Förstahjälpen och hjärtstartare - vad gör du vid ett hjärtstopp?

Ska man dunka en person som håller på att kvävas i ryggen? Ska man försöka att hitta pulsen innan man ger konstgjord andning? Hur hårt ska man ge hjärtmassage och hur många tryck?
Har du inte gått en första hjälpen-kurs nyligen kan det vara svårt att svara på dessa frågor – och än svårare att reagera om olyckan skulle vara framme.
”Ditt tryck på en persons bröstkorg är bara en tredjedel så hårt som hjärtat slår när det pumpar”, säger Peter Jonsson, som har ställt sig på pation i Centro Idea, där han en dag i februari håller en workshop om första hjälpen och användandet av hjärtstartare. Peter är huvudinstruktör i företaget Livrustning AB, med kontor i Stockholm och Nerja. Det betyder att han undervisar andra instruktörer i hur de ska undervisa rätt i första hjälpen.
”Många är rädda för att bryta revbenen på personen och trycker därför inte tillräckligt hårt. Du kan helt enkelt inte trycka hårt nog, för det ska till ordentligt med kraft”, fortsätter Peter, innan deltagarna under dagens kurstillfälle får lov att göra hjärtkompressioner på dockorna som de tilldelats. Ett klickljud indikerar när man tryckt tillräckligt hårt. Det är inte bara ett jobb för armarna – hela överkroppen ska till.

Första hjälpen-certifikat blir ”för gamla”

Under de tio år som det gått sedan En Suecos utsända gick en första hjälpen-kurs har det hänt en hel del inom detta område. För tio år sedan tog en första hjälpen-kurs en halv dag. Nu ges samma information på en och en halv timme.
”Det är för att man nu rekommenderar att folk upprepar kursen ofta – gärna varje år – och därför har man gjort det lättare för folk att hitta tid till det. Dessutom har undervisningen blivit enklare utifrån principen att om det är mycket att komma ihåg så är risken större att man glömmer bort informationen när den ska användas”, säger Peter, när dagens kurs är slut. Och han fortsätter: ”När jag kommer till sådana här kurstillfällen får jag ofta avliva många myter. Riktlinjerna uppdateras vart femte år och en del saker som man ansåg viktiga för bara några år sedan anses nu vara överflödiga. T ex rekommenderar man inte längre att man ska försöka hitta pulsen hos en person som är medvetslös. Det är viktigare att få luftvägarna fria och ge konstgjord andning eller hjärtkompressioner, om det är nödvändigt.”

Så prioriterar du vid hjärtstopp

”Finns det en hjärtstartare i närheten av hjärtstoppet bör man larma 112 och en person bör springa efter maskinen medan en annan stannar på plats och ger hjärtkompressioner. Är man själv prioriteras det att man ringer 112 och hämtar hjärtstartaren”, informerar Peter.
 
Hjärtmassage
I dag är rekommendationerna att man ger hjärtkompressioner med tryck mitt på bröstkorgen, mellan bröstvårtorna. Här trycker man hårt 30 gånger varefter det ges konstgjord andning med två utandningar. Därefter fortsätter hjärtkompressionerna osv. Takten på hjärtkompressionerna är viktig. Lättast att komma ihåg hur snabbt de ska göras är att trycka i takt till låten ”Stayin’ Alive” av BeeGrees.
 
Hjärtstartare
Hjärtstartare har under de senaste åren blivit betydligt billigare och det har rent allmänt uppmärksammats mer att en hjärtstartare kan vara avgörande för liv eller död. Tiden som går från att ett hjärtstopp inträffar till dess att det ges livräddande första hjälpen kan vara livsavgörande. Om en person får hjärtstopp och det inte ges livräddande första hjälpen innan ambulans ankommer platsen överlever bara 1 av 30. Om livräddande första hjälpen sätts in direkt överlever 1 av 8.
Men det är inte bara chanserna för att överleva som ökar. Chansen att den drabbade ska kunna leva ett normalt liv efter hjärtstoppet ökar också markant om en hjärtstartare finns tillgänglig och används. Faktiskt minskar chansen för överlevnad med 10 procent för varje minut som går innan hjärtstartare sätts in.
”Jag har drivit Livrustning AB i mer än 20 år och redan från början var det självklart att hjärtstartare skulle bli lika vanligt som att ha en brandsläckare hemma eller på jobbet. För bara några år sedan behövde man ha särskilda instruktioner från medicinsk personal för att använda en hjärtstartare, då maskinen betraktades som sjukhusutrustning, men i dag är instruktionerna så lätta att vem som helst kan använda den korrekt”, säger Peter.
 
Varje år utbildar Livrustning AB drygt 2 000 personer i livräddande första hjälpen. För mer information se: www.livrustning.se

Så fungerar en hjärtstartare

När du öppnar hjärtstartaren ger den dig automatiskt instruktioner om hur du ska göra (om den har röstinstruktioner). Gör du inte det som en instruktion anger upprepas instruktionen om och om igen till dess att instruktionen är utförd och du är redo att gå vidare till nästa steg.
När det är dags att placera de båda elektroderna på kroppen av den livlösa patienten berättar hjärtstartaren var de ska placeras samt hur du ska aktivera stöten. Elektroderna skickar först ut en liten stöt genom kroppen för att söka efter abnormitet i hjärtat, så kallat ventrikelflimmering och därför är det relativt ofarligt att koppla på elektroderna vid misstanke om hjärtstopp. Hjärtkompressioner och konstgjord andning ska bara upphöra när det ges stöt med hjärtstartaren och sedan påbörjas omedelbart efter att stöten har getts – rör inte personen när stöt ges.

Hjärtstartare i Spanien

I Spanien dör 30 000 personer varje år av hjärtstopp.
Det är bara obligatoriskt att installera hjärtstartare utanför sjukhusområden i sex av Spaniens 17 regioner. Det gäller Asturien, Baskien, Katalonien, Valencia, Kanarieöarna och Andalusien. Av dessa sex ligger Andalusien på en andraplats med en hjärtstartare per varje 4 433 invånare. Bara Baskien har fler – en hjärtstartare per varje 1 466 invånare.
Bussbolaget ALSA, som kör i hela Spanien, har installerat hjärtstartare i alla deras bussar. Våren 2016 överlevde en man i Córdoba med hjälp av ALSA:s hjärtstartare och en snabb personal samt frivilliga.
Málaga är första staden i Spanien där det installerats hjärtstartare i deras två viktigaste busslinjer (linje C1 och C2). Totalt elva bussar kör i dag runt i Málagas mest befolkade områden med hjärtstartare ombord.

Agera – rädda liv

Varje år dör drygt 10 000 svenskar av hjärtstopp. I Sverige har man haft stora framgångar med SMS-livräddare, vari privatpersoner som är utbildade i första hjälpen och hjärt- och lungräddning kan registrera sig via en app, och om någon drabbas av hjärtstopp i deras område får de ett larm till sin telefon. Efter detta springer den utbildade personen till olycksplatsen och ger första hjälpen samt använder hjärtstartare, om en sådan finns till hands. Totalt finns det i dag 17 000 personer registrerade i appen i Sverige.

Nyttiga appar som räddar liv

Ariadna – hitta närmaste hjärtstartare i Spanien
Denna app lokaliserar var närmaste hjärtstartare finns. Dessutom kan även privatpersoner registrera deras hjärtstartare på närverket samt ladda upp bilder av var hjärtstartaren är placerad. Appen är på spanska men är extremt lätt att använda.
Första hjälpen
Svenska Röda Korsets Första hjälpen-app ger dig direkt all information du behöver i de vanligaste nödsituationerna. Med videoklipp, interaktiva kunskapstester och enkla steg-för-steg-råd är det lätt att lära sig grunderna i första hjälpen.
Rädda hjärtat
Utgiven av Hjärt-lungfonden. Där kan man lära sig att utföra hjärt- och lungräddning på barn och vuxna samt åtgärder om någon sätter i halsen. Du kan även klicka på Hjärtstartare och då kommer du till det hjärtstartsregister som finns i Sverige.
 

Senaste artiklarna från En Sueco

Permanent Makeup

Är du trött på makeup som inte håller hela dagen? Fortsätt då att läsa! Många av mina kunder på kli...

Hälsa

Är utrensning viktigt för kroppen?

Lider du av eksem eller andra hudåkommor? Chloe och Friederich är holistiska behandlare som ser d...

Hälsa

Lider du av hälsoångest?

Är du rädd att du är sjuk? Är du rädd att du lider av cancer, hjärtsjukdom eller skleros?Undersöker...

Hälsa

Autoimmuna sjukdomar

Jag hör allt mer om människor som lider av det som kallas autoimmun sjukdom. Det är också allt fle...

Hälsa

Rafael Serrano – en pionjär inom hållbart bygge

En dröm om en bättre värld och härliga bostäder, skapade med hänsyn till hållbarhet i alla material ...

Tema & Profiler

The View Marbella

Letar du efter någonting alldeles speciellt? En bostad vari du på morgonen kan njuta av utsikten öve...

Tema & Profiler

Veras Veranda - Släta bullar

Jag står inte i köket jättelänge varje gång det ska bakas eller annat, det finns ju mycket mer man o...

Gastronomi

Vad går du och tänker på just nu? - Annika Scharnk…

I denna artikelserie ställer vi varje månad fem korta frågor till en person som har koppling till bå...

Tema & Profiler

James Bond-rutten

Kanske är det någon som kommer ihåg en scen från James Bond filmen ”Levande måltavla” när han åker s...

Utflykter

Kvinnlig konst till förmån för kvinnor i Costa Ric…

Den 9 mars hålls en konstutställning med Yoni Art på Ananda Laie Retreat Center i La Cala. Eventet a...

Tema & Profiler

Utflykter

James Bond-rutten

Kanske är det någon som kommer ihåg en scen från James Bond filmen ”Levande måltavla” när han åker skidor igenom ett klipphål i Val d’Isère. Klipphåle...

Utflykter

Museo Ruso – det ryska museets samlingar

Det är inte mycket till lökkupoler över den gamla tobaksfabriken, som bland annat inrymmer det ryska museet. Mer exakt heter det dock Colección del Mu...

Utflykter

Annorlunda kvällsnöjen i Barcelona

Barcelona är en av Europas härligaste städer. Här finns mycket att upptäcka, både när det kommer till underhållning och kultur. Utöver det fantastiska...

Utflykter

Gastronomi

Veras Veranda - Släta bullar

Jag står inte i köket jättelänge varje gång det ska bakas eller annat, det finns ju mycket...

Gastronomi

Hemlagade churros

Blev du sugen på tapas när vi skrev om denna läckerhet i februarinumret av En Sueco? Då få...

Gastronomi

El Mimbre - med vision om än mer ekologiskt samt hälsobröd

Bröd för alla smaker El Mimbre är familjeföretaget som genom sina direktleveranser till u...

Gastronomi

Framtiden är grön i köket

Den passar utmärkt till fiskgrytan, till youghurt, ost, majonäs. risotto, hamburgare, gin ...

Gastronomi

Veras Veranda - Semlor

Nu är det februari och för min familj samt många andra är det tid för semlor. Ja, jag vet ...

Gastronomi

Sabor a Málaga: Grupo Gallego – ett nav i distributionskedja…

Här i vår artikelserie om Sabor a Málaga besöker vi ofta små odlare och producenter av pro...

Gastronomi

Sport

Super Seleznov

Den nya målvakten i Málaga vill spela i La Liga – medan den 11-åriga sonen passas av säkerhetsvakter...

Sport

Mäster Munir

Avhyst i Numancia – nu VM-målvakt för Marocko och in i den senare tidens historia om ovanligt många ...

Sport

Golf i Solen

Redan februari 2019! Vi märker att golfåret 2019 på härliga Solkusten lockar fler och fler, och fra...

Sport

Tema & Profiler

Rafael Serrano – en pionjär inom hållbart bygge

En dröm om en bättre värld och härliga bostäder, skapade med hänsyn till hållbarhet i alla material Att möta Rafael Serrano är en speciell upplevelse...

Tema & Profiler

The View Marbella

Letar du efter någonting alldeles speciellt? En bostad vari du på morgonen kan njuta av utsikten över Medelhavet och golfdalen i Marbella? Då är The V...

Tema & Profiler

Vad går du och tänker på just nu? - Annika Scharnke

I denna artikelserie ställer vi varje månad fem korta frågor till en person som har koppling till både Sverige och Spanien. Denna månad träffar vi An...

Tema & Profiler

Kvinnlig konst till förmån för kvinnor i Costa Rica

Den 9 mars hålls en konstutställning med Yoni Art på Ananda Laie Retreat Center i La Cala. Eventet arrangeras av konstnär Pia Mattinen, som genom sin ...

Tema & Profiler

Elsparkcyklarna intar Málaga - men befinner sig i ett juridiskt ingenmansland

Det varma vädret, många gågator i staden och turister året runt gör Málaga till en attraktiv stad för företag som hyr ut elsparkcyklar. Varken fågel ...

Tema & Profiler

Sopor – bara dumpa eller sortera? Sortera såklart!

Om man inte är ”zero waster”, som vi skrev om förra månaden, så är det högst troligt att man varje dag producerar avfall av olika slag. Från Sverige ä...

Tema & Profiler

AHN når nya rekord

Ingen kommer längre ihåg de tankar och stora ambitioner som grundarna bakom AHN i Fuengirola/Mijas hade när de i oktober 1968 bildade föreningen och s...

Tema & Profiler

Förstahjälpen och hjärtstartare - vad gör du vid ett hjärtstopp?

Ska man dunka en person som håller på att kvävas i ryggen? Ska man försöka att hitta pulsen innan man ger konstgjord andning? Hur hårt ska man ge hjär...

Tema & Profiler

Kultur

Så här kommer du igång med att spela på casino i Spanien

Befinner man sig på en turistort i Spanien är det inte alltför svårt att leta sig fram till ett av landets över 20 landbaserade casinon. Det är dock i...

Kultur

El Cid: Spaniens populäraste folkhjälte

Nästan tusen år efter hans död är Rodrigo Díaz de Vivar, mer känd som El Cid, fortfarande Spaniens populäraste folkhjälpte – och en nationalikon. &nb...

Kultur

Språkutbyte: Pachange – språkutbyte i Málaga

Jag kan gissa att det är många av oss som i nyårslöfte sagt att vi ska bli bättre på spanska eller engelska? Ett riktigt bra sätt att lära sig språk p...

Kultur

Boktips: Läslust 2019 - Göran Rise släpper serie om advokat …

Han har släppt en bok tidigare, vari han berättade om sina egna yrkesverksamma år, men nu släpper Göran Rise för första gången en roman. Boken, som he...

Kultur

Norrbom Marketing

Kontakta oss

Läsarservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tel. 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com