När det handlar om personlig säkerhet finns det inga enkla lösningar. I en tid med stigande kriminalitet och ständigt grövre brott ska vi se på vår säkerhet med stort allvar och fatta ett väl genomtänkt beslut. Också försäkringsbolagen kräver en högre nivå av säkerhet nu för tiden. En genomtänkt säkerhetslösning innebär att man konsulterar ett professionellt säkerhetsföretag där personalen är välutbildad för uppgiften. En ogenomtänkt lösning skulle däremot vara att låta familjen, vänner eller grannar fungera som tillkallad person när larmet går och låta dem riskera att stå öga mot öga med hårdkokta brottslingar.

Det kundanpassade säkerhetssystemet
Säkerhetssystemet ska vara anpassat till egendomen och kundens behov, vilket blir resultatet av en bra samverkan mellan säkerhetskonsulenten och kunden.
Det är viktigt att systemet också kan aktiveras när kunden befinner sig i bostaden, exempelvis på natten. Systemet skall kunna till- och frånkopplas i olika zoner och/eller monterats med dörr- och fönsterkontakter som gör det möjligt att röra sig fritt i bostaden utan att koppla bort alarmsystemet.
Också behovet av skydd utomhus är starkt stigande och en avancerad utrustning ger en mycket hög säkerhet och minimalt med fellarm. Att larmet utlöses innan tjuven kommer in i bostaden är självklart den perfekta lösningen.

Undvik att köpa säkerhetssystem två gånger
Det är nästan en naturlag att människor väljer den billigaste lösningen i de situationer när det är svårt att se skillnaden mellan de produkter som erbjuds och servicen som medföljer. Dessvärre resulterar det i två köp: första gången den billigaste lösningen och andra gången lösningen som fungerar.
Hos Alarma Universal får vi dagligen förfrågningar från människor som har "köpt grisen i säcken". De har helt enkelt handlat av fel säkerhetsföretag, köpt billigt utan att kontrollera kvalitet och service.
Den ekonomiska utvecklingen har dessvärre betytt att det har kommit många oseriösa leverantörer på marknaden. Leverantörer som ser lätt på kundernas säkerhet, säljer en billig standardlösning och låter kunden gå i en kontraktsfälla.
Förloraren i affären är alltid kunden som blir sittande med ett odugligt alarmsystem med bristfällig eller helt utan service.
Alltså, tänk dig för ordentligt innan du handlar första gången.

  

Vad är då skillnaden mellan ett professionellt säkerhetssystem och ett "leksakssystem"?
För att förenkla produktionen av alarmsystem och sänka installationskostnaderna erbjuds system där själva centralenheten och till- och bortkopplingsenheten är sammanbyggd. Det enklaste och billigaste är att installera enheten precis innanför ytterdörren, där det är lätt för kunden att använda den. Men detsamma gäller också för tjuven. De vet att det tar mellan 10 och 15 sekunder för alarmsignalen att nå larmcentralen, men det tar 5 sekunder för tjuven att slå i sönder systemet.
En seriös säkerhetsfirma kommer alltid att leverera ett system där centralenheten och till- och bortkopplingsenheten är skilda åt. För oavsett om kopplingsenheten blir sönderslagen kommer alarmsignalen att nå larmcentralen.

Hur kan man jämföra priser utan att vara expert på säkerhetsområdet?
Det kan man inte, men man kan använda sitt egna sunda förnuft.
Ett mycket använt försäljningsargument är att säkerhetsfirman "avlyssnar" om alarmet utlöses... Och vad då? Ringer man till polisen om det låter som ett inbrott? Vad säger man? Kommer polisen att rycka ut? Och vilka är dessa människor som "avlyssnar"? Är de där överhuvudtaget?
Andra system tar ett foto eller en videosekvens som överförs till larmcentralen, där personalen kan ta ställning till om det är ett inbrott eller ett falskt alarm. Liknar det ett inbrott ringer de till polisen som varken kan, får eller vill rycka ut på en sådan vag anledning. Men det vet ju inte kunderna.
Så är vi tillbaka till det sunda förnuftet. Självklart kan man inte avlyssna sig till ett inbrott och inte heller värdera en situation utifrån ett foto eller en videosekvens, som oftast filmas i mörker. Registreras det överhuvudtaget något, kan man bli frestad att fråga. Och tänk på hur många kameror man måste montera för att täcka din bostad...

Har du köpt ett säkerhetssystem så fråga dig själv:
a) Är jag nöjd med att alarmsystemet levereras som en enda enhet bestående av siren, högtalare, mikrofon, strömförsörjning, telefonsändare, batteri samt till- och bortkopplingsenheten? Att systemet är placerat precis innanför ytterdörren där tjuven kan se och höra det? Är det acceptabelt även om jag vet att det bara tar tjuven 5 sekunder att slå i sönder systemet, vilket inte är tillräckligt för att hinna sända alarmsignalen till larmcentralen?

b) Tror jag uppriktigt på att polisen omgående rycker ut och genomsöker min bostad både invändigt som utvändigt? Ringer de till mina kontaktpersoner, byter ut de krossade fönstren, reparerar skador, ser till att återupprätta eventuellt avbrott av strömförsörjningen, reparera alarmsystemet och lämnar egendomen i låst och säkert skick? Varifrån får polisen mina nycklar?

c) Känner jag mig överbevisad om att man kan sitta på en tillfällig larmcentral och värdera genom ljud eller ett foto om det är ett inbrott? Har jag frågat mitt försäkringsbolag vad de säger om en felaktig värdering? Om det verkligen är ett inbrott, vem uträttar då alla de sakerna som finns under punkt b?
"
Innan du beslutar dig, tänk en gång till
Du bör försäkra dig om att du har förstått allt som säkerhetskonsulenten har berättat för dig. Får du hållbara löften som kan dokumenteras? Eller förvrids fakta i ett försök att få kontraktet underskrivet, som kanske löper på 3 -4 år?
Känner du den minsta tvivel om vad du blir berättad har du antagligen inte fått hela sanningen. Ställ frågor tills du är övertygad om att du känner till all fakta. Men se upp - det finns många fallgropar.

Sammanfattning
Skriv inte under kontraktet utan att du är 100 % säker på vad du köper. Ett felköp kan bli mycket dyrt - inte bara ekonomiskt utan även personligt.

Alla försäljningsargument omkring säkerhetssystem som "avlyssnas" eller med kameradetektorer är inte realistiska, då sådana ljud- eller bildupptagningar uteslutande kan användas till efterforskning.

Ett alarmsystem kräver en vederhäftig reaktion vid ett inbrottsförsök. Reaktionen ska ske med hjälp av en auktoriserad vakt eller i samarbete mellan auktoriserad vaktpersonal och polis. Polisen ska, kan och vill bara rycka ut vid alarm om inbrottet är verifierat av en professionell säkerhetsfirma som rycker ut med auktoriserad vaktpersonal.

Det finns inga enkla lösningar oavsett hur duktig säkerhetskonsulenten är på att prata.

Senaste artiklarna från En Sueco

Jul på spanskt vis

Året går fort, om 3,5 månad så är det redan dags för jul igen. Det kan vara smart att redan nu börja...

Kultur

Sarah Almagro - somos tu ola

I juli var det ett år sedan nu 19-åriga Sarah Almagro Vallejo lades in på sjukhus med svåra magsmärt...

Tema & Profiler

Veras Veranda

När man går på marknader är det vanligt att det finns en vagn vid vilken det står en man som gör brä...

Gastronomi

Rabies i Spanien

Rabies i Spanien I maj i år dog en norsk kvinna av rabies efter att hon smittats av en hundvalp und...

Tema & Profiler

Filmer inspelade i Spanien

Spanien är ett vidsträckt land med varierande landskap. Stränderna i söder lockar till soldyrkande...

Kultur

Välkommen tillbaka till BOSTADSBLOGGEN i En Sueco

Välkommen tillbaka till BOSTADSBLOGGEN i En Sueco Det är en stor glädje för mig att återigen varje ...

Bostadsnytt

Muebles Piramides firar 20-årsjubileum

Möbelbutiken vars fullständiga namn är Muebles Piramides Puerto, ligger öster om Málaga precis vid h...

Profiler

Är du trött på munsår?

Chloe och Friederich är holistiska behandlare som ser din kropp som en helhet och erkänner att din l...

Hälsa

Välmående fötter

Fötterna, tårna, är det vi har längst ned på benen och som i vardagen kanske hamnar längst ned på li...

Hälsa

Ögat

Denna månads ämne har valts då en av mina nära och kära vänner berättade om sina ögonproblem. Han ha...

Hälsa

Utflykter

Murcia

Murcia har närmare 450 000 invånare och sägs vara en av Spaniens kompaktaste städer. Så här finns det många människor och bilar, på en relativt liten ...

Utflykter

Las Minas de Bédar

Las Minas de Bédar ligger ca 30 km från Mojácar och här finns det en anlagd, spännande vandringsrutt som leder genom de gamla gruvgångarna och tunnlar...

Utflykter

Frigiliana håller sin tredje ”Ruta del Arte”

Frigiliana är en av de vackra byarna i Spanien och återigen i år hålls ”Ruta del Arte” i byns unika miljö. 50 konstnärer från tolv olika länder visar ...

Utflykter

Gastronomi

Veras Veranda

När man går på marknader är det vanligt att det finns en vagn vid vilken det står en man s...

Gastronomi

Tropisk mango odlas i La Cala de Mijas

Bara några minuters körning från La Cala de Mijas hittas gården Granja Ecológica Las Penca...

Gastronomi

Alkoholfri sommar?
 Här är alternativen!

Ska du köra hem? Vill du passa på med vikten? Eller kanske har du andra orsaker till att b...

Gastronomi

Veras Veranda: Oreo-glasskaka på chokladkaksbotten

Jippi! Nu ska ni få ett recept på en efterrätt som verkligen passar alla. Detta är en hit ...

Gastronomi

Sabor a Málaga: Citroner

Exporterar norrut I en ensam industrilokal på landsbygden i Alhaurín de la Torre möter ...

Gastronomi

Gazpacho – en portion spansk historia

Det finns många varianter av denna spanska rätt – en del med kött, andra med fisk och skal...

Gastronomi

Sport

AHN Golf

26-27 juni – två dagars Ecletic tävling på Omberg Golf Resort Traditionsenligt samlades AHN:s golfa...

Golf

Golf i Solen

Sommaren i Sverige är inne på slutet och snart är det dags för oss att ge oss av och söka upp våra v...

Golf

KAOS-piloten

Demonstrationer mot shejk Al-Thani från fans, rapporter om honom till Qatars ambassad och borgmästar...

Sport

Tema & Profiler

Rabies i Spanien

Rabies i Spanien I maj i år dog en norsk kvinna av rabies efter att hon smittats av en hundvalp under en resa till Filippinerna. Detta var det första...

Tema & Profiler

De gåtfulla tartesserna

Gåtan kring tartesserna, den första kända civilisationen i södra Spanien, gäckar fortfarande både arkeologer och historiker.   De första invå...

Tema & Profiler

Sarah Almagro - somos tu ola

I juli var det ett år sedan nu 19-åriga Sarah Almagro Vallejo lades in på sjukhus med svåra magsmärtor. Hon kollapsade i sjukhusreceptionen och vaknad...

Tema & Profiler

Vad går du och tänker på just nu Michael Emdenborg

I grunden är han affärsjurist men här på Costa del Sol känns han nog mest igen från alla evenemang som han arrangerar främst i och omkring Fuengirolat...

Tema & Profiler

Svenska kyrkan

Djup konflikt i kyrkan Det har skett mycket i vår svenska kyrka här på kusten sedan mars månad, då kyrkoherde Mikael Jönsson samt dennes äkta maka, k...

Tema & Profiler

Kackerlackor

Högsommaren må vara förbi men kvar är värmen och den höga luftfuktigheten, som ju sommaren och sensommaren på Costa del Sol karaktäriseras av. Med det...

Tema & Profiler

Profil: Birgitta Bergin

Nu är hon författare! Första gången vi träffade Birgitta Bergin här i En Sueco var för exakt fem år sedan. Då var hon blyg och vågade ännu inte rikti...

Tema & Profiler

Vad går ni och tänker på Eva och Magnus Wahlberg?

Många är vi som genom åren följt Nerjas utveckling och svenskars kärlek för denna vita lilla stad öster om Málaga går inte att ta miste på. Och många ...

Tema & Profiler

Kultur

Jul på spanskt vis

Året går fort, om 3,5 månad så är det redan dags för jul igen. Det kan vara smart att redan nu börja att smygplanera julens festligheter och julklappa...

Kultur

Filmer inspelade i Spanien

Spanien är ett vidsträckt land med varierande landskap. Stränderna i söder lockar till soldyrkande turister, vågorna på Atlantkusten drar till sig s...

Kultur

El Veranillo de San Miguel (indiansommar)

Vädret spelar oss ett spratt Vi träder nu in i årets första höstmånad, september. Som svensk sitter det nästan i ryggmärgen att nu sörja över att som...

Kultur

Parque Tecnológico Andalucía

Teknologiparken i Málaga – en växande stad-i-staden   Om du bor i närheten av Málaga har du garanterat kört förbi avfart 61 mot Parque Tecnol...

Kultur

Norrbom Marketing

Kontakta oss

Läsarservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tel. 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com