Don’t waste fashion – byt dig till nya kläder

Byt mer, konsumera mindre. I denna artikel guidar vi dig till hur du kan piffa upp garderoben hållbart, roligt och gratis.

En efter en kommer kvinnorna släpandes på påsar och säckar. Det är dagens deltagare i ett klädbytesevenemang som arrangeras två gånger om året i en lokal kvinnogrupp. Jag har själv varit med två gånger, och dessa har varit roliga tillfällen, då det provats kläder, poserats, skrattats och ja, så har vi druckit ett glas vin eller två.
 
På borden inne på caféet har arrangören, franska Estelle Alexander, lagt ut sirligt utklippta papperslappar med nummer. Lapparna är indelade efter storlek och det är tänkt att man ska lägga alla kläder i storlek 40 i ”40 högen” och så vidare. Detta gör det lättare att hålla reda på vilka kläder man ska titta efter, även om det nästan är mer regel än undantag att man tittar i alla högar.
 
När alla är på plats, och alla borden är fylla, börjar ”byteriet”. Ett virrvarr av kläder byter kroppar medan alla hjälper till att avgöra om det provade plagget är värt att behålla för den som har det just nu eller om det ska tillbaka i högen. Några egentliga regler finns det inte när vi byter. Det finns inget minsta antal plagg som man ska ha med sig och själva bytena sker helt utan sönderslitna kläder eller avrivna hårtussar.
 
När första rundan är över brukar vi sätta oss ned och få någonting att äta och dricka. Därefter är det naturligtvis dags för den andra omgången, som ofta präglas av att det råder en aning lättsammare stämning och deltagarna vågar kasta sig ut i något mer modemässiga äventyr

clothes swapping2Estelle (arrangör)

”Det bästa plagget som jag bytt till mig var en sommarklänning som jag först trodde skulle vara alldeles för liten, men som kom att visa sig vara helt perfekt när jag väl provade den. (Jag hade aldrig provat den om jag sett den i en butik.)”

clothes swapping4Hannah

”Detta är första gången som jag är med till klädbyte, vanligtvis skänker jag bara kläderna till välgörenhet. Dagens bästa byta är en blå jacka, någonting som jag normalt inte skulle välja, men jag tycker verkligen om den.”

clothes swapping3Rachel 

”Jag har fått några riktigt snygga saker i dag – två kjolar från Adolfo Domingo och en ullkappa, som jag alltid önskat mig. Det bästa med dessa klädbytesdagar är den positiva, kvinnliga energin, gemenskapen och möjligheten att prova en ny stil helt gratis!”

clothes swapping5Kate 

”Det bästa med att byta kläder är att jag inte behöver gå ut och shoppa i butikerna, vilket jag tycker är så tråkigt”, berättare Kate, som bär sitt ”bästa byte” – en blommig klänning donerad av Estelle.

clothes swapping6Randi 

”Det bästa är att man kan bli av med några av de plagg som man inte längre använde och så kan man få någonting ’nytt’, snyggt ganska så gratis. Och så har vi ju också riktigt kul tillsammans medan vi håller på.”
 
 
 

clothes swapping7Eja

Ses här i ”dagens byte” – en ljusblå jumpsuite. ”Jag fick en stor applåd av tjejerna när jag tog på mig den – den var ju hur kul som helst”, berättar Eja, som gärna vill uppmuntra andra tjejer till att anmäla sig till gruppen ”Malaga Girls” via sidan: www.meetup.com, där man kan hålla sig uppdaterade om framtida klädbytesevenemang och andra händelser.

 

När du ska välja ut kläder till klädbyteshögen kan du ställa följande frågor där du står framför garderoben:

Har jag använt denna under de senaste tolv månaderna?
Kommer jag någonsin att använda detta plagg igen?
Passar detta min nuvarande stil?
Om jag gick ut och shoppade i dag, skulle jag köpa detta?
Och det viktigaste: Är jag bekväm i detta?

Goda råd när du ska arrangera en klädbytardag:

Hitta en passande plats. Väljer du att själv öppna upp ditt hem så städa upp så att det finns rena ytor osv. så att kläderna kan ligga framme utan fara för ming-vaserna. Men klädbytesdagen kan naturligtvis även göras på ett café. Om caféet ändå har en lugn stund under lördagsförmiddagar kan det ju kanske passa. Prata med caféägarna.
Bjud in vänner i alla former och storlekar. Bjud även in din gravida väninna, som kanske letar efter lite rymligare kläder. Ofta kan kläder anpassas om man använder ett skärp. Ta med ett skärp så att väninnorna kan se hur en kjol eller topp kan se ut med ett skärp runt midjan.
Håll klädbytesdagen i slutet av säsongen, då det är vanligt att man går igenom sin garderob för att städa, och var ute och informera om klädbytardagen i god tid. Det tar lång tid att gå igenom hela garderoben. Här på Costa del Sol har vi ju, mer eller mindre, två säsonger, så mina väninnor och jag håller en klädbytardag om våren och en om hösten.
Ta bara med plagg i perfekt skick. Det vill säga att kläderna ska vara rena och inte ha varken hål eller fläckar. Allt som skulle vara genant att låna ut till någon ska stanna hemma.
Ta med accessoarer som t ex skor, väskor, smycken, handdukar – detta gör att alla kan hitta någonting som passar.
Spegel och provrum. Beroende på var ni arrangerar klädbytesdagen finns det inte alltid möjlighet att ha ett riktigt provrum. Om det inte finns det i förväg så ha minst i alla fall med dig en spegel. Arrangerar ni klädbytesdagen på ett café så ber du gästerna ha kläder på sig som gör det lätt att prova t ex en klänning över.
Sätt några regler. Du kan göra en regel som säger att man får ta max fem plagg per runda eller ställ klockan på fem-minuters-shopping åt gången. I min grupp har vi inga regler och folk tar bara det som de tycker är mest intressant. Skulle det bli kris – att två personer vill ha samma plagg, kan det lösas genom att låta deltagarna bestämma vem som bär plagget bäst, eller om man är rädd för att såra någons känslor, så singlar man slant om det.
 
Utnyttja klädbytardagen till att våga. Har du alltid önskat att du vågar kasta dig ut i ett par högt skurna byxor eller i något vilt mönster, men inte haft mod till det – så ta nu chansen och prova helt gratis.
Hitta en lokal second hand-butik och låt dem få kläderna som blir över. Välj ut någon i förväg som är ansvarig för att stå med en stor säck eller Ikea-påsar i stället för att välja ut någon när alla byten är gjorda.
 
Och så är det bara att säga: Happy swapping!

Detta klädbytesevenemang ägde rum på café Arte In Farina, på Plaza de los Mártires Ciriaco y Paula i centrala Málaga.

Av Louise Mercedes Frank, louise-mercedes@norrbom.com, fotos av Minna Tahvanainen

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.