Sol oc...

Bostadsnytt

Äkta argentinsk tangopassion kommer till Nerja

En jättestor scenografisk uppsättning, exklusiva kostymer och en värld av historier – så blir det nä...

Kultur

Nervinflammation

Jag blev en dag kontaktad av en av mina mycket goda kunder sedan många år tillbaka, som frågade om j...

Hälsa

Museo Alborania - Aula del Mar

Det är en stor skillnad mellan stadens myller i Málaga centrum jämfört med de lokaler som jag nu kli...

Kultur

AHA/Fruktsyrabehandling

Bruna pigmentfläckar i ansiktet kan vara svåra att leva med – och nästan ännu svårare att dölja. Men...

Hälsa

Utflykter

Azorerna – de lycksaliga öarna

Azorerna ligger långt ute i Atlanten och ögruppen består av nio öar som ligger spridda i tre grupper: São Miguel och Santa María i öster, Terciera, Fa...

Utflykter

CAC - Centro de Arte Contemporáneo

Málagas museum för modern konst ligger i Málagas trendigaste stadsdel – Soho, och ligger på kanten av Guadalminafloden, som är helt torr majoriteten a...

Utflykter

Cáceres – en helt unik stad

Cáceres ligger i Extremadura, ca 470 km från Málaga och detta är en enastående stad vars helt intakta medeltida centrum ligger innanför stadsmuren. St...

Utflykter

Gastronomi

Sabor a Málaga - Levantamuertos

Nere vid foten av Mijasberget, i riktning mot Torremolinos, hälsar vi denna månad på i ett...

Gastronomi

Vad har designern Philippe Starck, oliver och Ronda gemensam…

Staden Ronda i södra Andalusien är världskänd för dess vackra utsikt, fascinerande histori...

Gastronomi

Veras Veranda

När man som jag inte alltid tycker om att äta köpta småkakor är det bra med några enkla re...

Gastronomi

Veras Veranda

Nu är det höst och det betyder äppelsäsong! I Sverige hade vi kanske gått ut och pallat äp...

Gastronomi

Kaktusfikon – en nyttig delikatess

Vi sitter i bilen på en smal landsväg i Andalusiens sydvästra hörn. I vägkanten och i dike...

Gastronomi

Nyheter kring Sabor a Málaga – Málagas blå märke

Varje månad här i En Sueco presenteras en produkt som bär märket Sabor a Málaga, någonting...

Gastronomi

Sport

AHN

Höstupptakt Höstupptakten har varit över förväntan med fina golfbanor och stor anslutning till våra...

Golf

Onåd

Kommunen i Málaga, med borgmästare Francisco del la Torre i spetsen, Junta de Andalucía och en hel b...

Sport

Golf i Solen

Per i finalen i Scandic Friends Open på Gotland Allas vår KRUT-GUBBE Per Eide har hunnit fylla 91 å...

Golf

Tema & Profiler

Publirreportaje Vitta Nature

I dag är det mycket eftertraktat att ha en livsstil som är naturlig och fri från föroreningar och storstadsbuller. I Célere Vitta Nature hittar du en...

Tema & Profiler

Vad går du och tänker på Barbro Sändh?

Barbro Sändh är allt annat än obekant för kustsvenskarna. Ofta träffar man henne tillsammans med maken Bengt när det hålls evenemang i Fuengirolatrakt...

Tema & Profiler

Ronnie Nordin - Från grå betongförort till grönskande handelsträdgård

Denna månad sätter jag mig ned för en pratstund med Ronnie Nordin, från Elche på Costa Blanca. Jag har följt Ronnie på sociala medier under många år o...

Tema & Profiler

Är Thomas Cook en ny Lehman Brothers?

En del bekymrar sig mer än andra. Och för vissa är det redan en gammal och ointressant nyhet. Jag ligger inte sömnlös om nätterna men ändå är det någo...

Tema & Profiler

La Sueca hälsar välkommen till En Sueco november 2019!

Det är intressant hur många betraktar oss svenskar här i Spanien. Jag var nyligen på en sammankomst med svenskar på besök i Spanien. Flera av dem jag ...

Tema & Profiler

Kan vi vända på kuttingen?

Vi ligger helt uppe i toppen när det talas om soltimmar, gastronomi och livskvalitet. Handlar det i stället om ekonomi, tillväxt och sysselsättningsgr...

Tema & Profiler

La Sueca hälsar välkommen till En Sueco oktober 2019!

  Det är oktober och de spanska skolorna har varit i gång några veckor. Jag hör många föräldrar runt omkring mig som klagar över hur jobbigt d...

Tema & Profiler

10 tips för bättre foton

Så tar du bra foton med mobilen   De flesta använder i dag mobiltelefonen till att ta foton och under de senaste åren har mobilkamerorna blivit...

Tema & Profiler

Kultur

Saker att se och göra i Bilbao

Staden Bilbao i Baskien har blivit ett centrum för allt inom design och konst, men på även arkitektur och musik. Här kan man inte bara hitta en mängd ...

Kultur

Äkta argentinsk tangopassion kommer till Nerja

En jättestor scenografisk uppsättning, exklusiva kostymer och en värld av historier – så blir det när gruppen La Porteña Tango uppträder i Nerja med d...

Kultur

Museo Alborania - Aula del Mar

Det är en stor skillnad mellan stadens myller i Málaga centrum jämfört med de lokaler som jag nu kliver in i. I museet Alborania - Aula del Mar, som d...

Kultur

Bostadsockupanter i Málaga

Efter krisen 2008, som ju drabbade spanjorerna riktigt hårt, växte det fram en ockupantrörelse i landet, som trots en bättre ekonomi fortfarande är vi...

Kultur

Norrbom Marketing

Kontakta oss

Läsarservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tel. 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com