10 år med superjumbon A380
Airbus firar i år 10-årsjubileum för kommersiella flygningar med A380. Det är världens största flygplan och det enda planet med två våningar i planets fulla längd.
 
När denna superjumbo lanserades mottogs den med tveksamhet: ”Det inte försvarbart rent ekonomiskt och flygplatserna kommer inte kunna hantera ett så stort plan.” Men nyheten mottogs även med jubel: ”Det är två våningar ombord och superfascinerande.”
Båda sidorna fick rätt.
 
Redan år 1988 började ingenjörer på Airbus-bolaget EADS:s huvudkontor i Toulouse arbeta med ett jätteflygplan i hemlighet, ett plan som skulle göra sortimentet på den europeiska flygplansproducentens hyllor fulländat. Det skulle dessutom bli en konkurrent till det amerikanska planet Boeing 747.
 
År 2005 presenterades planet i samband med en första testflygning i Toulouse. Därefter följde fortsatt utveckling och testflygningar, 20 månaders försening samt en budgetöverskridelse på 5 miljarder euro. Men tillslut, i oktober 2007, levererades det första flygplanet till köparen Singapore Airlines, som satt in det på flygningen mellan Singapore och Sydney.
 
Efter det har ytterligare 13 bolag köpt in flygplanet. Bland dessa bolag finns Air France/KLM, Lufthansa och British Airways samt Emirates, som är den största operatören av A380.
 
Medan de fyra miljoner delarna som ett flygplan består av sattes ihop och leveranserna började byggde flygplatserna nya terminaler och gater för att kunna få ut bryggor till de nya flygplanens första våningar. Detta var helt enkelt nödvändigt för upp till 853 passagerare kan pressas in om alla säten i ekonomiklassen (med elva säten på varje rad) är fullsatta. Dock har inget flygbolag valt denna konfiguration ännu. Normen hos de flesta flygbolag är två eller tre klasser och ca 600 säten. Och alla dessa säten är utplacerade på en kabinarea på 550 m2, vilket är 40 procent större är världens näst största flygplan; Boeings 747-8.

10 år med knapp ekonomi

Priset för ett flygplan är officiellt 432,6 miljoner USD men flygbolagen förhandlar och prutar till sig bättre priser. Singapore Airlines första plan kostade t ex 197 miljoner USD, ett pris de fick med ett leasingavtal.
 
I mitten av 2017 hade totalt 210 plan levererats och Airbus fortsätter att arbeta med att färdigställa 107 plan till. Den största kunden är Emirates och det Dubai-baserade bolaget har för stunden inte färre än 94 plan, samt en order på ytterligare 48 stycken. Det är dock långt ifrån de 1 500 maskinerna som bolaget satsat på att ha sålt nu när flygplanet firar 10-årsjubileum. Därmed fortsätter spekulationerna kring huruvida Airbus kommer att sluta med produktionen, ett påstående som bolagets försäljningschef, John Leahy, dock avvisade i juni. Man är beredd på att ge projektet konstgjord andning fram tills dess att fler överfyllda start- och landningsbanor får fler bolag att gå över till superjumbon. Det skulle också vara synd om A380 skulle komma att möta samma öde som Concorde.

Passagerarfavorit

De flesta passagerare älskar detta jätteflygplan. Första gången man är ombord får man samma känsla av beundran över flygandets mirakel som första gången man flög. Får man dessutom uppleva att bli utkörd till planet ser man hur hårresande stort det är. Det finns ju de passagerare som kan sätta sig på andra våningens business- och förstaklass med privata suiter, lounge, spa och golvvärme i badrummet. Och inte att förglömma den fantastiska trappan om man skulle komma ombord via första våningen.
 
Men även om man sitter i ekonomiklass och kanske längst bak av de 89 raderna är det ett nöje samt en sann upplevelse att flyga med detta plan. Varje enskilt säte har en skärm med ICE-underhållningssystem. Detta inkluderar ett program med utsikt över flygplanet och resan sett via kameror som finns på planets stjärt och nos. Man kan följa med i det hela och glömma bort allt vad det gäller annan underhållning.
 
När det kommer till bullernivån kan oljud ju vara ganska så påtagligt i andra plan men här ombord är bullret begränsat. Sitter man i mitten av planet kan det dock höras en del skrammel när hjulen ska in och ut. I övrigt avger planet en längre CO2-emission per passagerarkilometer än något annat passagerarflygplan.
 
Lamporna i taket kan liknas vid en stjärnhimmel och efter en nattflygning tänds belysningen långsamt för att simulera gryningen – och förhoppningsvis ytterligare tio år med detta flygplan.

Stor fakta

Längd: 72,72 m.
Vingbredd: 79,75 m.
Höjd vid stjärtrodret: 24,09 m.
Räckvidd: Upp till 15 200 km.
Tom vikt: 280 ton.
Maximal startvikt: 560 ton.

Världens längsta flygning

Det var en A380 från Emirates som år 2016 invigde världen längsta flygning, som är 14 200 km. Denna rutt går mellan Dubai och Auckland. Resan är beräknad till att ta 17 timmar och 15 minuter men jungfruresan tog bara 16 timmar och 24 minuter.
Denna rutt slog det tidigare rekordet mellan Dallas och Sydney på 13 800 km, som flögs av Qantas.
Av Jette Christiansen

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.