Pedro Sánchez är ny spansk statsminister under övergångsperioden fram till kommande parlamentsval om drygt två år.

Det omfattande korruptionsfallet ”Gürtel” har störtat Mariano Rajoy och hans minoritetsregering. Fredagen den 1 juni var sista dagen som Mariano Rajoy kunde kalla sig för Spaniens statsminister. Denna dag röstade en liten majoritet i parlamentet nämligen för det misstroendevotum som PSOE, lett av Pedro Sánchez, hade ställt till Rajoy och den sittande regeringen. Misstroendevotumet ställdes till följd av domen som föll i slutet av maj i år, i det årslånga Gürtel-fallet, som pekar på korruption inom Partido Popular (PP) och inblandningen av flera av partiets tidigare ledande politiker.
 

”Det har funnits korrupta politiker i vårt parti. Men det hör till historien. Partido Popular är nu ett rent parti som säkrar Spanien den stabilitet som behövs”, sa Mariano Rajoy upprepade gånger under den avslutande debatten innan han avsattes. Rajoy ämnar fortsätta som partiledare för PP fram tills partiet finner en ersättare. I övrigt är han säker på att partiet kommer att vinna nästa val.

 
29 medlemmar och före detta samarbetspartners till PP dömdes till hittills osedda hårda domar för omfattande korruption med statliga tillgångar. PP:s före detta revisor, Luis Bárcenas, har dömts till 33 års fängelse och partiets tidigare samarbetspartner, Francisco Correa, har dömts till 51 år bakom lås och bom. Rätten har även tilldelat PP en bot på 245 000 euro för att ha dragit fördel i saken och för att ha haft en så kallad ”parallell bokföring” (läs: administrerat svarta pengar) under perioden från 1989 och ca 20 år framåt.
 
Ingen av de dömda var med i den sittande regeringen men domen gjorde det så svårt att lita på Mariano Rajoy och partiet att samarbetet med stödpartiet Ciudadanos, och andra, mindre stödpartier, blev ohållbart. Därför var det en bruten regering som den 1 juni såg en majoritet i parlamentet rösta för Pedro Sánchez som ny statsminister. Pedro Sánchez kommer nu att stå i spetsen för en minoritetsregering bestående av bara PSOE fram till nästa parlamentsval år 2020. Han kommer inte ändra budgetarna för 2018 och 2019, som Mariano Rajoy fick på plats bara några veckor innan han röstades bort, trots att PSOE först röstade emot budgetförslagen.
 

Baltasar Garzón satte Gürtel-fallet i rullning år 2009. Dock stoppades hans arbete 2012 men han fortsatte att pressa domstolarna till att fortsätta utredningarna. Det kom att visa sig att han hade börjat nysta i en av landets största korruptionsskandaler.

Garzón hade rätt

Gürtel-fallet såg dagens ljus år 2009. Det hela började när Baltazar Garzón, som statlig åklagare, fick upp ögonen för oregelbunden finansiering och utbetalning av mutor inom PP:s huvudkontor i Madrid samt partiets avdelning i Valencia. Han började därefter ett omfattande utredningsarbete men stoppades av domstol 2012 på grund av några olagliga telefonavlyssningar. Garzón har alltid stått fast vid att beslutet var politiskt och tiden har nu visat att det låg sanning i det han sa.
 
Under åren som gått har Garzón fått uppmärksamhet för sitt arbete, ett erkännande som bara ett fåtal advokater uppnått. Det var Garzón som på 1990-talet rent juridiskt sett fick skyffeln under männen bakom den galiciska narkotikaligan ”Fariña”, som på den tiden fick kokainet att skölja in över de spanska gränserna. Det var också Garzón som nystade upp stora delar av ETA:s finansiella nätverk och lyckades få flera av de tunga namnen inom terroristorganisationen i fängelse. Internationellt sett har den spanska advokaten tilldelats stor heder för sitt arbete med att få den chilenska diktatorn Augusto Pinochet dömd för överträdande av mänskliga rättigheter – efter hans död. Samma respekt har Garzón fått i Argentina, där han framgångsrikt fått flera ur den före detta militärdiktaturen fällda för att överträtt mänskliga rättigheter. Fram till 2016 hade Garzón en framträdande roll i det argentinska justitiedepartementet. I dag är Garzón rådgivare för flera sydamerikanska regeringar och så gör han gästföreläsningar hos ca 20 universitet i Spanien och andra länder.
 

Ville man ha ett mer omfattande bygglov eller en offentlig licens i Madrid eller Valencia var det Luis Barcenas och Francisco Correa man skulle tala med. Correa var PP:s man medan Barcenas höll ett öga på de svarta pengarna på kontoret, som delades lika ut till partikamraterna.
De bägge herrarna har dömts till 33 respektive 51 års fängelse.

 
Av Henrik Andersen, henrik@norrbom.com

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.