Den traditionella glödlampans avslutning

Fem miljarder euro och 15 miljoner ton CO² om året. Så mycket räknar experterna med att EU-invånarna tillsammans kan spara genom att lägga den över hundra år gamla glödlampan på hyllan.
EU har sedan den 1 september förbjudit affärer att köpa in fler glödlampor och de kommer därmed gradvis att utgå. Nu är det lysrör gäller. Men inte de långa, fula rören som vi har varit vana vid under många år, utan de här nya, även om de inte är direkt vackra, är de i alla fall i små och i lätthanterliga storlekar.

 Glödlampan sedan 1800-talet
Thomas Edison, som skulle ha varit mörkrädd, tillskrivs normalt äran för glödlampans uppfinning, men det är mer korrekt att säga att han kommersialiserade den. Redan 1820 prövade uppfinnare med några glödtrådar som de stängde in i en vakuum behållare omgiven av glas.
Edison förfinade designen och den första glödlampan, så som vi känner till den, blev såld i slutet av 1800-talet.
Men mindre än sex procent av den energi en glödlampa förbrukar går till ljus, de resterande 94 procenten förspills på värmen som den avger.

Ny upplysningstid
Vi ska nu vänja oss vid två olika typer av lågenergilampor.
Små kompakta lysrör, som varar 10 gånger längre, men förbrukar 75 procent mindre energi än den gamla glödlampan.
Halogenglödlampor, som sparar mellan 25 och 50 procent, av den elektricitet glödlampan förbrukade.
De kostar från knappt sju euro och upp till för 40 euro styck, men skulle inom några månader tjäna in sig själva med besparingarna på elräkningen – en genomsnittlig europeisk familj kommer att kunna spara mellan 25 och 50 euro om året vid övergången till de nya ljuskällorna.
Bytet ska sammanlagt motsvara ungefär 11 miljoner hushålls elförbrukning.

USA bakåt
USA ska införa samma förändringar som EU, men inte förrän år 2012.
Byts alla USA:s traditionella glödlampor mot lågenergilampor skulle det spara energi som motsvarar att för evigt parkera 7,5 miljoner bilar.

Inte alla ser ljuset
Det är inte alla konsumenter som är glada över de små lysrören. Det beror inte bara på att de avger ett mer kallt ljus, och att man faktiskt ser annorlunda ut i lågenergilampornas sken, än i den traditionella glödlampans, utan också ett mer allmänt problem med det hälsofarliga kvicksilvret.
Då lågenergilamporna innehåller kvicksilver, så får de inte kastas i sophinken. Återlämna använda lågenergilampor till återförsäljaren eller till de kommunala miljöbilarna, Ecomóvil.

Var försiktig
Kvicksilvret kan bli frigjort om lamporna går sönder. Mängden är dock mindre än i exempelvis en gammaldags kvicksilverstermometer eller om en barometer trillar i golvet.
Händer det, bör man inte vidröra kvicksilvret, utan att använda tjocka gummihandskar när man gör rent. Använd inte dammsugare eller borste – det får kvicksilvret att spridas i rummet. Samla ihop det med en bit kartong och häll det i en glasburk. Ventilera ordentligt i rummet därefter.

 

De traditionella glödlamporna finns fortfarande på stormarknadernas hyllor och får säljas så länge de finns i lager.

 

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.