Kommunalvalet 26 maj: Partido Popular spänner musklerna

I flera kommuner fick rösterna räknas extra noggrant innan det slutgiltiga valresultatet presenterades. Som väntat blev kommunalvalet en rysare, för i många kommuner var det bara några få röster som blev avgörande när det kom till de sista mandaten.
 
Socialistpartiet PSOE har just nu medvind i den spanska politiken och de ljumma vindarna spred sig även över de flesta av partiets lokalavdelningar inför kommunalvalet som ju hölls i slutet av maj.
 
I nästan alla kommuner på Costa del Sol har partiet gått framåt. Men i nästan alla tillfällen handlar det om så få röster och mandat att det i det stora hela knappt får någon större betydelse. I de flesta kommuner sker nämligen PSOE:s framgång på bekostnad av deras trofasta stödpartier. Faktiskt är det bara i Benalmádena som socialistpartiet kan jubla över en avgörande valseger.
 
För ärkerivalen Partido Populär ser det annorlunda ut.

PP gör rent bord

Hos Partido Pupular var det många bekymrade miner i många av Costa del Sols kommuner inför valet. Vid parlamentsvalet i slutet av april förlorade partiet hälften av sina mandat och oron att flera väljare skulle gå över till partiet Ciudadanos, som i år ställde upp i samtliga av landets kommuner, samt till det nya partiet VOX, gick inte att ta miste på. Men rädslan var obefogad. Och det i sådan grad att minerna förbyttes till förvåning hos flera av provinsens PP-borgmästare. I Marbella återfick partiet sin absoluta majoritet, i Fuengirola växte den absoluta majoriteten och i Estepona sopade partiet bort allt politiskt motstånd från banan genom att få 21 och 25 mandat. De för partiet positiva resultaten sågs även i Nerja, där Partido Popular dagen efter valet bara var ett enda mandat från att återvinna den politiska makten, och det mandatet förväntas de hitta hos antingen Ciudadanos eller VOX. Samma sak ses i Málaga medan partiet är störst i både Mijas, Torremolinos, Rincón de la Victoria och Vélez-Málaga, och därmed står med bra kort på handen när de politiska förhandlingarna inleds. Det krävs nu naturligtvis att partiet spelar sina kort rätt och inte bränner sitt ljus i bägge ändar, vilket de gjorde i flera kommuner för fyra år sedan. Bland annat sågs det då en ovanlig fyrklöver i Torremolinos som välte Partido Popular och deras mångåriga borgmästare. Det samma kan lätt ske igen. Den nog så omtalade fyrklövern har nämligen tillräckligt många mandat till att samla majoritet återigen.

De stora förlorarna

Mycket otypiskt har både PSOE och Partido Popular nått framgångar i Málagaprovinsen detta val. Det gör de naturligtvis på bekostnad av de nya partierna som nationellt annars vinner röster som aldrig förr. Podemos mycket fria och alternativa organisering av sina lokala avdelningar ger nu bakslag. Tvärtom från andra har partiet inga lokala avdelningar. I stället har de valt att stötta ett lokalt parti. I en del kommuner heter partiet ”Adelante” eller ”Sí se puede” kryddat med ett stadsnamn. Och på andra platser har de ställt upp som Izquierda Unida (IU), som är ett nationellt samarbetsparti. De många partinamnen och profilerna gör det tillsynes svårt för även de mest trogna Podemos-väljarna att kryssa rätt på valsedeln, vilket ses på resultaten. Inte i en enda kommun säkrar partiet sig fler än tre mandat och man måste leta länge för att hitta en kommun där partiet kanske kan få ens en lite smula inflytelse. Samma sak gäller partiet VOX, som bara kommit in med ett enda mandat, och det är det. VOX:s resultat vid regionalvalet förra året och vid parlamentsvalet i april, fick annars flera lokalpolitiker att ligga sömnlösa om nätterna. Dock sover de nog inte så gott i Ciudadanos, som trots att de organiserat sig väl i samtliga kommuner, och nu även är landets tredje största parti, inte kan stoltsera med fler än blyga två mandat, med undantag för Mijas. Trots att de är få kan mandaten ändå bli tunga på vågskålen i flera kommuner, men partiet hade onekligen hoppats på en annan roll.
 
 
alcalde Malaga Francisco Torre 1248785227 13467480 1020x574
 
Valet i Málaga stad blev en rysare utan jämförelse. Efter en långdragen extra noggrann rösträkning drog dock stadens grand old man det längsta strået. Francisco de la Torre har varit borgmästare i Málaga i nästan 20 år och är nu, 76 år gammal, redo för ytterligare fyra nya år. Med stöd från Ciudadanos besegrade han rivalen från PSOE med 16 mandat mot 15.
 

Här kan allt hända:

Mijas

Partido Popular är störst – igen. Men de har bara en möjligt samarbetspartner, nämligen Ciudadanos. Ciudadanos samarbetar gärna men mot att de får borgmästarrollen. Här ligger orsaken till de politiska problem som råder i Mijas. Under förra valperioden slöt Ciudadanos först ett avtal med PP och därefter med PSOE. På så sätt har Maldonado varit borgmästare under de senaste fyra åren. Nu är det osäkert vad som kommer hända.
 
mijas
 
 

Torremolinos

Med sin nya borgmästarkandidat, Del Cid, kan PP komma tillbaka till makten efter fyra år i skuggan. De kan räkna med stöd från VOX, men det är tveksamt om Ciudadanos är med på det. Väljer Ciudadanos att fortsätta stötta PSOE kan den nuvarande borgmästaren, José Ortiz, samla de nödvändiga 13 mandaten. PSOE har ökat markant tack vare förnyelse av stadsplanen och mer liv och rörelse på gatorna.
 
torremolinos
 
 

Vélez-Málaga (Torre del Mar)

Vélez-Málaga har under de senaste fyra åren präglats av politiskt kaos. Det stora utbudet av partiet har nu reducerats till fyra. Det bör göra pusslet lite enklare. Men allt kan ske beroende på vilken sida lokalpartiet GIP väljer.
 
velez malaga
 
 

Rincón de la Victoria

Den lilla kustkommunen öster om Málaga är utan tvekan kommunen med flest partier. Francisco Salado, från PP, har bäst kort på hand med sju mandat, men det har förr visat sig att det inte är lätt att tillfredsställa två-tre mindre stödpartier.
 
rincon de la victoria
 

Almuñécar

Den politiska bilden i Almuñécar är mycket otypisk. Lokalpartiet Convergencia Andaluza, med Benavidas i spetsen, är störst och har, med undantag av valen år 1991 och 2015, alltid varit störst i kuststaden, som ligger precis vid gränsen till Granadaprovinsen. Under de två senaste valperioderna har PP suttit på makten tack vare ett samarbete med just detta parti, men samarbetet är nu i splittror, varför den politiska situationen i Almuñécar är oviss.
 
almunecar
 
 

Senaste artiklarna från En Sueco

Åldersfläckar på näthinnan – AMD (Åldersrelaterad …

AMD är en allvarlig ögonsjukdom som sägs vara den vanligaste orsaken till nedsatt syn i västvärlden...

Hälsa

Varför utvecklar vi hormonella obalanser?

Varför utvecklar vi hormonella obalanser?   Många kvinnor lider av övervikt, hormonella oba...

Hälsa

Goldeneye permanent

I oktober är permanent makeup-temat eyeliner och punktstrecksteknik. Jag har tidigare skrivit om tec...

Hälsa

Var snäll mot dina fötter

Om du tar en titt på dina fötter – de har en naturlig kurvatur. Skor har oftast ett standardinlägg s...

Hälsa

Besviken stjärna

Den japanska landslagsspelaren och engelska mästaren Shinji Okazaki fick tillsammans med Jose Rodrig...

Sport

Kan vi vända på kuttingen?

Vi ligger helt uppe i toppen när det talas om soltimmar, gastronomi och livskvalitet. Handlar det i ...

Tema & Profiler

La Sueca hälsar välkommen till En Sueco oktober 20…

  Det är oktober och de spanska skolorna har varit i gång några veckor. Jag hör många föräld...

Tema & Profiler

10 tips för bättre foton

Så tar du bra foton med mobilen   De flesta använder i dag mobiltelefonen till att ta foton o...

Tema & Profiler

Bostadsbloggen

I detta avsnitt av BOSTADSBLOGGEN ska vi gå igenom hur du blir beskattat när du säljer din bostad oc...

Bostadsnytt

Insekter på Costa del Sol

De finns överallt och vi kan inte undvika dem. Så varför låter vi oss inte fascineras av dem? Det va...

Tema & Profiler

Utflykter

CAC - Centro de Arte Contemporáneo

Málagas museum för modern konst ligger i Málagas trendigaste stadsdel – Soho, och ligger på kanten av Guadalminafloden, som är helt torr majoriteten a...

Utflykter

Cáceres – en helt unik stad

Cáceres ligger i Extremadura, ca 470 km från Málaga och detta är en enastående stad vars helt intakta medeltida centrum ligger innanför stadsmuren. St...

Utflykter

Tio spanska städer som du inte får missa

Nyligen presenterade vi här på En Sueco en lista över de kändaste andalusiska städerna. I dag går vi på upptäcktsfärd i resten av landet och ger er re...

Utflykter

Gastronomi

Veras Veranda

Nu är det höst och det betyder äppelsäsong! I Sverige hade vi kanske gått ut och pallat äp...

Gastronomi

Kaktusfikon – en nyttig delikatess

Vi sitter i bilen på en smal landsväg i Andalusiens sydvästra hörn. I vägkanten och i dike...

Gastronomi

Nyheter kring Sabor a Málaga – Málagas blå märke

Varje månad här i En Sueco presenteras en produkt som bär märket Sabor a Málaga, någonting...

Gastronomi

Veras Veranda

När man går på marknader är det vanligt att det finns en vagn vid vilken det står en man s...

Gastronomi

Tropisk mango odlas i La Cala de Mijas

Bara några minuters körning från La Cala de Mijas hittas gården Granja Ecológica Las Penca...

Gastronomi

Alkoholfri sommar?
 Här är alternativen!

Ska du köra hem? Vill du passa på med vikten? Eller kanske har du andra orsaker till att b...

Gastronomi

Sport

Golf i Solen

Per i finalen i Scandic Friends Open på Gotland Allas vår KRUT-GUBBE Per Eide har hunnit fylla 91 å...

Golf

AHN Golf - Oktober

Spanien-golf på Troxhammar golfklubb Klubben ligger i Ekerö kommun, som enbart består av öar, väste...

Golf

Besviken stjärna

Den japanska landslagsspelaren och engelska mästaren Shinji Okazaki fick tillsammans med Jose Rodrig...

Sport

Tema & Profiler

Kan vi vända på kuttingen?

Vi ligger helt uppe i toppen när det talas om soltimmar, gastronomi och livskvalitet. Handlar det i stället om ekonomi, tillväxt och sysselsättningsgr...

Tema & Profiler

La Sueca hälsar välkommen till En Sueco oktober 2019!

  Det är oktober och de spanska skolorna har varit i gång några veckor. Jag hör många föräldrar runt omkring mig som klagar över hur jobbigt d...

Tema & Profiler

10 tips för bättre foton

Så tar du bra foton med mobilen   De flesta använder i dag mobiltelefonen till att ta foton och under de senaste åren har mobilkamerorna blivit...

Tema & Profiler

Insekter på Costa del Sol

De finns överallt och vi kan inte undvika dem. Så varför låter vi oss inte fascineras av dem? Det varma klimatet i Andalusien skapar en stabil och god...

Tema & Profiler

Vad går du och tänker på?

Nu i oktober passar vi på att besöka Nueva Andalucía där vi möter Linda Serneholt för att få reda på vad hon har för sig just nu. Linda Serneholt kom ...

Tema & Profiler

Svenska Skolan i Fuengirola firar 50 år!

  2019 är en viktig milstolpe i den svenska historien på Costa del Sol, Svenska Skolan i Fuengirola firar nämligen 50 år! Jubilaren firades den ...

Tema & Profiler

Skandinavisk entreprenör visar det bästa av Málaga

Han kom med en rycksäck och några mynt I fickan. I dag har han 20 anställda och en ny rekordomsättning. Steffen Hansen är historien om företaget Solag...

Tema & Profiler

En intervju med Peter Sisseck i Ribera del Duero

Egentligen var det bara ett experiment med att göra vin på 90 år gamla vinstockar som Peter Sisseck gjorde 1995. Han hade lockats till att jobba med R...

Tema & Profiler

Kultur

Blod, Svett & Toner

Folkkära och världskända Robert Wells styr återigen stegen mot ”Den nya teatern” i Mijas den 16 november. Det gör han då han nu firar 30-årsjubileum m...

Kultur

Jul på spanskt vis

Året går fort, om 3,5 månad så är det redan dags för jul igen. Det kan vara smart att redan nu börja att smygplanera julens festligheter och julklappa...

Kultur

Filmer inspelade i Spanien

Spanien är ett vidsträckt land med varierande landskap. Stränderna i söder lockar till soldyrkande turister, vågorna på Atlantkusten drar till sig s...

Kultur

El Veranillo de San Miguel (indiansommar)

Vädret spelar oss ett spratt Vi träder nu in i årets första höstmånad, september. Som svensk sitter det nästan i ryggmärgen att nu sörja över att som...

Kultur

Norrbom Marketing

Kontakta oss

Läsarservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tel. 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com