5 snabba om Alla Hjärtans Dag

5 snabba om Alla Hjärtans Dag

Inför den 14 februari varje år fylls butikerna med rosa-röda hjärtformade chokladaskar, nallar med texten ”Te Quiero”, kort spelande kärlekssånger och för att inte förglömma blomsterbutikerna och –kioskerna som på själva dagen, Día de los Enamorados som den kallas på Spanska, näst intill svämmar över av röda rosor som säljs till förbipasserande på språng hem till sin Valentin eller för att skicka dem med blommogram till någon man håller kär. Här kommer fem snabba om Alla Hjärtans dag:
 

Rosor populära

Säg det med blommor! Floristerna har mycket att göra inför Alla Hjärtans Dag och enligt den engelska dagstidningen The Telegraph ges det bort inte färre än 50 miljoner rosor varje år denna dag. Och visste du att nio av tio rosor i Spanien är importerade? Faktiskt så har majoriteten av rosorna i Spanien rest inte mindre än 8 800 km, som det är från Ecuador till Spanien. Och importeras rosorna inte från Ecuador är sannolikheten stor att de kommer från Colombia, och rosorna har då rest några få 8 000 km innan de hamnar i en vas nära dig.
Och vilken ros är populärast? Jo, från floresfrescas.com får vi veta att de röda rosorna står för 90 procent av blomsterförsäljningen i Spanien den 14 februari. Därtill kan sägas att blomsterförsäljningen i sin helhet den 14 februari motsvarar ca 14 procent av hela årets försäljning av blommor i landet.
 

Kriser påverkar

Den anglosaxiska traditionen med Alla Hjärtans Dag kom till Spanien för 69 år sedan, enligt nyhetssidan 20minutos, men intensiteten i uppvaktning har varierat under åren som gått. Det märktes tydligt att försäljningen skakades om i de Spanska butikerna år 2008, när krisen drabbade landet, och mellan åren 2008-2010 uppmätte floristerna en minskning av försäljningen på 50 procent.
Men inga nedgångar utan följande uppgångar. Enligt en undersökning som onlineshoppingsidan tiendo.com gjort firades Alla Hjärtans Dag av 65 procent av landets befolkning förra året, och av dessa kärleksfulla personer är männen de mest generösa och spenderar i genomsnitt 106 euro i kärlekens tecken medan kvinnor i genomsnitt spenderar 66 euro.
 

Det säger psykologen

Den spanska psykologen Silvia Álava Reyes har poängterat att små romantiska stunder skänker mer lycka än en stor fest. Hon menar alltså att man inte ska lägga allt krut på bara en av årets 365 dagar. Hennes tips är i stället att uppmärksamma din partners positiva sidor ofta, att tänka på att din partner blir synlig för dig ofta och att du ägnar tid åt den person som du är kär i.
 

Blommor, choklad och parfym

Oavsett om ursprunget till Alla Hjärtans Dag är att fåglarna bildar par denna dag eller att fängslade Valentin skrev brev till fångvaktarens dotter är det i vår tid ett faktum att dagen är kommersiell. De tre mest köpta gåvorna till Alla Hjärtans Dag är inte helt förvånande blommor, choklad och parfym. I övrigt har elmundo.com presenterat siffror som visar att försäljningen av hjärtformade produkter ökar med så mycket som 400 procent för den 14 februari.
 

Singel och glad

Och vad gör man så om man tycker att Alla Hjärtans Dag är pest och pina för att man är singel och inte har en hjärtevän att dela dagen med. Ett tips är att ta till vara på dagen och faktiskt bara vara hemma med Netflix och titta på sina favoritfilmer iklädd pyjamas och äta hämtpizza – när har man annars tid för det? Ett annat alternativ att samla ihop andra singelvänner och anordna en trevlig middag – i vänskapens tecken (i Finland kallas dagen faktiskt ystävänpäivä – vänskapsdagen). Och är du en av dem som funderat på online dating så är dagen perfekt. För många online dating-sidor är just Alla Hjärtans Dag den dag under året som det är mest aktivitet bland medlemmarna.
 
Glad Alla Hjärtans Dag!
Av Sara Laine

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.