Tomas Karlsson: Med tennis genom hela livet

Sedan fyra år tillbaka går det att finna tennisakademin Tomas KarlssonsTennis Academy på Haza de Algarrobo Country Club, som ligger utmed vägen mellan Mijas Pueblo och Fuengirola. Med det sagt ska det tilläggas att akademin funnits i fler än fyra år. Faktiskt startade Tomas Karlsson sin akademi redan 1991, så den är väletablerad på Costa del Sol.
 
De som följde svensk tennis på 1980-talet känner garanterat till hans namn. Tomas Karlsson, från Falkenberg, stod på planen med racket i hand och var en av de bästa junior-tennisspelarna i Sverige. Han spelade t ex i det svenska landslaget under junioråldern vid sidan om Stefan Edberg.
 
Tomas har spelat tennis så långt tillbaka han kan minnas, men han har också sysslat med andra sporter. Under sin uppväxt tränade han toppidrott inom de flesta idrotter som kan tänkas, som fanns i Falkenberg, som t ex fotboll, gymnastik, volleyboll, basket m.m.
 
”Min pappa var nog ganska tennistokig och både min bror och min syster var några av de bästa i Sverige i sina åldrar och nog är det så att hela släkten egentligen spelat tennis. Och när jag växte upp i Falkenberg så fanns det inte så mycket annat att göra än att idrotta – jag cyklade till tennisen, fotbollen, basketen och baletten. Ja, jag har också dansat balett under 2 år – för koordinationen. Vi som växte upp där då höll alltid på med mycket sport och det gäller nog generellt för hela min generation i Sverige. De som växte upp då kommer kanske ihåg läraren som rullade in tv: i klassrummet när Ingemar Stenmark skulle åka, för att sedan rulla ut den när han var klar och så fortsatte lektionen. Det visar lite hur stort sportintresset i Sverige var på den tiden”, förklarar Tomas. Det är också det som var hemligheten bakom att den svenska tennisen var så bra förr, menar han: ”Att alla höll på med så många idrotter gjorde att alla var mycket koordinerade. Själv började jag faktiskt med gymnastik, vilket hjälpte mig träna upp koordinationen i bägge sidorna, liksom baletten, och så blev jag fysiskt stark av alla andra idrotter och sporter.”

Vägen till Spanien

I Sverige var det ganska vanligt att man, när man växte upp i en klubb, också fick en utbildning genom klubben, som t ex domarutbildning och tränarutbildning, och det fick Tomas. Så när Tomas var i 18-årsåldern tränade han de bästa juniorerna (14-15-åringar) i Falkenberg, samtidigt som han tränade själv. Utöver det arbetade han även lite åt Tennisförbundet, så med sin egen träning och erfarenheten som tränar var han ganska bra rustad. Tack vare sina kunskaper kom han till Stockholm och där bestämde han sig för att satsa som tennistränare, och där lovades han ett kontrakt i Spanien, så det blev dags att åka utomlands.
”Det tog mig ca 4-5 månader att resa till Spanien, då jag gjorde resan i husbil och spelade så många penningtävlingar som möjligt, för att samla ihop så mycket pengar jag kunde. Så hamnade jag på Club de Sol i Calahonda 1988, där jag fortsatte att träna och spela penningturneringar, och så försökte jag även spela i ATP-tävlingar därifrån”, minns Tomas. Men spelandet för klubben blev kortvarigt då den stängde i och med de svåra åren i slutet av 80-talet och början av 90-talet. Tomas fortsätter: ”Jag bestämde mig att stanna och jobbade ett tag som mäklare och sålde lite annonser åt tidningar. Denna tid träffade jag Raquel, som jag kom att gifta mig med, och som jag också har två döttrar med. Men innan dess reste jag tillbaka till Sverige, bland annat för att slutföra min militärtjänstgöring som jag hade hoppat av för tennisen. Då höll vi kontakten via brevkorrespondens och telefonsamtal – vaktcentralen fick nog höga telefonräkningar”, skrattar Tomas.
 
Så kom tiden i Tomas liv när han återigen reste till Spanien. Denna gång skulle han stanna. Han började studerade spanska på universitetet samtidigt som han jobbade som tennistränare och fortsatte att spela penningturneringar. Sedan studerade han ekonomi och sakta började han starta upp sin tennisklubb i och med sitt arbete Doña Sofía i Fuengirola, och sedan dess har han alltid arbetat med Tomas Karlssons Tennisskola.

Inte bara tennistränare

För Tomas kom det naturligt att starta en tennisskola och det är ytterligare en förmåga, nämligen företagsam, som kan läggas till hans lista över talanger. Även det har han med sig från barnsben, då bägge hans föräldrar var egenföretagare, hos vilka han således jobbade varje sommar som ung. Med det sagt, han missade självklart inte träningen. Så efter ca 6-7 timmars jobb åkte han och spelade tennismatcher på kvällarna. Det var alltså jobb, tennis, sova och så om igen. Tilläggas måste att han under denna tid var bland de fyra bästa i sin ålder i Sverige och att han bland annat vann dubbel i SM.

Tennisfilosofi

Tomas driver sin akademi med tydligt fokus på att tennis ska vara kul och att utbildning är viktig. Han har själv upplevt förlust efter att motståndaren sagt elaka saker före match, som t ex när han var 15 år och en tennisförälder sa till honom, framför många andra, att han inte borde vara direkt kvalificerad för tävlingen, varför han blev mycket nervös och förlorade mot en motståndare som han aldrig annars förlorat mot. I detta fall just mot denna förälders son. En incident som lärde honom mycket.
”Tennis kan vara en ganska ’ful’ sport, med många som skyller dåliga saker på andra och mycket elakheter. Det gillar inte jag. Och det är en av anledningarna till att jag tycker så mycket om tennisspelaren Rafael Nadal. Han uppför sig på ett bra. Han ursäktar sig inte. Skyller inte på andra. Ser inte ned på andra. Han tycker naturligtvis inte om att förlora, han hatar det, men han tar en förlust – han tittar på vad han gjorde fel och så jobbar han vidare på det. Inom tennis finns det inget ’någon annans fel’. Ska man jobba vidare ska man jobba med sig själv. Har man förstått det så har man en chans att nå till toppen.

Och papparollen...

Tomas vet att långt ifrån alla som tränar tennis har en chans att bli toppspelare men han vet också att toppspelare inte är det enda syftet med tennis.
”Jag har alltid sett tennisen som en utbildning och är man tillräckligt duktig kan tennisen leda till en hel del möjligheter, som att t ex få stipendium till amerikanska skolor och universitet. För att tävla på de högsta nivåerna krävs det nämligen oerhört mycket och man ska räkna med att det kostar mellan 50 000-60 000 euro per år (det ska strängas rack, rack går sönder, det är svårt att få sponsorer, resor och tävlingar kostar, liksom mat och logi, och så ska man också betala för tränare). Så det är inte lätt, men kan alltså vara en dörröppnare ut i världen. Min äldsta dotter t ex; hon studerar just nu Internationell business management i New York tack vare tennisstipendium. Yngsta dottern spelar också, hon går fortfarande på gymnasiet i Svenska skolan i Fuengirola, men jag hoppas att även hon kan ’spela sig till’ Amerika.”

Alternativ karriär

Vad hade så Tomas gjort om racket inte legat rätt i hans hand?
”Då hade jag blivit musiker. Jag har spelat mycket musik – rock – på bland annat föreställningar, galor och inspelningar. Jag har också spelat in några demos med ganska kända producenter som t ex Deep Purples och Whitesnakes producent, som tyckte om min röst för att den påminde honom så mycket om David Coverdales (sångaren i Whitesnake)”, berättar Tomas, som faktiskt nyligen köpt sig en ny gitarr efter att ha blivit inspirerad till att ta upp gitarrspelandet igen då han såg filmen A Star is Born.
 

Kort info

Namn: Tomas Karlsson
Född: 1966 i Falkenberg
Familj: Fru Raquel samt döttrarna Angelica och Simona.
Gör: Driver egen tennisakademi: Tomas KarlssonsTennis Academy samt delägare i Algorrobo Tennis & Country Club tillsammans med Daryl Collins.
Hobby: När tennisracket läggs åt sidan tar Tomas gärna en tur på sin Yamaha DragStar Custom tillsammans med Raquel, och besöker byar samt städer på Costa del Sol.
Övrigt: Tomas har aldrig tänkt på vad andra tycker. Han är säker i sig själv, gör det han tror på och hans erfarenheter genom livet har gett honom instinkten att han vet ”vart han ska gå”: ”Jag vet inte om jag är självsäker men man måste lära sig att tro på sig själv, för det är ingen annan som gör det. Och så har jag alltid tagit tag i saker som behöver fixas.”


Bästa tennisminne

”Ett starkt minne är från när jag var 12 år och spelade Kalle Anka Cup, en nationell tävling, där bara en spelare gick vidare till Sverigefinal för varje län. Jag spelade finalen i Hallandsmästerskapen mot Jonas Svensson och låg under med 6-4 i avgörande set i tiebreak. Jag lyckades då göra två oslagbara stoppbollar och vinna med 8-6. Det var min första stora tävling och det kändes väldigt stort för mig då. Jonas Svensson var min dubbel partner under många år som junior och vi vann bland annat Junior SM mot Stefan Edberg och Peter Svensson i en final.
 

Senaste artiklarna från En Sueco

Spanska speltrender VS svenska

Inledning Som många av oss har lagt märke till har online casino marknaden exploderat den sista t...

Juridik & Finans

Sol- och sommartips

Solen både ger liv och dödar. Men en sak är säker; utan sol skulle det inte finnas något liv. Vi har...

Hälsa

Lider du av allergi?

Chloe och Friederich är holistiska behandlare som ser din kropp som en helhet och erkänner att din l...

Hälsa

Veras Veranda: English muffins

Jag älskar English muffins – de passar utmärkt till frukosten med bacon, ost och stekt ägg i. Men de...

Gastronomi

La Ruta del Cares – vildare än så här blir det int…

La Ruta del Cares ligger i Picos de Europa i norra Spanien, och om man inte har besökt dessa vilda b...

Utflykter

Japansk mispel – kommer från Kina och vurmas för i…

Det är bråda dagar hos mispelodlarna hos Cooperativa Estepona när En Suecos journalist talar med koo...

Gastronomi

Fläktande solfjädrar

Fläktande solfjädrar

Använder du solfjäder i sommarvärmen? Är du en av dem som fläktar häftigt med den, kanske du har til...

Tema & Profiler

Hemligheten till att slippa ryggvärk

Här är ett häpnadsväckande fakta: ca 95 procent av det läkande arbetet jag gör hos Centro Sanum hand...

Hälsa

Balneario Aguas de Villaharta

Övernattning
 Precis bredvid Djurlyckoland ligger ett litet lanthotell som heter Balneario Aguas de...

Utflykter

Marias Djurlyckoland i Córdoba

Nästan symboliskt har Jorge, fincans frigående åsna och Marias reskamrat, tagit plats precis vid inf...

Tema & Profiler

Utflykter

La Ruta del Cares – vildare än så här blir det inte

La Ruta del Cares ligger i Picos de Europa i norra Spanien, och om man inte har besökt dessa vilda berg ännu så måste jag säga att de bjuder på en ena...

Utflykter

Balneario Aguas de Villaharta

Övernattning
 Precis bredvid Djurlyckoland ligger ett litet lanthotell som heter Balneario Aguas de Villaharta. Här övernattar En Suecos utsända efte...

Utflykter

Tarifa – mongoliska tält och militärbunkrar

Jag öppnar ögonen och tittar rakt upp i det runda taket där ångböjda trälameller håller tältduken uppe högt ovanför oss. En mild levantevind har hålli...

Utflykter

Gastronomi

Veras Veranda: English muffins

Jag älskar English muffins – de passar utmärkt till frukosten med bacon, ost och stekt ägg...

Gastronomi

Japansk mispel – kommer från Kina och vurmas för i Sayalonga

Det är bråda dagar hos mispelodlarna hos Cooperativa Estepona när En Suecos journalist tal...

Gastronomi

Restaurangbesök: Las Islas – mat, själ och äkthet i skön sym…

Restaurangen Fairuz ligger ihop med Hotel Las Islas i Torreblanca, Fuengirola. Att ta sig ...

Gastronomi

Veras Veranda - Hemgjord Daim

Jag älskar att göra godis till barnen – för det första för att jag vet vad de får och hur ...

Gastronomi

Sabor a Málaga - Färskfriterade chips och nyrostade nötter

Patatas Artesanas Paco José     Vacker gottebutik  Det är nästan ...

Gastronomi

Sabor a Málaga - Citroner

Exporterar norrut I en ensam industrilokal på landsbygden i Alhaurín de la Torre möter vi...

Gastronomi

Sport

Estrella Damm Andalucía Masters 27 – 30 juni

Fantastiska golfrundor under vilka spänningen och de exalterade känslorna ökar under veckan. Det han...

Golf

Golf i Solen: Så var då vårsäsongen till ända

Årets säsong startade den 14 september och avslutades den 29 april på Santana. I år låg påsken mycke...

Golf

AHN Golf - Juni

AHN har för sina evenemang fått tillgång till en fantastisk klubblokal i Club Nautico, med utsikt öv...

Golf

Tema & Profiler

Fläktande solfjädrar

Fläktande solfjädrar

Använder du solfjäder i sommarvärmen? Är du en av dem som fläktar häftigt med den, kanske du har till vana att vila den i handen eller döljer du ansik...

Tema & Profiler

Marias Djurlyckoland i Córdoba

Nästan symboliskt har Jorge, fincans frigående åsna och Marias reskamrat, tagit plats precis vid infarten när jag anländer. Åsnans öron, som hela tide...

Tema & Profiler

På andra sidan: Kan homosexualitet botas?

Söker du personlig utveckling, vidareutbildning eller ny inspiration så är utbudet av kurser, föredrag och seminarier större än någonsin. Flera nya ku...

Tema & Profiler

Cudeca: Secondhandbutikerna med ett viktigt syfte

Det är fredag och klockan är 09.55. Utanför Cudecas nya butik i Los Boliches, precis bredvid saluhallen, står redan tre personer och väntar på att dör...

Tema & Profiler

Kommunalvalet 26 maj: Partido Popular spänner musklerna

I flera kommuner fick rösterna räknas extra noggrant innan det slutgiltiga valresultatet presenterades. Som väntat blev kommunalvalet en rysare, för i...

Tema & Profiler

Vad går du och tänker på Dr. Alban?

Hans namn är Alban Uzoma Nwapa men alla känner vi honom som Dr. Alban, som i början av 90-talet slog igenom stort med hitlåtar som bland annat ”Hello ...

Tema & Profiler

Systrarna Pilqvist Stenberg: Stella & Diana

I Fuengirola bor två systrar som valt sin egen väg. Dagarna fylls med högstadie- och gymnasiestudier på distans samt dans, sång och skådespel, och mån...

Tema & Profiler

Nikki Beach – 20 år med firande

Nikki Beach, det familjeägda och -drivna internationella varumärket för lyxliv och gästfrihet firar nu 20 år i branschen. Varumärket, vilket är det fö...

Tema & Profiler

Kultur

Så här kommer du igång med att spela på casino i Spanien

Befinner man sig på en turistort i Spanien är det inte alltför svårt att leta sig fram till ett av landets över 20 landbaserade casinon. Det är dock i...

Kultur

Qué Pasó: SWEA-international firade 40 år!

Världens största 40-årsfest gick av stapeln lördagen den 11 maj när SWEA International fyllde 40 år och alla Sweor runtom i världen firade. Drygt 7 00...

Kultur

Art Gaucín

OPEN STUDIOS2019 24 till 26 maj och 31 maj till 2 juni   Konstnärerna i Gaucín öppnar sina ateljéer för allmänheten under den årliga Art Gaucí...

Kultur

El Cid: Spaniens populäraste folkhjälte

Nästan tusen år efter hans död är Rodrigo Díaz de Vivar, mer känd som El Cid, fortfarande Spaniens populäraste folkhjälpte – och en nationalikon. &nb...

Kultur

Norrbom Marketing

Kontakta oss

Läsarservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tel. 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com