146 000 personer följer ninja-atleten Fanny Josefine på Instagram

146 000 personer följer ninja-atleten Fanny Josefine på Instagram

Verklighetens Pippi Långstrump och ”real life ninja warrior” är bara några av de ord som används för att beskriva Fanny Josefine Ahlfors. Med hatten på sned och ett ännu snedare leende kastar hon sig ut i alla möjliga och kanske speciellt omöjliga övningar, som alla visas på henne sociala medier.

 
Hon är 31 år och spenderar det mesta av sin tid på sin sport, som hon själv kallar ”ninjaträning”, och för att marknadsföra den reser hon runt i hela världen. Nyligen besökte hon Costa del Sol och En Suecos reporter lyckades fånga henne i en för henne sällsynt lugn stund.
 
Det är en oerhört ödmjuk kvinna som kommer till vårt möte för att prata om träning och lek.
”Jag är ju inte ens en av de bästa”, säger hon och hänvisar till de kvinnor som tar hem berg med medaljer från podierna efter de olika tävlingarna. Men Fanny är den bästa på just det som hon gör, och det gör henne alldeles speciell.

Hur ”Instagram-fenomenet Fanny” föddes

Som barn red hon och när hon blev lite äldre bytte hon ut tyglarna mot boxningshandskar, när hon kastade sig in i boxningssporten.
”Jag har tävlat och gått en del matcher. Jag tror att det är från kampsporten som mycket pannben kommer, vilket är bra för OCR (hinderbanelopp, red. anm.). Sedan löptränade jag mycket men på grund av flertalet skador tvingades jag vara påhittig på gymmet, vilket resulterade i många roliga och märkliga övningar. Så började jag experimentera med Instagram och lägga upp videor. Jag fokuserade på övningar som är lite roliga men även starka”, berättar Fanny om de märkliga övningar som i dag är hennes varumärke och någonting som hon fortsätter att utveckla.

Greppstyrka som en mindre grävmaskin

Fanny balanserar elegant i plankposition med bildäck på ryggen och händerna på en liten viktskiva stående på högkant. Hennes starka kropp är spänd från topp till tå när och ytterligare ett bildäck läggs på hennes rygg, och så kan det roliga börja – armhävningar. Det är en av Fannys hundratals videor. Varje dag laddas det upp nya videoklipp på hennes profiler på de sociala medierna, videoklipp vari hon trotsar tyngdkraften, gör armhävningar på fingerspetsarna eller hänger från tak, och det ser ut som om hon bara håller sig kvar med naglarna nedborrade i takpappen. På Instagram kallar hon sin profil för @fanny_josefine och det är den som har gjort henne känd långt utanför Sveriges gränser, varför videoklippen också spelas in på olika platser i världen.
Under sina få dagar på Costa del Sol har hon tränat på stranden, i bergen med löpning upp längs brandstigarna på Sierra de Mijas och på vattnet på en paddle board. Alla ytor, vrår och språng utforskas samt används i hennes försök till att göra nya, roliga övningar. Det är en näst intill barnslig iver som driver Fanny, som leker sig igenom träningen.
”Jag har lätt att fastna för nya saker som jag börjar med; OCR, ninja, klättring m.m. – jag går alltid ’all in!’”, säger hon.
 
Men tro inte att Fannys sociala profiler är en fantasibild av ouppnåelighet. Det som verkligen är roligt och inspirerande med att följa Fanny på Instagram är att hon inte är rädd för att också visa de gånger hon inte lyckas. Bakom en lyckad övning ligger naturligtvis många timmars träning samt ”trial and error”, vilket inte är någonting som Fanny döljer. Och det är naturligtvis roligt för dem som följer henne att se när hon ramlar av ett traktordäck varefter hon med en käck axelryckning signalerar till kameran att ”ok, det gick inte denna gång” och så sätter hon in en not: ”Men jag ska nog lyckas nästa gång!”

Business (super)woman

Som alla riktiga superhjältar har Fanny också ett ”daytime job” som står i kontrast till hennes fritidsintresse. När hon inte gör pull-ups med vikten av fyra-fem bildäck kring midjan jobbar hon på Price Waterhouses kontor i Stockholm som auktoriserad redovisningskonsult, även om hon just nu är tjänstledig för att ägna mer tid åt sin sport. Och så har hon just tagit steget till att bli föredragshållare. I sina föredrag berättar hon om att hitta eller återhitta glädjen i att träna och det hon särskilt betonar är att man aldrig ska vara rädd för att försöka eller för att misslyckas.
”Barn som ska lära sig att gå ger aldrig upp. De försöker igen och igen, tills de kan. Som vuxen sätter vi ofta upp alltför många regler och krokben för oss själva. Om vi bara vågar försöka vågar vi också fela och tillslut inser vi att vi kan mycket mer än vi tror”, säger Fanny.
 
Det finns också många företag som gärna vill representeras av talangfulla Fanny, som förstår sig på att utnyttja affärsmöjligheterna:
”Jag har olika sponsorer; bland annat 2xu för kompressionskläder, Pure pharma för tillskott och så även sportsdrycken Nocco. Med Nocco kommer jag att springa Toughest (största hinderbaneloppet i Norden, red. anm.). Vi är fyra personer som springer i deras elit team.”

Ninja-atletens framtid

”Nu det närmaste året kommer jag att fokusera mer på OCR med OCR World Championship i Ontario, Kanada, som mål för hösten. Då jag sprang mitt första lopp i april 2016 ser jag mig fortfarande som nybörjare. Sedan blev det lopp april till augusti, innan jag bröt foten. Jag ska även utveckla mina sociala mediekanaler och hoppas kunna jobba mer med att inspirera andra till att det inte behöver vara så svårt att träna. Och sen ska jag resa en hel del!”, avslutar Fanny.
 
En Sueco önskar Fanny lycka till inför världsmästerskapen i Kanada. Skulle det vara en utmaning med greppstyrka eller balansering på bildäck skulle hon utan tvekan knipa förstaplatsen!
 
Tränar: Var som helst. Bokstavligt talat på alla ytor och språng. Men hennes ”hem”-gym är Extremfabriken i Stockholm, som är en inomhus-jättehinderbana, där utmaningen till och med är tillräcklig för Fanny.
Äter: Är inte så noga med vad hon äter. Försöker att få lite av allt och även lite av det onyttiga. Allt med måtta.
Reser: Allt hon kan. I år är några av destinationerna: Holland, Thailand, Spanien, England och Grekland.
 
Av Louise Mercedes Frank

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.