Elsparkcyklarna intar Málaga - men befinner sig i ett juridiskt ingenmansland

Det varma vädret, många gågator i staden och turister året runt gör Málaga till en attraktiv stad för företag som hyr ut elsparkcyklar.

Varken fågel eller fisk

De är inte cyklar. De är inte moppar. Turisterna ger sig ut på sightseeing med dem och affärsfolk använder dem till och från tunnelbana, buss och tåg, på gator och torg, vägar och trottoarer. Det handlar om elsparkcyklarna, som intagit många Europeiska storstäder. Men det sker inte utan motstånd från lokalbefolkningen och affärsinnehavare. Stadens invånare är trötta på sparkcyklarna som står i vägen och gör det svårt att komma fram eller än värre utgör fara för allmänheten, speciellt för personer med fysiska eller synrelaterade funktionsnedsättningar.
I takt med att uthyrningsställena ökar i antal ökar också klagomålen från invånarna.

Böter eller konfiskering

De elektriska sparkcyklarna finns överallt i större städer, där olika företag hyr ut dessa färdmedel. Det första företaget att rulla in på Málagas gator och torg var svenska VOI. Tillsammans med Lime, Tier och UFO är dessa de fyra företag som i skrivande stund hyr ut elsparkcyklar i Málaga. Siffror från kommunens avdelning för trafik och infrastruktur visar att det kör drygt 450 sparkcyklar på gatorna i provinshuvudstaden just nu. Men klagomålen handlar om att sparkcyklarna dräller runt när användarna bara ställer dem någonstans efter en tur samt om att de utgör fara för fotgängare när de kör fram på trottoarer och gågator i 25 km/t.
 
Frågan är också om parkering av dessa färdmedel kräver kommunal auktorisation eller ej. Då sparkcyklarna inte befinner sig på någon fast plats i staden utan i stället hela tiden flyttas runt, befinner de sig i ett juridiskt ingenmansland, som det ser ut just nu.
 
Málaga kommuns avdelning för infrastruktur sa till en början att Policía Local skulle få lov till att ta bort sparkcyklar från gatorna men för nuvarande finns det inget juridiskt underlag för detta. I stället kan det skrivas ut böter när sparkcyklarna står parkerade eller ligger på speciellt olämpliga platser.

Kommunerna pressar DGT

Málaga kommun har presenterat ett önskemål om ett förbud mot att parkera sparkcyklarna på offentliga vägar och betonar att det är nödvändigt att sparkcyklarna anpassar deras fart när de kör på trottoarer. Det betyder att elsparkcyklar endast får köra 10 km/t, liksom andra färdmedel (vanliga sparkcyklar, barnfärdmedel, rullskridskor m.m.) som är tillåtna på trottoarer.
Chefen för det spanska trafikverket Dirección General de Tráfico (DGT), Pere Navarro, uttalade sig i början av februari om den infekterade trafiksituationen efter att flera kommuner börjat efterfråga regleringar. Han har sagt att städernas framtid bestäms av framkomligheten:
 
”De städer som inte lyckas lösa dessa problem kommer att uppleva tät trafik, föroreningar, buller och trafikolyckor. Städer som lyckas lösa problemet lockar i stället talanger och gör sig själva konkurrenskraftiga.” Och så har han även sagt: ”Fram till nu har elsparkcyklarna inte betraktats som fordon. Det måste de göra för att de ska kunna regleras på samma villkor som andra fordon med hänsyn till att köra alkoholpåverkad m.m.”
 
DGT arbetar nu på ett regelverk som innehåller flera viktiga punkter när det kommer till elsparkcyklar. Bland annat fastslår Pere Navarro att de inte får köras på trottoarer. De nya reglerna förväntas vara färdigställda i slutet av mars, och sedan är det upp till varje enskild kommun att implementera dem på deras offentliga vägar.

Så fungerar det

För att hyra en elsparkcykel i Málaga laddar du ned just den elsparkcykelns app, upprättar en profil och anger betalkortsinformation. Därefter scannar du en kod som finns på elsparkcykeln med appen och detta låser upp just den elsparkcykeln. Du betalar per använd minut. Priset skiljer sig mellan uthyrarna men som exempel kostar VOI-elsparkcykel 1 euro att låsa upp och därefter 0,15 euro per minut i hyra.
 
Elsparkcyklarna är ”free floating”, vilket betyder att de inte ska parkeras vid en uppladdningsstation efter en tur. Du kan ta elsparkcykeln ända fram till dörren, men du får inte ta med den in i ditt hem eller någon annanstans som gör att andra användare inte får tillgång till dem. Elsparkcyklarna laddas upp då en anställd kör runt och samlar upp dem, varefter de ställs ut igen när de är fulladdade.
Elsparkcyklarna är utrustade med GPS och 4G-information så att företagen kan kontrollera var varje enskild elsparkcykel är.
 

Vad är en elektrisk sparkcykel?
En elektrisk sparkcykel är som en vanlig sparkcykel men den har en motor som driver den. På så sätt behöver du inte sparka dig fram utan behöver bara vrida på ”gashandtaget” för att ta dig fram.


Elsparkcykel och dödsfall
I december 2018 avled en 33-årig man i Córdoba efter en krock med en personbil. Mannen som körde elsparkcykeln bar hjälm, men olyckan, som skedde nattetid, kostade honom livet. Elsparkcykeln var av modellen ”chopper” och är en blandning av en vanlig motorcykel och en elektrisk motorcykel, som kan köra upp till 80 km/t och har en räckvidd av 40-50 km. Det är det första dödsfallet relaterat till elektriska sparkcyklar i Andalusien, men det tredje i Spanien.

 

Senaste artiklarna från En Sueco

Vad är hudcancer och hur behandlar man det?

Basalcellscancer kallas också vanlig hudcancer och är den vanligaste formen av hudcancer i Sverige. ...

Hälsa

Vilda västern - Mini Hollywood i Almería

Någon springer med tunga stövlar på övervåningen. Vi hör ett pistolskott, ett skrik, och ytterligare...

Utflykter

Varför blir vi hormonsjuka?

Chloe och Friederich är holistiska behandlare som ser din kropp som en helhet och erkänner att din l...

Hälsa

Ålderdom

Jag ska fylla 76 år och personligen har jag det riktigt bra med min ålder. Livet har fortfarande mån...

Hälsa

Hajar i Medelhavet – myter och fakta

Till stor förskräckelse och överraskande, och kanske man även ska tillägga – till mediernas stora ...

Tema & Profiler

Nya regler vid arvs- och gåvoskatt i Andalusien

På senare år har det skett en del förändringar av arvs- och gåvoskatten i Andalusien. Sedan januari ...

Juridik & Finans

Art Gaucín

OPEN STUDIOS2019 24 till 26 maj och 31 maj till 2 juni   Konstnärerna i Gaucín öppnar sina a...

Kultur

Veras Veranda - Hemgjord Daim

Jag älskar att göra godis till barnen – för det första för att jag vet vad de får och hur det är gjo...

Gastronomi

Välgörenhetsgolf för Maiti Nepal på Los Naranjos G…

På långfredagen den 19 april anordnades ett stort välgörenhetsevenemang på Los Naranjos Golf Club. D...

Övrigt

Málaga – från ful ankunge till vacker svan

Málaga är en stad med ett mycket priviligierat läge med värme vid Medelhavet. Det råder en härlig, p...

Utflykter

Utflykter

Vilda västern - Mini Hollywood i Almería

Någon springer med tunga stövlar på övervåningen. Vi hör ett pistolskott, ett skrik, och ytterligare ett skott. En kvinna ramlar nedför trappan bakom ...

Utflykter

Málaga – från ful ankunge till vacker svan

Málaga är en stad med ett mycket priviligierat läge med värme vid Medelhavet. Det råder en härlig, positiv stämning i staden och nu har staden rustats...

Utflykter

El Museo Automovilístico y de la moda de Málaga

Det är den näst populäraste sevärdheten i Málaga, enligt Tripadvisor, och det är lätt att förstå varför så många både turister och lokala, stora och s...

Utflykter

Gastronomi

Veras Veranda - Hemgjord Daim

Jag älskar att göra godis till barnen – för det första för att jag vet vad de får och hur ...

Gastronomi

Sabor a Málaga - Färskfriterade chips och nyrostade nötter

Patatas Artesanas Paco José     Vacker gottebutik  Det är nästan ...

Gastronomi

Sabor a Málaga - Citroner

Exporterar norrut I en ensam industrilokal på landsbygden i Alhaurín de la Torre möter vi...

Gastronomi

Veras Veranda - Smarrig kanelbullekaka

När jag bakar bullar har jag många recept att välja mellan. Hemma hos oss bakar vi dem i a...

Gastronomi

Veras Veranda - Släta bullar

Jag står inte i köket jättelänge varje gång det ska bakas eller annat, det finns ju mycket...

Gastronomi

Hemlagade churros

Blev du sugen på tapas när vi skrev om denna läckerhet i februarinumret av En Sueco? Då få...

Gastronomi

Sport

AHN Golf / Golf i Solen Maj 2019

AHN Golf 22 mars – Golfhäftet Trophy – Greensome Parador En strålande dag med mängder av skrika...

Golf

Muñiz skapade mervärde! Men ”fruktans tränare” fick ännu en…

Förhållandet mellan klubbägaren, shejk Al-Thani, och Málaga CF:s tränare, Juan Ramon Muñiz, 50 år oc...

Sport

Golfsidorna Apr 2019

AHN Golf 20 februari - Golfhäftet Trophy - GreensomeEtt stort tack till Kristina och Eckhardt för e...

Golf

Tema & Profiler

Profil av Leif Carlquist

Stjärnproducenten Leif Carlquist tror egentligen varken på tur eller slumpen. Han menar att ju mer han har arbetat, desto mer tur har han haft. Han ha...

Tema & Profiler

Hajar i Medelhavet – myter och fakta

Till stor förskräckelse och överraskande, och kanske man även ska tillägga – till mediernas stora glädje, dyker det nu och då upp hajar i närheten a...

Tema & Profiler

Dricks i Spanien

I många längder, inklusive Spanien, är dricks en viktig och stor del av inkomsten för många yrkesgrupper. I Sverige har alla, oavsett yrke, vanligtvis...

Tema & Profiler

På andra sidan - Kan vi rädda kapitalismen?

Begreppet låter materiellt men det ligger mycket mer bakom det. Kapitalism är lika med frihet, framgång och välfärd – för alla! Det är under denna ban...

Tema & Profiler

Vad går du och tänker på Denise Lopez?

Hon började som dansare och bakgrundssångerska till Dr. Alban, Melodie MC och Culture Beat varefter karriären som sångerska tog fart. Då kände vi henn...

Tema & Profiler

Costa del Sol – bästa platsen att bo på i Europa!

Att Costa del Sol är bästa platsen att bo på i Europa skulle nog många säga är ett arrogant påstående. Men det är också ett påstående som tusentals sk...

Tema & Profiler

Påsken firas storslaget och varierat i Málagaprovinsen

Det nalkas påsk och medan man i Sverige letar påskägg i trädgården samt samlas kring matbordet för att äta lamm tar firandet i Spanien och framförallt...

Tema & Profiler

At tända eld på tjurars horn, få dem att hoppa i vattnet och hålla dem i koppel

Höjdpunkten på en spansk stads årliga fiesta har ofta någonting att göra med tjurar. Mer exakt handlar det om att på ett eller annat sätt misshandla e...

Tema & Profiler

Kultur

Så här kommer du igång med att spela på casino i Spanien

Befinner man sig på en turistort i Spanien är det inte alltför svårt att leta sig fram till ett av landets över 20 landbaserade casinon. Det är dock i...

Kultur

Art Gaucín

OPEN STUDIOS2019 24 till 26 maj och 31 maj till 2 juni   Konstnärerna i Gaucín öppnar sina ateljéer för allmänheten under den årliga Art Gaucí...

Kultur

El Cid: Spaniens populäraste folkhjälte

Nästan tusen år efter hans död är Rodrigo Díaz de Vivar, mer känd som El Cid, fortfarande Spaniens populäraste folkhjälpte – och en nationalikon. &nb...

Kultur

Språkutbyte: Pachange – språkutbyte i Málaga

Jag kan gissa att det är många av oss som i nyårslöfte sagt att vi ska bli bättre på spanska eller engelska? Ett riktigt bra sätt att lära sig språk p...

Kultur

Norrbom Marketing

Kontakta oss

Läsarservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tel. 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com