Maria Thorsson: Nyfiken och tuff präst njuter av friheten på sin motorcykel

Vi känner igen henne från Svenska kyrkan på Costa del Sol. Där arbetar hon som komminister vid sidan av kyrkoherden och hennes stora varma leende och mjuka framtoning får alla att känna sig välkomna. Men vem är hon egentligen, Maria Thorsson, som spenderar sin andra vinter här på våra breddgrader?
 
”Jag är nyfiken. Det har jag alltid varit. Och skulle frågan om vem jag är ställas till min mamma skulle hon säga att jag är lite våghalsig. Jag tänker för det mesta att allting kan göras till dess att motsatsen är bevisad.” Det är det svar jag får när jag möter Maria över en kopp kaffe och ställer frågan om vem hon är. Här ska man inte tro att hon, bara för att hon är präst, bara står i kyrkan och predikar om gud och allt mellan himmel och jord. Inte alls.
 
Att Maria valt att bli präst ser hon har influerats av hennes farmor, som tidigt lärde henne många psalmer och att spela schack. En annan viktig influens till hennes val är prästen som höll i söndagsskolan när hon var liten. Hemma var det ingen som hade någon nära anknytning till kyrkan men hennes föräldrar tyckte ändå att Maria kunde gå i söndagsskola. Hennes föräldrar uppfostrade henne förövrigt till att vara nyfiken och att testa sanningen kring saker innan hon förkastar någonting.

Alltid känt tron

”Jag har alltid haft en tro, på något sätt, men tidigare definierade jag den inte. Dock bestämde jag mig att bli präst tidigt. Jag inspirerades nämligen oerhört av Claes Isberg (söndagsskoleprästen) när han berättade om att han varit på FN-tjänst som fältpastor för försvarsmakten. Jag var då 10 år och visste att när jag blev stor ville jag också bli fältpastor”, berättar Maria. Och så blev det. Men först försökte hon ge sig in på tankar om andra karriärer, men kom alltid tillbaka till prästyrket. Så efter studier i musik och klassisk grekiska började Maria tillslut att läsa teologi, varefter hon började arbeta som präst.
 
”Jag har arbetat som både kyrkoherde i Sverige, utlandspräst i bland annat Dubai och som fältpastor för försvarsmakten i Timbuktu, i norra Mali. I Dubai var det tufft att se de enorma skillnaderna samt kontrasterna mellan fattiga och rika. Där finns nämligen sådan enorm fattigdom (bland gästarbetarna) samtidigt som en del har så oerhört mycket pengar. Mitt arbete där var för Svenska kyrkan men det var inte bara svenskar som jag arbetade med. Det var människor med ursprung i hela Skandinavien, och det kunde, precis som här, handla om samtal, vigslar och krishantering”, berättar Maria, som på fritiden i Dubai gärna åkte ut på ökenkörning med terrängbilar med några vänner, och som under dessa utflykter var det inte ovanligt att de sov under öknens bara himmel.

FN-fältpastor

Maria hade varit präst i 13 år när hon 2015, efter avslutad soldatutbildning, begav sig av till Mali på FN-tjänst som fältpastor för Sveriges styrkor i en stabiliserande insats mitt i krigszonen.
”Det är mycket speciellt och långt ifrån dagarna som präst här. Området i Mali är där som flest FN-soldater stupat, än så länge ingen från Sverige. Arbetet innefattar dels att vara stöd åt de svenska soldaterna, med samtal om existentiella frågor – många är 20-30 år och har inte erfarenhet av någonting som kan jämföras med det som de går igenom och de är långt bort hemifrån. Situationens allvar blir också väldigt tydlig då det i fältpastorns ansvar ligger att se till att det finns kylkontainer och kistor förberedda för stupade. En annan uppgift är att knyta kontakter utanför den svenska campen med bland annat andra religiösa ledare”, förklarar Maria. Hon berättar även att hon oavsett om det handlat om Dubai eller Mali alltid blivit väl mottagen, även av religiösa ledare från andra religioner: ”I Mali mötte jag en dag en imam som varmt välkomnade mig och som förklarade att hans syn är att kriget inte har någonting med islam att göra. I stället ser han jihad som kampen mellan det onda och goda inom varje enskild människa, men förklarade att onda människor missbrukar detta för att strida mot andra.”
 
Maria talar lugnt, liksom hon alltid gör, och fortsätter: ”Det är klart att det är tufft. När jag är där är det ingen skillnad på mig och de andra soldaterna. Jag bär militäruniform och vapen liksom dem. Det är skarpt läge hela tiden. Men jag känner att min erfarenhet, som utlandspräst samt att jag förutom svenska och engelska även talar lite franska och arabiska, underlättar och gör det lättare att tala med soldaterna, även med andra än de svenska, samt med omgivningen. Erfarenhet gör det lättare”.
 
Hittills har Maria återvänt till Mali fyra gånger och hon är inte främmande för tanken att återvända igen. Men med hänsyn till familj och vänner har hon bestämt sig för att vänta.
”Det är svårast för dem som väntar på mig hemma, så jag får ge mamma lite lugn ett tag. Både vistelserna i Dubai och Mali har lärt mig viktiga saker i livet. I Dubai såg jag de enorma kontrasterna mellan fattiga och rika, vilket uppmärksammade mig på att vi aldrig får acceptera sådana skillnader – alla människor har lika värde. Och i Mali, som är ett av de fattigaste områdena på jorden, där folk lever under oerhört svåra omständigheter och där det finns allvarliga sjukdomar överallt, såg jag att många av människorna ändå har hopp, i kontrast till hos oss här – vi har det för det mesta oerhört bra men ser och uppskattar det inte alltid som vi borde. Jag har lovat mig själv att inte glömma bort hur bra vi verkligen har det”, säger Maria. Hon fortsätter att förklara att hennes erfarenheter och upplevelser gjort henne mer ödmjuk, mer nyfiken och mer vidsynt samt utanför-boxen-tänkande. Men erfarenheterna gör henne även bedrövad då hon tänker på hur onda människor kan vara och ibland är mot varandra.

Andra gången Fuengirola

Men just nu befinner alltså Maria sig på lugnare plats, här på Costa del Sol, och hon trivs bra som komminister i den svenska kyrkan här. Dock är det inte det enda hon gör. Förutom nyfikenhet drivs Maria nämligen också av känslan av frihet som vinden i ansiktet ger henne när hon sitter på sin BMW R1200GS, en offroadmotorcykel, och kör längs Andalusiens bergsvägar.
”Förutom präst är jag även trafiklärare hemma i Sverige och här i Málaga varvar jag jobbet i kyrkan med att både ge mig ut på egna utflykter med motorcykeln samt med att köra guidade motorcykelturer för Carlbarks Motor AB. Det är en fantastisk frihetskänsla med vinden i ansiktet och att vara ett med hojen och farten med flyt i kurvorna. Det är häftigt att styra allt med det lilla gashandtaget, se det vackra landskapet och känna dofterna, och riktigt speciellt är det att se Afrikas berg i fjärran en klar dag och tänka att jag var där i tjänst för två år sedan”, säger Maria och ler stort. Det märks att motorcykeln, som hon förövrigt kallar Tusse, fast hon egentligen döpt den till Obi Wan Kenobi, är viktig för henne.

Star Wars och Star Trek

Obi Wan Kenobi är en karaktär i de populära filmerna Star Wars. Därifrån har hon också hämtat namnet till sin papegoja Yoda.
”Jag älskar Star Wars och Star Trek. Jag har samlarobjekt, dräkter samt både det ena och det andra som hör ihop med filmerna och serien. Återigen är det nyfikenheten som gör att jag gillar det – här kring vad som finns där ute. Jag har till och med ingressen till Star Trek-avsnitten tatuerad på vänster arm – det tog mig 43 år att komma på vad jag skulle tatuera: ’To boldly go where no one has gone before’. Och trots att det kan kännas långt ifrån Svenska kyrkan och religion så tycker jag att det finns element av det – tänk på det, dessa filmer och serier handlar om kampen mellan det onda och det goda – element som finns i bibeln. Och se bara på Spoks (karaktär i Star Trek) ord: ’It’s life but not as we know it’ – det finns en religiös dimension i det”, berättar Maria och förklarar att ”Kraften”, som alla som sett Star Wars är bekant med, lika gärna kan relateras till kraften som finns i våra liv här på jorden, i det vi gör varje dag. Hon förklarar att vi, varje människa har kraft att se, känna och göra, bara att vi blivit så avtrubbade att vi inte ser det fantastiska i vardagen.
 
Marias planer sträcker sig ofta inte längre än max ett år framåt. Just nu vet hon att hon arbetar vintersäsongen i Svenska kyrkan på Costa del Sol samtidigt som hon guidar motorcyklister på Andalusiens bergiga vägar. Därefter bär det av norrut med arbete som trafiklärare, men var hon befinner sig om ett år, det får kraften avgöra.

Kort fakta:

Namn: Maria Thorsson
Född: 1973 i södra Skåne
Bor: Tillfälligt i Fuengirola, med lägenhet och sin fasta punkt i Malmö.
Civilstånd: Singel
Gör: Präst
 

Senaste artiklarna från En Sueco

Spanska speltrender VS svenska

Inledning Som många av oss har lagt märke till har online casino marknaden exploderat den sista t...

Juridik & Finans

Sol- och sommartips

Solen både ger liv och dödar. Men en sak är säker; utan sol skulle det inte finnas något liv. Vi har...

Hälsa

Lider du av allergi?

Chloe och Friederich är holistiska behandlare som ser din kropp som en helhet och erkänner att din l...

Hälsa

Veras Veranda: English muffins

Jag älskar English muffins – de passar utmärkt till frukosten med bacon, ost och stekt ägg i. Men de...

Gastronomi

La Ruta del Cares – vildare än så här blir det int…

La Ruta del Cares ligger i Picos de Europa i norra Spanien, och om man inte har besökt dessa vilda b...

Utflykter

Japansk mispel – kommer från Kina och vurmas för i…

Det är bråda dagar hos mispelodlarna hos Cooperativa Estepona när En Suecos journalist talar med koo...

Gastronomi

Fläktande solfjädrar

Fläktande solfjädrar

Använder du solfjäder i sommarvärmen? Är du en av dem som fläktar häftigt med den, kanske du har til...

Tema & Profiler

Hemligheten till att slippa ryggvärk

Här är ett häpnadsväckande fakta: ca 95 procent av det läkande arbetet jag gör hos Centro Sanum hand...

Hälsa

Balneario Aguas de Villaharta

Övernattning
 Precis bredvid Djurlyckoland ligger ett litet lanthotell som heter Balneario Aguas de...

Utflykter

Marias Djurlyckoland i Córdoba

Nästan symboliskt har Jorge, fincans frigående åsna och Marias reskamrat, tagit plats precis vid inf...

Tema & Profiler

Utflykter

La Ruta del Cares – vildare än så här blir det inte

La Ruta del Cares ligger i Picos de Europa i norra Spanien, och om man inte har besökt dessa vilda berg ännu så måste jag säga att de bjuder på en ena...

Utflykter

Balneario Aguas de Villaharta

Övernattning
 Precis bredvid Djurlyckoland ligger ett litet lanthotell som heter Balneario Aguas de Villaharta. Här övernattar En Suecos utsända efte...

Utflykter

Tarifa – mongoliska tält och militärbunkrar

Jag öppnar ögonen och tittar rakt upp i det runda taket där ångböjda trälameller håller tältduken uppe högt ovanför oss. En mild levantevind har hålli...

Utflykter

Gastronomi

Veras Veranda: English muffins

Jag älskar English muffins – de passar utmärkt till frukosten med bacon, ost och stekt ägg...

Gastronomi

Japansk mispel – kommer från Kina och vurmas för i Sayalonga

Det är bråda dagar hos mispelodlarna hos Cooperativa Estepona när En Suecos journalist tal...

Gastronomi

Restaurangbesök: Las Islas – mat, själ och äkthet i skön sym…

Restaurangen Fairuz ligger ihop med Hotel Las Islas i Torreblanca, Fuengirola. Att ta sig ...

Gastronomi

Veras Veranda - Hemgjord Daim

Jag älskar att göra godis till barnen – för det första för att jag vet vad de får och hur ...

Gastronomi

Sabor a Málaga - Färskfriterade chips och nyrostade nötter

Patatas Artesanas Paco José     Vacker gottebutik  Det är nästan ...

Gastronomi

Sabor a Málaga - Citroner

Exporterar norrut I en ensam industrilokal på landsbygden i Alhaurín de la Torre möter vi...

Gastronomi

Sport

Estrella Damm Andalucía Masters 27 – 30 juni

Fantastiska golfrundor under vilka spänningen och de exalterade känslorna ökar under veckan. Det han...

Golf

Golf i Solen: Så var då vårsäsongen till ända

Årets säsong startade den 14 september och avslutades den 29 april på Santana. I år låg påsken mycke...

Golf

AHN Golf - Juni

AHN har för sina evenemang fått tillgång till en fantastisk klubblokal i Club Nautico, med utsikt öv...

Golf

Tema & Profiler

Fläktande solfjädrar

Fläktande solfjädrar

Använder du solfjäder i sommarvärmen? Är du en av dem som fläktar häftigt med den, kanske du har till vana att vila den i handen eller döljer du ansik...

Tema & Profiler

Marias Djurlyckoland i Córdoba

Nästan symboliskt har Jorge, fincans frigående åsna och Marias reskamrat, tagit plats precis vid infarten när jag anländer. Åsnans öron, som hela tide...

Tema & Profiler

På andra sidan: Kan homosexualitet botas?

Söker du personlig utveckling, vidareutbildning eller ny inspiration så är utbudet av kurser, föredrag och seminarier större än någonsin. Flera nya ku...

Tema & Profiler

Cudeca: Secondhandbutikerna med ett viktigt syfte

Det är fredag och klockan är 09.55. Utanför Cudecas nya butik i Los Boliches, precis bredvid saluhallen, står redan tre personer och väntar på att dör...

Tema & Profiler

Kommunalvalet 26 maj: Partido Popular spänner musklerna

I flera kommuner fick rösterna räknas extra noggrant innan det slutgiltiga valresultatet presenterades. Som väntat blev kommunalvalet en rysare, för i...

Tema & Profiler

Vad går du och tänker på Dr. Alban?

Hans namn är Alban Uzoma Nwapa men alla känner vi honom som Dr. Alban, som i början av 90-talet slog igenom stort med hitlåtar som bland annat ”Hello ...

Tema & Profiler

Systrarna Pilqvist Stenberg: Stella & Diana

I Fuengirola bor två systrar som valt sin egen väg. Dagarna fylls med högstadie- och gymnasiestudier på distans samt dans, sång och skådespel, och mån...

Tema & Profiler

Nikki Beach – 20 år med firande

Nikki Beach, det familjeägda och -drivna internationella varumärket för lyxliv och gästfrihet firar nu 20 år i branschen. Varumärket, vilket är det fö...

Tema & Profiler

Kultur

Så här kommer du igång med att spela på casino i Spanien

Befinner man sig på en turistort i Spanien är det inte alltför svårt att leta sig fram till ett av landets över 20 landbaserade casinon. Det är dock i...

Kultur

Qué Pasó: SWEA-international firade 40 år!

Världens största 40-årsfest gick av stapeln lördagen den 11 maj när SWEA International fyllde 40 år och alla Sweor runtom i världen firade. Drygt 7 00...

Kultur

Art Gaucín

OPEN STUDIOS2019 24 till 26 maj och 31 maj till 2 juni   Konstnärerna i Gaucín öppnar sina ateljéer för allmänheten under den årliga Art Gaucí...

Kultur

El Cid: Spaniens populäraste folkhjälte

Nästan tusen år efter hans död är Rodrigo Díaz de Vivar, mer känd som El Cid, fortfarande Spaniens populäraste folkhjälpte – och en nationalikon. &nb...

Kultur

Norrbom Marketing

Kontakta oss

Läsarservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tel. 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com