Kan Teide få ett utbrott igen?

Kan Teide få ett utbrott igen?

Vulkanutbrottet på Island har väckt frågan igen, om risken för ett nytt utbrott av Teide är nära förestående.

När man kikar upp mot Pico de Teide, som ses från varje hörn av Teneriffa, kan man bara känna vördnad. Världens tredje största vulkan och Spaniens högsta berg är en vacker syn, i synnerhet när toppen 3.718 meter ö.h. är täckt med snö, men synen är också en daglig påminnelse om risken för ett nytt vulkanutbrott.
Det är 100 år sedan som en av öns vulkaner hade ett utbrott. Under de år vi är medvetna om, har det varit fem utbrott på ön, vilket var 1492, 1704, 1706, 1798 och senast 1909. Forskare från Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC) menar därför att det finns en risk för att en av öns vulkaner skulle kunna bryta ut inom överskådlig framtid.
Det är naturligtvis en viktig fråga för öns invånare och för öns viktigaste inkomstkälla; turismen liksom vi nu vet, att ett vulkanutbrotts följder inte nödvändigtvis begränsar sig till det berörda området, utan kan få långt större och omfattande konsekvenser.
Hos Teneriffas öråd, el Cabildo, menar man dock inte, att man bör lyssna till forskarna från CSIC, då andra vetenskapsmän är av en helt annan uppfattning.
”En forskare säger en sak, en annan säger något helt annat. Det är flera statliga institutioner som forskar i den vulkanisk aktiviteterna och ofta är de inte eniga om riskerna”, säger José Antonio Pérez, ansvarig för örådets pressavdelning.
Själva Pico de Teide skulle inte kunna få ett utbrott. ”Undersökningar visar att Teide inte har varit aktiv sedan år 1250 och den är i dag en död vulkan”, förklarar José Antonio Pérez.
Men Teneriffa är en vulkanö och det finns mellan 350 och 400 mindre vulkaner omkring Teide, häribland Chahorra, Rajada, Bilma och Montaña Blanca, Montaña Arenas, Arafo, Garachico, Chinyero, Sietefuentes, Chahorra och El Chinyero.

Teneriffas vulkanutbrott
Hur våldsamma utbrott kan vara, visar tal från 1700-talet.
Sietefuentes fick 1704 ett utbrott efter sju dagars seismisk aktivitet och den ”spydde ur sig” fyra miljoner kubikmeter utbrottsprodukter (lava och askmoln), och 1706 ”spydde” Arenas Negras ut (Vulkanen Garachico) 66 miljoner kubikmeter lava och aska. 1909 var El Chinyero-vulkanen, som ligger väst om själva Teide, i utbrott i 10 dagar efter 18 månaders svag seismisk aktivitet och flera jordskalv. I Orotava registrerades 14 jordskalv på två timmar. Det var bara materiella skador, men då var ön inte lika tätbefolkad som nu. Det senaste utbrottet på Kanarieöarna ägde rum 1971, då var det vulkanen Teneguía på La Palma.
Sedan 1430 har det varit i totalt 14 utbrott på Kanarieöarna, de värsta på Teneriffa, där den största risken finns för ett nytt utbrott.

”De kommande 50 åren”
2004 registrerades en del seismisk aktivitet omkring Teide, men efter några månader föll jordens inre i vila igen och faran blåstes av. ”Men vi anser att det är möjligt att det kan ske ett utbrott inom loppet av de närmaste 50 åren”, erkänner José Antonio Pérez.
Det finns en evakueringsplan, men för att den skall kunna genomföras är det naturligtvis nödvändigt att ha ett ordentligt varningssystem och det kräver ett vulkanologiskt institut på öarna, menar Teneriffas öråd.
När det sker och om det är ett som är mycket större än lilla Eyjafjalla, kommer det vara omöjligt att segla eller flyga till och från ön. Sikten kommer att vara noll, flygplatser kommer sannolikt att ödeläggas av jordskalv som uppstår i samband med ett utbrott och dessa sätter dessutom havet i uppror. Vägar kommer att förstöras av lava eller jordbävningar finns det en stor risk för skogsbränder, telefonnätet bryter med all sannolikhet ihop, medan konsekvenserna av askmolnen beror på väder och vind.


Helvetet Teide
De ursprungliga invånarna på Teneriffa har tydligen haft en respekt för berget beläget på öns centrum. Namnet Teide kommer från Echeide på Guanchernas språk och betyder helvete.

Columbus upplevde vulkanutbrott
Då Christopher Columbus en natt 1492 seglade förbi öarna på skeppet Santa María, noterade han i sin loggbok: "Hela himlen var full av blod-röda flammor, den enorma käglan i havet var belyst av sin egen eld, rök och glödande stenar rusar upp från toppen, som sprängdes av eld och lava rann långt ner längs bergets sidor. Fartygets däck rapporterades som upplyst som om det vore dag, milslångt bortom bergets omkrets var natten förpassad. Blixtar sågs uppe i röken och med enorma, djupa muller trängde upp som från havets underjord".

Smått och stort
Kratern på toppen av Pico de Teide är endast 80 meter i diameter, medan hela La Caldera de Las Cañadas är 17 kilometer på det bredaste stället.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.