Det är utan tvekan högsäsong för badmode. Stränderna är fulla med människor i mer eller mindre skylande baddräkter, bikinis, badshorts och speedos m.m. Men trots att badkläderna hör hemma på just stranden, och ja, även vid poolområden, är det inte bara på dessa platser som badkläderna ses. Titt som tätt söker sig en eller annan bikini- eller badbyxklädd- (män många gånger med bar överkropp dessutom) person sig in bland framförallt semesterorternas gator och torg, och ibland går de så vilse att de till och med hittas inne i butiken. Någonting som många retar sig över medan andra skakar obekymrat på axlarna med inställningen att var och en får väl klä sig som en själv vill. Många butiker har tagit saken i egna händer och satt upp skyltar att inträde iklädd lätta strandkläder inte är tillåtet. Lämpligt eller inte? Jämför man med underkläder, då ju badkläder inte är helt olika underkläder, så är det inte troligt att människor skulle gå i stan bara iklädda underkläder – benämningen avslöjar ju hur plaggen bärs – alltså under kläder. Ser vi likadant på ordet badkläder, bad-kläder, framgår det tydligt att det är kläder ämnade bada i. Så, vi tittar illbaka till staden och butikerna och ställer oss frågan – badar man och solar där? Inte omöjligt kanske, men nog kommer badkläder som en del av stadsbilden, liksom i butiker, alltid vara lite malplacerade.

 
Badkläder verkar dock inte bara gå vilse i städerna. De verkar också gå vilse i filmens värld, och har gjort det genom årtionden.

batmanSuperhjältar och ärofyllda krigare i speedos

Tittar vi in till superhjältevärlden är det inte ovanligt att se speedosliknande plagg, eller kanske är det y-frontskalsonger. De första kända superhjältarna, och de som var pionjärer får man säga för denna klädstil, må vara inga mindre än Läderlappen (som utanför svenska kretsar går under det mer internationella namnet Batman), Stålmannen (som i stora världen kallas Superman) och sist men inte minst Fantomen (brottsbekämparen från Bengali, som på den internationella scenen kallas The Phantom). Dessa tre är inte de allra första superhjältarna att bära trikåer men de är de första att bära en hel kostym som är åtsittande. Fantomen var faktiskt den första när han anammade modet redan 1936, varefter Stålmannen följde 1938 och därefter Läderlappen 1939. Här ser vi tre ypperliga exempel på badkläder som kommit vilse: dessa tre herrar bär ju nämligen sina badbyxor utanför trikåerna. Och medan Läderlappen håller en lite mer nedtonad stil rent färgmässigt är varken Stålmannen eller Fantomen blyga för strandplagg i färger medan de är ute och bekämpar ondska. Fantomen fick dock lägga undan sin randiga badbyxa när serien filmatiserades 1996.
Och bara för att demonstrera att detta baddräktsmode för herrar i underhållningsvärlden har hängt kvar sedan 1930-talet tar vi en titt på filmatiseringen av den från 1998 tecknade serien 300, som sågs på biograferna 2007. Här saknas det överhuvudtaget inte avklädda, extremgymmade manskroppar, denna gång med tajta läderspeedos som enda klädesplagg, förutom en mante. Som kronan på verket i 300-filmen träder karaktären Xerses – perserkungen – fram i inget mindre än någonting som ser ut som en exklusiv guldsuspensoar.

xenaMetallbikinis på vift och minimala badräkter

Letar vi efter vilsna bikinis i serietidningar och på filmduken behöver vi inte heller leta länge. Som av de första vilsna baddräkterna i serietidningsvärlden ser vi Vampirella, från 1969. Hon sägs ibland vara den första ”bad girl” i just serietidningsvärlden och hennes roll började som den ”goda” vampyren. Klädesmässigt klär hon sig i en mycket tygfattig halterneck-baddräkt med vit krage, och iklädd detta dedikerar hon sin tid till att utrota onda vampyrerna på Jorden.
 
Inte heller bland krigande kvinnor fattas det badmode, vilket ses inte minst hos krigarprinsessan Xena (tv-serien visades första gången 1995). Denna fruktade kvinnliga krigare kommer enligt sagan från Therac i Bulgarien och hon står upp och strider för dem som inte kan försvara sig själva. Men det är inte detta hon är känd för. Känd är hon i stället för alla sina mer eller mindre bikiniliknande kreationer i rustik stil, i material som mässing, päls och skinn. Fint tycker vissa, fult en del andra. En sak är i alla fall säker, plaggen är utan tvekan malplacerade – de skyddar ju ingenting i strid då deras design lämnar det mesta av kroppen bar.
 
Den kanske mest kända bikini, förutom självaste Mata Haris dräkt, som irrat sig bort från badorterna, dock ej långt ifrån sanden då scenen utspelar sig inne i ett ökenhus, är ingen mindre än den som ses i Stjärnornas Krig-filmen Jedins Återkomst, från 1983. Här ligger den vackra prinsessan Leia Organa fängslad i famnen hos den snigelliknande gangsterkungen Jabba iförd enbart en orientaliskinspirerad slavinnedräkt – en bronsbikini med vinrött höftskynke. En scen som fått många tonårspojkar att spola bak VHS-bandet flera gånger om.
 
princesse leia
 
Av Sara Laine

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.