Argán Aventuras och Unioptica på välgörenhetsresa

Argán Aventuras och Unioptica på välgörenhetsresa

Hela 23 personer följer med på den 14:e välgörenhetsresan som arrangeras av Argán Aventuras och Unioptica. Varje år, sedan 13 år tillbaka, har Argán Aventuras kör i karavan ned genom Marocko för att hjälpa människor längs vägen, speciellt personer med hälso- och synproblem.

 
”Första dagen tillbringar vi i Marrakech. Där kommer vi att besöka barnhem till vilka vi har saker att donera, sådant som vi vet att de behöver. Vi är hela tiden i kontakt med barnhemmen och vet vad de har behov av när det kommer till blöjor, medicin, barnstolar m.m. Därefter fortsätter vi till Todra, där vi är i kontakt med en fransk kvinna som vi skänker lite material till, som hon sedan skänker vidare. Hon vet vem som behöver vad i staden”, berättar Juan Carlos López, som är huvudorganisatör och den drivande kraften bakom Argán Aventuras.
 
Till slut beger karavanen sig ut i öknen, där nomadfamiljerna bor mycket utspritt. Orsaken till de långa avstånden mellan nomadfamiljerna ligger i att de inte vill dela de få grödor som finns, som djuren lever av, med andra nomadfamiljers djur. Ofta har de ingen kontakt alls med omvärlden och medan även minsta lilla by ofta har något slags system med att läkare då och då kommer förbi har nomaderna ingen hälsovård alls. Många av de nomader som Juan Carlos träffar har därför aldrig fått en läkarundersökning. Gruppen av volontärer som reser med karavanen gör allt de kan med de medel de har med sig för att hjälpa människorna som de möter längs vägen.
 
Juan Carlos har arrangerat årliga välgörenhetsresor som denna sedan 2004 och han märker att en del saker har utvecklats till det bättre i landet.
”På de platser där man fått elektricitet, vilket nu finns i nästan alla byar, går det bättre än för nomaderna. Nomaderna bor ju mitt i öknen och inte har tillgång till elektricitet, och där är villkoren lika primitiva som för 1 000 år sedan. Hos dessa människor ser vi till och med fall av gråstarr hos unga personer. Det är den sortens starr som orsakas av solens starka strålar, som förstör hornhinnan, och som man i dag näst intill inte alls ser hos unga människor i den utvecklade delen av världen.” På grund av detta skänker Unioptica solglasögon med UV-skydd till de nomader, både barn och vuxna, som de möter längs vägen.
 
Vill du hjälpa till och bidra så kan du kontakta Argán Aventuras på: argansolidario2016@gmail.com samt på Facebook: Argán Aventuras.
 

Marocko är ett av de länder är analfabismen är som mest utbredd. Nästan hälften av befolkningen kan inte läsa och skriva. Juan Carlos och hans karavan med 23 volontärer, som bland annat består av läkare, sjuksköterskor, tandläkare och optiker, tar med sig medicin, blöjor samt andra nödvändigheter som den fattiga befolkningen i Marocko har svårt att få tag i.

 

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.