Storviltjägaren må ha städat i sin samling för den dagen stod troféer på rad liksom skinn från björn, leopard och zebra som låg sida vid sida under auktionen i Madrid. Vartenda objekt blev sålt.

En mindre känd marknad

Det finns som regel alltid någonting spännande att se när det är visning hos något av de mest populära auktionshusen i Madrid. Medan de vanliga kategorierna som silver och porslin är rikligt representerade och möbler tar upp mycket plats i rummet så går det också tydligt att se att vi befinner oss i Spanien. Konstnärer som Miró och Dalí, som sällan skådas på auktioner i Skandinavien, går ofta att hitta i Madrid, de mörka träsorterna finns det riktigt gott om och som alltid finns det gott om arte sacro (religiös konst), som ofta kommer in när äldre bostäder ska säljas. Det finns gott om bra auktionskap att göra i Spanien oavsett om man är privat eller samlare, driver en professionell antikbutik eller om man bara vill ha någonting speciellt till hemmet på Costa del Sol eller till de kallare breddgraderna. Objekt i form av smycken, klockor, silver och keramik från de senaste seklen kan man relativt lätt ta hem själv och prislappen är rimlig.

Erkänd för konsten

Ett av de väletablerade auktionshusen är Subastas Segre som har varit öppet sedan början av 00-talet. Kundkretsen är internationell och utbudet är stort när det är dags för någon av de sju årliga auktioner, som pågår i tre dagar. Segre är erkänt som ett av de ledande husen när det kommer till spansk och internationell konst, både i det äldre samt det moderna segmentet. Här kan man som regel hitta världskända namn som Picasso, Miró och Tàpeis, när Segre håller sina konstauktioner. Grafiska arbeten finns det en del av och vill man gärna utöka sin konstsamling, eller påbörja en, kan det göras för en överkomlig summa.
Som genomgående princip för sina auktioner har Segre att alla prisnivåer ska finnas representerade och deras mål om att tilltala både en yngre och en äldre publik ses på den breda variationen av objekt som går under hammaren. Det är inte ovanligt att det första köpet man gör under en auktion är en förlovningsring, och intresset samt passionen utvecklas sedan från det. Hos Segre finner man ovanliga klockor, smycken och reservoarpennor av hög kvalitet.
Från Madrid till Aragón under ett
Ett av de senaste tillskotten i den spanska auktionsvärlden är Subsatas Abalarte i Madrids sofistikerade Salamanca-område. De har fått bra fotfäste efter bara fem år i branschen och håller tio auktioner om året, fem signifikanta auktioner och fem mindre under månaderna däremellan. Utbudet är allt från möbler och porslin till konst och smycken. På den mer otraditionella sidan hittas pälsar och vintagekläder samt retromöbler.
Det speciella med Abalarte är att gruppen har flera auktionshus. Aragón i Zaragoza är ett systerföretag och det nära samarbetet ger därför tillgång till fler auktioner ”under samma tak”. Det är tack vare det möjligt att få sina köp skickade från Zaragoza till Madrid, om man väljer att bjuda på bägge platserna. Frakten till huvudstaden utgörs av ett mindre belopp och det kan arrangeras hemtransport till Costa del Sol eller Skandinavien.
Utbudet i Zaragoza är mycket likt det man ser i Madrid men öppningsbuden ligger ofta en smula över priserna i huvudstaden. Går man efter mindre objekt som keramik, silver och dekorativa artiklar är utbudet intressant hos Aragón.
Har man möjlighet att besöka Abalarte dagarna efter en auktion kan det finnas möjlighet att göra kap, när de objekt som inte sålts under auktionerna säljs till öppningsbud plus avgifter. Med en god portion is i magen kan man hoppas på att några av de saker som man sett ut fortfarande finns kvar.

Sitt värde i silver

Under finanskrisen upplevde auktionshusen ett växande intresse för silver och det framgick tydligt att de rent allmänt populära artiklarna direkt blev investeringsobjekt och att vikten i gram, som alltid finns angiven i katalogen, fick mer uppmärksamhet när buden skulle ges. Intresset för silver hänger kvar, dock inte i lika bred utsträckning som för 10 år sedan, och utbudet är större i dag än då.

Längs silkesvägen till Spanien

I stort sett alla auktioner i Madrid har ett asiatiskt inslag och det går inte att förneka de gamla handelsvägarna mellan Fjärran Östern och Iberiska halvön. I Spanien har det alltid funnits en förkärlek för det kinesiskinspirerade och skulle detta vara intressant så finns det ofta vacker keramik, möbler, konst och jade. En ny publik har dykt upp de senaste åren då många av de kineser som bor i Spanien börjat investera i dessa objekt.

Swinging 60’s och modern design

60- och 70-talen sätter återigen sin prägel på inredning och mode, både när det kommer till ”äkta retro” och ny design, som har adopterat den lättigenkännliga stilen. Panton-stolar i original, lampor i metall, matbordstolar i velour samt Versace-byxor med flärd kan också hittas när det bläddras i katalogerna. Retromöbler är populära hos vintagebutikerna i Madrids hippa kvarter och priserna kan därför bli något högre än förväntat. Det är dock fortfarande ett billigt sätt att förvärva ovanliga prylar till bostaden.
Auktioner är också bra platser för att ”se trender” innan de verkligen visar sig i gemene persons hem. Stylister, dekoratörer och företagare ger under auktioner goda indikationer på vad som är på väg till butikerna och i bostadsmagasin när de bjuder på objekt som vid första ögonkastet verkar sakna kontext. Stämmer teorin så har glasbord med detaljer av mässing eller guld samt möbler i gustaviansk stil varit efterfrågat i Madrid en tid.

Auktion är för alla

Oavsett om aktioner känns lika fjärran som en okänd värld så är det värt besväret att besöka en. Varje visning är en intressant syn in i vad som har fyllt våra hem de senaste 50, 100, 200 åren och hur preferenser, design och konst har utvecklats genom åren. Det är även en upplevelse att vara med vid en auktion, då det är svårt att inte svepas med när buden flyger genom luften i lokalen. På ett helt praktiskt plan är auktioner fantastiska platser att leta efter ovanliga presenter då priserna ofta ligger lite lägre än om ett liknande objekt skulle köpas i en butik.
 
Bra att veta
 
o Den spanska momsen på 21 procent tillkommer till det klubbade priset och ingår i auktionshusavgiften.
o Bud över telefon kräver som regel ett öppningsbud på minst 500 euro.
o Avtala tid för hämning, kan det göras inom ett par veckor görs det utan extra kostnad.
o Alla större auktionshus ordnar med transport inom Spanien samt utomlands.
 
Bra tips
o Ges skriftliga bud finns det olika sätt för att göra dem villkorliga för att kontrollera sin budgivning.
o Bestäm dig för ett maxpris och kom ihåg avgifter i din värdering, gör därefter ditt skriftliga bud. Du kan gott och väl vinna en budgivning som är lägre än ditt maxpris om det inte finns motbud från andra.
o Var medveten om att öppningsbuden ofta börjar lågt för att ”locka med fler” i budgivningen. Har du bestämt dig för ett maxpris så stå kvar vid det.
 
Bra länkar
o Subastas Segre (Madrid) – subastassegre.es
o Subastas Abalarte (Madrid) – abalartesubastas.com
o Aragón (Zaragoza) – aragónsubastas.com
Av Eva Maria Kops, smallspaces.dk

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.