FuckUp Night i Málaga – historier om fiaskon
Nyfiket tittar jag runt på deltagarna som i lugn och ro tar plats på stolarna framför scenen. FuckUp Nights står det på kulissen bakom scenen, i en av lokalerna vid Muella Uno i Málaga.
 

Vad är FuckUp Nights?
FuckUp Nights är ett globalt fenomen som består av en rad evenemang under vilka folk delar med sig av sina historier om professionella fiaskon. Varje månad hålls det en FuckUp Night någonstans i världen. En FuckUp Night går till så att tre-fyra personer delar med sig av sina egna historier, om hur de misslyckats professionellt, till en helt främmande publik. Det är historier som handlar om företag som körts ned i diket, om partnerskap som gått fel och produkter som tvingats återkallas – och allt berättas helt utan filter.

Tanken är att deltagarna ska lära sig av varandras fel och på ett högre plan hoppas organisationen bakom FuckUp Nights att entreprenörer ska bli bättre på att tala om felsteg och ”FuckUps”, och inte bara visa upp den polerade fina ytan.

 
Kvällens första FuckUp tar plats på scenen: Ali Parandeh Zandpour. 
Han äger och driver PC Doctor i Fuengirola men hans historia handlar om hans andra och äldre företag, nämligen Urbytus, som är en online-plattform som riktar sig till urbanisationer och organisationer som arbetar med fastighetsförvaltning.
 
”Jag slösade bort en halv miljon euro”, börjar Ali, och sedan fortsätter han: ”Det finns ett engelskt ordspråk som lyder ’right time, right place’. Min produkt, en online-plattform, släpptes på marknaden när det varken fanns smartphones eller fibernät – man skulle kunna säga att det var tio år för tidigt. Än värre var att jag inte ville tala om för någon vad min idé handlade om när de frågade. Jag tänkte att de kanske skulle sno idén! Så låt mig ge er ett gott råd: Berätta för folk om er idé! Ni kommer att ha behov av att andra duktiga människor kommer upp ur startgroparna och så kommer ni också ha behov av ett bra team.”
 
Sedan berättar Ali en liten sidohistoria, om en gång då han fick ett e-mail i vilket det stod att hans webbdomän köpts av ett annat företag och att han kunde köpa tillbaka det för 1 000 euro.
”Avsändaren var ett företag i Kina men allt jag tänkte på var att jag inte skulle gå miste om denna möjlighet att säkra min domän. Ja, det är nu många år sedan, innan man visste så mycket om IT-bedrägeri”, säger Ali med ett stort skratt och fortsätter: ”Nåja, då jag bara hade 1 000 euro kvar av investerarnas 500 000 euro var det solklart att det krävdes en drastisk förändring. Jag sammankallade mitt team och så gick vi ut och knackade dörr, som man gjorde på den gamla goda tiden. Visst var det jobbigt men det var också någonting av det roligaste som jag gjort med mitt team”, avslutar Ali, som sedan dess har luckats vända skutan för att komma ut starkare på andra sidan.
Nästa man på scen är Santiago Suárez, tidigare operasångare och i dag SEO-manager.
”När jag var på konservatoriet tog jag antibiotika vareviga dag för min hals. Och trots det lyckades jag ta mig igenom utbildningen. När jag tillslut var färdigutbildad kom finanskrisen och det fanns inga som helst jobb inom operabranschen i Spanien. I den vevan kom en av mina goda vänner och sa åt mig att jag borde resa till Tyskland, då efterfrågan sades vara stor där. Så jag reste till Tyskland. Men inte heller där fanns det speciellt många jobb. Vid sidan av började jag således att jobba inom restaurangbranschen. Men så plötsligt en dag hände det – det fanns en roll till mig. Jag blev fullständigt extatisk och ringde till hela min familj och alla mina vänner i Spanien för att berätta nyheten för dem. Sedan sa jag upp mig från restaurangjobbet för jag skulle ju jobba med musik”, berättar Santiago, och nu sitter alla i hela salen på helspänn och vill höra hur det gick. ”Och vad händer? Jag hade tre repliker!”, säger Santiago och nästan kiknar av skratt över den krossade operakarriären, och hela publiken skrattar med honom.
Sedan berättar Santiago att han, medan han var arbetslös i Tyskland, gick en utbildning för att bli SEO Manager och att han i dag har en karriär som det, långt bort från operavärlden.
Sista personen som träder upp på scen och berättar om sin FuckUp för oss är Carlos Gómez Ventura, som äger den erotiska butiken ”Ssshhh, Tu Jugetería Erótica” i centrala Málaga. FOTO
”Egentligen är jag utbildad topograf. Min ex-fru arrangerade dildoparties om kvällarna vid sidan om sitt vanliga jobb. Dessa parties var för kvinnor som ville göra någonting annorlunda på t ex sin födelsedag eller möhippa. En dag kunde hon inte göra ett evenemang så jag föreslog att jag skulle göra det, jag kände ju till alla varor. Jag hade tur och kvinnorna var okej med att det kom en manlig värd i stället för min ex-fru”, berättar Carlos om det som blev han första av många dildoparties som han varit värd för.
”Därefter fick jag idén till att öppna en smakfull butik, till skillnad från de andra erotiska butikerna som finns i Málaga – ni vet dem med blindfönster samt galler för dörrarna och som oftast ligger i lite skumma kvarter. Jag ville öppna en butik där vanliga människor, i lugn och ro, kunde hitta inspiration till denna del av sina liv. Så för fem år sedan bestämde jag mig för att säga upp mig och öppna min erotiska butik mitt i Málaga. Det visade sig att det kom att ta en stund innan kunderna hittade till butiken så sex månader efter öppnandet tvingades jag börja arbeta som topograf igen. Hade jag inte gjort det hade jag säkert tvingas stänga butiker efter bara åtta månader. Mitt största fel var att jag trodde att butiken skulle gå runt direkt. Det tog faktiskt hela två och ett halvt år innan den gjorde det”, berättar Carlos, som faktiskt fortfarande i dag har en kvinnlig butiksassistent som sköter det dagliga arbetet i butiken medan han själv arbetar som topograf dagtid och arrangerar dildoparties några kvällar i veckan.

Denna kväll, FuckUp Night, gavs på spanska men publiken var minst sagt internationell.
Få information om nästa FuckUp Night m.m. på:
www.fuckupnights.com
 
Julia Sycheva, arrangör bakom FuckUp Night Málaga. FOTO
”Jag hade varit på FuckUp Night i Prag ett par gånger och så tyckte jag att detta verkligen var en bra idé. Så när jag kom till Málaga ville jag organisera mitt egna evenemang, allting kändes så rätt. Så jag skrev till FuckUp-organisationen och tillsammans kom vi överens om detaljerna”, berättar Julia om hur kvällens evenemang startades.
 
Av Louise Mercedes Frank, louise-mercedes@norrbom.com

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.