Veronica Charlott: En svenska i Sevilla
Hon är evenemangsfixare och instagramexpert. I alla fall enligt mig, som när jag sitter och talar med henne inser hur mycket jag har kvar att lära kring sociala medier. Denna månad möter vi Veronica Charlott. I bakfickan har hon turiststudier och arbeten inom hotellbranschen, bland annat som hotellchef, och när hon kom till Sevilla för tre år sedan valde hon att slå ned sina bopålar där.

 

Insta-retreats

Med hennes egna ord så arbetar Veronica med att organisera evenemang, eller som hon kallar det ”retreats”, riktade till småföretagare och hur dessa kan använda bilder och ”stories” via Instagram i sin marknadsföring. På senaste tiden har hon arbetat en del på uppdrag åt ”Charlott Lifestyle Retreats” och en hel del av hennes arbete hålls på Costa del Sol, med soltörstande gäster från norr.
 
”Om man inte är uppdaterad inom sociala medier kan det vara svårt att förstå vad jag egentligen arbetar med. Se det så här: tänk småföretag på liten ort, där tidningsvärlden håller på att försvinna eller redan försvunnit – då har Instagram och bloggar blivit otroligt starka kanaler för att nå ut till sina kunder. Ett populärt sätt att marknadsföra sig i dagens mycket internetbaserade värld. Har man tusentals följare når man alltså ut till många och det kan vara mycket betydelsefullt i ett mindre företag. I våras hölls ett retreat med inriktning på blommor och ’styling’ på Costa Del Sol, då med en florist som själv har 87 000 följare på Instagram”, berättar Veronica.
 
Konceptet är mycket populärt. Veronica fortsätter att förklara: ”Många är nyfikna och vill lära sig mer om dessa nya sätt att marknadsföra sig, och där kommer vi in och lär ut både fotografering samt ger inspiration för specifika brascher. Dessutom är det en fin chans att möta likasinnade företagare och kanske få ett ansikte på den man annars bara följt på internet.”
 

Instagram hänger kvar

Om framtiden berättar Veronica att hon är säker på att Instagram kommer att fortsätta starkt som populärt socialt medie medan Facebook, som under en tid setts minska i popularitet, arbetar hårt på att vinna tillbaka plats på marknaden. Detta görs genom att det sociala mediet som började som en ”klassåterträff” nu fokuserar allt mer på att vara ännu mer företagsvänliga. Till slut, innan vi byter ämne, nämner Veronica Snapchat, en bilddelningsapp, som vinner allt mer mark bland de yngre generationerna.
 

Kärleken i Sevilla

Men det var inte Instagram som förde Veronica till Sevilla. I stället var det, som i så många andra fall – kärleken.
 
”Första gången jag besökte Spanien var jag nio år och familjen reste till Nerja. Det var kärlek vid första ögonkastet och jag förkunnade till mina föräldrar att här skulle jag minsann bo när jag blev vuxen. Några år senare träffade jag en tjej från Sevilla som sedermera blev min brevvän. På den vägen fick jag min första kontakt med just Sevilla. På en språkkurs här för några år sedan träffade jag min man, som själv kommer från Australien, och det blev att vi blev kvar. Vi funderade länge på att flytta närmre kusten men tyckte det kändes spännande att bo i en mer traditionellt spansk stad i inlandet. Nu har vi en ettåring hemma, så vi lever familjeliv. Jag har bott här i tre år, men jag kan fortfarande inte säga att jag kommer att bo här resten av mitt liv. Dock måste jag erkänna att staden växer för mig, hela tiden. Det enda som kan få mig att flytta skulle vara kusten – jag saknar fortfarande havet ibland. Sevillas kultur är fantastisk och det är ju inte för intet som Lonely Planet har utsett Sevilla som stad nr 1 i världen att besöka år 2018!”, poängterar Veronica.
 

Moderna vindar

Hon fortsätter att berätta om det genuina spanska livet i Andalusiens regionhuvudstad. Att staden är populär förklarar hon sig se i att t ex allt fler yngre öppnar företag med många nya koncept, som vågar hämta inspiration från andra delar av Europa, även från länderna i norr. Och maten, den ser hon också har genomgått en enorm utveckling. I dag samsas de traditionella spanska restaurangerna och matmarknaderna med helt nya moderna matstilar. Som många andra som flyttar utomlands kan hon dock sakna svenska produkter ibland och det är svårare att få tag på i en stad i inlandet än vad det är på Costa Del Sol, där det bor så många Skandinavier.
 

Besök Sevilla!

”Har man aldrig varit i Sevilla tycker jag definitivt att man ska komma hit, men när sommarens och sensommarens heta temperaturer lagt sig. Det som utan tvivel måste ses är de klassiska besöksmålen Plaza de España och Real Alcázar (ett Alhambra i miniatyr). Men även Italica, en otroligt välbevarad och intressant historisk romersk stad, en bit utanför staden är väl värt ett besök. För den som är intresserad av populärkultur spelades det helt nyligen in scener till den omåttligt populära tv-serien ’Game of Thrones’ just här, berättar Veronica och fortsätter: ”Och för dem som varit här tidigare, kom igen! Våga prova modern spansk mat och dryck. Just inom den gastronomiska världen ses en häftig fusion som blandar in andra kulturer i det spanska. Det nya vågar låta det traditionella leva kvar samtidigt som det blandas med t ex asiatiska influenser. Det är något man absolut inte får missa när man besöker Sevilla.”
 
Så tillägger hon också: ”Själv, när jag kom hit, förvånades jag över att det är så mycket natur här också. Sevilla är en storstad som har massor med vandringsmöjligheter!”
 

Kort info:

Namn: Veronica Charlott Nilsson
Född: 1980 på Österlen
Gör: Egenföretagare
Familj: Maken David och 1-åriga sonen Alfred
Intressen: Fotografering, resor, möten med människor, mat och natur.

Så lyckas du med Instagram
5 tips från Veronica Charlott

• Bra bilder är A och O. I dag har i stort sett alla mobiler tillräckligt bra kameror för att ta nästintill professionella bilder. Se till att torka av kameran på mobilen innan du tar bilden, hitta rätt ljus genom att till exempel byta plats på dig själv och motivet, använd aldrig blixt, håll kameran stilla, var uppmärksam så att det inte finns saker i bakgrunden i bilden som stör motivet.
• Redigera. Lägg lite tid på redigering, det kan man göra direkt i Instagram. Att lägga till lite extra ljus, färg eller dra ner kontrasten kan göra otroligt mycket för en bild. Om du använder ”filter” så använd alltid samma så att du får ett enhetligt flöde.
• Hashtags. De där små fyrkanterna efter bilden gör att andra kan hitta dina bilder så se till att välja hashtags med omsorg och välj något som passar till din bild. Du kan också söka egen inspiration inom dina intressen.
• Kommentera. Hitta andra som har samma intressen som du. Skapa relationer till andra genom att kommentera deras bilder och följa deras konton. På så sätt ”lär andra känna dig mer” och du får fler följare.
• Appar. För den avancerade användaren finns en mängd appar som hjälpverktyg. Man kan få hjälp med såväl statistik, planering, redigering som att skapa videos till ”stories”. Utbudet är enormt, ”googla” dig fram.
 
Av Sara Laine, sara@norrbom.com Foto: Jessica Arneback

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.