Madrid på en dag

Madrid – den perfekta turistdestinationen

Madrid är Europas tredje största stad och här är det kompakt med korta avstånd mellan sevärdheterna, och så gör väder- och temperaturförhållandena att det är behagligt att vara utomhus i denna storstad mesta delen av året. Ett rikt utbud med restauranger, barer och caféer lockar med allt från churros och tapas till exklusiva gourmeträtter och tycker du om att shoppa så är utbudet enormt. Modehusen ligger på rad och på de smala tvärgatorna kan du köpa en virkad sjal som den gamla damen bakom disken själv har gjort. Med sin spännande historia, de vackra parkerna samt de många museerna och gallerierna är Madrid framför allt konstens huvudstad! Staden är gästvänlig och städad, och det finns turistkontor ”över allt”...
 

Lite bakgrundshistoria

I detta område har det bott människor redan under förhistorisk tid och floden Río Manzanares, som löper genom Madrid, var länge avgörande för de boende här. På 800-talet anlade morerna en borg, på samma plats där slottet i dag ligger, för att skydda den norra infartsvägen till Toledo, som blev Spaniens huvudstad 1085. Senare, 1562, flyttade den spanska kungen sitt residens till Madrid och sedan dess har staden varit landets huvudstad.
 
Räknar man med alla förorter har Madrid i dag ca 6,5 miljoner invånare, vilket gör den till EU:s tredje största stad, efter London och Paris.
Madrid ligger i mitten av landet, 667 meter över havsytan och är därmed Europas näst högst belägna huvudstad efter Andorra la Vella – huvudstaden i furstendömet Andorra.
Sommartid kan temperaturen i Madrid nå upp till nästan 40 grader och vintern år 2005 sjönk temperaturen i staden ned till minus 20 grader.
Historiskt sett har los madrileños varit kända för att vara strängt katolska men i dag identifierar över 40 procent av invånarna sig som ateister.
 

En bra start på dagen

Vi börjar vår stadsvandring från Estación de Atocha med att gå över Paseo del Prado där vi, inte överraskande, hittar Prado-museet. Redan en timme innan dörrarna öppnas till detta museum ringlar kön sig lång utanför. Då vi ska ”se” Madrid på en dag har vi bestämt oss för att hoppa över det som sägs vara ett av världens mest besökta museer denna gång och lämna det till nästa besök i huvudstaden.
 
På Plaza de Cánavas del Castillo, med bra utsikt mot Fuente de Neptuno, hittar vi ett litet bord i en trevlig hörna. Medan solen är på väg upp över hustaken njuter vi av en cortado medan bilarna far förbi, fyra i bredd och i båda riktningarna. Den intensiva trafiken kompletteras av cyklar, skateboards, rollerblades samt spanjorer som småspringer för att hinna till jobbet. Den vackra statyn av Neptunus, havsguden, ser ut att ta allt med lugn där han står och håller ett öga på trafiken från sin fontän mitt i en rondell.
 
Vi betalar för kaffet och styr stegen mot Museo Thyssen-Bornemisza, som bara ligger ett stenkast bort. Detta museum öppnade 1992 och sägs ha en av världens vackraste och dyraste privata konstutställningar. Här finns både Renoir, Gauguin, Monet, Coutbet, Picasso och Miró representerade tillsammans med många andra. Här går vi runt i nästan två timmer och det blir en estetisk upplevelse som vi aldrig glömmer.
 
Tillbaka ute i solljuset går vi runt knuten från museet och fortsätter upp på Carrera de San Jerónimo där det står en fin staty av Miguel de Cervantes (född 1547). Cervantes är mest känd för sina två legendariska böcker om Don Quijote – mannen som tillsammans med sin goda vän och granne Sancho Panza vigde sitt liv åt att kämpa mot Spaniens väderkvarnar.
 
Det finns några björnar kvar i skogarna på den iberiska halvön och förr tiden fanns det många av dem i områdena omkring Madrid och det är förklaringen till att Madrid har en björn på sitt stadsvapen. Som den symbol som björnen är för staden har det rests en bronsstaty av en björn. Denna står på Plaza de la Puerta del Sol och kön med små barn som vill lyftas upp och klappa björnens labbar är lång. Detta är verkligen Spanien absoluta mittpunkt och här befinner vi oss på km 0 i det radiala nätverket av spanska vägar.
 

Plaza Mayor – en stor upplevelse

Några kvarter bort från Plaza de la Puerta del Sol ligger vackra Plaza Mayor, som omges av byggnader på alla sidor. Totalt vetter 237 balkonger mot det stora torget som mäter 130 x 95 meter. Det finns nio valvbågar som leder in till torget som är fyllt med caféer, små restauranger och butiker. Detta torg osar av liv: det äts och dricks, filmas och fotograferas, och det talas högt. Hektiska turistguider ses försöka hålla ordning i de egna leden och ridande poliser håller koll på att allting är som det ska vara.
 
Från Plaza Mayor tar det bara 5-10 minuter att gå till den vackra Catedral de la Almudena. Ritningar visar att katedralen började byggas redan på 1700-talet men den blev inte färdig förrän 1993. Här ligger även Castillo Real, kungens slott, men vi har fått veta att kungafamiljen nästan aldrig är på slottet. Kungafamilj eller inte, ett spektakulärt vaktskifte äger i alla fall rum här varje onsdag kl. 11.00 – med undantag för perioden 1 juli – 15 augusti.
 

Lunch i det gröna

På vår tillbakaväg går vi till Gran Vía, Madrid shoppinggata nummer ett. Här ligger de stora och kända butikskedjorna samt exklusiva specialbutiker. Dagens lunch äter vi i den vackra Real Jardín Botanicó precis vid Prado-museet. Vi har köpt med oss en smörgås och en kopp kaffe från ett litet café utanför och sätter oss på en bänk mitt i ett hav av blommor och omgivna av fågelsång. I detta åtta hektar stora område växer över 5 000 arter, som kommer från alla världens hörn. Här finns även världens största herbarium med över 1 miljon arter. Parken är en stor upplevelse för alla som tycker om blommor och som är intresserade av botanik.
 
Calle Cuesta de Moyano (även känd som Claudio de Moyano) som ligger bredvid den vackra parken är ett eldorado för bokälskare. Gatan är fylld med små bodar där det säljs både nya och begagnade böcker. Här i den varma eftermiddagssolen står alltid människor i alla åldrar med böjda huvuden i jakt på litterära skatter.
 

La Guernica – en ikon för pacifister

Vi promenerar vidare till Museo Reina Sofía. Detta museum har huvudsakligen dedikerats till spanska konstnärer från 1900-talet och Pablo Picasso samt Salvador Dalí är starkt representerade. Det mest kända konstverket är nog Picassos La Guernica, som är en konstnärlig återgivning av tragedin och lidandet den 26 april 1937 då tyska flyg bombade den baskiska byn med samma namn. Denna målning är mycket stor och ju mer man tittar på den desto närmare framstår krigens grymheter. Konstverket har kommit att bli en ikon för många fredskämpar.
 
Vi fortsätter mot latinkvarteret och här ligger barer, caféer och små charmiga butiker på rad, liksom små pärlor. Efter en lång siesta fylls gatorna med folk men trots det är atmosfären fylld av lugn och ro. Varje söndag hålls det här en stor utomhus-loppmarknad precis vid tunnelbanestationen med samma namn – El Rastro. Marknaden är populär bland både konstsamlare samt dem som letar efter någonting till hemmet, liksom även bland dem som bara vill gå runt och titta. En sak är dock säker och det är att ingen går härifrån tomhänt!
 

Middag på världens äldsta restaurang

Dagen avslutas med middag på El Botín, som är världens äldsta restaurang. Den fyra våningar höga byggnaden tycks stå och luta sig mot ytterväggen på Plaza Mayor. År 1725, då restaurangen öppnades, var detta stadens centrum och det var här som köpmän och hantverkare höll till. Branta trappor och låga tak förbinder de fyra våningarna och det må vara en sann utmaning att gå upp och ned med tallrikar och glas till krävande gäster. Vi väljer menyn: gazpacho andaluz, grillad spädgris och glass. Menyn kostar 45 euro inklusive bröd, vin/öl och mineralvatten. Det är väl investerade pengar och efter detta kan vi erkänna att gazpacho andaluz i tetrapack från Mercadona aldrig mer kommer att vara det samma.
 
Allt eftersom solens strålar försvinner bakom taknockarna blir det allt mer liv på gatorna och torgen. Gatukonstnärer av alla slag sätter sig på trottoarerna: musiker, målare, jonglörer med flera. En gammal man sitter på en pall och spelar gitarr medan hans barnbarn dansar runtomkring honom.
 
Vi lämnar den gästvänliga, majestätiska och inte minst levande staden med tungt hjärta samtidigt som vi har en härlig känsla av att vi upplevt oerhört mycket under de få timmar som vi varit här. Och en sak är säker – vi kommer tillbaka...
 

Fakta

Madrid har varit Spaniens huvudstad sedan 1562. Staden ligger centralt i Spanien, 667 meter över havsytan, och är med sina 6,5 miljoner invånare EU:s tredje största stad. Staden är ett eldorado för konstnärer och med den goda skyltningen till alla sevärdheter är det lätt att vara turist i denna, Spaniens huvudstad.
 
 

Senaste artiklarna från En Sueco

Boosta din ämnesomsättning!

Fakta: Chloe och Friederich är holistiska behandlare som ser på din kropp som en helhet och erkänne...

Hälsa

Var den natur som du är!

När vi pratar om naturens krafter är det jordbävningar, tsunamis och liknande som vi tänker på. Ofta...

Hälsa

Åldrande

Av alla årets tolv månader är maj min favoritmånad och självklart har det faktum att jag fyller år j...

Hälsa

Sabor a Málaga

Sabor & Salud får mästerkockarnas tallrikar att blomstra Har du någon gång suttit på den där sp...

Gastronomi

Higuerónfloden och den stora kärleken

Higuerónfloden är en fin liten flod som ligger vid foten av den vackra byn Frigiliana, eller rättare...

Utflykter

Så trycks En Sueco

Från det att vi här på redaktionen är färdiga med att redigera magasinet tills det att du sitter med...

Tema & Profiler

Utflykter

Higuerónfloden och den stora kärleken

Higuerónfloden är en fin liten flod som ligger vid foten av den vackra byn Frigiliana, eller rättare sagt: Frigiliana har byggts på Higuerónflodens vä...

Utflykter

Ett besök till droppstensgrottorna Las Cuevas de Nerja

Då lokalbor hittade grottorna i Nerja 1959 var de fulla med fladdermöss. I dag finns inga fladdermöss kvar. Detta är någonting som jag funderar på när...

Utflykter

Vía Ferrata – bergsklättring som flyttar gränser

Fjärilar stora som fladdermöss fladdrar runt nere i magen på mig när vi kör upp mot bergen i Benalaurína, mellan Ronda och Estepona. En Suecos utsända...

Utflykter

Gastronomi

Sabor a Málaga

Sabor & Salud får mästerkockarnas tallrikar att blomstra Har du någon gång suttit på ...

Gastronomi

Påskrecept

Påsktapas Ett påskbord behöver inte nödvändigtvis alltid dukas med inlagd sill och påskmu...

Gastronomi

Sabor a Málaga - Avokado

Frukten med de många hälsofördelarna trivs längs Costa del Sol Avokado är inte bara en up...

Gastronomi

På besök i restaurangen El Trillo i Granada

När jag kommer in på Restaurante El Trillo i Albaicín-kvarteret i centrala Granada vet jag...

Gastronomi

Recept - Rabo de Toro

Oxsvansgryta långsamt tillagad med mycket kärlek.  Så är det dags att ta fram den st...

Gastronomi

Sabor a Málaga - Campo Bética: Tillsatser, ekologiska konser…

I ett familjeföretag med kontor och laboratorium i utkanten av centrala Málaga tar ekonomi...

Gastronomi

Sport

Efter fiaskot under jubileumsåret - de är inte önskade

I varje del av Marturucos, Málaga Club de Futbols huvudsäte på Estadio la Rosaleda, finns en önskan ...

Sport

Dubbelspelet

En Sueco går bakom dramat: Den sparkade tränaren stannade i Málaga för att vara tillsammans med sit...

Sport

Dynamon - Det var dramatik när 33-åriga Manuel Iturra från C…

Det var ganska oförståeligt att den chilenska landskapsspelaren Manuel Iturra lämnade Málaga CF 2013...

Sport

Borjas hopp brast

Den 25-åriga anfallaren frös i Wales men värmen på Costa del Sol lyckades inte få tillbaka honom til...

Sport

Mycket kort från AHN Golf: God Jul och Gott Nytt År

AHN önskar alla sina golfmedlemmar några sköna helger och hoppas att vi ses igen inpå det nya året! ...

Golf

Tema & Profiler

Så trycks En Sueco

Från det att vi här på redaktionen är färdiga med att redigera magasinet tills det att du sitter med det tryckta magasinet i din hand händer det välda...

Tema & Profiler

Från Spanien till Sverige för Mijas åsnor

Mijas Pueblo är på både gott och ont känd för sina ca 92 åsnor. Förr i tiden transporterade åsnorna sten och andra material men efter turismens intåga...

Tema & Profiler

Levante, Poniente och Terral – sommarens ljumma vindar, eller?

Det finns en hel del vindar som kan nämnas när det talas om vindar i Spanien. För oss som befinner oss på Costa del Sol är det främst tre som sveper i...

Tema & Profiler

Polisen har nästan gett upp: Narkotikan väller in över Costa del Sol

Alla vet om det men trots det görs det ingenting åt problemet. Södra Spanien är narkotikans port till den europeiska marknaden. Närheten till Afrika o...

Tema & Profiler

Annika Olsson Ennart - Med musiken som röd tråd genom livet

Denna månad har En Sueco träffat Annika Olsson Ennart. Hon flyttade i höstas till Costa del Sol från Stockholm tillsammans med sin man och två barn. N...

Tema & Profiler

Vintagecyklar i Málaga 
- Lädersadlar, blankpolerat krom och lysande dynamogeneratorer

Sebastián Bonills verkstad i hans lägenhet på femte våningen är fylld med vintagecyklar av olika tillverkare. Han restaurerar och säljer nämligen gaml...

Tema & Profiler

Madrid på en dag

Madrid – den perfekta turistdestinationen Madrid är Europas tredje största stad och här är det kompakt med korta avstånd mellan sevärdheterna, och så...

Tema & Profiler

Nyttiga appar för din resa till Spanien under 2018 – del 4

Det finns så mycket att se och göra i Spanien att det faktiskt kan tänka sig att du kan komma att behöva en hjälpande hand under din resa. Denna månad...

Tema & Profiler

Kultur

Fasanön – ägs av både Spanien och Frankrike

I Baskien rinner floden Bidasoa som löper ut i Bicayabukten mellan den spanska staden Honraddibia och den franska staden Hendaye. Följer man floden, f...

Kultur

Spaniens populäraste casinon

Soliga och andliga Spanien är ett land som bjuder på mycket. Här finns allt från en rik matkultur till några av Europas mest undersköna platser. Mån...

Kultur

Torremolinos – den glömda staden med de många nya projekten

Det hela började på 1960-talet. Charterflygen transporterade mängder med skandinaver till Málaga och dumpade hela busslaster med dem i den närmaste st...

Kultur

Världen runt på fyra dagar – version XXIV

Ge dig ut på en smak- och upplevelseresa världen runt på bara fyra dagar (det sägs sedan länge fyra dagar då invigningsparaden hålls om lördagen)! Det...

Kultur

Norrbom Marketing

Kontakta oss

Läsarservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tel. 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com