Sopor – bara dumpa eller sortera? Sortera såklart!

Om man inte är ”zero waster”, som vi skrev om förra månaden, så är det högst troligt att man varje dag producerar avfall av olika slag. Från Sverige är vi sedan länge vana med att sortera både vanliga hushållssopor liksom grovsopor och annat som elektronik, möbler m.m. Men hur fungerar det här på Costa del Sol?

Hushållssopor

Faktum är att sopsortering blir en allt mer medveten uppgift även på dessa sydspanska breddgrader. I många städer längs kusten finns numera moderna stationer för hushållssopor med behållare som är nedsänkta i marken vari soporna kastas ned i rör. Dessa är ofta märkta med ”organico”, ”envases”, ”vidrio” och ”papel”. Genom att sortera sina hushållssopor väl och kasta dem i rätt behållare underlättas sopsorteringsarbetet betydligt. Så vad ska kastas i vad? Vi tar en titt ned i var och en:
 
Organico: betyder organiskt avfall. Här tänker kanske en del att det bara handlar om matavfall men hit hör även damm efter städning i hushållet, blöjor, köks- och toalettpappersrullar, porslinsskärvor av t ex en trasig tallrik samt annat organiskt avfall.
 
Envases: betyder förpackningar. Det som det handlar om här är lätta förpackningar som plastförpackningar av PVC, PET, Polietylene och Polypropylene samt konserver och Tetra-förpackningar (t ex mjölkkartonger).
Här ska det tilläggas, för som svensk kan det låta underligt att metall- och plastförpackningar ska i samma behållare, att när dessa sopor når sopstationen så separeras plasten från metallen maskinellt.
 
Vidrio: är det samma som glas och till skillnad från Sverige, där det finns olika behållare för färgat och ofärgat glas, så kastas här allt glas i en och samma behållare. Viktigt att tänka på är att skruva av eventuella korkar och lock, för denna behållare är uteslutande för glas, med andra ord för glasburkar och flaskor. Eventuella glas- eller porslinsskärvor hör hemma i behållaren för organiskt avfall.
 
Papel: på en del av dessa står det papel y carton och på andra bara papel, gemensamt för dessa behållare är att de är avsedda för papper och kartong, vilket innebär tidningar och magasin samt papplådor och kartong. Det som gäller här är att det inte får vara några fettfläckar på materialet och att all eventuell tejp, alla gem, häftklamrar och liknande måste vara borttaget.
 
Vad som inte hör hemma i denna behållare är t ex mjölkpaket, som alltså ska sorteras som förpackning.

Återvinningsstationer

Det ska vara lätt att sortera sina sopor! Därför finns det längs kusten både mindre, mobila återvinningsstationer ”Punto Limpio Móvil” i många urbana områden samt stora återvinningscentraler ”Punto Limpio”, ofta lite i utkanterna av kuststäderna. Vid de mobila återvinningsstationerna kan man sortera det avfall som inte får slängas i de redan nämnda avfallsbehållarna. Det handlar om t ex mindre elektronik som t ex mikrovågsugar och datorer, tv-apparater, batterier, toners från skrivare, lampor, rester av målarfärg och andra vätskor m.m.
 
Vid de större återvinningscentralerna år andra sidan går det bra att lämna alla sorters avfall, även skrymmande, och är man tveksam vad som ska sorteras hur och slängas var så finns det alltid personal på plats.
För information om din närmaste Punto Limpio Movíl eller Punto Limpio – se din kommuns webbplats.

Hur sorteras dessa?

När det kommer till vissa avfall uppstår det fler frågetecken än kring andra. Här följer en listan på avfall som flera av Costa del Sols kommuner gått ut med specifik information kring:
 
Möbler: Har du möbler som du vill bli av med är det lätt att tro att det bara är att ställa ut dem på gatan, så kommer någon och hämtar upp dem. Detta är dock inte tillåtet. De flesta kommuner har en gratis möbelhämtningstjänst. Man ringer då till ett telefonnummer som anges på sin kommuns hemsida och så får man anvisningar när och var man får lämna de gamla möblerna, och så kommer kommunens upphämtningsbil och hämtar möblerna.
Tips! Är möblerna hela? Många välgörenhetsorganisationer kommer och hämtar möbler gratis, som sedan skänks eller säljs för välgörande ändamål.
 
Olja: Här handlar det om olja som använts vid matlagning, som om den hamnar i avloppet kan orsaka stora problem samt att olja kontaminerar natur och vatten. Samla upp din använda matolja i en flaska och lämna den i en behållare avsedd för just matolja. Dessa finns ofta i närheten av skolor samt shoppingcenter och så finns de även vid återvinningsstationer och -centraler.
 
Kaffekapslar: I nästan vart och vartannat hem finns i dag en kaffemaskin med kaffekapslar. Dessa kapslar är mycket svåra att återvinna och det är lätt att tro att de ska i behållaren för förpackningar, men detta är fel!
Använda kaffekapslar ska i behållaren för allmänna hushållssopor, den som är markerad med ”organico”.
”Glödlampor”: I dag finns många olika sorters lampor på marknaden – glödlampor, lågenergi, LED och halogen är några. Gemensamt för dem alla är att de, när de inte längre lyser upp din vardag, ska sorteras rätt och kastas vid en återvinningsstation.
 
Läkemedel: Liksom olja förorenar läkemedel naturen och läkemedel kan dessutom vara riktigt farligt om det kommer i fel händer. Därför ska alla läkemedel antingen lämnas tillbaka till ett apotek eller lämnas in vid en återvinningsstation.
Leksaker, CD och LP: Det är lätt att tro att leksaker, cd- och lp-skivor gjorda av plast kan kastas i behållaren för förpackningar. Men nej! Dessa ska, om de inte doneras till välgörenhet eller liknande, sorteras rätt och kastas vid en återvinningsstation.
 
Kläder och skor: Kläder och skor i gott skick gör sig bäst som donationer till bättre behövande genom någon av kustens många välgörenhetsorganisationer. Men trasiga och slitna kläder och skor som inte längre tjänar någonting till ska återvinnas. Behållare för detta finns ofta vid tankstationer och återvinningsstationer.

Senaste artiklarna från En Sueco

En Sueco rekommenderar: 10 nya ansikten i La Liga

  Trots att Spanien fortfarande badar i sol och att semestern fortfarande pågår för de flest...

Sport

Fotofestival hålls återigen i Mijas

Åttonde utgåvan av Photofestival hålls ännu en gång i Mijas, där Teatro de Las Lagunas de Mijas utgö...

Kultur

Neymar tillbaka till La Liga?

När fotbollsspelaren Neymar lämnade FC Barcelona för Paris SG sommaren 2017 blev han samtidigt värld...

Sport

5 saker du bör göra på Feria de Málaga

Den årliga ferian i Málaga går av stapeln i kväll. Under tio dagar kommer det att vara upplevelser f...

Kultur

Nattliv i Madrid

Madrid är ett oerhört populärt turistmål. Eftersom staden ligger mitt i Spanien finns det inte några...

Kultur

Djurparker: Lobo Park - Selwo Aventura - Bioparc

Vargar Norr om Málaga, i riktning mot Antequera, ligger Lobo Park, Costa del Sols egen vargpark. De...

Utflykter

Upp i det blå - Teleférico Benalmádena

För den som vill ha fin utsikt och se en del av kuststräckan ovanifrån ska stegen styras till Arroyo...

Utflykter

Tivoli - Arroyo de la Miel, Benalmádena

I Arroyo de la Miel, Benalmádena, ligger Tivoli World – Solkustens tivoli som bjuder på pariserhjul...

Kultur

Trumpet Málaga CF missade. När pappa reste till Me…

... slog Adrian till som toppmålgörare, förlängde kontraktet till 2021 och lämnade La Rosaleda i tår...

Sport

Under ytan - Sea Life, Benalmádena Costa

För den som är intresserad av livet under ytan rekommenderas ett besök på akvariet Sea Life, i hamne...

Utflykter

Utflykter

Djurparker: Lobo Park - Selwo Aventura - Bioparc

Vargar Norr om Málaga, i riktning mot Antequera, ligger Lobo Park, Costa del Sols egen vargpark. Detta är en icke-vinstdrivande verksamhet med syfte ...

Utflykter

Upp i det blå - Teleférico Benalmádena

För den som vill ha fin utsikt och se en del av kuststräckan ovanifrån ska stegen styras till Arroyo de la Miel, Benalmádena. Där, bara ett stenkast f...

Utflykter

Torrox Pueblo - En bortglömd pärla?

Charmeras du av branta trappor som slingrar sig över bergssidan mellan små vitkalkade hus med bougainvilleor vid huvudentrén? Blir du lugn i själen av...

Utflykter

Gastronomi

Alkoholfri sommar?
 Här är alternativen!

Ska du köra hem? Vill du passa på med vikten? Eller kanske har du andra orsaker till att b...

Gastronomi

Veras Veranda: Oreo-glasskaka på chokladkaksbotten

Jippi! Nu ska ni få ett recept på en efterrätt som verkligen passar alla. Detta är en hit ...

Gastronomi

Sabor a Málaga: Citroner

Exporterar norrut I en ensam industrilokal på landsbygden i Alhaurín de la Torre möter ...

Gastronomi

Gazpacho – en portion spansk historia

Det finns många varianter av denna spanska rätt – en del med kött, andra med fisk och skal...

Gastronomi

Veras Veranda: English muffins

Jag älskar English muffins – de passar utmärkt till frukosten med bacon, ost och stekt ägg...

Gastronomi

Japansk mispel – kommer från Kina och vurmas för i Sayalonga

Det är bråda dagar hos mispelodlarna hos Cooperativa Estepona när En Suecos journalist tal...

Gastronomi

Sport

En Sueco rekommenderar: 10 nya ansikten i La Liga

  Trots att Spanien fortfarande badar i sol och att semestern fortfarande pågår för de flest...

Sport

Neymar tillbaka till La Liga?

När fotbollsspelaren Neymar lämnade FC Barcelona för Paris SG sommaren 2017 blev han samtidigt värld...

Sport

Minigolf

En aktivitet som kanske inte passar de hetaste sommardagarna men mycket väl ljumma kvällar är utan t...

Golf

Tema & Profiler

Vad går ni och tänker på Eva och Magnus Wahlberg?

Många är vi som genom åren följt Nerjas utveckling och svenskars kärlek för denna vita lilla stad öster om Málaga går inte att ta miste på. Och många ...

Tema & Profiler

Skugga i sommarvärmen

Costa del Sol är fantastiskt om sommaren – stränderna visar sig från deras bästa sida, restaurangerna dukar upp med läckerheter, nystrukna dukar och e...

Tema & Profiler

Är spanjorerna verkligen så lata?

”De där spanjorerna...!” är någonting som jag hör så ofta att jag nu inte kan låta bli att ta upp det. När saker och ting inte går som de ska så är de...

Tema & Profiler

Joao Magalhaes
- mannen med bilarna

Mannen bakom bilmuseet I En Suecos artikelserie om museer i Málaga har du kunnat läsa om det populära bilmuseet i Málaga och i denna artikel får du...

Tema & Profiler

Möt Lasse Lindbom

Från spelande med klasskompisar, till känd musikproducent, till Spaniens värmeLasse Lindbom “My day goal is to make everyday less everyday”  ...

Tema & Profiler

Fläktande solfjädrar

Fläktande solfjädrar

Använder du solfjäder i sommarvärmen? Är du en av dem som fläktar häftigt med den, kanske du har till vana att vila den i handen eller döljer du ansik...

Tema & Profiler

Marias Djurlyckoland i Córdoba

Nästan symboliskt har Jorge, fincans frigående åsna och Marias reskamrat, tagit plats precis vid infarten när jag anländer. Åsnans öron, som hela tide...

Tema & Profiler

På andra sidan: Kan homosexualitet botas?

Söker du personlig utveckling, vidareutbildning eller ny inspiration så är utbudet av kurser, föredrag och seminarier större än någonsin. Flera nya ku...

Tema & Profiler

Kultur

Fotofestival hålls återigen i Mijas

Åttonde utgåvan av Photofestival hålls ännu en gång i Mijas, där Teatro de Las Lagunas de Mijas utgör huvudplatsen för festivalen, som både omfattar f...

Kultur

5 saker du bör göra på Feria de Málaga

Den årliga ferian i Málaga går av stapeln i kväll. Under tio dagar kommer det att vara upplevelser för både stora och små, och så kommer det finnas ev...

Kultur

Nattliv i Madrid

Madrid är ett oerhört populärt turistmål. Eftersom staden ligger mitt i Spanien finns det inte några naturliga stränder eller någon kust. Däremot finn...

Kultur

Tivoli - Arroyo de la Miel, Benalmádena

I Arroyo de la Miel, Benalmádena, ligger Tivoli World – Solkustens tivoli som bjuder på pariserhjul, bergochdalbanor och karuseller för både små och s...

Kultur

Norrbom Marketing

Kontakta oss

Läsarservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tel. 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com