Trots att den globala krisen har medfört en allmän nedgång i antalet plastikoperationer världen över finns det fortfarande en stor efterfråga på den förskönande kirurgin. Spanien har enligt en nyligen gjord studie satt europeiskt rekord i kosmetiska operationer av unga mellan 18 och 21 år. Och i USA steg antalet plastikkirurgiska ingrepp med 162 procent från 1997 fram till förra året, vilket betyder att den kosmetiska kirurgin idag är en industri med en årlig omsättning på 66 miljarder kronor. Medan några samhällsdebattörer kritiserar tendensen till det perfekta, då de anser att det går ut över vanliga människors självkänsla och rätten att se annorlunda ut, jublar andra över friheten till att själv bestämma över sin egen kropp. Den här månaden är det plastikkirurgin som ska debatteras bland våra svenska och spanska intervjupersoner. Står det ett ögonlockslyft, en ny näsa eller ett par nya bröst på julklappslistan?


Samanta Gaspar Pérez, 21 år, student
Det är populärt eftersom det är ett enkelt sätt att få en perfekt kropp på och en sådan vill ju alla gärna ha. Jag tycker det är slöseri med pengar att ändra på sin kropp, man ska hellre acceptera den som den är. Det är ju ändå bara för folk som har pengar, de som inte är tvungna att nöja sig med det de har fått. Självklart är det frustrerande om man inte har varit så lyckad i lotteriet, men då är man kanske mycket klokare istället. Jag har inte själv gjort något och för närvarande finns det heller inte något jag skulle kunna tänka mig att ändra på. Självklart skulle jag gärna likna de perfekta kvinnorna i tidningarna, men å andra sidan är det ju också ett tecken på svaghet om man dukar under för deras manipulation. Många får gjort större bröst eftersom de känner sig okvinnliga med vad de har. Om man är helt platt så kan man ju förstå det. Samtidig är det ju inte bara brösten som gör en kvinna till en kvinna, det handlar lika mycket om hur man klär sig, vad man framhäver, vilken frisyr man har och hur man uppför sig. Det är främst den yngre generationen som är underställda de perfektionistiska skönhetsidealen och evig ungdom, då de äldre inte påverkas av det på samma sätt.

Julio Barrio, 35 år, egen företagare
Jag bryr mig egentligen inte om ifall människor får utfört plastikkirurgi eller inte. De gör det ändå. Det är inte något problem för mig att allt fler kvinnor till exempel gör brösten större. Det ser ju bra ut och om de gärna vill, så låt dem göra det. Men man ska komma ihåg att det inte är alla som kan göra om sig, för har du inga pengar får du vara tacksam med det som naturen har gett dig. Sådant är livet. Jag har flera tjejkompisar som gjort större bröst och de är mycket glada för dem. Jag skulle trots allt inte tillåta min dotter att göra en bröstoperation innan hon fyller 18 år och själv kan bestämma. Veckotidningar och TV spelar en stor roll i den här plastiktrenden, men mina värden har inte ändrat sig. Jag försöker lära mina barn att de ska ha respekt för de äldre och att det inte bara är ungdomen som är värt något.

Javier Pérez, 19 år, säljare
Plastikkirurgi är bara för de rika men det löser inte de verkliga problemen. Alla bör vara nöjda med sin kropp om det inte är något fysiskt fel. Den är helt absurd, riktningen som samhället har tagit, att vi ska vara mer och mer perfekta. Men det passar ju in i den ytliga värld vi lever i. Om du inte är vacker, har stora bröst eller breda skuldror, är du inte värd någonting. Det finns många som sitter och glor på tv hela dagarna och där ser de bara skönhet och perfekta människor och så tror de att det är så det ska vara. Jag ska göra allt vad jag kan för att mina framtida barn ska lära sig att acceptera sig själva som de är, men jag är inte så säker på att det blir så lätt. En av mina väninnor hade så stora komplex för sina små bröst att hon tog av sin sons besparing för att göra större bröst. Då har det gått för långt.

Siv Lundgren. 54 år, egen företagare

Jag tycker det är upp till var och en om man vill göra ett ingrepp eller inte. När man blir lite äldre tror jag att man gör en plastikoperation för sin egen skull, inte för andras. Om man själv mår bättre av en operation ska man så klart göra det. Idag kan jag själv tänka mig göra ett ingrepp, om jag som äldre skulle tycka att jag mådde bättre av det. Det är något jag aldrig tidigare ens skulle ha skänkt en tanke på att göra och det känns ju lite märkligt. De unga är så fina och jag har svårt för att förstå att de underkastar sig en operation för att se bättre ut. De är ju i sina glans bästa dagar. Unga personer som opererar sig har nog dålig självkänsla och svårt för att acceptera den de är. En operation när man är ung görs med all säkerhet för att behaga andra, vilket är så synd. Personligen kan jag tycka det är synd att så många unga lägger ner en förmögenhet på att göra om sig. Som äldre är man mer intresserad av att få bort lite rynkor och andra skavanker än att förstora bysten.

Börje Andersson, 69 år, pensionär
Man kan ju undra varför det är så många i Spanien som blir kosmetiskt opererade. Är det billigare här, eller? Plastikkirurgi för skönhetens skull tycker jag inte om. Det är ett fördärv. De yngre tittar för mycket på kändisar och vill efterlikna dem. Sen finns det de smarta som gör pengar på dem och på de yngres dåliga självförtroende. Jag tror att de som opererar sig har dåligt självförtroende. Det är ju likadant med tatueringar. Det hänger ihop med att man vill visa upp sig och att få andra att titta på en.
När man föds ser man ut som man gör, vilket man ska vara stolt över. Man kan ändå inte skära sig till det man inte har. Tänk istället på vad du har.
Jag skulle aldrig själv göra ett ingrepp. Jag tycker heller inte att man som äldre ska göra det. Var ålder har sin tjusning, och rynkor får man med åldern. Det är helt naturligt. Man har ju sett bilder på folk som gjort operationer och inte har det alltid blivit bättre.

Catarina Jagaeus, 48 år
Om man själv mår bättre av att göra en operation tycker jag det är mer okej. Då handlar det om ens egen välbefinnande och att må psykiskt bra. Jag känner några som har gjort plastikoperationer och de är nöjda. Men det är ju upp till var och en, om man vill eller inte. Däremot tror jag många unga förstör sig efter en operation. Man vet ju heller inte hur resultatet blir, ibland blir det ju inte så bra. Man kanske såg bättre ut innan ingreppet. Självfallet handlar det om rätten till sin egen kropp och att själv få bestämma vad man vill. Personligen skulle jag inte göra ett ingrepp, om det inte är så att jag råkat ut för något som förändrar utseende radikalt. Men jag skulle inte göra det för att förändra mitt naturliga utseende. Sen kan jag tycka det är "bättre" att äldre opererar sig än yngre, då man som äldre blir lite rynkig och vill kanske se yngre ut.


 

Senaste artiklarna från En Sueco

Åldersfläckar på näthinnan – AMD (Åldersrelaterad …

AMD är en allvarlig ögonsjukdom som sägs vara den vanligaste orsaken till nedsatt syn i västvärlden...

Hälsa

Varför utvecklar vi hormonella obalanser?

Varför utvecklar vi hormonella obalanser?   Många kvinnor lider av övervikt, hormonella oba...

Hälsa

Goldeneye permanent

I oktober är permanent makeup-temat eyeliner och punktstrecksteknik. Jag har tidigare skrivit om tec...

Hälsa

Var snäll mot dina fötter

Om du tar en titt på dina fötter – de har en naturlig kurvatur. Skor har oftast ett standardinlägg s...

Hälsa

Besviken stjärna

Den japanska landslagsspelaren och engelska mästaren Shinji Okazaki fick tillsammans med Jose Rodrig...

Sport

Kan vi vända på kuttingen?

Vi ligger helt uppe i toppen när det talas om soltimmar, gastronomi och livskvalitet. Handlar det i ...

Tema & Profiler

La Sueca hälsar välkommen till En Sueco oktober 20…

  Det är oktober och de spanska skolorna har varit i gång några veckor. Jag hör många föräld...

Tema & Profiler

10 tips för bättre foton

Så tar du bra foton med mobilen   De flesta använder i dag mobiltelefonen till att ta foton o...

Tema & Profiler

Bostadsbloggen

I detta avsnitt av BOSTADSBLOGGEN ska vi gå igenom hur du blir beskattat när du säljer din bostad oc...

Bostadsnytt

Insekter på Costa del Sol

De finns överallt och vi kan inte undvika dem. Så varför låter vi oss inte fascineras av dem? Det va...

Tema & Profiler

Utflykter

CAC - Centro de Arte Contemporáneo

Málagas museum för modern konst ligger i Málagas trendigaste stadsdel – Soho, och ligger på kanten av Guadalminafloden, som är helt torr majoriteten a...

Utflykter

Cáceres – en helt unik stad

Cáceres ligger i Extremadura, ca 470 km från Málaga och detta är en enastående stad vars helt intakta medeltida centrum ligger innanför stadsmuren. St...

Utflykter

Tio spanska städer som du inte får missa

Nyligen presenterade vi här på En Sueco en lista över de kändaste andalusiska städerna. I dag går vi på upptäcktsfärd i resten av landet och ger er re...

Utflykter

Gastronomi

Veras Veranda

Nu är det höst och det betyder äppelsäsong! I Sverige hade vi kanske gått ut och pallat äp...

Gastronomi

Kaktusfikon – en nyttig delikatess

Vi sitter i bilen på en smal landsväg i Andalusiens sydvästra hörn. I vägkanten och i dike...

Gastronomi

Nyheter kring Sabor a Málaga – Málagas blå märke

Varje månad här i En Sueco presenteras en produkt som bär märket Sabor a Málaga, någonting...

Gastronomi

Veras Veranda

När man går på marknader är det vanligt att det finns en vagn vid vilken det står en man s...

Gastronomi

Tropisk mango odlas i La Cala de Mijas

Bara några minuters körning från La Cala de Mijas hittas gården Granja Ecológica Las Penca...

Gastronomi

Alkoholfri sommar?
 Här är alternativen!

Ska du köra hem? Vill du passa på med vikten? Eller kanske har du andra orsaker till att b...

Gastronomi

Sport

Golf i Solen

Per i finalen i Scandic Friends Open på Gotland Allas vår KRUT-GUBBE Per Eide har hunnit fylla 91 å...

Golf

AHN Golf - Oktober

Spanien-golf på Troxhammar golfklubb Klubben ligger i Ekerö kommun, som enbart består av öar, väste...

Golf

Besviken stjärna

Den japanska landslagsspelaren och engelska mästaren Shinji Okazaki fick tillsammans med Jose Rodrig...

Sport

Tema & Profiler

Kan vi vända på kuttingen?

Vi ligger helt uppe i toppen när det talas om soltimmar, gastronomi och livskvalitet. Handlar det i stället om ekonomi, tillväxt och sysselsättningsgr...

Tema & Profiler

La Sueca hälsar välkommen till En Sueco oktober 2019!

  Det är oktober och de spanska skolorna har varit i gång några veckor. Jag hör många föräldrar runt omkring mig som klagar över hur jobbigt d...

Tema & Profiler

10 tips för bättre foton

Så tar du bra foton med mobilen   De flesta använder i dag mobiltelefonen till att ta foton och under de senaste åren har mobilkamerorna blivit...

Tema & Profiler

Insekter på Costa del Sol

De finns överallt och vi kan inte undvika dem. Så varför låter vi oss inte fascineras av dem? Det varma klimatet i Andalusien skapar en stabil och god...

Tema & Profiler

Vad går du och tänker på?

Nu i oktober passar vi på att besöka Nueva Andalucía där vi möter Linda Serneholt för att få reda på vad hon har för sig just nu. Linda Serneholt kom ...

Tema & Profiler

Svenska Skolan i Fuengirola firar 50 år!

  2019 är en viktig milstolpe i den svenska historien på Costa del Sol, Svenska Skolan i Fuengirola firar nämligen 50 år! Jubilaren firades den ...

Tema & Profiler

Skandinavisk entreprenör visar det bästa av Málaga

Han kom med en rycksäck och några mynt I fickan. I dag har han 20 anställda och en ny rekordomsättning. Steffen Hansen är historien om företaget Solag...

Tema & Profiler

En intervju med Peter Sisseck i Ribera del Duero

Egentligen var det bara ett experiment med att göra vin på 90 år gamla vinstockar som Peter Sisseck gjorde 1995. Han hade lockats till att jobba med R...

Tema & Profiler

Kultur

Blod, Svett & Toner

Folkkära och världskända Robert Wells styr återigen stegen mot ”Den nya teatern” i Mijas den 16 november. Det gör han då han nu firar 30-årsjubileum m...

Kultur

Jul på spanskt vis

Året går fort, om 3,5 månad så är det redan dags för jul igen. Det kan vara smart att redan nu börja att smygplanera julens festligheter och julklappa...

Kultur

Filmer inspelade i Spanien

Spanien är ett vidsträckt land med varierande landskap. Stränderna i söder lockar till soldyrkande turister, vågorna på Atlantkusten drar till sig s...

Kultur

El Veranillo de San Miguel (indiansommar)

Vädret spelar oss ett spratt Vi träder nu in i årets första höstmånad, september. Som svensk sitter det nästan i ryggmärgen att nu sörja över att som...

Kultur

Norrbom Marketing

Kontakta oss

Läsarservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tel. 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com