Sopor – bara dumpa eller sortera? Sortera såklart!

Om man inte är ”zero waster”, som vi skrev om förra månaden, så är det högst troligt att man varje dag producerar avfall av olika slag. Från Sverige är vi sedan länge vana med att sortera både vanliga hushållssopor liksom grovsopor och annat som elektronik, möbler m.m. Men hur fungerar det här på Costa del Sol?

Hushållssopor

Faktum är att sopsortering blir en allt mer medveten uppgift även på dessa sydspanska breddgrader. I många städer längs kusten finns numera moderna stationer för hushållssopor med behållare som är nedsänkta i marken vari soporna kastas ned i rör. Dessa är ofta märkta med ”organico”, ”envases”, ”vidrio” och ”papel”. Genom att sortera sina hushållssopor väl och kasta dem i rätt behållare underlättas sopsorteringsarbetet betydligt. Så vad ska kastas i vad? Vi tar en titt ned i var och en:
 
Organico: betyder organiskt avfall. Här tänker kanske en del att det bara handlar om matavfall men hit hör även damm efter städning i hushållet, blöjor, köks- och toalettpappersrullar, porslinsskärvor av t ex en trasig tallrik samt annat organiskt avfall.
 
Envases: betyder förpackningar. Det som det handlar om här är lätta förpackningar som plastförpackningar av PVC, PET, Polietylene och Polypropylene samt konserver och Tetra-förpackningar (t ex mjölkkartonger).
Här ska det tilläggas, för som svensk kan det låta underligt att metall- och plastförpackningar ska i samma behållare, att när dessa sopor når sopstationen så separeras plasten från metallen maskinellt.
 
Vidrio: är det samma som glas och till skillnad från Sverige, där det finns olika behållare för färgat och ofärgat glas, så kastas här allt glas i en och samma behållare. Viktigt att tänka på är att skruva av eventuella korkar och lock, för denna behållare är uteslutande för glas, med andra ord för glasburkar och flaskor. Eventuella glas- eller porslinsskärvor hör hemma i behållaren för organiskt avfall.
 
Papel: på en del av dessa står det papel y carton och på andra bara papel, gemensamt för dessa behållare är att de är avsedda för papper och kartong, vilket innebär tidningar och magasin samt papplådor och kartong. Det som gäller här är att det inte får vara några fettfläckar på materialet och att all eventuell tejp, alla gem, häftklamrar och liknande måste vara borttaget.
 
Vad som inte hör hemma i denna behållare är t ex mjölkpaket, som alltså ska sorteras som förpackning.

Återvinningsstationer

Det ska vara lätt att sortera sina sopor! Därför finns det längs kusten både mindre, mobila återvinningsstationer ”Punto Limpio Móvil” i många urbana områden samt stora återvinningscentraler ”Punto Limpio”, ofta lite i utkanterna av kuststäderna. Vid de mobila återvinningsstationerna kan man sortera det avfall som inte får slängas i de redan nämnda avfallsbehållarna. Det handlar om t ex mindre elektronik som t ex mikrovågsugar och datorer, tv-apparater, batterier, toners från skrivare, lampor, rester av målarfärg och andra vätskor m.m.
 
Vid de större återvinningscentralerna år andra sidan går det bra att lämna alla sorters avfall, även skrymmande, och är man tveksam vad som ska sorteras hur och slängas var så finns det alltid personal på plats.
För information om din närmaste Punto Limpio Movíl eller Punto Limpio – se din kommuns webbplats.

Hur sorteras dessa?

När det kommer till vissa avfall uppstår det fler frågetecken än kring andra. Här följer en listan på avfall som flera av Costa del Sols kommuner gått ut med specifik information kring:
 
Möbler: Har du möbler som du vill bli av med är det lätt att tro att det bara är att ställa ut dem på gatan, så kommer någon och hämtar upp dem. Detta är dock inte tillåtet. De flesta kommuner har en gratis möbelhämtningstjänst. Man ringer då till ett telefonnummer som anges på sin kommuns hemsida och så får man anvisningar när och var man får lämna de gamla möblerna, och så kommer kommunens upphämtningsbil och hämtar möblerna.
Tips! Är möblerna hela? Många välgörenhetsorganisationer kommer och hämtar möbler gratis, som sedan skänks eller säljs för välgörande ändamål.
 
Olja: Här handlar det om olja som använts vid matlagning, som om den hamnar i avloppet kan orsaka stora problem samt att olja kontaminerar natur och vatten. Samla upp din använda matolja i en flaska och lämna den i en behållare avsedd för just matolja. Dessa finns ofta i närheten av skolor samt shoppingcenter och så finns de även vid återvinningsstationer och -centraler.
 
Kaffekapslar: I nästan vart och vartannat hem finns i dag en kaffemaskin med kaffekapslar. Dessa kapslar är mycket svåra att återvinna och det är lätt att tro att de ska i behållaren för förpackningar, men detta är fel!
Använda kaffekapslar ska i behållaren för allmänna hushållssopor, den som är markerad med ”organico”.
”Glödlampor”: I dag finns många olika sorters lampor på marknaden – glödlampor, lågenergi, LED och halogen är några. Gemensamt för dem alla är att de, när de inte längre lyser upp din vardag, ska sorteras rätt och kastas vid en återvinningsstation.
 
Läkemedel: Liksom olja förorenar läkemedel naturen och läkemedel kan dessutom vara riktigt farligt om det kommer i fel händer. Därför ska alla läkemedel antingen lämnas tillbaka till ett apotek eller lämnas in vid en återvinningsstation.
Leksaker, CD och LP: Det är lätt att tro att leksaker, cd- och lp-skivor gjorda av plast kan kastas i behållaren för förpackningar. Men nej! Dessa ska, om de inte doneras till välgörenhet eller liknande, sorteras rätt och kastas vid en återvinningsstation.
 
Kläder och skor: Kläder och skor i gott skick gör sig bäst som donationer till bättre behövande genom någon av kustens många välgörenhetsorganisationer. Men trasiga och slitna kläder och skor som inte längre tjänar någonting till ska återvinnas. Behållare för detta finns ofta vid tankstationer och återvinningsstationer.

Senaste artiklarna från En Sueco

Vad är hudcancer och hur behandlar man det?

Basalcellscancer kallas också vanlig hudcancer och är den vanligaste formen av hudcancer i Sverige. ...

Hälsa

Vilda västern - Mini Hollywood i Almería

Någon springer med tunga stövlar på övervåningen. Vi hör ett pistolskott, ett skrik, och ytterligare...

Utflykter

Varför blir vi hormonsjuka?

Chloe och Friederich är holistiska behandlare som ser din kropp som en helhet och erkänner att din l...

Hälsa

Ålderdom

Jag ska fylla 76 år och personligen har jag det riktigt bra med min ålder. Livet har fortfarande mån...

Hälsa

Hajar i Medelhavet – myter och fakta

Till stor förskräckelse och överraskande, och kanske man även ska tillägga – till mediernas stora ...

Tema & Profiler

Nya regler vid arvs- och gåvoskatt i Andalusien

På senare år har det skett en del förändringar av arvs- och gåvoskatten i Andalusien. Sedan januari ...

Juridik & Finans

Art Gaucín

OPEN STUDIOS2019 24 till 26 maj och 31 maj till 2 juni   Konstnärerna i Gaucín öppnar sina a...

Kultur

Veras Veranda - Hemgjord Daim

Jag älskar att göra godis till barnen – för det första för att jag vet vad de får och hur det är gjo...

Gastronomi

Välgörenhetsgolf för Maiti Nepal på Los Naranjos G…

På långfredagen den 19 april anordnades ett stort välgörenhetsevenemang på Los Naranjos Golf Club. D...

Övrigt

Málaga – från ful ankunge till vacker svan

Málaga är en stad med ett mycket priviligierat läge med värme vid Medelhavet. Det råder en härlig, p...

Utflykter

Utflykter

Vilda västern - Mini Hollywood i Almería

Någon springer med tunga stövlar på övervåningen. Vi hör ett pistolskott, ett skrik, och ytterligare ett skott. En kvinna ramlar nedför trappan bakom ...

Utflykter

Málaga – från ful ankunge till vacker svan

Málaga är en stad med ett mycket priviligierat läge med värme vid Medelhavet. Det råder en härlig, positiv stämning i staden och nu har staden rustats...

Utflykter

El Museo Automovilístico y de la moda de Málaga

Det är den näst populäraste sevärdheten i Málaga, enligt Tripadvisor, och det är lätt att förstå varför så många både turister och lokala, stora och s...

Utflykter

Gastronomi

Veras Veranda - Hemgjord Daim

Jag älskar att göra godis till barnen – för det första för att jag vet vad de får och hur ...

Gastronomi

Sabor a Málaga - Färskfriterade chips och nyrostade nötter

Patatas Artesanas Paco José     Vacker gottebutik  Det är nästan ...

Gastronomi

Sabor a Málaga - Citroner

Exporterar norrut I en ensam industrilokal på landsbygden i Alhaurín de la Torre möter vi...

Gastronomi

Veras Veranda - Smarrig kanelbullekaka

När jag bakar bullar har jag många recept att välja mellan. Hemma hos oss bakar vi dem i a...

Gastronomi

Veras Veranda - Släta bullar

Jag står inte i köket jättelänge varje gång det ska bakas eller annat, det finns ju mycket...

Gastronomi

Hemlagade churros

Blev du sugen på tapas när vi skrev om denna läckerhet i februarinumret av En Sueco? Då få...

Gastronomi

Sport

AHN Golf / Golf i Solen Maj 2019

AHN Golf 22 mars – Golfhäftet Trophy – Greensome Parador En strålande dag med mängder av skrika...

Golf

Muñiz skapade mervärde! Men ”fruktans tränare” fick ännu en…

Förhållandet mellan klubbägaren, shejk Al-Thani, och Málaga CF:s tränare, Juan Ramon Muñiz, 50 år oc...

Sport

Golfsidorna Apr 2019

AHN Golf 20 februari - Golfhäftet Trophy - GreensomeEtt stort tack till Kristina och Eckhardt för e...

Golf

Tema & Profiler

Profil av Leif Carlquist

Stjärnproducenten Leif Carlquist tror egentligen varken på tur eller slumpen. Han menar att ju mer han har arbetat, desto mer tur har han haft. Han ha...

Tema & Profiler

Hajar i Medelhavet – myter och fakta

Till stor förskräckelse och överraskande, och kanske man även ska tillägga – till mediernas stora glädje, dyker det nu och då upp hajar i närheten a...

Tema & Profiler

Dricks i Spanien

I många längder, inklusive Spanien, är dricks en viktig och stor del av inkomsten för många yrkesgrupper. I Sverige har alla, oavsett yrke, vanligtvis...

Tema & Profiler

På andra sidan - Kan vi rädda kapitalismen?

Begreppet låter materiellt men det ligger mycket mer bakom det. Kapitalism är lika med frihet, framgång och välfärd – för alla! Det är under denna ban...

Tema & Profiler

Vad går du och tänker på Denise Lopez?

Hon började som dansare och bakgrundssångerska till Dr. Alban, Melodie MC och Culture Beat varefter karriären som sångerska tog fart. Då kände vi henn...

Tema & Profiler

Costa del Sol – bästa platsen att bo på i Europa!

Att Costa del Sol är bästa platsen att bo på i Europa skulle nog många säga är ett arrogant påstående. Men det är också ett påstående som tusentals sk...

Tema & Profiler

Påsken firas storslaget och varierat i Málagaprovinsen

Det nalkas påsk och medan man i Sverige letar påskägg i trädgården samt samlas kring matbordet för att äta lamm tar firandet i Spanien och framförallt...

Tema & Profiler

At tända eld på tjurars horn, få dem att hoppa i vattnet och hålla dem i koppel

Höjdpunkten på en spansk stads årliga fiesta har ofta någonting att göra med tjurar. Mer exakt handlar det om att på ett eller annat sätt misshandla e...

Tema & Profiler

Kultur

Så här kommer du igång med att spela på casino i Spanien

Befinner man sig på en turistort i Spanien är det inte alltför svårt att leta sig fram till ett av landets över 20 landbaserade casinon. Det är dock i...

Kultur

Art Gaucín

OPEN STUDIOS2019 24 till 26 maj och 31 maj till 2 juni   Konstnärerna i Gaucín öppnar sina ateljéer för allmänheten under den årliga Art Gaucí...

Kultur

El Cid: Spaniens populäraste folkhjälte

Nästan tusen år efter hans död är Rodrigo Díaz de Vivar, mer känd som El Cid, fortfarande Spaniens populäraste folkhjälpte – och en nationalikon. &nb...

Kultur

Språkutbyte: Pachange – språkutbyte i Málaga

Jag kan gissa att det är många av oss som i nyårslöfte sagt att vi ska bli bättre på spanska eller engelska? Ett riktigt bra sätt att lära sig språk p...

Kultur

Norrbom Marketing

Kontakta oss

Läsarservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tel. 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com