Förstahjälpen och hjärtstartare - vad gör du vid ett hjärtstopp?

Ska man dunka en person som håller på att kvävas i ryggen? Ska man försöka att hitta pulsen innan man ger konstgjord andning? Hur hårt ska man ge hjärtmassage och hur många tryck?
Har du inte gått en första hjälpen-kurs nyligen kan det vara svårt att svara på dessa frågor – och än svårare att reagera om olyckan skulle vara framme.
”Ditt tryck på en persons bröstkorg är bara en tredjedel så hårt som hjärtat slår när det pumpar”, säger Peter Jonsson, som har ställt sig på pation i Centro Idea, där han en dag i februari håller en workshop om första hjälpen och användandet av hjärtstartare. Peter är huvudinstruktör i företaget Livrustning AB, med kontor i Stockholm och Nerja. Det betyder att han undervisar andra instruktörer i hur de ska undervisa rätt i första hjälpen.
”Många är rädda för att bryta revbenen på personen och trycker därför inte tillräckligt hårt. Du kan helt enkelt inte trycka hårt nog, för det ska till ordentligt med kraft”, fortsätter Peter, innan deltagarna under dagens kurstillfälle får lov att göra hjärtkompressioner på dockorna som de tilldelats. Ett klickljud indikerar när man tryckt tillräckligt hårt. Det är inte bara ett jobb för armarna – hela överkroppen ska till.

Första hjälpen-certifikat blir ”för gamla”

Under de tio år som det gått sedan En Suecos utsända gick en första hjälpen-kurs har det hänt en hel del inom detta område. För tio år sedan tog en första hjälpen-kurs en halv dag. Nu ges samma information på en och en halv timme.
”Det är för att man nu rekommenderar att folk upprepar kursen ofta – gärna varje år – och därför har man gjort det lättare för folk att hitta tid till det. Dessutom har undervisningen blivit enklare utifrån principen att om det är mycket att komma ihåg så är risken större att man glömmer bort informationen när den ska användas”, säger Peter, när dagens kurs är slut. Och han fortsätter: ”När jag kommer till sådana här kurstillfällen får jag ofta avliva många myter. Riktlinjerna uppdateras vart femte år och en del saker som man ansåg viktiga för bara några år sedan anses nu vara överflödiga. T ex rekommenderar man inte längre att man ska försöka hitta pulsen hos en person som är medvetslös. Det är viktigare att få luftvägarna fria och ge konstgjord andning eller hjärtkompressioner, om det är nödvändigt.”

Så prioriterar du vid hjärtstopp

”Finns det en hjärtstartare i närheten av hjärtstoppet bör man larma 112 och en person bör springa efter maskinen medan en annan stannar på plats och ger hjärtkompressioner. Är man själv prioriteras det att man ringer 112 och hämtar hjärtstartaren”, informerar Peter.
 
Hjärtmassage
I dag är rekommendationerna att man ger hjärtkompressioner med tryck mitt på bröstkorgen, mellan bröstvårtorna. Här trycker man hårt 30 gånger varefter det ges konstgjord andning med två utandningar. Därefter fortsätter hjärtkompressionerna osv. Takten på hjärtkompressionerna är viktig. Lättast att komma ihåg hur snabbt de ska göras är att trycka i takt till låten ”Stayin’ Alive” av BeeGrees.
 
Hjärtstartare
Hjärtstartare har under de senaste åren blivit betydligt billigare och det har rent allmänt uppmärksammats mer att en hjärtstartare kan vara avgörande för liv eller död. Tiden som går från att ett hjärtstopp inträffar till dess att det ges livräddande första hjälpen kan vara livsavgörande. Om en person får hjärtstopp och det inte ges livräddande första hjälpen innan ambulans ankommer platsen överlever bara 1 av 30. Om livräddande första hjälpen sätts in direkt överlever 1 av 8.
Men det är inte bara chanserna för att överleva som ökar. Chansen att den drabbade ska kunna leva ett normalt liv efter hjärtstoppet ökar också markant om en hjärtstartare finns tillgänglig och används. Faktiskt minskar chansen för överlevnad med 10 procent för varje minut som går innan hjärtstartare sätts in.
”Jag har drivit Livrustning AB i mer än 20 år och redan från början var det självklart att hjärtstartare skulle bli lika vanligt som att ha en brandsläckare hemma eller på jobbet. För bara några år sedan behövde man ha särskilda instruktioner från medicinsk personal för att använda en hjärtstartare, då maskinen betraktades som sjukhusutrustning, men i dag är instruktionerna så lätta att vem som helst kan använda den korrekt”, säger Peter.
 
Varje år utbildar Livrustning AB drygt 2 000 personer i livräddande första hjälpen. För mer information se: www.livrustning.se

Så fungerar en hjärtstartare

När du öppnar hjärtstartaren ger den dig automatiskt instruktioner om hur du ska göra (om den har röstinstruktioner). Gör du inte det som en instruktion anger upprepas instruktionen om och om igen till dess att instruktionen är utförd och du är redo att gå vidare till nästa steg.
När det är dags att placera de båda elektroderna på kroppen av den livlösa patienten berättar hjärtstartaren var de ska placeras samt hur du ska aktivera stöten. Elektroderna skickar först ut en liten stöt genom kroppen för att söka efter abnormitet i hjärtat, så kallat ventrikelflimmering och därför är det relativt ofarligt att koppla på elektroderna vid misstanke om hjärtstopp. Hjärtkompressioner och konstgjord andning ska bara upphöra när det ges stöt med hjärtstartaren och sedan påbörjas omedelbart efter att stöten har getts – rör inte personen när stöt ges.

Hjärtstartare i Spanien

I Spanien dör 30 000 personer varje år av hjärtstopp.
Det är bara obligatoriskt att installera hjärtstartare utanför sjukhusområden i sex av Spaniens 17 regioner. Det gäller Asturien, Baskien, Katalonien, Valencia, Kanarieöarna och Andalusien. Av dessa sex ligger Andalusien på en andraplats med en hjärtstartare per varje 4 433 invånare. Bara Baskien har fler – en hjärtstartare per varje 1 466 invånare.
Bussbolaget ALSA, som kör i hela Spanien, har installerat hjärtstartare i alla deras bussar. Våren 2016 överlevde en man i Córdoba med hjälp av ALSA:s hjärtstartare och en snabb personal samt frivilliga.
Málaga är första staden i Spanien där det installerats hjärtstartare i deras två viktigaste busslinjer (linje C1 och C2). Totalt elva bussar kör i dag runt i Málagas mest befolkade områden med hjärtstartare ombord.

Agera – rädda liv

Varje år dör drygt 10 000 svenskar av hjärtstopp. I Sverige har man haft stora framgångar med SMS-livräddare, vari privatpersoner som är utbildade i första hjälpen och hjärt- och lungräddning kan registrera sig via en app, och om någon drabbas av hjärtstopp i deras område får de ett larm till sin telefon. Efter detta springer den utbildade personen till olycksplatsen och ger första hjälpen samt använder hjärtstartare, om en sådan finns till hands. Totalt finns det i dag 17 000 personer registrerade i appen i Sverige.

Nyttiga appar som räddar liv

Ariadna – hitta närmaste hjärtstartare i Spanien
Denna app lokaliserar var närmaste hjärtstartare finns. Dessutom kan även privatpersoner registrera deras hjärtstartare på närverket samt ladda upp bilder av var hjärtstartaren är placerad. Appen är på spanska men är extremt lätt att använda.
Första hjälpen
Svenska Röda Korsets Första hjälpen-app ger dig direkt all information du behöver i de vanligaste nödsituationerna. Med videoklipp, interaktiva kunskapstester och enkla steg-för-steg-råd är det lätt att lära sig grunderna i första hjälpen.
Rädda hjärtat
Utgiven av Hjärt-lungfonden. Där kan man lära sig att utföra hjärt- och lungräddning på barn och vuxna samt åtgärder om någon sätter i halsen. Du kan även klicka på Hjärtstartare och då kommer du till det hjärtstartsregister som finns i Sverige.
 

Senaste artiklarna från En Sueco

Vad är hudcancer och hur behandlar man det?

Basalcellscancer kallas också vanlig hudcancer och är den vanligaste formen av hudcancer i Sverige. ...

Hälsa

Vilda västern - Mini Hollywood i Almería

Någon springer med tunga stövlar på övervåningen. Vi hör ett pistolskott, ett skrik, och ytterligare...

Utflykter

Varför blir vi hormonsjuka?

Chloe och Friederich är holistiska behandlare som ser din kropp som en helhet och erkänner att din l...

Hälsa

Ålderdom

Jag ska fylla 76 år och personligen har jag det riktigt bra med min ålder. Livet har fortfarande mån...

Hälsa

Hajar i Medelhavet – myter och fakta

Till stor förskräckelse och överraskande, och kanske man även ska tillägga – till mediernas stora ...

Tema & Profiler

Nya regler vid arvs- och gåvoskatt i Andalusien

På senare år har det skett en del förändringar av arvs- och gåvoskatten i Andalusien. Sedan januari ...

Juridik & Finans

Art Gaucín

OPEN STUDIOS2019 24 till 26 maj och 31 maj till 2 juni   Konstnärerna i Gaucín öppnar sina a...

Kultur

Veras Veranda - Hemgjord Daim

Jag älskar att göra godis till barnen – för det första för att jag vet vad de får och hur det är gjo...

Gastronomi

Välgörenhetsgolf för Maiti Nepal på Los Naranjos G…

På långfredagen den 19 april anordnades ett stort välgörenhetsevenemang på Los Naranjos Golf Club. D...

Övrigt

Málaga – från ful ankunge till vacker svan

Málaga är en stad med ett mycket priviligierat läge med värme vid Medelhavet. Det råder en härlig, p...

Utflykter

Utflykter

Vilda västern - Mini Hollywood i Almería

Någon springer med tunga stövlar på övervåningen. Vi hör ett pistolskott, ett skrik, och ytterligare ett skott. En kvinna ramlar nedför trappan bakom ...

Utflykter

Málaga – från ful ankunge till vacker svan

Málaga är en stad med ett mycket priviligierat läge med värme vid Medelhavet. Det råder en härlig, positiv stämning i staden och nu har staden rustats...

Utflykter

El Museo Automovilístico y de la moda de Málaga

Det är den näst populäraste sevärdheten i Málaga, enligt Tripadvisor, och det är lätt att förstå varför så många både turister och lokala, stora och s...

Utflykter

Gastronomi

Veras Veranda - Hemgjord Daim

Jag älskar att göra godis till barnen – för det första för att jag vet vad de får och hur ...

Gastronomi

Sabor a Málaga - Färskfriterade chips och nyrostade nötter

Patatas Artesanas Paco José     Vacker gottebutik  Det är nästan ...

Gastronomi

Sabor a Málaga - Citroner

Exporterar norrut I en ensam industrilokal på landsbygden i Alhaurín de la Torre möter vi...

Gastronomi

Veras Veranda - Smarrig kanelbullekaka

När jag bakar bullar har jag många recept att välja mellan. Hemma hos oss bakar vi dem i a...

Gastronomi

Veras Veranda - Släta bullar

Jag står inte i köket jättelänge varje gång det ska bakas eller annat, det finns ju mycket...

Gastronomi

Hemlagade churros

Blev du sugen på tapas när vi skrev om denna läckerhet i februarinumret av En Sueco? Då få...

Gastronomi

Sport

AHN Golf / Golf i Solen Maj 2019

AHN Golf 22 mars – Golfhäftet Trophy – Greensome Parador En strålande dag med mängder av skrika...

Golf

Muñiz skapade mervärde! Men ”fruktans tränare” fick ännu en…

Förhållandet mellan klubbägaren, shejk Al-Thani, och Málaga CF:s tränare, Juan Ramon Muñiz, 50 år oc...

Sport

Golfsidorna Apr 2019

AHN Golf 20 februari - Golfhäftet Trophy - GreensomeEtt stort tack till Kristina och Eckhardt för e...

Golf

Tema & Profiler

Profil av Leif Carlquist

Stjärnproducenten Leif Carlquist tror egentligen varken på tur eller slumpen. Han menar att ju mer han har arbetat, desto mer tur har han haft. Han ha...

Tema & Profiler

Hajar i Medelhavet – myter och fakta

Till stor förskräckelse och överraskande, och kanske man även ska tillägga – till mediernas stora glädje, dyker det nu och då upp hajar i närheten a...

Tema & Profiler

Dricks i Spanien

I många längder, inklusive Spanien, är dricks en viktig och stor del av inkomsten för många yrkesgrupper. I Sverige har alla, oavsett yrke, vanligtvis...

Tema & Profiler

På andra sidan - Kan vi rädda kapitalismen?

Begreppet låter materiellt men det ligger mycket mer bakom det. Kapitalism är lika med frihet, framgång och välfärd – för alla! Det är under denna ban...

Tema & Profiler

Vad går du och tänker på Denise Lopez?

Hon började som dansare och bakgrundssångerska till Dr. Alban, Melodie MC och Culture Beat varefter karriären som sångerska tog fart. Då kände vi henn...

Tema & Profiler

Costa del Sol – bästa platsen att bo på i Europa!

Att Costa del Sol är bästa platsen att bo på i Europa skulle nog många säga är ett arrogant påstående. Men det är också ett påstående som tusentals sk...

Tema & Profiler

Påsken firas storslaget och varierat i Málagaprovinsen

Det nalkas påsk och medan man i Sverige letar påskägg i trädgården samt samlas kring matbordet för att äta lamm tar firandet i Spanien och framförallt...

Tema & Profiler

At tända eld på tjurars horn, få dem att hoppa i vattnet och hålla dem i koppel

Höjdpunkten på en spansk stads årliga fiesta har ofta någonting att göra med tjurar. Mer exakt handlar det om att på ett eller annat sätt misshandla e...

Tema & Profiler

Kultur

Så här kommer du igång med att spela på casino i Spanien

Befinner man sig på en turistort i Spanien är det inte alltför svårt att leta sig fram till ett av landets över 20 landbaserade casinon. Det är dock i...

Kultur

Art Gaucín

OPEN STUDIOS2019 24 till 26 maj och 31 maj till 2 juni   Konstnärerna i Gaucín öppnar sina ateljéer för allmänheten under den årliga Art Gaucí...

Kultur

El Cid: Spaniens populäraste folkhjälte

Nästan tusen år efter hans död är Rodrigo Díaz de Vivar, mer känd som El Cid, fortfarande Spaniens populäraste folkhjälpte – och en nationalikon. &nb...

Kultur

Språkutbyte: Pachange – språkutbyte i Málaga

Jag kan gissa att det är många av oss som i nyårslöfte sagt att vi ska bli bättre på spanska eller engelska? Ett riktigt bra sätt att lära sig språk p...

Kultur

Norrbom Marketing

Kontakta oss

Läsarservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tel. 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com