Det svänger på Svenska kyrkan på Costa del Sol!

Det svänger på Svenska kyrkan på Costa del Sol!

Efter den kämpiga tiden som har varit för Svenska kyrkan på Costa del Sol, med besparingar och nedläggningshot, har vinden nu vänt.

 
Närmare bestämt var det den 6 april som Rådet för Svenska kyrkan i Utlandet (SKUT) tog beslutet om att kyrkan på Costa del Sol återigen, per den 1 maj, har blivit en fullvärdig församling med eget pastorat, efter en tid under pastoratet i Torrevieja. Beslutet bringar lättnad till Svenska kyrkan på Costa del Sol, som tack vare frivillig har kunnat fortsätta sin verksamhet under de år som varit.
 
Det nya beslutet innebär att Costa del Sols lokala präst, Mikael Jönsson, nu äntligen får kalla sig kyrkoherde i stället för distriktspräst och arbetsledande komminister.
”Församlingen kommer inte märka någon skillnad då vårt dagliga arbete fortsätter som vanligt. Men vi alla har tillsammans visat för Rådet att kyrkans långsiktiga arbete verkligen fungerar, även om beslutet i sig är mer kyrkopolitiskt och handlar mer om organisation”, säger Lena Ottosson, assistent med diakonal inriktning på kyrkan.
”Under de senaste åren har vi tillsammans visat att det är många som engagerar sig när det verkligen behövs”, säger Mikael Jönsson, som även uttrycker sin tacksamhet för allt det engagemang som kyrkan möter varje dag.
”Beslutet ger trygghet, och så får vi även en bredare personalstyrka med en extra anställd präst under högsäsong. Jag kan nog tala för oss alla när jag säger att det känns väldigt skönt nu när beslutet är fattat, samt lite som ett bevis på att vi har en levande församling, som den alltid varit. Detta är en vinst för hela svenskkolonin här”, säger Lena Ottosson, som också nämner det arbete som kyrkan gör som inte alltid ses, som bland annat att hjälpa behövande på plats i Spanien och hjälpa utsatta tillbaka hem till Sverige.
Och visst är det en levande församling i Svenska kyrkan Costa del Sol, någonting som inte minst syntes under Palmsöndagen, som ju inleder Semana Santa, som i år inföll i mitten av april.
Förmiddagen den 9 april deltog inte färre än 121 personer under gudstjänsten, med kyrkofika efteråt. Och senare samma dag öppnades kyrkans dörrar igen för ett välgörenhetsarrangemang, varifrån behållningen gick till organisationen Nattens Änglar, som hjälper människor i nöd i Málaga, samt till Cudeca, cancerhospicet i Benalmádena.
Kvällen arrangerades av Act On med Caroline af Ugglas som gäst – som höll hennes populära sångskola.
”Det här är så roligt. Det är dels spännande att träffa svenskar här i Spanien, jag är så avundsjuk på alla som bor här året om, vi kan bara komma ned till vårt hus i Monda då och då. Och så är det så kul med sångskolan! Jag gör mycket välgörenhet, för jag tycker att det är viktigt att göra någonting för att andra ska må bra!”, berättade Caroline af Ugglas till En Sueco när vi träffade henne i kyrkan, och så tillade hon: ”Med körerna i Sverige tjänar jag ihop mycket pengar till välgörande ändamål och behövande, så det är ju fantastiskt att jag kan göra det här också.” Caroline af Ugglas betalade förövrigt alla sina egna kostnader i samband med arrangemanget.
 
Kvällen var utsåld och hela 75 besökare från hela kusten, bland annat Fuengirola, Marbella och San Pedro, rockade loss under ledning av Caroline af Ugglas. Det tränades andning, bukstöd och teknik, men som Caroline af Ugglas själv säger är attityd den viktigaste ingrediensen i körsång – så det tränades på även det. Det sjöngs ”The Wall” (Pink Floyd), ”800 grader” (Ebba Grön) och ”These Boots Are Made For Walking” (Nancy Sinatra) och mycket mer så det stod härliga till och kyrkan fylldes av skratt, glädje och dans, för att inte glömma kaxiga armrörelser – för attitydens skull. Och efteråt avnjöts en god middag tillsammans.
 
”Vi är jättenöjda med evenemanget! Alla såg ut att ha roligt och det viktigaste; vi samlade ihop mycket pengar att donera till de utvalda organisationerna. Det är roligt att kunna ge tillbaka någonting till samhället. Och nu hoppas vi får möjlighet att ta ned fler artister till Costa del Sol och skapa fler event. Vi vill tacka kyrkan som ställde upp med lokal samt hjälpte till med biljettförsäljning”, säger Karin Acton från Act On.
 
Palmsöndagen var en dag som verkligen representerar kyrkan på Costa del Sol i dag – glädje, närvaro, samvaro och gemenskap.
 
För mer information om kyrkans aktiviteter – med allt från gudstjänster, barngrupper, fikastunder m.m. samt information om t ex dop, bröllop, begravningar m.m. se: https://www.svenskakyrkan.se/costadelsol
Svenska kyrkan Costa del Sol finns naturligtvis även på facebook, sök ”Svenska kyrkan Costa del Sol”.
 
Av Sara Laine

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.