Triple A utbildar barn: I hundens tjänst med Triple A
Elever från tre klasser från Colegio Público Fuente Nueva i San Pedro tar plats i skolans aula. Det är elever från primaria, vilket innebär drygt 50 barn i fem-sexårsåldern. Storögda tittar de på huvudrollsinnehavarna för dagens ämne – två hundvalpar från Triple A.

 
Kvinnan som håller i de två valparnas koppel heter Clara Gomez Alonso. Hon är volontär hos Triple A, vid sidan om sitt dagliga arbete som kvalitetschef på Hotel Pyr. Det betyder att hon just denna dag tagit ut en semesterdag för att kunna besöka skolan och berätta om verksamheten.
 
”Ni är… de hjälp-ande… hän-der”, läser en liten flicka ur Triple A-kalendern som Clara har med sig. När Clara frågar vem som vill läsa nästa mening sträcks ett helt hav med små armar upp i luften.
Vidare berättar Clara om de djur som finns porträtterade i kalendern samt vilka respektive land de adopterats till.
”Många djur adopteras till länderna i norr, för där har de inte problem med ägarlösa hundar. Där överger man nämligen inte djur”, berättar hon för barnen, som flyttar sig närmare och närmare, så att det snart inte finns mer plats framför henne på golvet. Clara fortsätter: ”Den här hunden, en schäfer, räddades från en plats där den bara skulle föda tusentals hundbebisar.”
 
”Min farbror har en hund som blev sjuk, så han dödade den!” Det är en pojke med handen sträckt högt upp i luften som säger det, medan Clara fortsätter att bläddra i Triple A-kalendern framför barnen.
 
”Det är svårt när det gäller dem på landsbygden för deras attityd mot djur är oftast ganska hård och ofta behandlar de djuren som rena bruksföremål. Det vi strävar efter med våra besök i skolorna är att barnen ska bli den röst som säger att det är fel att behandla djur så”, förklarar Clara för mig senare, när barnen har gått tillbaka till sina klassrum.
Men innan barnen lämnade aulan applåderades det och det gavs tid för gos. Barnen trängdes runt de båda hundvalparna, som bägge redan adopterats av en familj i Sverige. I tur och ordning fick barnen hälsa på valparna samt ge dem några godbitar som valparna glupskt mumsade i sig.
 
Och nu får man hoppas att barnen blir den röst som krävs för att få bukt på den ignorans som råder i Spanien kring djurs välmående.
 


Triple A:s undervisningsprogram ”Plantera ett frö och lämna ett avtryck”

”Barnen är morgondagens vuxna och det är viktigt att de lär sig att man inte får överge djur samt att man har ansvar över djuret – även när de inte längre utgör nyhetens intresse. Vi informerar dem även om sterilisering m.m. Naturligtvis försöker vi anpassa informationsnivån till varje grupp och ibland har vi också rollspel i vilka barnen ska sätta sig in i den övergivna hundens situation. Vi gör detta på volontärbasis och många av oss volontärer arbetar heltid vid sidan om. Därför kan vi inte göra så många besök som vi egentligen skulle vilja göra. Men vi försöker att få fler att bli volontärer så att vi kan hålla ännu fler föreläsningar”, säger Clara Gomez Alonso.
 
Av Louise Mercedes Frank, louise-mercedes@norrbom.com

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.