Elsparkcyklarna intar Málaga - men befinner sig i ett juridiskt ingenmansland

Det varma vädret, många gågator i staden och turister året runt gör Málaga till en attraktiv stad för företag som hyr ut elsparkcyklar.

Varken fågel eller fisk

De är inte cyklar. De är inte moppar. Turisterna ger sig ut på sightseeing med dem och affärsfolk använder dem till och från tunnelbana, buss och tåg, på gator och torg, vägar och trottoarer. Det handlar om elsparkcyklarna, som intagit många Europeiska storstäder. Men det sker inte utan motstånd från lokalbefolkningen och affärsinnehavare. Stadens invånare är trötta på sparkcyklarna som står i vägen och gör det svårt att komma fram eller än värre utgör fara för allmänheten, speciellt för personer med fysiska eller synrelaterade funktionsnedsättningar.
I takt med att uthyrningsställena ökar i antal ökar också klagomålen från invånarna.

Böter eller konfiskering

De elektriska sparkcyklarna finns överallt i större städer, där olika företag hyr ut dessa färdmedel. Det första företaget att rulla in på Málagas gator och torg var svenska VOI. Tillsammans med Lime, Tier och UFO är dessa de fyra företag som i skrivande stund hyr ut elsparkcyklar i Málaga. Siffror från kommunens avdelning för trafik och infrastruktur visar att det kör drygt 450 sparkcyklar på gatorna i provinshuvudstaden just nu. Men klagomålen handlar om att sparkcyklarna dräller runt när användarna bara ställer dem någonstans efter en tur samt om att de utgör fara för fotgängare när de kör fram på trottoarer och gågator i 25 km/t.
 
Frågan är också om parkering av dessa färdmedel kräver kommunal auktorisation eller ej. Då sparkcyklarna inte befinner sig på någon fast plats i staden utan i stället hela tiden flyttas runt, befinner de sig i ett juridiskt ingenmansland, som det ser ut just nu.
 
Málaga kommuns avdelning för infrastruktur sa till en början att Policía Local skulle få lov till att ta bort sparkcyklar från gatorna men för nuvarande finns det inget juridiskt underlag för detta. I stället kan det skrivas ut böter när sparkcyklarna står parkerade eller ligger på speciellt olämpliga platser.

Kommunerna pressar DGT

Málaga kommun har presenterat ett önskemål om ett förbud mot att parkera sparkcyklarna på offentliga vägar och betonar att det är nödvändigt att sparkcyklarna anpassar deras fart när de kör på trottoarer. Det betyder att elsparkcyklar endast får köra 10 km/t, liksom andra färdmedel (vanliga sparkcyklar, barnfärdmedel, rullskridskor m.m.) som är tillåtna på trottoarer.
Chefen för det spanska trafikverket Dirección General de Tráfico (DGT), Pere Navarro, uttalade sig i början av februari om den infekterade trafiksituationen efter att flera kommuner börjat efterfråga regleringar. Han har sagt att städernas framtid bestäms av framkomligheten:
 
”De städer som inte lyckas lösa dessa problem kommer att uppleva tät trafik, föroreningar, buller och trafikolyckor. Städer som lyckas lösa problemet lockar i stället talanger och gör sig själva konkurrenskraftiga.” Och så har han även sagt: ”Fram till nu har elsparkcyklarna inte betraktats som fordon. Det måste de göra för att de ska kunna regleras på samma villkor som andra fordon med hänsyn till att köra alkoholpåverkad m.m.”
 
DGT arbetar nu på ett regelverk som innehåller flera viktiga punkter när det kommer till elsparkcyklar. Bland annat fastslår Pere Navarro att de inte får köras på trottoarer. De nya reglerna förväntas vara färdigställda i slutet av mars, och sedan är det upp till varje enskild kommun att implementera dem på deras offentliga vägar.

Så fungerar det

För att hyra en elsparkcykel i Málaga laddar du ned just den elsparkcykelns app, upprättar en profil och anger betalkortsinformation. Därefter scannar du en kod som finns på elsparkcykeln med appen och detta låser upp just den elsparkcykeln. Du betalar per använd minut. Priset skiljer sig mellan uthyrarna men som exempel kostar VOI-elsparkcykel 1 euro att låsa upp och därefter 0,15 euro per minut i hyra.
 
Elsparkcyklarna är ”free floating”, vilket betyder att de inte ska parkeras vid en uppladdningsstation efter en tur. Du kan ta elsparkcykeln ända fram till dörren, men du får inte ta med den in i ditt hem eller någon annanstans som gör att andra användare inte får tillgång till dem. Elsparkcyklarna laddas upp då en anställd kör runt och samlar upp dem, varefter de ställs ut igen när de är fulladdade.
Elsparkcyklarna är utrustade med GPS och 4G-information så att företagen kan kontrollera var varje enskild elsparkcykel är.
 

Vad är en elektrisk sparkcykel?
En elektrisk sparkcykel är som en vanlig sparkcykel men den har en motor som driver den. På så sätt behöver du inte sparka dig fram utan behöver bara vrida på ”gashandtaget” för att ta dig fram.


Elsparkcykel och dödsfall
I december 2018 avled en 33-årig man i Córdoba efter en krock med en personbil. Mannen som körde elsparkcykeln bar hjälm, men olyckan, som skedde nattetid, kostade honom livet. Elsparkcykeln var av modellen ”chopper” och är en blandning av en vanlig motorcykel och en elektrisk motorcykel, som kan köra upp till 80 km/t och har en räckvidd av 40-50 km. Det är det första dödsfallet relaterat till elektriska sparkcyklar i Andalusien, men det tredje i Spanien.

 

Senaste artiklarna från En Sueco

En Sueco rekommenderar: 10 nya ansikten i La Liga

  Trots att Spanien fortfarande badar i sol och att semestern fortfarande pågår för de flest...

Sport

Fotofestival hålls återigen i Mijas

Åttonde utgåvan av Photofestival hålls ännu en gång i Mijas, där Teatro de Las Lagunas de Mijas utgö...

Kultur

Neymar tillbaka till La Liga?

När fotbollsspelaren Neymar lämnade FC Barcelona för Paris SG sommaren 2017 blev han samtidigt värld...

Sport

5 saker du bör göra på Feria de Málaga

Den årliga ferian i Málaga går av stapeln i kväll. Under tio dagar kommer det att vara upplevelser f...

Kultur

Nattliv i Madrid

Madrid är ett oerhört populärt turistmål. Eftersom staden ligger mitt i Spanien finns det inte några...

Kultur

Djurparker: Lobo Park - Selwo Aventura - Bioparc

Vargar Norr om Málaga, i riktning mot Antequera, ligger Lobo Park, Costa del Sols egen vargpark. De...

Utflykter

Upp i det blå - Teleférico Benalmádena

För den som vill ha fin utsikt och se en del av kuststräckan ovanifrån ska stegen styras till Arroyo...

Utflykter

Tivoli - Arroyo de la Miel, Benalmádena

I Arroyo de la Miel, Benalmádena, ligger Tivoli World – Solkustens tivoli som bjuder på pariserhjul...

Kultur

Trumpet Málaga CF missade. När pappa reste till Me…

... slog Adrian till som toppmålgörare, förlängde kontraktet till 2021 och lämnade La Rosaleda i tår...

Sport

Under ytan - Sea Life, Benalmádena Costa

För den som är intresserad av livet under ytan rekommenderas ett besök på akvariet Sea Life, i hamne...

Utflykter

Utflykter

Djurparker: Lobo Park - Selwo Aventura - Bioparc

Vargar Norr om Málaga, i riktning mot Antequera, ligger Lobo Park, Costa del Sols egen vargpark. Detta är en icke-vinstdrivande verksamhet med syfte ...

Utflykter

Upp i det blå - Teleférico Benalmádena

För den som vill ha fin utsikt och se en del av kuststräckan ovanifrån ska stegen styras till Arroyo de la Miel, Benalmádena. Där, bara ett stenkast f...

Utflykter

Torrox Pueblo - En bortglömd pärla?

Charmeras du av branta trappor som slingrar sig över bergssidan mellan små vitkalkade hus med bougainvilleor vid huvudentrén? Blir du lugn i själen av...

Utflykter

Gastronomi

Alkoholfri sommar?
 Här är alternativen!

Ska du köra hem? Vill du passa på med vikten? Eller kanske har du andra orsaker till att b...

Gastronomi

Veras Veranda: Oreo-glasskaka på chokladkaksbotten

Jippi! Nu ska ni få ett recept på en efterrätt som verkligen passar alla. Detta är en hit ...

Gastronomi

Sabor a Málaga: Citroner

Exporterar norrut I en ensam industrilokal på landsbygden i Alhaurín de la Torre möter ...

Gastronomi

Gazpacho – en portion spansk historia

Det finns många varianter av denna spanska rätt – en del med kött, andra med fisk och skal...

Gastronomi

Veras Veranda: English muffins

Jag älskar English muffins – de passar utmärkt till frukosten med bacon, ost och stekt ägg...

Gastronomi

Japansk mispel – kommer från Kina och vurmas för i Sayalonga

Det är bråda dagar hos mispelodlarna hos Cooperativa Estepona när En Suecos journalist tal...

Gastronomi

Sport

En Sueco rekommenderar: 10 nya ansikten i La Liga

  Trots att Spanien fortfarande badar i sol och att semestern fortfarande pågår för de flest...

Sport

Neymar tillbaka till La Liga?

När fotbollsspelaren Neymar lämnade FC Barcelona för Paris SG sommaren 2017 blev han samtidigt värld...

Sport

Minigolf

En aktivitet som kanske inte passar de hetaste sommardagarna men mycket väl ljumma kvällar är utan t...

Golf

Tema & Profiler

Vad går ni och tänker på Eva och Magnus Wahlberg?

Många är vi som genom åren följt Nerjas utveckling och svenskars kärlek för denna vita lilla stad öster om Málaga går inte att ta miste på. Och många ...

Tema & Profiler

Skugga i sommarvärmen

Costa del Sol är fantastiskt om sommaren – stränderna visar sig från deras bästa sida, restaurangerna dukar upp med läckerheter, nystrukna dukar och e...

Tema & Profiler

Är spanjorerna verkligen så lata?

”De där spanjorerna...!” är någonting som jag hör så ofta att jag nu inte kan låta bli att ta upp det. När saker och ting inte går som de ska så är de...

Tema & Profiler

Joao Magalhaes
- mannen med bilarna

Mannen bakom bilmuseet I En Suecos artikelserie om museer i Málaga har du kunnat läsa om det populära bilmuseet i Málaga och i denna artikel får du...

Tema & Profiler

Möt Lasse Lindbom

Från spelande med klasskompisar, till känd musikproducent, till Spaniens värmeLasse Lindbom “My day goal is to make everyday less everyday”  ...

Tema & Profiler

Fläktande solfjädrar

Fläktande solfjädrar

Använder du solfjäder i sommarvärmen? Är du en av dem som fläktar häftigt med den, kanske du har till vana att vila den i handen eller döljer du ansik...

Tema & Profiler

Marias Djurlyckoland i Córdoba

Nästan symboliskt har Jorge, fincans frigående åsna och Marias reskamrat, tagit plats precis vid infarten när jag anländer. Åsnans öron, som hela tide...

Tema & Profiler

På andra sidan: Kan homosexualitet botas?

Söker du personlig utveckling, vidareutbildning eller ny inspiration så är utbudet av kurser, föredrag och seminarier större än någonsin. Flera nya ku...

Tema & Profiler

Kultur

Fotofestival hålls återigen i Mijas

Åttonde utgåvan av Photofestival hålls ännu en gång i Mijas, där Teatro de Las Lagunas de Mijas utgör huvudplatsen för festivalen, som både omfattar f...

Kultur

5 saker du bör göra på Feria de Málaga

Den årliga ferian i Málaga går av stapeln i kväll. Under tio dagar kommer det att vara upplevelser för både stora och små, och så kommer det finnas ev...

Kultur

Nattliv i Madrid

Madrid är ett oerhört populärt turistmål. Eftersom staden ligger mitt i Spanien finns det inte några naturliga stränder eller någon kust. Däremot finn...

Kultur

Tivoli - Arroyo de la Miel, Benalmádena

I Arroyo de la Miel, Benalmádena, ligger Tivoli World – Solkustens tivoli som bjuder på pariserhjul, bergochdalbanor och karuseller för både små och s...

Kultur

Norrbom Marketing

Kontakta oss

Läsarservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tel. 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com