Elsparkcyklarna intar Málaga - men befinner sig i ett juridiskt ingenmansland

Det varma vädret, många gågator i staden och turister året runt gör Málaga till en attraktiv stad för företag som hyr ut elsparkcyklar.

Varken fågel eller fisk

De är inte cyklar. De är inte moppar. Turisterna ger sig ut på sightseeing med dem och affärsfolk använder dem till och från tunnelbana, buss och tåg, på gator och torg, vägar och trottoarer. Det handlar om elsparkcyklarna, som intagit många Europeiska storstäder. Men det sker inte utan motstånd från lokalbefolkningen och affärsinnehavare. Stadens invånare är trötta på sparkcyklarna som står i vägen och gör det svårt att komma fram eller än värre utgör fara för allmänheten, speciellt för personer med fysiska eller synrelaterade funktionsnedsättningar.
I takt med att uthyrningsställena ökar i antal ökar också klagomålen från invånarna.

Böter eller konfiskering

De elektriska sparkcyklarna finns överallt i större städer, där olika företag hyr ut dessa färdmedel. Det första företaget att rulla in på Málagas gator och torg var svenska VOI. Tillsammans med Lime, Tier och UFO är dessa de fyra företag som i skrivande stund hyr ut elsparkcyklar i Málaga. Siffror från kommunens avdelning för trafik och infrastruktur visar att det kör drygt 450 sparkcyklar på gatorna i provinshuvudstaden just nu. Men klagomålen handlar om att sparkcyklarna dräller runt när användarna bara ställer dem någonstans efter en tur samt om att de utgör fara för fotgängare när de kör fram på trottoarer och gågator i 25 km/t.
 
Frågan är också om parkering av dessa färdmedel kräver kommunal auktorisation eller ej. Då sparkcyklarna inte befinner sig på någon fast plats i staden utan i stället hela tiden flyttas runt, befinner de sig i ett juridiskt ingenmansland, som det ser ut just nu.
 
Málaga kommuns avdelning för infrastruktur sa till en början att Policía Local skulle få lov till att ta bort sparkcyklar från gatorna men för nuvarande finns det inget juridiskt underlag för detta. I stället kan det skrivas ut böter när sparkcyklarna står parkerade eller ligger på speciellt olämpliga platser.

Kommunerna pressar DGT

Málaga kommun har presenterat ett önskemål om ett förbud mot att parkera sparkcyklarna på offentliga vägar och betonar att det är nödvändigt att sparkcyklarna anpassar deras fart när de kör på trottoarer. Det betyder att elsparkcyklar endast får köra 10 km/t, liksom andra färdmedel (vanliga sparkcyklar, barnfärdmedel, rullskridskor m.m.) som är tillåtna på trottoarer.
Chefen för det spanska trafikverket Dirección General de Tráfico (DGT), Pere Navarro, uttalade sig i början av februari om den infekterade trafiksituationen efter att flera kommuner börjat efterfråga regleringar. Han har sagt att städernas framtid bestäms av framkomligheten:
 
”De städer som inte lyckas lösa dessa problem kommer att uppleva tät trafik, föroreningar, buller och trafikolyckor. Städer som lyckas lösa problemet lockar i stället talanger och gör sig själva konkurrenskraftiga.” Och så har han även sagt: ”Fram till nu har elsparkcyklarna inte betraktats som fordon. Det måste de göra för att de ska kunna regleras på samma villkor som andra fordon med hänsyn till att köra alkoholpåverkad m.m.”
 
DGT arbetar nu på ett regelverk som innehåller flera viktiga punkter när det kommer till elsparkcyklar. Bland annat fastslår Pere Navarro att de inte får köras på trottoarer. De nya reglerna förväntas vara färdigställda i slutet av mars, och sedan är det upp till varje enskild kommun att implementera dem på deras offentliga vägar.

Så fungerar det

För att hyra en elsparkcykel i Málaga laddar du ned just den elsparkcykelns app, upprättar en profil och anger betalkortsinformation. Därefter scannar du en kod som finns på elsparkcykeln med appen och detta låser upp just den elsparkcykeln. Du betalar per använd minut. Priset skiljer sig mellan uthyrarna men som exempel kostar VOI-elsparkcykel 1 euro att låsa upp och därefter 0,15 euro per minut i hyra.
 
Elsparkcyklarna är ”free floating”, vilket betyder att de inte ska parkeras vid en uppladdningsstation efter en tur. Du kan ta elsparkcykeln ända fram till dörren, men du får inte ta med den in i ditt hem eller någon annanstans som gör att andra användare inte får tillgång till dem. Elsparkcyklarna laddas upp då en anställd kör runt och samlar upp dem, varefter de ställs ut igen när de är fulladdade.
Elsparkcyklarna är utrustade med GPS och 4G-information så att företagen kan kontrollera var varje enskild elsparkcykel är.
 

Vad är en elektrisk sparkcykel?
En elektrisk sparkcykel är som en vanlig sparkcykel men den har en motor som driver den. På så sätt behöver du inte sparka dig fram utan behöver bara vrida på ”gashandtaget” för att ta dig fram.


Elsparkcykel och dödsfall
I december 2018 avled en 33-årig man i Córdoba efter en krock med en personbil. Mannen som körde elsparkcykeln bar hjälm, men olyckan, som skedde nattetid, kostade honom livet. Elsparkcykeln var av modellen ”chopper” och är en blandning av en vanlig motorcykel och en elektrisk motorcykel, som kan köra upp till 80 km/t och har en räckvidd av 40-50 km. Det är det första dödsfallet relaterat till elektriska sparkcyklar i Andalusien, men det tredje i Spanien.

 

Senaste artiklarna från En Sueco

Permanent Makeup

Är du trött på makeup som inte håller hela dagen? Fortsätt då att läsa! Många av mina kunder på kli...

Hälsa

Är utrensning viktigt för kroppen?

Lider du av eksem eller andra hudåkommor? Chloe och Friederich är holistiska behandlare som ser d...

Hälsa

Lider du av hälsoångest?

Är du rädd att du är sjuk? Är du rädd att du lider av cancer, hjärtsjukdom eller skleros?Undersöker...

Hälsa

Autoimmuna sjukdomar

Jag hör allt mer om människor som lider av det som kallas autoimmun sjukdom. Det är också allt fle...

Hälsa

Rafael Serrano – en pionjär inom hållbart bygge

En dröm om en bättre värld och härliga bostäder, skapade med hänsyn till hållbarhet i alla material ...

Tema & Profiler

The View Marbella

Letar du efter någonting alldeles speciellt? En bostad vari du på morgonen kan njuta av utsikten öve...

Tema & Profiler

Veras Veranda - Släta bullar

Jag står inte i köket jättelänge varje gång det ska bakas eller annat, det finns ju mycket mer man o...

Gastronomi

Vad går du och tänker på just nu? - Annika Scharnk…

I denna artikelserie ställer vi varje månad fem korta frågor till en person som har koppling till bå...

Tema & Profiler

James Bond-rutten

Kanske är det någon som kommer ihåg en scen från James Bond filmen ”Levande måltavla” när han åker s...

Utflykter

Kvinnlig konst till förmån för kvinnor i Costa Ric…

Den 9 mars hålls en konstutställning med Yoni Art på Ananda Laie Retreat Center i La Cala. Eventet a...

Tema & Profiler

Utflykter

James Bond-rutten

Kanske är det någon som kommer ihåg en scen från James Bond filmen ”Levande måltavla” när han åker skidor igenom ett klipphål i Val d’Isère. Klipphåle...

Utflykter

Museo Ruso – det ryska museets samlingar

Det är inte mycket till lökkupoler över den gamla tobaksfabriken, som bland annat inrymmer det ryska museet. Mer exakt heter det dock Colección del Mu...

Utflykter

Annorlunda kvällsnöjen i Barcelona

Barcelona är en av Europas härligaste städer. Här finns mycket att upptäcka, både när det kommer till underhållning och kultur. Utöver det fantastiska...

Utflykter

Gastronomi

Veras Veranda - Släta bullar

Jag står inte i köket jättelänge varje gång det ska bakas eller annat, det finns ju mycket...

Gastronomi

Hemlagade churros

Blev du sugen på tapas när vi skrev om denna läckerhet i februarinumret av En Sueco? Då få...

Gastronomi

El Mimbre - med vision om än mer ekologiskt samt hälsobröd

Bröd för alla smaker El Mimbre är familjeföretaget som genom sina direktleveranser till u...

Gastronomi

Framtiden är grön i köket

Den passar utmärkt till fiskgrytan, till youghurt, ost, majonäs. risotto, hamburgare, gin ...

Gastronomi

Veras Veranda - Semlor

Nu är det februari och för min familj samt många andra är det tid för semlor. Ja, jag vet ...

Gastronomi

Sabor a Málaga: Grupo Gallego – ett nav i distributionskedja…

Här i vår artikelserie om Sabor a Málaga besöker vi ofta små odlare och producenter av pro...

Gastronomi

Sport

Super Seleznov

Den nya målvakten i Málaga vill spela i La Liga – medan den 11-åriga sonen passas av säkerhetsvakter...

Sport

Mäster Munir

Avhyst i Numancia – nu VM-målvakt för Marocko och in i den senare tidens historia om ovanligt många ...

Sport

Golf i Solen

Redan februari 2019! Vi märker att golfåret 2019 på härliga Solkusten lockar fler och fler, och fra...

Sport

Tema & Profiler

Rafael Serrano – en pionjär inom hållbart bygge

En dröm om en bättre värld och härliga bostäder, skapade med hänsyn till hållbarhet i alla material Att möta Rafael Serrano är en speciell upplevelse...

Tema & Profiler

The View Marbella

Letar du efter någonting alldeles speciellt? En bostad vari du på morgonen kan njuta av utsikten över Medelhavet och golfdalen i Marbella? Då är The V...

Tema & Profiler

Vad går du och tänker på just nu? - Annika Scharnke

I denna artikelserie ställer vi varje månad fem korta frågor till en person som har koppling till både Sverige och Spanien. Denna månad träffar vi An...

Tema & Profiler

Kvinnlig konst till förmån för kvinnor i Costa Rica

Den 9 mars hålls en konstutställning med Yoni Art på Ananda Laie Retreat Center i La Cala. Eventet arrangeras av konstnär Pia Mattinen, som genom sin ...

Tema & Profiler

Elsparkcyklarna intar Málaga - men befinner sig i ett juridiskt ingenmansland

Det varma vädret, många gågator i staden och turister året runt gör Málaga till en attraktiv stad för företag som hyr ut elsparkcyklar. Varken fågel ...

Tema & Profiler

Sopor – bara dumpa eller sortera? Sortera såklart!

Om man inte är ”zero waster”, som vi skrev om förra månaden, så är det högst troligt att man varje dag producerar avfall av olika slag. Från Sverige ä...

Tema & Profiler

AHN når nya rekord

Ingen kommer längre ihåg de tankar och stora ambitioner som grundarna bakom AHN i Fuengirola/Mijas hade när de i oktober 1968 bildade föreningen och s...

Tema & Profiler

Förstahjälpen och hjärtstartare - vad gör du vid ett hjärtstopp?

Ska man dunka en person som håller på att kvävas i ryggen? Ska man försöka att hitta pulsen innan man ger konstgjord andning? Hur hårt ska man ge hjär...

Tema & Profiler

Kultur

Så här kommer du igång med att spela på casino i Spanien

Befinner man sig på en turistort i Spanien är det inte alltför svårt att leta sig fram till ett av landets över 20 landbaserade casinon. Det är dock i...

Kultur

El Cid: Spaniens populäraste folkhjälte

Nästan tusen år efter hans död är Rodrigo Díaz de Vivar, mer känd som El Cid, fortfarande Spaniens populäraste folkhjälpte – och en nationalikon. &nb...

Kultur

Språkutbyte: Pachange – språkutbyte i Málaga

Jag kan gissa att det är många av oss som i nyårslöfte sagt att vi ska bli bättre på spanska eller engelska? Ett riktigt bra sätt att lära sig språk p...

Kultur

Boktips: Läslust 2019 - Göran Rise släpper serie om advokat …

Han har släppt en bok tidigare, vari han berättade om sina egna yrkesverksamma år, men nu släpper Göran Rise för första gången en roman. Boken, som he...

Kultur

Norrbom Marketing

Kontakta oss

Läsarservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tel. 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com