Ambassadören gästade Costa del Sol

Ambassadören gästade Costa del Sol

Sommaren har varit lång och varm, och medan en del legat på stranden och unnat sig lata stunder har Sveriges ambassadör i Spanien, Lars-Hjalmar Wide, arbetat flitigt. Ambassaden och den tillhörande bostaden ligger som bekant i Madrid, men denna gång har vi inte rest dit för att få ett möte med ambassadören, för han har faktiskt varit och hälsat på här på Costa del Sol, och då var naturligtvis en av punkterna på hans agenda att träffa En Suecos journalist.
 
Besöket på Costa del Sol, som inföll på självaste midsommarafton, var Lars-Hjalmars Wides första på den spanska solkusten i tjänsten som ambassadör i Spanien, som han nu i september haft i ett år. Men tro inte att han är ny i landet för det. Lars-Hjalmar Wide tjänstgjorde faktiskt på Sveriges ambassad i Madrid redan i början av 1980-talet, när demokratin i landet fortfarande var ung efter diktatorn Francisco Francos död i slutet av 1975. Detta omnämner Lars-Hjalmar Wide när vi möts som en mycket händelserik period, då han bland annat fick uppleva 23-F (statskuppförsöket som började den 23 februari 1981 och slutade dagen efter). Då var han förste ambassadsekreterare i tre år.
 
Lars-Hjalmar Wide har en stadig bakgrund för sin tjänst. Första gången som han var i tjänst på en ambassad var redan 1977 (när han var bara 25 år) då han arbetade på ambassaden i Havanna, vilket alltså åtföljdes av arbetet i 1980-talets Madrid. Sedan har han också tjänstgjort vid bland annat ambassaden i Tel Aviv och vid FN-representationen i New York. Han har varit chef för Amerikaenheten samt för dåvarande enheten för global säkerhet vid Utrikesdepartementet, arbetat som generaldirektör för Inspektionen för strategiska produkter samt varit chef för Jan Eliassons kansli under dennes ordförandeskap i FN:s generalförsamling. Mitt under första Gulfkriget arbetade han som ambassadråd i Israel och så har han varit protokollchef på UD, arbetat som hovmarskalk vid Kungliga hovstaterna samt haft posten som ambassadör i Islamabad, och nu senast, innan han fick tjänsten som ambassadör i Madrid, var han tidigare Stockholmsbaserat sändebud för Heliga stolen och Malta.
 
Men just Spanien har kommit att bli speciellt för Lars-Hjalmar Wide. När han tjänstgjorde här på 1980-talet träffade han nämligen sin fru här, och det har lett till att han har haft ett förhållande till landet i 30 år, med otaliga turistbesök för att träffa släkten.
”Det som jag tycker är så fantastiskt med Spanien är att varje region har sin egen karaktär. Kulturen, naturen, människorna – det är så spännande att upptäcka nya platser och saker”, säger Lars-Hjalmar Wide när vi möts i Fuengirola.
 
Där vi sitter och samtalar kommer vi naturligtvis in på relationen mellan Spanien och Sverige samt hans arbete. Lars-Hjalmar Wide uttrycker att han ser att länderna faktiskt har mer gemensamt än man skulle kunna tro, men att han önskar se en ännu djupare politisk dialog mellan länderna samt en diskussion om frihandel. Någonting som han ser att Sverige kan hjälpa Spanien med är sociala aspekter och jämställdhetsfrågor, frågor vari han vet att man i Spanien redan tittar åt Sveriges håll. Andra frågor han tar upp är utbyte av forskning, vari han uppfattar att det också fungerar bra – många spanska studenter reser till Sverige och viceversa och ur den kulturella aspekten såsom litteratur och konst finns det redan ett stort intresse länderna emellan. Någonting som också ambassaden främjar i sitt arbete med att presentera bland annat svenska författare på den spanska marknaden – vilka ju har blivit onekligen populära.
 
Stämningen är lättsam och det märks att Spanien har en speciell plats i ambassadörens liv. Han berättar om hur det var i Madrid när han bodde där för 30 år sedan, då det bara fanns en motorväg jämfört med dagens tre ringleder, samt ökningen av antalet restauranger och alla bilar. Han konstaterar enkelt att Madrid har vuxit enormt. Och så jämför han den politiska debatten, som fortfarande, som i dag liksom då, har sin tyngdpunkt mellan de två största partierna i landet, även om det börjar hända saker även på det planet.
 
Ett oundvikligt ämne, som lägger en allvarligare ton på mötet, är det om terrorism, då jag frågar om ambassadens beredskap vid ett eventuellt terrorattentat.
”Visst har ambassaden välgenomarbetade beredskapsplaner om hur vi ska agera mot alla svenskar i Spanien, med konsulaten m.m. och i Madrid har vi även övningar kring hur vi hanterar kriser. Varje situation och händelse är dock unik men vi arbetar hela tiden för att våra planer är uppdaterade, så att vi kan hjälpa och sprida korrekt information”, förklarar Lars-Hjalmar Wide.
 
Under sitt midsommartal på Svenska kyrkan i Fuengirola, dit han kom i sällskap med Sveriges honorärkonsul i Málagaprovinsen, Pedro Megías González, sa Lars-Hjalmar Wide: ”Under mitt besök här har jag hunnit snappa upp att svenskar har ett mycket bra rykte tack vare alla er som är här dagligen och främjar Sverige i Spanien. Jag ser och är glad över att det råder en bra relation mellan Sverige och Spanien på alla kanter, såväl på det politiska planet – mellan Löfven och Rajoy, liksom här – att bland annat se så mycket svenskt företagande samt att Solkusten har två bra svenska skolor. Och så är det fantastiskt att se svenska kyrkans arbete här också. Jag vet genom Pedro Megías Gonzáles att kyrkans arbete för svenskarna på kusten är stor och att kyrkan också gör en stor insats även i svåra fall. Och det är fantastiskt att kunna känna sann svensk midsommarkänsla fast vi befinner oss här i Sydspanien.”
 
Med de orden tackade ambassadören för sig och fortsatte vidare med sitt besök på Costa del Sol.
 
LarsHjalmar2
Ambassadör Lars-Hjalmar Wide gästade Svenska kyrkan på midsommarafton i år tillsammans med Sveriges honorärkonsul i Málagaprovinsen, Pedro Megías González, som han passade på att tacka i sitt tal för dennes insatser för svenskar i Málaga.
Av Sara Laine

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.