Tomas Karlsson: Med tennis genom hela livet

Sedan fyra år tillbaka går det att finna tennisakademin Tomas KarlssonsTennis Academy på Haza de Algarrobo Country Club, som ligger utmed vägen mellan Mijas Pueblo och Fuengirola. Med det sagt ska det tilläggas att akademin funnits i fler än fyra år. Faktiskt startade Tomas Karlsson sin akademi redan 1991, så den är väletablerad på Costa del Sol.
 
De som följde svensk tennis på 1980-talet känner garanterat till hans namn. Tomas Karlsson, från Falkenberg, stod på planen med racket i hand och var en av de bästa junior-tennisspelarna i Sverige. Han spelade t ex i det svenska landslaget under junioråldern vid sidan om Stefan Edberg.
 
Tomas har spelat tennis så långt tillbaka han kan minnas, men han har också sysslat med andra sporter. Under sin uppväxt tränade han toppidrott inom de flesta idrotter som kan tänkas, som fanns i Falkenberg, som t ex fotboll, gymnastik, volleyboll, basket m.m.
 
”Min pappa var nog ganska tennistokig och både min bror och min syster var några av de bästa i Sverige i sina åldrar och nog är det så att hela släkten egentligen spelat tennis. Och när jag växte upp i Falkenberg så fanns det inte så mycket annat att göra än att idrotta – jag cyklade till tennisen, fotbollen, basketen och baletten. Ja, jag har också dansat balett under 2 år – för koordinationen. Vi som växte upp där då höll alltid på med mycket sport och det gäller nog generellt för hela min generation i Sverige. De som växte upp då kommer kanske ihåg läraren som rullade in tv: i klassrummet när Ingemar Stenmark skulle åka, för att sedan rulla ut den när han var klar och så fortsatte lektionen. Det visar lite hur stort sportintresset i Sverige var på den tiden”, förklarar Tomas. Det är också det som var hemligheten bakom att den svenska tennisen var så bra förr, menar han: ”Att alla höll på med så många idrotter gjorde att alla var mycket koordinerade. Själv började jag faktiskt med gymnastik, vilket hjälpte mig träna upp koordinationen i bägge sidorna, liksom baletten, och så blev jag fysiskt stark av alla andra idrotter och sporter.”

Vägen till Spanien

I Sverige var det ganska vanligt att man, när man växte upp i en klubb, också fick en utbildning genom klubben, som t ex domarutbildning och tränarutbildning, och det fick Tomas. Så när Tomas var i 18-årsåldern tränade han de bästa juniorerna (14-15-åringar) i Falkenberg, samtidigt som han tränade själv. Utöver det arbetade han även lite åt Tennisförbundet, så med sin egen träning och erfarenheten som tränar var han ganska bra rustad. Tack vare sina kunskaper kom han till Stockholm och där bestämde han sig för att satsa som tennistränare, och där lovades han ett kontrakt i Spanien, så det blev dags att åka utomlands.
”Det tog mig ca 4-5 månader att resa till Spanien, då jag gjorde resan i husbil och spelade så många penningtävlingar som möjligt, för att samla ihop så mycket pengar jag kunde. Så hamnade jag på Club de Sol i Calahonda 1988, där jag fortsatte att träna och spela penningturneringar, och så försökte jag även spela i ATP-tävlingar därifrån”, minns Tomas. Men spelandet för klubben blev kortvarigt då den stängde i och med de svåra åren i slutet av 80-talet och början av 90-talet. Tomas fortsätter: ”Jag bestämde mig att stanna och jobbade ett tag som mäklare och sålde lite annonser åt tidningar. Denna tid träffade jag Raquel, som jag kom att gifta mig med, och som jag också har två döttrar med. Men innan dess reste jag tillbaka till Sverige, bland annat för att slutföra min militärtjänstgöring som jag hade hoppat av för tennisen. Då höll vi kontakten via brevkorrespondens och telefonsamtal – vaktcentralen fick nog höga telefonräkningar”, skrattar Tomas.
 
Så kom tiden i Tomas liv när han återigen reste till Spanien. Denna gång skulle han stanna. Han började studerade spanska på universitetet samtidigt som han jobbade som tennistränare och fortsatte att spela penningturneringar. Sedan studerade han ekonomi och sakta började han starta upp sin tennisklubb i och med sitt arbete Doña Sofía i Fuengirola, och sedan dess har han alltid arbetat med Tomas Karlssons Tennisskola.

Inte bara tennistränare

För Tomas kom det naturligt att starta en tennisskola och det är ytterligare en förmåga, nämligen företagsam, som kan läggas till hans lista över talanger. Även det har han med sig från barnsben, då bägge hans föräldrar var egenföretagare, hos vilka han således jobbade varje sommar som ung. Med det sagt, han missade självklart inte träningen. Så efter ca 6-7 timmars jobb åkte han och spelade tennismatcher på kvällarna. Det var alltså jobb, tennis, sova och så om igen. Tilläggas måste att han under denna tid var bland de fyra bästa i sin ålder i Sverige och att han bland annat vann dubbel i SM.

Tennisfilosofi

Tomas driver sin akademi med tydligt fokus på att tennis ska vara kul och att utbildning är viktig. Han har själv upplevt förlust efter att motståndaren sagt elaka saker före match, som t ex när han var 15 år och en tennisförälder sa till honom, framför många andra, att han inte borde vara direkt kvalificerad för tävlingen, varför han blev mycket nervös och förlorade mot en motståndare som han aldrig annars förlorat mot. I detta fall just mot denna förälders son. En incident som lärde honom mycket.
”Tennis kan vara en ganska ’ful’ sport, med många som skyller dåliga saker på andra och mycket elakheter. Det gillar inte jag. Och det är en av anledningarna till att jag tycker så mycket om tennisspelaren Rafael Nadal. Han uppför sig på ett bra. Han ursäktar sig inte. Skyller inte på andra. Ser inte ned på andra. Han tycker naturligtvis inte om att förlora, han hatar det, men han tar en förlust – han tittar på vad han gjorde fel och så jobbar han vidare på det. Inom tennis finns det inget ’någon annans fel’. Ska man jobba vidare ska man jobba med sig själv. Har man förstått det så har man en chans att nå till toppen.

Och papparollen...

Tomas vet att långt ifrån alla som tränar tennis har en chans att bli toppspelare men han vet också att toppspelare inte är det enda syftet med tennis.
”Jag har alltid sett tennisen som en utbildning och är man tillräckligt duktig kan tennisen leda till en hel del möjligheter, som att t ex få stipendium till amerikanska skolor och universitet. För att tävla på de högsta nivåerna krävs det nämligen oerhört mycket och man ska räkna med att det kostar mellan 50 000-60 000 euro per år (det ska strängas rack, rack går sönder, det är svårt att få sponsorer, resor och tävlingar kostar, liksom mat och logi, och så ska man också betala för tränare). Så det är inte lätt, men kan alltså vara en dörröppnare ut i världen. Min äldsta dotter t ex; hon studerar just nu Internationell business management i New York tack vare tennisstipendium. Yngsta dottern spelar också, hon går fortfarande på gymnasiet i Svenska skolan i Fuengirola, men jag hoppas att även hon kan ’spela sig till’ Amerika.”

Alternativ karriär

Vad hade så Tomas gjort om racket inte legat rätt i hans hand?
”Då hade jag blivit musiker. Jag har spelat mycket musik – rock – på bland annat föreställningar, galor och inspelningar. Jag har också spelat in några demos med ganska kända producenter som t ex Deep Purples och Whitesnakes producent, som tyckte om min röst för att den påminde honom så mycket om David Coverdales (sångaren i Whitesnake)”, berättar Tomas, som faktiskt nyligen köpt sig en ny gitarr efter att ha blivit inspirerad till att ta upp gitarrspelandet igen då han såg filmen A Star is Born.
 

Kort info

Namn: Tomas Karlsson
Född: 1966 i Falkenberg
Familj: Fru Raquel samt döttrarna Angelica och Simona.
Gör: Driver egen tennisakademi: Tomas KarlssonsTennis Academy samt delägare i Algorrobo Tennis & Country Club tillsammans med Daryl Collins.
Hobby: När tennisracket läggs åt sidan tar Tomas gärna en tur på sin Yamaha DragStar Custom tillsammans med Raquel, och besöker byar samt städer på Costa del Sol.
Övrigt: Tomas har aldrig tänkt på vad andra tycker. Han är säker i sig själv, gör det han tror på och hans erfarenheter genom livet har gett honom instinkten att han vet ”vart han ska gå”: ”Jag vet inte om jag är självsäker men man måste lära sig att tro på sig själv, för det är ingen annan som gör det. Och så har jag alltid tagit tag i saker som behöver fixas.”


Bästa tennisminne

”Ett starkt minne är från när jag var 12 år och spelade Kalle Anka Cup, en nationell tävling, där bara en spelare gick vidare till Sverigefinal för varje län. Jag spelade finalen i Hallandsmästerskapen mot Jonas Svensson och låg under med 6-4 i avgörande set i tiebreak. Jag lyckades då göra två oslagbara stoppbollar och vinna med 8-6. Det var min första stora tävling och det kändes väldigt stort för mig då. Jonas Svensson var min dubbel partner under många år som junior och vi vann bland annat Junior SM mot Stefan Edberg och Peter Svensson i en final.
 

Senaste artiklarna från En Sueco

Permanent Makeup

Är du trött på makeup som inte håller hela dagen? Fortsätt då att läsa! Många av mina kunder på kli...

Hälsa

Är utrensning viktigt för kroppen?

Lider du av eksem eller andra hudåkommor? Chloe och Friederich är holistiska behandlare som ser d...

Hälsa

Lider du av hälsoångest?

Är du rädd att du är sjuk? Är du rädd att du lider av cancer, hjärtsjukdom eller skleros?Undersöker...

Hälsa

Autoimmuna sjukdomar

Jag hör allt mer om människor som lider av det som kallas autoimmun sjukdom. Det är också allt fle...

Hälsa

Rafael Serrano – en pionjär inom hållbart bygge

En dröm om en bättre värld och härliga bostäder, skapade med hänsyn till hållbarhet i alla material ...

Tema & Profiler

The View Marbella

Letar du efter någonting alldeles speciellt? En bostad vari du på morgonen kan njuta av utsikten öve...

Tema & Profiler

Veras Veranda - Släta bullar

Jag står inte i köket jättelänge varje gång det ska bakas eller annat, det finns ju mycket mer man o...

Gastronomi

Vad går du och tänker på just nu? - Annika Scharnk…

I denna artikelserie ställer vi varje månad fem korta frågor till en person som har koppling till bå...

Tema & Profiler

James Bond-rutten

Kanske är det någon som kommer ihåg en scen från James Bond filmen ”Levande måltavla” när han åker s...

Utflykter

Kvinnlig konst till förmån för kvinnor i Costa Ric…

Den 9 mars hålls en konstutställning med Yoni Art på Ananda Laie Retreat Center i La Cala. Eventet a...

Tema & Profiler

Utflykter

James Bond-rutten

Kanske är det någon som kommer ihåg en scen från James Bond filmen ”Levande måltavla” när han åker skidor igenom ett klipphål i Val d’Isère. Klipphåle...

Utflykter

Museo Ruso – det ryska museets samlingar

Det är inte mycket till lökkupoler över den gamla tobaksfabriken, som bland annat inrymmer det ryska museet. Mer exakt heter det dock Colección del Mu...

Utflykter

Annorlunda kvällsnöjen i Barcelona

Barcelona är en av Europas härligaste städer. Här finns mycket att upptäcka, både när det kommer till underhållning och kultur. Utöver det fantastiska...

Utflykter

Gastronomi

Veras Veranda - Släta bullar

Jag står inte i köket jättelänge varje gång det ska bakas eller annat, det finns ju mycket...

Gastronomi

Hemlagade churros

Blev du sugen på tapas när vi skrev om denna läckerhet i februarinumret av En Sueco? Då få...

Gastronomi

El Mimbre - med vision om än mer ekologiskt samt hälsobröd

Bröd för alla smaker El Mimbre är familjeföretaget som genom sina direktleveranser till u...

Gastronomi

Framtiden är grön i köket

Den passar utmärkt till fiskgrytan, till youghurt, ost, majonäs. risotto, hamburgare, gin ...

Gastronomi

Veras Veranda - Semlor

Nu är det februari och för min familj samt många andra är det tid för semlor. Ja, jag vet ...

Gastronomi

Sabor a Málaga: Grupo Gallego – ett nav i distributionskedja…

Här i vår artikelserie om Sabor a Málaga besöker vi ofta små odlare och producenter av pro...

Gastronomi

Sport

Super Seleznov

Den nya målvakten i Málaga vill spela i La Liga – medan den 11-åriga sonen passas av säkerhetsvakter...

Sport

Mäster Munir

Avhyst i Numancia – nu VM-målvakt för Marocko och in i den senare tidens historia om ovanligt många ...

Sport

Golf i Solen

Redan februari 2019! Vi märker att golfåret 2019 på härliga Solkusten lockar fler och fler, och fra...

Sport

Tema & Profiler

Rafael Serrano – en pionjär inom hållbart bygge

En dröm om en bättre värld och härliga bostäder, skapade med hänsyn till hållbarhet i alla material Att möta Rafael Serrano är en speciell upplevelse...

Tema & Profiler

The View Marbella

Letar du efter någonting alldeles speciellt? En bostad vari du på morgonen kan njuta av utsikten över Medelhavet och golfdalen i Marbella? Då är The V...

Tema & Profiler

Vad går du och tänker på just nu? - Annika Scharnke

I denna artikelserie ställer vi varje månad fem korta frågor till en person som har koppling till både Sverige och Spanien. Denna månad träffar vi An...

Tema & Profiler

Kvinnlig konst till förmån för kvinnor i Costa Rica

Den 9 mars hålls en konstutställning med Yoni Art på Ananda Laie Retreat Center i La Cala. Eventet arrangeras av konstnär Pia Mattinen, som genom sin ...

Tema & Profiler

Elsparkcyklarna intar Málaga - men befinner sig i ett juridiskt ingenmansland

Det varma vädret, många gågator i staden och turister året runt gör Málaga till en attraktiv stad för företag som hyr ut elsparkcyklar. Varken fågel ...

Tema & Profiler

Sopor – bara dumpa eller sortera? Sortera såklart!

Om man inte är ”zero waster”, som vi skrev om förra månaden, så är det högst troligt att man varje dag producerar avfall av olika slag. Från Sverige ä...

Tema & Profiler

AHN når nya rekord

Ingen kommer längre ihåg de tankar och stora ambitioner som grundarna bakom AHN i Fuengirola/Mijas hade när de i oktober 1968 bildade föreningen och s...

Tema & Profiler

Förstahjälpen och hjärtstartare - vad gör du vid ett hjärtstopp?

Ska man dunka en person som håller på att kvävas i ryggen? Ska man försöka att hitta pulsen innan man ger konstgjord andning? Hur hårt ska man ge hjär...

Tema & Profiler

Kultur

Så här kommer du igång med att spela på casino i Spanien

Befinner man sig på en turistort i Spanien är det inte alltför svårt att leta sig fram till ett av landets över 20 landbaserade casinon. Det är dock i...

Kultur

El Cid: Spaniens populäraste folkhjälte

Nästan tusen år efter hans död är Rodrigo Díaz de Vivar, mer känd som El Cid, fortfarande Spaniens populäraste folkhjälpte – och en nationalikon. &nb...

Kultur

Språkutbyte: Pachange – språkutbyte i Málaga

Jag kan gissa att det är många av oss som i nyårslöfte sagt att vi ska bli bättre på spanska eller engelska? Ett riktigt bra sätt att lära sig språk p...

Kultur

Boktips: Läslust 2019 - Göran Rise släpper serie om advokat …

Han har släppt en bok tidigare, vari han berättade om sina egna yrkesverksamma år, men nu släpper Göran Rise för första gången en roman. Boken, som he...

Kultur

Norrbom Marketing

Kontakta oss

Läsarservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tel. 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com