Christina Schollin – En filmstjärna som tagit med sig sina änglar till Spanien

Christina Schollin - En filmstjärna som tagit med sig sina änglar till Spanien

Det är en fin dag i mitten av februari när jag i bilen på väg till Nerja funderar över det stundande mötet med en av Sveriges sanna skådespelerskor. Jag minnas tv-serierna Varuhuset och Tre Kronor, från vilka jag bäst minns henne, men jag vet att jag även sett henne i filmen Fanny och Alexander. Faktum är dock att kvinnan jag snart ska träffa har gjort mycket mer än så; Christina Schollin kan, med huvudet högt, kalla sig för en sann svensk filmstjärna.
 
Efter att ha snirklat runt bland radhusområden kommer jag fram. Christinas man, skådespelaren Hans Wahlgren, möter mig och visar mig in genom gårdsgrinden. Vi går ned för några trappsteg och på en vägg till vänster hänger en liten ängel med en målad skylt ”Bienvenido a Casa Angel”.
 
”Christina, kom”, ropar Hans med trevlig röst in genom dörren som står på glänt in till huset. Christina kommer snabbt och hälsar mig välkommen och vi slår oss ned på baksidan, som jag får veta kallas Plaza Mariposa.
 

Wahlgrens Värld, på riktigt

Att träffa Christina Schollin och inte tala om hennes skådespelarkarriär är omöjligt. Med en kvinna framför sig som ingen mindre än Ingmar Bergman själv bett stanna på Kungliga Dramaten i Stockholm så är det ett självklart samtalsämne. Men hon är lite blygsam.
”I dag är det nog inte många ungdomar som känner till mig för filmer som jag varit med i. Folk känner igen mig som mamma till t ex Pernilla och mormor till t ex Bianca. De har förresten nyligen varit här och filmat Wahlgrens Värld – har du sett något avsnitt?”, frågar hon. När jag svarar jakande frågar hon vad jag tycker om programmet och så bekräftar hon att det som vi tittare får se i tv-serien Wahlgrens Värld faktiskt är precis så som familjen är. De har nära till skratt, är lite tokiga och så är de mycket familjekära med stark sammanhållning och inte att förglömma, de har roligt tillsammans.
 
Men jag vill fortfarande tala om Christinas karriär, för jag är nyfiken på vad hon själv pekar ut som sitt bästa minne.
 

Sa nej till Bergman

”Jag har varit med om så fantastiskt mycket. Jag började ju vara med i pjäser på Dramaten i Stockholm redan som elev på Dramatens elevskola. Jag fick bland annat spela med i Tjechovs Måsen under regi av Ingmar Bergman och hade rollen som Ofelia i Shakespeares Hamlet. Dramaten var mitt hem. Att bli skådespelerska var en dröm som gick i uppfyllelse”, berättar Christina och förklarar: ”Jag hade lyckan och turen att vara i rätt sammanhang vid rätt tidpunkt. Det finns många begåvade som aldrig får chansen. Det fick jag.”
 
När Christina var 19 år träffade hon sitt livs kärlek i Hans och plötsligt upplevde hon någonting nytt – nämligen världen utanför teatern. Det unga paret gifte sig och bildade familj, och plötsligt blev livet utanför teatern allt viktigare. Christina som låg i repertoaren (ibland kunde hon repetera en pjäs dagtid samtidigt som hon spelade tre olika roller under en vecka) insåg att hon inte ville ge teatern all sin tid, utan att hon faktiskt ville ägna tid även åt familjen. Hon gick således till sin chef och bad om tjänstledigt. När man får veta att Dramatenchefen på den tiden hette Ingmar Bergman kan man gissa svaret – nej. Bergman ville att Christina skulle ha sin konstnärliga utveckling på Dramaten och såg inte att det gick att kombinera med någonting annat. Christina tvingades alltså välja och hon sa i sin tur nej till Bergman.
”Det är inte många som har sagt nej till Bergman, men jag vet att jag fattade rätt beslut. För mig var familjegemenskapen och barnen viktigare”, ler Christina.
 

Riktig filmstjärna

Det skulle vara lögn att säga att Christinas karriär tog slut med det. Vägen som skådespelerska i film, tv och på privatteatrar tog henne ut i hela världen där hon fick representera Sverige. Med filmen Kära John kom hon ända till Oscarsgalan i Hollywood, då filmen nominerades till Bästa Utländska Film 1966.
”Det var en otrolig upplevelse. Det är ju filmvärldens högsta utmärkelse. På galan fick jag dessutom träffa min stora ungdomsidol Gregory Peck. Inför galan hade det sytts upp en fin klänning till mig och så bar jag en vacker ozelotjacka”, berättar Christina.
Rollen som Anna i filmen tog även Christina till Argentina, där hon tilldelades pris för bästa skådespelerska.
 
Nog går det att säga att Christina Schollin är en sann svensk filmstjärna, av det där glamorösa slaget, vilket är sällsynt i dag. Nu för tiden gör kändisarna allt möjligt och ses i alla möjliga produktioner. Glamouren är i alla fall ytterst sällsynt när vi talar om år 2018.
 

Barn i kulissen

”Den väg som jag valde gav mig möjlighet att kombinera jobb och familj. Barnen var alltid med mig och Hans när vi jobbade. De satt i kulisserna, var med på inspelningar och reste med oss. Det är nog inte så konstigt att de gått nästan samma bana som oss föräldrar, det är ju den världen de känner till, och de känner till både för- och nackdelarna med yrket. Jag tror de valt sina vägar för att de tycker att det är spännande. Men vår äldsta son Peter, han har gått en annan väg, han började som bankman och är numera brandman i Dalarna”, berättar Christina och tillägger: ”Det viktigaste har alltid varit familjen och att ge barnen självförtroende, få dem att förstå att de duger som de är oavsett vad de skulle ha valt att jobba med.”
 

Yngst i barnaskaran

Själv kommer Christina från en syskonskara på sex barn, varav hon var yngst, hela tolv år yngre än sitt yngsta syskon. Hon säger att det nog är det som förde in henne i skådespelarvärlden. När hon var liten såg omgivningen nämligen alltid henne som lilla, lilla Christina, som inte kunde eller inte fick vara med. Det skapade en dröm i henne om att vara någon annan, att komma bort från sitt egna tråkiga jag och ikläda sig rollen av någon annan. Men med det sagt ler hon och säger att det är från hennes egen uppväxt som hon tagit med sig familjesammanhållningen, som hon också kan se att både hennes fyra barn och nio barnbarn värderar så högt. Och så fortsätter hon att berätta om att det på somrarna är hur härligt som helst när huset på Värmdö fylls med hela glada skaran Wahlgren. Eller som när hon fyllde 70 och bjöd alla till Thailand, och när hon fyllde 75 och samlade alla i Nerja för stor fest.
”Nyligen fyllde jag 80 år så jag sitter faktiskt och funderar på vad jag ska hitta på åt alla denna gång”, ler Christina.
 

Aktiv entreprenör

Det är lätt att tänka att en 80-årig skådespelerska fördriver dagarna i hemmets lugna vrå med minnen om glansdagar, men då talar vi inte om Christina Schollin.
”Jag är entreprenör!”, säger hon stolt när vi talar om vardagslivet.
”Tidigare hade jag en butik i Gamla Stan i Stockholm, där jag sålde bland annat Christina-änglarna (som nuförtiden kan köpas via min hemsida: www.christinaschollin.com) men nu när jag bor här större delen av vinterhalvåret (jag tycker inte om vinterkylan i Sverige) så har jag faktiskt en MåBra-Oas i Nerja tillsammans med tre andra. Stället heter Studio 17, ligger på Calle Granada 17 i Nerja, och erbjuder olika behandlingar som frisör, fotvård, pedikyr och manikyr, massage och genom avtal med mig kommer jag och utför Galvanic Spa-behandlingar, en produkt av märket NuSkin, som jag arbetar med sedan nio år tillbaka”, säger Christina och tillägger entusiastiskt: ”När jag har hittat en produkt som jag tycker så mycket om vill jag ju inte hålla det för mig själv. Jag vill dela med mig! Och det gör jag med NuSkin, titta bara på min hy! Och så säljer jag också kläder, bland annat ur Pernilla Wahlgren Collection i MåBra-Oasen. Förutom det håller jag även informationsföredrag om ’Hemligheten och Möjligheten’ som handlar om hur man uppnår optimalt välbefinnande. Du hör, jag är så sysselsatt att jag inte har tid att göra bokslut på mina memoarer – som jag ju också arbetar på. Jag har länge roat mig med att samla på allting om mig själv: tidningsurklipp, artiklar m.m. och så har jag själv skrivit dagbok och reseskildringar hela livet, så memoarerna kommer så småningom.”
 

Och änglarna?

Christina berättar att hon fick sin första ängel av Bibbi Andersson, när hon fick hennes och Hans första barn – Peter. Sedan har det bara blivit fler. Hon berättar att änglarna för henne står för det fina, estetiska, vackra, skydd och kärlek, samt att de också symboliserar kontakten mellan himmel och jord. Christina förklarar änglarna som guds budbärare, och att hon själv också vill stå för trygghet och stöd, vilket jag verkligen också tror att hon gör för sin make, sina barn, barnbarn och vänner.
Så avslutar hon: ”Tittar man tillbaka är det lite lustigt att min genombrottsfilm ju var Änglar, finns dom?… Man får ju själv välja om man vill tro på änglar. Änglar finns för dem som är tillräckligt öppna för att släppa in andevärlden. Jag tror på att var och en har en skyddsängel. En del kanske kallar det för intuition eller en inre röst.”
 

Kort fakta:

Namn: Christina Schollin
Född: 26 december 1937
Familj: Maken Hans Wahlgren, fyra barn och nio barnbarn
Bor: På Värmdö och spenderar vintrarna i Nerja
Gör: Entreprenör
Tycker om: Att simma
Äter: Medelhavskost
Dricker: Gärna ett glas rosé
Av Sara Laine, sara@norrbom.com

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.