Madrid på en dag

Madrid – den perfekta turistdestinationen

Madrid är Europas tredje största stad och här är det kompakt med korta avstånd mellan sevärdheterna, och så gör väder- och temperaturförhållandena att det är behagligt att vara utomhus i denna storstad mesta delen av året. Ett rikt utbud med restauranger, barer och caféer lockar med allt från churros och tapas till exklusiva gourmeträtter och tycker du om att shoppa så är utbudet enormt. Modehusen ligger på rad och på de smala tvärgatorna kan du köpa en virkad sjal som den gamla damen bakom disken själv har gjort. Med sin spännande historia, de vackra parkerna samt de många museerna och gallerierna är Madrid framför allt konstens huvudstad! Staden är gästvänlig och städad, och det finns turistkontor ”över allt”...
 

Lite bakgrundshistoria

I detta område har det bott människor redan under förhistorisk tid och floden Río Manzanares, som löper genom Madrid, var länge avgörande för de boende här. På 800-talet anlade morerna en borg, på samma plats där slottet i dag ligger, för att skydda den norra infartsvägen till Toledo, som blev Spaniens huvudstad 1085. Senare, 1562, flyttade den spanska kungen sitt residens till Madrid och sedan dess har staden varit landets huvudstad.
 
Räknar man med alla förorter har Madrid i dag ca 6,5 miljoner invånare, vilket gör den till EU:s tredje största stad, efter London och Paris.
Madrid ligger i mitten av landet, 667 meter över havsytan och är därmed Europas näst högst belägna huvudstad efter Andorra la Vella – huvudstaden i furstendömet Andorra.
Sommartid kan temperaturen i Madrid nå upp till nästan 40 grader och vintern år 2005 sjönk temperaturen i staden ned till minus 20 grader.
Historiskt sett har los madrileños varit kända för att vara strängt katolska men i dag identifierar över 40 procent av invånarna sig som ateister.
 

En bra start på dagen

Vi börjar vår stadsvandring från Estación de Atocha med att gå över Paseo del Prado där vi, inte överraskande, hittar Prado-museet. Redan en timme innan dörrarna öppnas till detta museum ringlar kön sig lång utanför. Då vi ska ”se” Madrid på en dag har vi bestämt oss för att hoppa över det som sägs vara ett av världens mest besökta museer denna gång och lämna det till nästa besök i huvudstaden.
 
På Plaza de Cánavas del Castillo, med bra utsikt mot Fuente de Neptuno, hittar vi ett litet bord i en trevlig hörna. Medan solen är på väg upp över hustaken njuter vi av en cortado medan bilarna far förbi, fyra i bredd och i båda riktningarna. Den intensiva trafiken kompletteras av cyklar, skateboards, rollerblades samt spanjorer som småspringer för att hinna till jobbet. Den vackra statyn av Neptunus, havsguden, ser ut att ta allt med lugn där han står och håller ett öga på trafiken från sin fontän mitt i en rondell.
 
Vi betalar för kaffet och styr stegen mot Museo Thyssen-Bornemisza, som bara ligger ett stenkast bort. Detta museum öppnade 1992 och sägs ha en av världens vackraste och dyraste privata konstutställningar. Här finns både Renoir, Gauguin, Monet, Coutbet, Picasso och Miró representerade tillsammans med många andra. Här går vi runt i nästan två timmer och det blir en estetisk upplevelse som vi aldrig glömmer.
 
Tillbaka ute i solljuset går vi runt knuten från museet och fortsätter upp på Carrera de San Jerónimo där det står en fin staty av Miguel de Cervantes (född 1547). Cervantes är mest känd för sina två legendariska böcker om Don Quijote – mannen som tillsammans med sin goda vän och granne Sancho Panza vigde sitt liv åt att kämpa mot Spaniens väderkvarnar.
 
Det finns några björnar kvar i skogarna på den iberiska halvön och förr tiden fanns det många av dem i områdena omkring Madrid och det är förklaringen till att Madrid har en björn på sitt stadsvapen. Som den symbol som björnen är för staden har det rests en bronsstaty av en björn. Denna står på Plaza de la Puerta del Sol och kön med små barn som vill lyftas upp och klappa björnens labbar är lång. Detta är verkligen Spanien absoluta mittpunkt och här befinner vi oss på km 0 i det radiala nätverket av spanska vägar.
 

Plaza Mayor – en stor upplevelse

Några kvarter bort från Plaza de la Puerta del Sol ligger vackra Plaza Mayor, som omges av byggnader på alla sidor. Totalt vetter 237 balkonger mot det stora torget som mäter 130 x 95 meter. Det finns nio valvbågar som leder in till torget som är fyllt med caféer, små restauranger och butiker. Detta torg osar av liv: det äts och dricks, filmas och fotograferas, och det talas högt. Hektiska turistguider ses försöka hålla ordning i de egna leden och ridande poliser håller koll på att allting är som det ska vara.
 
Från Plaza Mayor tar det bara 5-10 minuter att gå till den vackra Catedral de la Almudena. Ritningar visar att katedralen började byggas redan på 1700-talet men den blev inte färdig förrän 1993. Här ligger även Castillo Real, kungens slott, men vi har fått veta att kungafamiljen nästan aldrig är på slottet. Kungafamilj eller inte, ett spektakulärt vaktskifte äger i alla fall rum här varje onsdag kl. 11.00 – med undantag för perioden 1 juli – 15 augusti.
 

Lunch i det gröna

På vår tillbakaväg går vi till Gran Vía, Madrid shoppinggata nummer ett. Här ligger de stora och kända butikskedjorna samt exklusiva specialbutiker. Dagens lunch äter vi i den vackra Real Jardín Botanicó precis vid Prado-museet. Vi har köpt med oss en smörgås och en kopp kaffe från ett litet café utanför och sätter oss på en bänk mitt i ett hav av blommor och omgivna av fågelsång. I detta åtta hektar stora område växer över 5 000 arter, som kommer från alla världens hörn. Här finns även världens största herbarium med över 1 miljon arter. Parken är en stor upplevelse för alla som tycker om blommor och som är intresserade av botanik.
 
Calle Cuesta de Moyano (även känd som Claudio de Moyano) som ligger bredvid den vackra parken är ett eldorado för bokälskare. Gatan är fylld med små bodar där det säljs både nya och begagnade böcker. Här i den varma eftermiddagssolen står alltid människor i alla åldrar med böjda huvuden i jakt på litterära skatter.
 

La Guernica – en ikon för pacifister

Vi promenerar vidare till Museo Reina Sofía. Detta museum har huvudsakligen dedikerats till spanska konstnärer från 1900-talet och Pablo Picasso samt Salvador Dalí är starkt representerade. Det mest kända konstverket är nog Picassos La Guernica, som är en konstnärlig återgivning av tragedin och lidandet den 26 april 1937 då tyska flyg bombade den baskiska byn med samma namn. Denna målning är mycket stor och ju mer man tittar på den desto närmare framstår krigens grymheter. Konstverket har kommit att bli en ikon för många fredskämpar.
 
Vi fortsätter mot latinkvarteret och här ligger barer, caféer och små charmiga butiker på rad, liksom små pärlor. Efter en lång siesta fylls gatorna med folk men trots det är atmosfären fylld av lugn och ro. Varje söndag hålls det här en stor utomhus-loppmarknad precis vid tunnelbanestationen med samma namn – El Rastro. Marknaden är populär bland både konstsamlare samt dem som letar efter någonting till hemmet, liksom även bland dem som bara vill gå runt och titta. En sak är dock säker och det är att ingen går härifrån tomhänt!
 

Middag på världens äldsta restaurang

Dagen avslutas med middag på El Botín, som är världens äldsta restaurang. Den fyra våningar höga byggnaden tycks stå och luta sig mot ytterväggen på Plaza Mayor. År 1725, då restaurangen öppnades, var detta stadens centrum och det var här som köpmän och hantverkare höll till. Branta trappor och låga tak förbinder de fyra våningarna och det må vara en sann utmaning att gå upp och ned med tallrikar och glas till krävande gäster. Vi väljer menyn: gazpacho andaluz, grillad spädgris och glass. Menyn kostar 45 euro inklusive bröd, vin/öl och mineralvatten. Det är väl investerade pengar och efter detta kan vi erkänna att gazpacho andaluz i tetrapack från Mercadona aldrig mer kommer att vara det samma.
 
Allt eftersom solens strålar försvinner bakom taknockarna blir det allt mer liv på gatorna och torgen. Gatukonstnärer av alla slag sätter sig på trottoarerna: musiker, målare, jonglörer med flera. En gammal man sitter på en pall och spelar gitarr medan hans barnbarn dansar runtomkring honom.
 
Vi lämnar den gästvänliga, majestätiska och inte minst levande staden med tungt hjärta samtidigt som vi har en härlig känsla av att vi upplevt oerhört mycket under de få timmar som vi varit här. Och en sak är säker – vi kommer tillbaka...
 

Fakta

Madrid har varit Spaniens huvudstad sedan 1562. Staden ligger centralt i Spanien, 667 meter över havsytan, och är med sina 6,5 miljoner invånare EU:s tredje största stad. Staden är ett eldorado för konstnärer och med den goda skyltningen till alla sevärdheter är det lätt att vara turist i denna, Spaniens huvudstad.
 
 

Senaste artiklarna från En Sueco

Insekter på Costa del Sol

De finns överallt och vi kan inte undvika dem. Så varför låter vi oss inte fascineras av dem? Det va...

Tema & Profiler

Vitlök

Vitlök är utan tvivel en av mänsklighetens äldsta läkeväxter. Det finns berättelser från den grekisk...

Hälsa

Bli klokare på stressen i din kropp

Många går runt i vardagen och har stressymptom. Man kan nog säga att det har blivit lite mani för os...

Hälsa

Ingenio Nuestra Señora del Carmen: Gyllene droppar…

Högt upp i den vita bergsbyn Frigiliana, ovanför Nerja, tronar en hög, vit fasad. Med sitt läge kan ...

Gastronomi

Vélez de Benaudalla och Cerro del Toro ved Motril

Här presenteras en superfin dagsutflykt under vilken vi besöker en fin anläggning med lodräta trädgå...

Utflykter

Vad går du och tänker på just nu? Rose-Marie Wiber…

I denna artikelserie ställer vi varje månad fem korta frågor till en person som har koppling till bå...

Tema & Profiler

Hälsomarknaden mitt i en turbulent tid

Jag har varit på utställnings- och inköpsmässa i Danmark där jag kände mig som fisken i vattnet. Jag...

Hälsa

Ett möte med en gatuförsäljare från Västafrika

De gläder vissa medan andra bara tycker att de är störande. Vi ser dem överallt längs Costa del Sol...

Tema & Profiler

Sverigeabstinens i Spanien

Det beräknas att hela 7% av den svenska befolkningen bor utomlands och ca 90 000 bor i Spanien. Li...

Övrigt

På andra sidan... Nu måste vi kasta skygglapparna…

Oavsett årstid går det inte en enda veckan utan att de tre stora nyhetstidningarna i Málagaprovinsen...

Tema & Profiler

Bygglovet är godkänt och hälften av bostäderna är …

Riktigt många ömskar vara oberoende av bil och i stället kunna gå till alla faciliteter inom 10-15 m...

Bostadsnytt

Fairways La Cala Golf är en spännande nyproduktion…

Fairways La Cala Golf är en spännande nyproduktion bestående av 54 moderna lägenheter och penthouses...

Bostadsnytt

Utflykter

Vélez de Benaudalla och Cerro del Toro ved Motril

Här presenteras en superfin dagsutflykt under vilken vi besöker en fin anläggning med lodräta trädgårdar och spännande grottor, samt en sympatisk käll...

Utflykter

Tarifa: valar och världshav

Varför inte uppleva Tarifa i år? Oavsett väder möts Atlanten och Medelhavet utanför Tarifas kust där du med 14 km till Afrika har riktigt bra utsikt ö...

Utflykter

Stargazing: Ge dig ut och titta på stjärnorna i den andalusiska natten

Det strömmar in med förväntansfulla människor i alla åldrar i bussen, som snart ska sätta kurs mot Alfarnatejo i Antequera, som ligger drygt en timmes...

Utflykter

Gastronomi

Ingenio Nuestra Señora del Carmen: Gyllene droppar från Figi…

Högt upp i den vita bergsbyn Frigiliana, ovanför Nerja, tronar en hög, vit fasad. Med sitt...

Gastronomi

Sopa Cachorreña
: Varm apelsinsoppa

Välkryddad, gul och exotiskt. Denna apelsinsoppa är så sydspansk i sitt uttryck att man nä...

Gastronomi

Andalusiens vita pärlor: Från Villanueva del Trabuco servera…

I Villanueva del Trabuco, en by med drygt 5 300 invånare, ca 45 minuters bilfärd inlands f...

Gastronomi

Carambuco sprider doft av kvalitetskaffe i Málaga

Har du någonsin haft vägarna förbi Churriana, strax utanför centrala Málaga, och tyckt att...

Gastronomi

Salmorejo cordobes vs. Porra antequerana (och Gazpacho andal…

Till sommaren är det både gott och uppfriskande med kalla soppor och en som passar riktigt...

Gastronomi

Espetos – mycket mer än bara sardiner!

Fattigmansmat blev kunglig delikatess ”Espetos de sardinas” går det att läsa på varenda...

Gastronomi

Sport

Golf i Solen. Nu är vi på gång med Golf i Solen

Efter en underbar sommar i Sverige som kan liknas vid den spanska sommaren ser vi fram emot en ny sä...

Golf

AHN Golf - Oktober

Höststart Alla kustens golfare hälsas välkomna till AHN-golfen. Se program nedan. Angivna pris...

Golf

Sergio García försvarar sin titel till Andalucía Valderrama …

”Valderrama har alltid varit speciell för mig.” Orden kommer från Sergio García, som deltar i och är...

Sport

Tema & Profiler

Insekter på Costa del Sol

De finns överallt och vi kan inte undvika dem. Så varför låter vi oss inte fascineras av dem? Det varma klimatet i Andalusien skapar en stabil och god...

Tema & Profiler

Vad går du och tänker på just nu? Rose-Marie Wiberg

I denna artikelserie ställer vi varje månad fem korta frågor till en person som har koppling till både Sverige och Spanien. Denna månad träffar vi ...

Tema & Profiler

Ett möte med en gatuförsäljare från Västafrika

De gläder vissa medan andra bara tycker att de är störande. Vi ser dem överallt längs Costa del Sol. På stränderna och längs gatorna i Marbella, Fueng...

Tema & Profiler

På andra sidan... Nu måste vi kasta skygglapparna...!

Oavsett årstid går det inte en enda veckan utan att de tre stora nyhetstidningarna i Málagaprovinsen levererar en glad framsideshistoria om ytterligar...

Tema & Profiler

Argán Aventuras och Unioptica på välgörenhetsresa

Hela 23 personer följer med på den 14:e välgörenhetsresan som arrangeras av Argán Aventuras och Unioptica. Varje år, sedan 13 år tillbaka, har Argán A...

Tema & Profiler

Mårten Andersson: Entreprenören högt upp på komikerhimlen

Han är ett stort namn på den svenska standup scenen och vägen till karriär har varit spikrak. Redan som 19-åring, efter avslutade journaliststudier, f...

Tema & Profiler

Världens snyggaste Harleys byggs i Vélez-Málaga

Det är en liten verkstad med stora ambitioner. De är bara två personer som designar och bygger mellan 15-20 Harley Davidson-motorcyklar om året. Det ä...

Tema & Profiler

Fakta och myter om vildsvin

Vildsvin, tamgrisens förfader, är vida utbredd i Spanien och det finns många av dem på Costa del Sol. På många platser kan de många gånger ses i närhe...

Tema & Profiler

Kultur

Så här kommer du igång med att spela på casino i Spanien

Befinner man sig på en turistort i Spanien är det inte alltför svårt att leta sig fram till ett av landets över 20 landbaserade casinon. Det är dock i...

Kultur

Dockhus utställning i Benalmádena

På mahognybordet är det fint uppdukat med silverbestick och handmålat porslin samtidigt som de fint klädda stolarna flankerar borddukningen. Gardinern...

Kultur

När får intar Madrids gator

Tusentals bräkande får trängs på Madrids gator. De vallas vidare av herdar längs några av Madrids förnämaste gator. Där tar de för en stund över bilar...

Kultur

Spanien: Med fokus på spel

("Barcelona, Es. 2016" (CC BY 2.0) tagen av ::RodrixParedes::.)   Spanien är inte första landet man tänker på när man pratar...

Kultur

Norrbom Marketing

Kontakta oss

Läsarservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tel. 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com