Det senaste från Svenska kyrkan Costa del Sol

Det senaste från Svenska kyrkan Costa del Sol

Det händer mycket på Svenska kyrkan Costa del Sol. En Sueco har besökt kyrkan i Fuengirola och fått en pratstund med Mikael Jönsson och Lena Ottosson.

Själv har jag varit medlem i kyrkan i många år men det var först för ett år sedan som jag började besöka kyrkan regelbundet – dotra och jag är nu återkommande besökare till Benjamingruppen på tisdagseftermiddagar. För ett år sedan, alltså när vi började komma till Benjamingruppen, var ett av kyrkans bord dukat med pyssel för barnen, någon försökte få någon att spela boll med och en annan lekte med en docka i lekhörnan. Vid några av borden satt föräldrar och samtalade. Själv kunde jag bre ut mig vid ett ensamt bord med både skrivblock, tidningar och padda. I dag är bilden en annan. Vid senaste Benjamingruppträffen stod fyra bord, sammansatta två och två, dukade med pyssel, på terrassen spelades det fotboll, i lekhörnan sjöngs det. Barngruppen har vuxit fantastiskt! Och de nämnda aktiviteterna är bara några utvalda. Föräldrar ses inte längre en och en vid något bord, i stället får man slå sig ned bredvid varandra och fika tillsammans.
Detta är bara ett exempel som jag själv upplever som tydligt visar på hur populär Svenska kyrkan på Costa del Sol är. Aktiviteter som tidigare hade ett fåtal besökare är i dag trevliga mötesstunder för många. Här möts alla, från livliga barn, stressade föräldrar och andra i arbetsför ålder till pensionärer, och alla får möjlighet att uttrycka kreativitet, andlighet m.m. eller bara slappna av och få en rogivande stund.
Svenska kyrkan i Fuengirola har en verksamhet som onekligen blomstrar. Här kommer de senaste nyheterna!

Siffror på framgång

Som de flesta vet hotades kyrkan här på Costa del Sol av nedläggning för bara några få år sedan. Framtidsutsikterna var mörka och hoppet gick på sparlåga. Men just som det såg som släckas helt i kyrkolokalerna, anlände kyrkoherde Mikael Jönsson med sin fru Lena Ottosson, assistent med diakonal inriktning, och fick minst sagt solens strålar att nå in i kyrkan på nytt. Det var för tre år sedan. I dag sprudlar vardagen i kyrkan av liv och glädje, samt lugn och sinnesro. Tar vi bara en snabb titt på antalet vigslar per år talar siffrorna sitt tydliga språk: 2014: 37 vigslar, 2015: 67 vigslar, 2016: 71 vigslar och hittills i år: 91 vigslar! Och inte färre förväntas det bli nu när inga mindre än prins Carl Philip och prinsessan Sofia av en händelse träffade Mikael Jönsson när de i november besökte Costa del Sol under en privat resa med barnen, i samband med att de gästade en vigsel som ägde rum här på Costa del Sol. Om vi till detta även ser till den senaste gudstjänsten i Fuengirola, hela 180 personer kom till gudstjänsten, så råder det ingen tvekan om att kyrkan vunnit tillbaka sin popularitet, med råge!

Ny personal

Med framgång ökar mängden arbete och som många besökare redan sett ses i dag nya ansikten i kyrkans lokaler. Dessa är: Lina Feldko, organisatör med inriktning mot kök, Annika Olsson Ennart, assisten med musikalisk inriktning, Maria Thorsson, präst med tjänstgöring i kyrkan fram till 15 april samt Caroline Elwing, volontär i kyrkan i ett år. Och så Mikael och Lena förstås. Det betyder att de i skrivande stund är sex personer som arbetar i kyrkan, jämfört med för tre år sedan när de bara var två. Och de nya arbetsinsatserna är välkomna. Med en växande församling ökar naturligtvis också arbetets omfattning, både när det handlar om kyrkans verksamheter men även arbetet av social och diakonal natur samt andra kyrkliga tjänster, som den vardagliga kyrkobesökaren inte alltid ser och är medveten om.

Aktiviteter

Att kyrkan har ökat personalstyrka ses inte minst under barntimmarna (som beskrivits inledningsvis) samt direkt när man kliver in genom dörrarna från den soliga, stora terrassen. Lina Feldko är nämligen en riktig hejare på att duka fram läckerheter i kyrkans café. Fikat har alltid varit trevlig i kyrkan men nu liknar det ett riktigt lyxcafé med läckra smörgåsar, olika sorters nybakat, frukt m.m. Alltså någonting för alla. Även gudstjänsterna har funnit en ton som passar alla, som Mikael Jönsson uttrycker så har kyrkan, medlemmarna och besökarna nu landat så väl att församlingen speglar sig själv i sin gudstjänst. Detta bekräftas också då flera som sett kyrkans gudstjänster på SVT i augusti 2016 (repris sommaren 2017) faktiskt rest hit för att få uppleva det på riktigt, och dessa har uttryckt att det är precis samma fina stämning på plats som de sett på tv.
 
Aktiviteterna i kyrkan fortsätter som vanligt med bland annat pyssel- och lekgrupper för de minsta samt även lite äldre barn. Tonåringarna har gymnasiehäng samt fortsätter med volontärarbetet Nattens Änglar. Det hålls körövningar, målar- och spanskkurser och inte att förglömma alla gästande volontäraktiviteter som t ex yoga och meditation. Det hålls trivselkvällar, gudstjänster och mycket mer. Och för att inte missa någonting av det som händer i kyrkan, speciellt kring högtider som nu till jul och nyår, håll koll på kyrkans facebooksida.

Estepona med omnejd

När En Sueco gästar kyrkan i november får vi veta att det just nu gjuts planer på att bredda kyrkans aktiviteter till att även omfatta området bortom Marbella. Den stora inflyttningen av svenskar längre väster ut har nu vuxit sig så stor att nästa steg av naturen kan bli att starta upp kyrkliga aktiviteter även i där. Så bor du väster om Marbella, kontakta gärna kyrkan.

Biskopen på besök

Som grädden på moset och bevis på framgångarna kan man säga blir den 11 februari 2018, när ingen mindre än biskopen från Visby kommer till Costa del Sol för att installera kyrkan och Mikael Jönsson som en egen församling samt kyrkoherde.
”Ingen kommer att se några förändringar då de ligger på ett organisatoriskt och administrativt plan. Men installerandet av kyrkan som egen församling innebär att vår kyrka, efter att ha lytt under Torrevieja, nu blir en egen styrande församling. Beslutet fattades som känt redan i maj men det är alltså den 11 februari som beviset på detta kommer”, berättar Mikael Jönsson.
 
Svenska kyrkan Costa del Sol sprudlar av liv och aktiviteter, inte minst nu i juletider. Julmarknaden har redan hållits i november men för att få lite extra julstämning så hålls det både luciafirande, julfirande och så ska julen också kastas ut i januari. För att få all information om vad som händer i kyrkan kan du anmäla dig till kyrkans nyhetsbrev genom att skicka ett e-mail till: fuengirola@svenskakyrkan.se.
För mer information samt om du vill se foton från aktiviteter kan du gå in på kyrkans facebooksida:
Av Sara Laine, sara@norrbom.com

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.