Mårten Andersson: Entreprenören högt upp på komikerhimlen

Mårten Andersson: Entreprenören högt upp på komikerhimlen

Han är ett stort namn på den svenska standup scenen och vägen till karriär har varit spikrak. Redan som 19-åring, efter avslutade journaliststudier, fick han jobb på Sveriges Radio inom Radiosporten varefter jobb efter jobb knackade på dörren. Själv minns jag honom från tv-kanalen ZTV, när kanalen var relativt nystartad, där han arbetade som programledare och reporter, bredvid i dag också stora namn inom både komedi-, teater-, film- och journalistvärlden, som bland annat Henrik Schyffert, Kristian Luuk, Olle Sarri och Amanda Rydman.

Sedan har tv-jobb bytts av med radio fram tills år 2000 när han debuterade på komikerscenen på Norra Brunn i Stockholm, och ett år senare utnämndes han till ”Årets manliga komiker” av tidningen Café.
 
Och det är så Mårten Andersson är känd i dag, som en del i den svenska komikereliten, men så har han också en extra talang. Mårten är nämligen en duktig entreprenör och har längs vägen startat egna projekt som t ex komediklubben RAW. Denna startade han 2004, nyligen hemkommen från England, med en massa inspiration därifrån, vilket gav klubben en just råare attityd. Under åren som gått har klubben mognat och humorn är inte lika provocerande. I dag bjuder RAW i stället ”bara” på grymt bra standup, som Mårten själv uttrycker det. Dessutom har han nu ytterligare ett tillägg på meritlistan, nämligen en komedipodd, som går under namnet ”RAW comedy”.
 

Djupa funderingar

Det är alltid spännande att möta människor men att möta kända människor för första gången kan vara svårt. Det är nämligen lätt att man har skapat sig en bild av personen som inte stämmer överens med personen i verkligheten. Av Mårten har jag en bild av en ganska dryg Stockholmskille med väldigt höga tankar om sig själv. Sanningen är att Mårten, när vi träffas, överraskar mig. Framför mig sitter nämligen en trevlig och duktig entreprenör med djupa tankar och funderingar, som i skrivande stund väntar på en av livets största händelser – att få barn.
 

Tycker om Spanien

Att Mårten befinner sig på Costa del Sol förklaras med att han för drygt ett år sedan köpte en lägenhet i Marbella tillsammans med sin fästmö. Det som lockar honom i dessa trakter är som för många andra – klimatet, närheten till golfen samt att han ser det som en god investering. Men det finns ännu en faktor bakom att paret köpt bostaden här. Mårtens fästmö kommer nämligen från Serbien och då Serbien inte är med i EU tar det mycket lång tid med det byråkratiska i Sverige. I frustrationen kring detta har Mårten fått veta att det finns fler öppna vägar att komma in i Spanien, jämfört med Sverige.
 
”Det är skönt att ha ett en egen plats att komma till här. Faktiskt har jag bott i Palma ett år när jag var yngre. Jag tror dock inte att vi bosätter oss här heltid men det har passat oss nu. Jag mår väldigt bra i solen och det är oerhört vacker här. Att ha ett eget ställe, ett semesterhem att komma till för att komma bort lite, att ha ett ställe där vi har våra egna kläder och t ex mitt golfset, det är bra. Och så har vi en blandad umgängeskrets med personer som vi även skulle umgås med om vi befann oss i Stockholm”, berättar Mårten, men så tillägger han: ”Det känns dock lite kluvet. Det känns lite ytligt. En av de saker som jag inte tycker om i Stockholm är att det i mångt och mycket handlar om vad man är i stället för vem man är, och det upplever jag nästan än tydligare här. Men så i Sverige hälsar man inte på sin granne, det gör man här i Spanien.”

 

Flyttar fokus

Mårten berättar att han börjat fundera allt mer på vilka han har runt omkring sig och att han till skillnad från tidigare i högre grad gör skillnad på vem som är en bra arbetskontrakt och vem som faktiskt är en riktig vän. Kanske har det med den nya papparollen att göra. Och kanske kan det vara att han kommit till ett stadium i sin karriär där många kan få hjälp av honom för att nå sina karriärsmål, och han inte längre är i behov av andra för att nå dit han vill.
 
”I mina funderingar har jag insett att mitt liv, nu med en egen liten familj, just börjat på riktigt. Detta har fått mig att vilja ha riktig kvalitet”, säger Mårten med öm röst, som avslöjar att hans fästmö och son betyder allt för honom.

 

Förändringarnas tid

Ju mer Mårten berättar om sig själv får jag en känsla av att han är inne i en period av förändring.
”Jag är på väg in i en helt ny period i livet. Med barn! Att ta klivet in i detta gör jag med förhoppning om att jag inte längre ska vara det viktigaste i mitt liv. En hel del av mitt fokus har redan förflyttats till min fästmö. Jag tror att, är man artist och har jobbat på tv så är det lätt att förlora sig själv i sig själv. Det vill inte jag. Men jag kan ändå komma på mig själv med att vara för dålig på att själv ställa frågor samt att jag pratar för mycket om mig själv. Så detta hoppas jag bli bättre på nu – att flytta fokus till annat. Jag hoppas att lära mig det som en bonuseffekt av att få barn”, berättar Mårten.
 
Under vårt samtal dyker det hela tiden upp funderingar:
”Jag vill inte längre ha stress i mitt liv, oavsett varifrån stressen kommer. I stället går tankarna till familjen. Vi har bara haft lägenheten i Marbella i drygt ett år men nu när vi kommer vara mer i Sverige funderar vi på om vi verkligen ska ha kvar lägenheten i Marbella? Eller ska vi sälja den och uppfylla drömmen om ett hus med trädgård, äppelträd och fågelkvitter i Stockholm? Jag vet inte. Vad jag vet är att det inte blir något vanligt ’svenssonliv’ i alla fall, för det är vi bägge allt för kreativa för, även min fästmö, som är oerhört färgrik. Hon är egentligen IT-konsult men har en fantastisk kreativitet när det gäller att designa kläder. Jag kan tänka mig att starta någonting inom det, tillsammans med henne.”
 

Strunta i vad folk tänker

En annan sak som upptar Mårtens tankar är känslan av att aldrig vara nöjd, vilket driver honom till att alltid försöka göra saker ännu bättre, samt sökandet efter bekräftelse. Någonting som han står kluven inför. Å ena sidan vet han att den ständiga strävan är det som driver honom och fått honom dit han är i dag medan han någonstans vet att det handlar om hans egen trygghet i sig själv.
 
”Tyvärr är jag som många andra: jag har väldigt lätt att se det som jag är dålig på och tar åt mig av negativ kritik. Sanningen är faktiskt att jag sällan hör komplimanger, förutom från min tjej, och det är extremt sällan som någon kommer fram och säger ’Vad rolig du var’. Jag vill göra allt bättre, t ex på klubben RAW, och det gäller allt – komiker, dj:s, ljud, ljus, m.m. Och även om jag vet att det fört mig dit jag är i dag så är det tufft, för jag är ju aldrig bra nog. Sådan har jag varit hela mitt liv. Som barn var jag inte ens nöjd med 99 poäng av 100 på prov. Det enda jag fokuserade på var nämligen att jag hade ett fel. Jag såg aldrig att jag hade 99 rätt. Likadant är det när jag uppträder. Är det 98 av hundra i publiken som skrattar och två som sitter med armarna i kors är det bara de två som jag kommer att minnas. Det är en inneboende känsla av att ’Jag ska minsann visa dem’. Det är mycket känslor. Och här kommer golfen in – den är min känsloventil”, berättar Mårten. Men så efter lite funderande inflikar han att han visst fått respons. Det var efter showen ”Under Ytan” då tusentals människor skrev till honom och berättade hur mycket showen verkligen betytt för dem och att de förändrats sina liv efter att ha sett den.
”Det känns konstigt men fint på samma gång, att min historia inte bara fått publiken att skratta utan att den faktiskt även förändrat dem”, säger Mårten. Showen Under ytan finns för övrigt att se gratis på YouTube.
 
”Någonting som är viktigt att komma ihåg när jag pratar om framgång är att även om jag har två mycket fina lägenheter och lever ett bra liv så är min framgång att jag har nått till en fin plats i livet där det är verkliga saker som räknas och inte materiella. Dock har jag en bit kvar när det kommer till att lära mig strunta i vad folk tänker, men det sitter det väldigt djupt rotat. Jobbar man inte med sig själv och går i terapi kommer det alltid vara svårt att förändra mönster som man är uppvuxen med”, tillägger han.
 

Framtida projekt

”Jag sitter faktiskt och funderar på vad jag ska göra nu. Jag är nog lite sugen på att göra en tredje soloshow lagom tills jag firar 20 år som komiker. Jag skulle vilja dra min standup mot ett håll där det verkligen bränner, skriva ur ett mer äkta perspektiv och beröra vissa saker som jag tidigare inte har vågat, med inspiration från relationer, vardagsliv, hur vi är mot varandra och ytlighet. Men just nu är det min fästmö Stasha (Stanislava, red. anm.) och vår son som betyder allt för mig”, förklarar Mårten som också avslöjar sina förhoppningar på sig själv som pappa: närvarande, kärleksfull, roligt knäpp och kunna ge bra värderingar.

 

Kort fakta

Namn: Mårten Andersson
Född: 1974 i Stockholm
Gör: Komiker och entreprenör
Familj: Mamma, pappa, syster, 2 syskonbarn, fästmö och son
Intressen: Matlagning, vin och golf.
 
Av Sara Laine Foto: Mugge Fischer

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.