Sopor – bara dumpa eller sortera? Sortera såklart!

Om man inte är ”zero waster”, som vi skrev om förra månaden, så är det högst troligt att man varje dag producerar avfall av olika slag. Från Sverige är vi sedan länge vana med att sortera både vanliga hushållssopor liksom grovsopor och annat som elektronik, möbler m.m. Men hur fungerar det här på Costa del Sol?

Hushållssopor

Faktum är att sopsortering blir en allt mer medveten uppgift även på dessa sydspanska breddgrader. I många städer längs kusten finns numera moderna stationer för hushållssopor med behållare som är nedsänkta i marken vari soporna kastas ned i rör. Dessa är ofta märkta med ”organico”, ”envases”, ”vidrio” och ”papel”. Genom att sortera sina hushållssopor väl och kasta dem i rätt behållare underlättas sopsorteringsarbetet betydligt. Så vad ska kastas i vad? Vi tar en titt ned i var och en:
 
Organico: betyder organiskt avfall. Här tänker kanske en del att det bara handlar om matavfall men hit hör även damm efter städning i hushållet, blöjor, köks- och toalettpappersrullar, porslinsskärvor av t ex en trasig tallrik samt annat organiskt avfall.
 
Envases: betyder förpackningar. Det som det handlar om här är lätta förpackningar som plastförpackningar av PVC, PET, Polietylene och Polypropylene samt konserver och Tetra-förpackningar (t ex mjölkkartonger).
Här ska det tilläggas, för som svensk kan det låta underligt att metall- och plastförpackningar ska i samma behållare, att när dessa sopor når sopstationen så separeras plasten från metallen maskinellt.
 
Vidrio: är det samma som glas och till skillnad från Sverige, där det finns olika behållare för färgat och ofärgat glas, så kastas här allt glas i en och samma behållare. Viktigt att tänka på är att skruva av eventuella korkar och lock, för denna behållare är uteslutande för glas, med andra ord för glasburkar och flaskor. Eventuella glas- eller porslinsskärvor hör hemma i behållaren för organiskt avfall.
 
Papel: på en del av dessa står det papel y carton och på andra bara papel, gemensamt för dessa behållare är att de är avsedda för papper och kartong, vilket innebär tidningar och magasin samt papplådor och kartong. Det som gäller här är att det inte får vara några fettfläckar på materialet och att all eventuell tejp, alla gem, häftklamrar och liknande måste vara borttaget.
 
Vad som inte hör hemma i denna behållare är t ex mjölkpaket, som alltså ska sorteras som förpackning.

Återvinningsstationer

Det ska vara lätt att sortera sina sopor! Därför finns det längs kusten både mindre, mobila återvinningsstationer ”Punto Limpio Móvil” i många urbana områden samt stora återvinningscentraler ”Punto Limpio”, ofta lite i utkanterna av kuststäderna. Vid de mobila återvinningsstationerna kan man sortera det avfall som inte får slängas i de redan nämnda avfallsbehållarna. Det handlar om t ex mindre elektronik som t ex mikrovågsugar och datorer, tv-apparater, batterier, toners från skrivare, lampor, rester av målarfärg och andra vätskor m.m.
 
Vid de större återvinningscentralerna år andra sidan går det bra att lämna alla sorters avfall, även skrymmande, och är man tveksam vad som ska sorteras hur och slängas var så finns det alltid personal på plats.
För information om din närmaste Punto Limpio Movíl eller Punto Limpio – se din kommuns webbplats.

Hur sorteras dessa?

När det kommer till vissa avfall uppstår det fler frågetecken än kring andra. Här följer en listan på avfall som flera av Costa del Sols kommuner gått ut med specifik information kring:
 
Möbler: Har du möbler som du vill bli av med är det lätt att tro att det bara är att ställa ut dem på gatan, så kommer någon och hämtar upp dem. Detta är dock inte tillåtet. De flesta kommuner har en gratis möbelhämtningstjänst. Man ringer då till ett telefonnummer som anges på sin kommuns hemsida och så får man anvisningar när och var man får lämna de gamla möblerna, och så kommer kommunens upphämtningsbil och hämtar möblerna.
Tips! Är möblerna hela? Många välgörenhetsorganisationer kommer och hämtar möbler gratis, som sedan skänks eller säljs för välgörande ändamål.
 
Olja: Här handlar det om olja som använts vid matlagning, som om den hamnar i avloppet kan orsaka stora problem samt att olja kontaminerar natur och vatten. Samla upp din använda matolja i en flaska och lämna den i en behållare avsedd för just matolja. Dessa finns ofta i närheten av skolor samt shoppingcenter och så finns de även vid återvinningsstationer och -centraler.
 
Kaffekapslar: I nästan vart och vartannat hem finns i dag en kaffemaskin med kaffekapslar. Dessa kapslar är mycket svåra att återvinna och det är lätt att tro att de ska i behållaren för förpackningar, men detta är fel!
Använda kaffekapslar ska i behållaren för allmänna hushållssopor, den som är markerad med ”organico”.
”Glödlampor”: I dag finns många olika sorters lampor på marknaden – glödlampor, lågenergi, LED och halogen är några. Gemensamt för dem alla är att de, när de inte längre lyser upp din vardag, ska sorteras rätt och kastas vid en återvinningsstation.
 
Läkemedel: Liksom olja förorenar läkemedel naturen och läkemedel kan dessutom vara riktigt farligt om det kommer i fel händer. Därför ska alla läkemedel antingen lämnas tillbaka till ett apotek eller lämnas in vid en återvinningsstation.
Leksaker, CD och LP: Det är lätt att tro att leksaker, cd- och lp-skivor gjorda av plast kan kastas i behållaren för förpackningar. Men nej! Dessa ska, om de inte doneras till välgörenhet eller liknande, sorteras rätt och kastas vid en återvinningsstation.
 
Kläder och skor: Kläder och skor i gott skick gör sig bäst som donationer till bättre behövande genom någon av kustens många välgörenhetsorganisationer. Men trasiga och slitna kläder och skor som inte längre tjänar någonting till ska återvinnas. Behållare för detta finns ofta vid tankstationer och återvinningsstationer.

Senaste artiklarna från En Sueco

Permanent Makeup

Är du trött på makeup som inte håller hela dagen? Fortsätt då att läsa! Många av mina kunder på kli...

Hälsa

Är utrensning viktigt för kroppen?

Lider du av eksem eller andra hudåkommor? Chloe och Friederich är holistiska behandlare som ser d...

Hälsa

Lider du av hälsoångest?

Är du rädd att du är sjuk? Är du rädd att du lider av cancer, hjärtsjukdom eller skleros?Undersöker...

Hälsa

Autoimmuna sjukdomar

Jag hör allt mer om människor som lider av det som kallas autoimmun sjukdom. Det är också allt fle...

Hälsa

Rafael Serrano – en pionjär inom hållbart bygge

En dröm om en bättre värld och härliga bostäder, skapade med hänsyn till hållbarhet i alla material ...

Tema & Profiler

The View Marbella

Letar du efter någonting alldeles speciellt? En bostad vari du på morgonen kan njuta av utsikten öve...

Tema & Profiler

Veras Veranda - Släta bullar

Jag står inte i köket jättelänge varje gång det ska bakas eller annat, det finns ju mycket mer man o...

Gastronomi

Vad går du och tänker på just nu? - Annika Scharnk…

I denna artikelserie ställer vi varje månad fem korta frågor till en person som har koppling till bå...

Tema & Profiler

James Bond-rutten

Kanske är det någon som kommer ihåg en scen från James Bond filmen ”Levande måltavla” när han åker s...

Utflykter

Kvinnlig konst till förmån för kvinnor i Costa Ric…

Den 9 mars hålls en konstutställning med Yoni Art på Ananda Laie Retreat Center i La Cala. Eventet a...

Tema & Profiler

Utflykter

James Bond-rutten

Kanske är det någon som kommer ihåg en scen från James Bond filmen ”Levande måltavla” när han åker skidor igenom ett klipphål i Val d’Isère. Klipphåle...

Utflykter

Museo Ruso – det ryska museets samlingar

Det är inte mycket till lökkupoler över den gamla tobaksfabriken, som bland annat inrymmer det ryska museet. Mer exakt heter det dock Colección del Mu...

Utflykter

Annorlunda kvällsnöjen i Barcelona

Barcelona är en av Europas härligaste städer. Här finns mycket att upptäcka, både när det kommer till underhållning och kultur. Utöver det fantastiska...

Utflykter

Gastronomi

Veras Veranda - Släta bullar

Jag står inte i köket jättelänge varje gång det ska bakas eller annat, det finns ju mycket...

Gastronomi

Hemlagade churros

Blev du sugen på tapas när vi skrev om denna läckerhet i februarinumret av En Sueco? Då få...

Gastronomi

El Mimbre - med vision om än mer ekologiskt samt hälsobröd

Bröd för alla smaker El Mimbre är familjeföretaget som genom sina direktleveranser till u...

Gastronomi

Framtiden är grön i köket

Den passar utmärkt till fiskgrytan, till youghurt, ost, majonäs. risotto, hamburgare, gin ...

Gastronomi

Veras Veranda - Semlor

Nu är det februari och för min familj samt många andra är det tid för semlor. Ja, jag vet ...

Gastronomi

Sabor a Málaga: Grupo Gallego – ett nav i distributionskedja…

Här i vår artikelserie om Sabor a Málaga besöker vi ofta små odlare och producenter av pro...

Gastronomi

Sport

Super Seleznov

Den nya målvakten i Málaga vill spela i La Liga – medan den 11-åriga sonen passas av säkerhetsvakter...

Sport

Mäster Munir

Avhyst i Numancia – nu VM-målvakt för Marocko och in i den senare tidens historia om ovanligt många ...

Sport

Golf i Solen

Redan februari 2019! Vi märker att golfåret 2019 på härliga Solkusten lockar fler och fler, och fra...

Sport

Tema & Profiler

Rafael Serrano – en pionjär inom hållbart bygge

En dröm om en bättre värld och härliga bostäder, skapade med hänsyn till hållbarhet i alla material Att möta Rafael Serrano är en speciell upplevelse...

Tema & Profiler

The View Marbella

Letar du efter någonting alldeles speciellt? En bostad vari du på morgonen kan njuta av utsikten över Medelhavet och golfdalen i Marbella? Då är The V...

Tema & Profiler

Vad går du och tänker på just nu? - Annika Scharnke

I denna artikelserie ställer vi varje månad fem korta frågor till en person som har koppling till både Sverige och Spanien. Denna månad träffar vi An...

Tema & Profiler

Kvinnlig konst till förmån för kvinnor i Costa Rica

Den 9 mars hålls en konstutställning med Yoni Art på Ananda Laie Retreat Center i La Cala. Eventet arrangeras av konstnär Pia Mattinen, som genom sin ...

Tema & Profiler

Elsparkcyklarna intar Málaga - men befinner sig i ett juridiskt ingenmansland

Det varma vädret, många gågator i staden och turister året runt gör Málaga till en attraktiv stad för företag som hyr ut elsparkcyklar. Varken fågel ...

Tema & Profiler

Sopor – bara dumpa eller sortera? Sortera såklart!

Om man inte är ”zero waster”, som vi skrev om förra månaden, så är det högst troligt att man varje dag producerar avfall av olika slag. Från Sverige ä...

Tema & Profiler

AHN når nya rekord

Ingen kommer längre ihåg de tankar och stora ambitioner som grundarna bakom AHN i Fuengirola/Mijas hade när de i oktober 1968 bildade föreningen och s...

Tema & Profiler

Förstahjälpen och hjärtstartare - vad gör du vid ett hjärtstopp?

Ska man dunka en person som håller på att kvävas i ryggen? Ska man försöka att hitta pulsen innan man ger konstgjord andning? Hur hårt ska man ge hjär...

Tema & Profiler

Kultur

Så här kommer du igång med att spela på casino i Spanien

Befinner man sig på en turistort i Spanien är det inte alltför svårt att leta sig fram till ett av landets över 20 landbaserade casinon. Det är dock i...

Kultur

El Cid: Spaniens populäraste folkhjälte

Nästan tusen år efter hans död är Rodrigo Díaz de Vivar, mer känd som El Cid, fortfarande Spaniens populäraste folkhjälpte – och en nationalikon. &nb...

Kultur

Språkutbyte: Pachange – språkutbyte i Málaga

Jag kan gissa att det är många av oss som i nyårslöfte sagt att vi ska bli bättre på spanska eller engelska? Ett riktigt bra sätt att lära sig språk p...

Kultur

Boktips: Läslust 2019 - Göran Rise släpper serie om advokat …

Han har släppt en bok tidigare, vari han berättade om sina egna yrkesverksamma år, men nu släpper Göran Rise för första gången en roman. Boken, som he...

Kultur

Norrbom Marketing

Kontakta oss

Läsarservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tel. 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com