Smörgåstårtans dag – en uppskattad tradition i Fuengirola

Smörgåstårtans dag – en uppskattad tradition i Fuengirola

Det har väntats ett helt år men nu äntligen är det dags igen. Det handlar naturligtvis om Smörgåstårtans dag, som i år, liksom de fyra senaste åren, firas i Fuengirola, och i år är det den 24 november som gäller!

 
I fjol njöt 250 gäster av 36 smörgåstårtor som dukades upp, och minst lika många hoppas man på i år. Förberedelserna har pågått sedan september och vill du bidra med en smörgåstårta eller bara njuta av denna delikatess i olika smakversioner är det dags att kryssa för dagen i kalendern!

Detta är Smörgåstårtans dag i Fuengirola

Smörgåstårtans dag i Fuengirola arrangerades första gången 2011. Det hela började när Dessi Rogner, arrangör, satt tillsammans med sin väninna Susanne och samtalsämnet kom in på smörgåstårta. Och vem blir inte sugen på smörgåstårta när det talas om det?!
De båda tjejerna kunde inte bestämma sig för vilken slags smörgåstårta de skulle göra och slutsatsen blev att de skulle behöva göra två. Men då dök en ny fråga upp – de kunde ju inte äta två hela smörgåstårtor själva så vad skulle de göra med all smörgåstårta som blev över? Då föddes idén – de skulle bjuda in fler och snart låg en inbjudan på Facebook.
 
Det året träffades ca 14 personer på Travellers Pub i Fuengirola, där var och en betalade för sin dryck och så fick de en bit smörgåstårta. Kvällen blev så uppskattat att det direkt beslutades att Smörgåstårtans dag skulle firas även följande år. År 2012 spred sig suget efter smörgåstårta och 50-tal personer möttes på Restaurante El Caballo i Fuengirola, där nu tio smörgåstårtor dukades upp.
 
”Så har det fortsatt, år efter år, och varje år vill allt fler delta. Det är roligt att så många vill samlas runt någonting som är så svenskt! Dock har jag ju ingen handbok i hur det ska göras, så jag lär mig nytt varje år. Vi har provat många sätt att arrangera det på. Ett år lät vi t ex gästerna serverar sig själv, men det gick inte överhuvudtaget; vissa tog alldeles för stora portioner, så stora att de inte åt upp och mat kastades, medan andra blev helt utan. Det kändes tråkigt. Det var 2014 och 2015 arrangerade jag ingenting alls. Men sedan började allt fler fråga efter evenemanget och 2016 var det dags igen. Sedan dess serverar de som jobbar bakom baren. Vi är många som arbetar under kvällen och sedan 2016 har jag varje år fått hjälp av Eva Edler, Tor Berggren samt restaurangen La Chispa”, berättar Dessi, när En Suecos journalist träffar henne på DR-Consultings kontor i Tres Coronas i Fuengirola, där hon sitter och planerar det sista inför årets stora dag.

 

Såhär går det till

”Allting hänger på frivilliga som gör tårtorna. Utan smörgåstårtor – ingen Smörgåstårtans dag. Och som tack behöver dessa själva inte betala för kvällen, och så får de vara med och tävla om priser för t ex godaste tårtan, finast dekorerade tårtan samt den mest originella tårtan. Andra gäster betalar 15 euro, vilket täcker kostnaderna för personal, hyra av lokal samt tallrikar, bestick, toalettpapper m.m. och så betalas dryck separat i baren.
När alla gäster är på plats presenteras årets jury, som består av några glada eldsjälar, varefter alla serveras smakprover av smörgåstårtor. Det säger sig själv att man inte kan få ett smakprov av varje, men det är det ju ingen som orkar heller”, förklarar Dessi.

Vill du göra smörgåstårta?

Det går inte att säga tillräckligt många gånger: Smörgåstårtans dag är en uppskattad tradition men grundar sig helt på att människor bidrar med smörgåstårtor. Så är du intresserad och vill bidra med en tårta, tävla om fina priser, eller bara ha mer information, kontakta Dessi Rogner!
 

När och var?

Tid: 24 november kl. 19.00
Plats: Information om plats meddelas till de anmälda närmare evenemanget.
Pris: 15 euro + dryck i baren.
OBS! Förköp av biljett är ett krav.
För att bidra med smörgåstårta och för biljetter, kontakta Dessi Rogner:
e-mail: tarta2018fuengirola@gmail.com
tel. +34 640 840 568 alt. +46 72 558 77 97

Smörgåstårtans historia

Den officiella Smörgåstårtans dag i den svenska temakalandern infaller varje år den 13 november. Anledningen till detta är att den svenska konditorn, och mannen som sägs vara skaparen bakom smörgåstårtan, Gunnar Sjödahl föddes just den 13 november, året var 1939.
Det exakta året för när Gunnar Sjödahl kom på idén med smörgåstårta var 1965, då han jobbade på ett konditori i Härnösand. Gunnar Sjödahl hade tröttnat på att göra snittar och landgångar till bröllop och andra tillställningar när han kom på idén att göra en tårta i stället.
Många tvivlade på hans idé men när han så kom till Wedemarks konditori i Östersund backades han upp av sin nya chef. Under sin tid på Wedemarks konditori, där han arbetade fram till sin pension, skapade Gunnar Sjödahl och personalen inte färre än 400 000 tårtor.
Hans egen favorit, som även vunnit pris som Sveriges godaste smörgåstårta, är: vitt bröd, ostkräm i bottenlagret och krabbfyllning mellan den andra och tredje brödskivan. Runtomkring kanterna hade han smördegsströssel och som garnering bland annat tomater, gurka, citron, dill, skivat kokt ägg, skalade räkor och ostskivor i rullar.
 
Av Sara Laine, sara@norrbom.com Foto: Sara Laine

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.