Kommunalvalet 26 maj: Partido Popular spänner musklerna

I flera kommuner fick rösterna räknas extra noggrant innan det slutgiltiga valresultatet presenterades. Som väntat blev kommunalvalet en rysare, för i många kommuner var det bara några få röster som blev avgörande när det kom till de sista mandaten.
 
Socialistpartiet PSOE har just nu medvind i den spanska politiken och de ljumma vindarna spred sig även över de flesta av partiets lokalavdelningar inför kommunalvalet som ju hölls i slutet av maj.
 
I nästan alla kommuner på Costa del Sol har partiet gått framåt. Men i nästan alla tillfällen handlar det om så få röster och mandat att det i det stora hela knappt får någon större betydelse. I de flesta kommuner sker nämligen PSOE:s framgång på bekostnad av deras trofasta stödpartier. Faktiskt är det bara i Benalmádena som socialistpartiet kan jubla över en avgörande valseger.
 
För ärkerivalen Partido Populär ser det annorlunda ut.

PP gör rent bord

Hos Partido Pupular var det många bekymrade miner i många av Costa del Sols kommuner inför valet. Vid parlamentsvalet i slutet av april förlorade partiet hälften av sina mandat och oron att flera väljare skulle gå över till partiet Ciudadanos, som i år ställde upp i samtliga av landets kommuner, samt till det nya partiet VOX, gick inte att ta miste på. Men rädslan var obefogad. Och det i sådan grad att minerna förbyttes till förvåning hos flera av provinsens PP-borgmästare. I Marbella återfick partiet sin absoluta majoritet, i Fuengirola växte den absoluta majoriteten och i Estepona sopade partiet bort allt politiskt motstånd från banan genom att få 21 och 25 mandat. De för partiet positiva resultaten sågs även i Nerja, där Partido Popular dagen efter valet bara var ett enda mandat från att återvinna den politiska makten, och det mandatet förväntas de hitta hos antingen Ciudadanos eller VOX. Samma sak ses i Málaga medan partiet är störst i både Mijas, Torremolinos, Rincón de la Victoria och Vélez-Málaga, och därmed står med bra kort på handen när de politiska förhandlingarna inleds. Det krävs nu naturligtvis att partiet spelar sina kort rätt och inte bränner sitt ljus i bägge ändar, vilket de gjorde i flera kommuner för fyra år sedan. Bland annat sågs det då en ovanlig fyrklöver i Torremolinos som välte Partido Popular och deras mångåriga borgmästare. Det samma kan lätt ske igen. Den nog så omtalade fyrklövern har nämligen tillräckligt många mandat till att samla majoritet återigen.

De stora förlorarna

Mycket otypiskt har både PSOE och Partido Popular nått framgångar i Málagaprovinsen detta val. Det gör de naturligtvis på bekostnad av de nya partierna som nationellt annars vinner röster som aldrig förr. Podemos mycket fria och alternativa organisering av sina lokala avdelningar ger nu bakslag. Tvärtom från andra har partiet inga lokala avdelningar. I stället har de valt att stötta ett lokalt parti. I en del kommuner heter partiet ”Adelante” eller ”Sí se puede” kryddat med ett stadsnamn. Och på andra platser har de ställt upp som Izquierda Unida (IU), som är ett nationellt samarbetsparti. De många partinamnen och profilerna gör det tillsynes svårt för även de mest trogna Podemos-väljarna att kryssa rätt på valsedeln, vilket ses på resultaten. Inte i en enda kommun säkrar partiet sig fler än tre mandat och man måste leta länge för att hitta en kommun där partiet kanske kan få ens en lite smula inflytelse. Samma sak gäller partiet VOX, som bara kommit in med ett enda mandat, och det är det. VOX:s resultat vid regionalvalet förra året och vid parlamentsvalet i april, fick annars flera lokalpolitiker att ligga sömnlösa om nätterna. Dock sover de nog inte så gott i Ciudadanos, som trots att de organiserat sig väl i samtliga kommuner, och nu även är landets tredje största parti, inte kan stoltsera med fler än blyga två mandat, med undantag för Mijas. Trots att de är få kan mandaten ändå bli tunga på vågskålen i flera kommuner, men partiet hade onekligen hoppats på en annan roll.
 
 
alcalde Malaga Francisco Torre 1248785227 13467480 1020x574
 
Valet i Málaga stad blev en rysare utan jämförelse. Efter en långdragen extra noggrann rösträkning drog dock stadens grand old man det längsta strået. Francisco de la Torre har varit borgmästare i Málaga i nästan 20 år och är nu, 76 år gammal, redo för ytterligare fyra nya år. Med stöd från Ciudadanos besegrade han rivalen från PSOE med 16 mandat mot 15.
 

Här kan allt hända:

Mijas

Partido Popular är störst – igen. Men de har bara en möjligt samarbetspartner, nämligen Ciudadanos. Ciudadanos samarbetar gärna men mot att de får borgmästarrollen. Här ligger orsaken till de politiska problem som råder i Mijas. Under förra valperioden slöt Ciudadanos först ett avtal med PP och därefter med PSOE. På så sätt har Maldonado varit borgmästare under de senaste fyra åren. Nu är det osäkert vad som kommer hända.
 
mijas
 
 

Torremolinos

Med sin nya borgmästarkandidat, Del Cid, kan PP komma tillbaka till makten efter fyra år i skuggan. De kan räkna med stöd från VOX, men det är tveksamt om Ciudadanos är med på det. Väljer Ciudadanos att fortsätta stötta PSOE kan den nuvarande borgmästaren, José Ortiz, samla de nödvändiga 13 mandaten. PSOE har ökat markant tack vare förnyelse av stadsplanen och mer liv och rörelse på gatorna.
 
torremolinos
 
 

Vélez-Málaga (Torre del Mar)

Vélez-Málaga har under de senaste fyra åren präglats av politiskt kaos. Det stora utbudet av partiet har nu reducerats till fyra. Det bör göra pusslet lite enklare. Men allt kan ske beroende på vilken sida lokalpartiet GIP väljer.
 
velez malaga
 
 

Rincón de la Victoria

Den lilla kustkommunen öster om Málaga är utan tvekan kommunen med flest partier. Francisco Salado, från PP, har bäst kort på hand med sju mandat, men det har förr visat sig att det inte är lätt att tillfredsställa två-tre mindre stödpartier.
 
rincon de la victoria
 

Almuñécar

Den politiska bilden i Almuñécar är mycket otypisk. Lokalpartiet Convergencia Andaluza, med Benavidas i spetsen, är störst och har, med undantag av valen år 1991 och 2015, alltid varit störst i kuststaden, som ligger precis vid gränsen till Granadaprovinsen. Under de två senaste valperioderna har PP suttit på makten tack vare ett samarbete med just detta parti, men samarbetet är nu i splittror, varför den politiska situationen i Almuñécar är oviss.
 
almunecar
 
 

Senaste artiklarna från En Sueco

Sol- och sommartips

Solen både ger liv och dödar. Men en sak är säker; utan sol skulle det inte finnas något liv. Vi har...

Hälsa

Lider du av allergi?

Chloe och Friederich är holistiska behandlare som ser din kropp som en helhet och erkänner att din l...

Hälsa

Veras Veranda: English muffins

Jag älskar English muffins – de passar utmärkt till frukosten med bacon, ost och stekt ägg i. Men de...

Gastronomi

La Ruta del Cares – vildare än så här blir det int…

La Ruta del Cares ligger i Picos de Europa i norra Spanien, och om man inte har besökt dessa vilda b...

Utflykter

Japansk mispel – kommer från Kina och vurmas för i…

Det är bråda dagar hos mispelodlarna hos Cooperativa Estepona när En Suecos journalist talar med koo...

Gastronomi

Fläktande solfjädrar

Fläktande solfjädrar

Använder du solfjäder i sommarvärmen? Är du en av dem som fläktar häftigt med den, kanske du har til...

Tema & Profiler

Hemligheten till att slippa ryggvärk

Här är ett häpnadsväckande fakta: ca 95 procent av det läkande arbetet jag gör hos Centro Sanum hand...

Hälsa

Balneario Aguas de Villaharta

Övernattning
 Precis bredvid Djurlyckoland ligger ett litet lanthotell som heter Balneario Aguas de...

Utflykter

Marias Djurlyckoland i Córdoba

Nästan symboliskt har Jorge, fincans frigående åsna och Marias reskamrat, tagit plats precis vid inf...

Tema & Profiler

Tarifa – mongoliska tält och militärbunkrar

Jag öppnar ögonen och tittar rakt upp i det runda taket där ångböjda trälameller håller tältduken up...

Utflykter

Utflykter

La Ruta del Cares – vildare än så här blir det inte

La Ruta del Cares ligger i Picos de Europa i norra Spanien, och om man inte har besökt dessa vilda berg ännu så måste jag säga att de bjuder på en ena...

Utflykter

Balneario Aguas de Villaharta

Övernattning
 Precis bredvid Djurlyckoland ligger ett litet lanthotell som heter Balneario Aguas de Villaharta. Här övernattar En Suecos utsända efte...

Utflykter

Tarifa – mongoliska tält och militärbunkrar

Jag öppnar ögonen och tittar rakt upp i det runda taket där ångböjda trälameller håller tältduken uppe högt ovanför oss. En mild levantevind har hålli...

Utflykter

Gastronomi

Veras Veranda: English muffins

Jag älskar English muffins – de passar utmärkt till frukosten med bacon, ost och stekt ägg...

Gastronomi

Japansk mispel – kommer från Kina och vurmas för i Sayalonga

Det är bråda dagar hos mispelodlarna hos Cooperativa Estepona när En Suecos journalist tal...

Gastronomi

Restaurangbesök: Las Islas – mat, själ och äkthet i skön sym…

Restaurangen Fairuz ligger ihop med Hotel Las Islas i Torreblanca, Fuengirola. Att ta sig ...

Gastronomi

Veras Veranda - Hemgjord Daim

Jag älskar att göra godis till barnen – för det första för att jag vet vad de får och hur ...

Gastronomi

Sabor a Málaga - Färskfriterade chips och nyrostade nötter

Patatas Artesanas Paco José     Vacker gottebutik  Det är nästan ...

Gastronomi

Sabor a Málaga - Citroner

Exporterar norrut I en ensam industrilokal på landsbygden i Alhaurín de la Torre möter vi...

Gastronomi

Sport

Estrella Damm Andalucía Masters 27 – 30 juni

Fantastiska golfrundor under vilka spänningen och de exalterade känslorna ökar under veckan. Det han...

Golf

Golf i Solen: Så var då vårsäsongen till ända

Årets säsong startade den 14 september och avslutades den 29 april på Santana. I år låg påsken mycke...

Golf

AHN Golf - Juni

AHN har för sina evenemang fått tillgång till en fantastisk klubblokal i Club Nautico, med utsikt öv...

Golf

Tema & Profiler

Fläktande solfjädrar

Fläktande solfjädrar

Använder du solfjäder i sommarvärmen? Är du en av dem som fläktar häftigt med den, kanske du har till vana att vila den i handen eller döljer du ansik...

Tema & Profiler

Marias Djurlyckoland i Córdoba

Nästan symboliskt har Jorge, fincans frigående åsna och Marias reskamrat, tagit plats precis vid infarten när jag anländer. Åsnans öron, som hela tide...

Tema & Profiler

På andra sidan: Kan homosexualitet botas?

Söker du personlig utveckling, vidareutbildning eller ny inspiration så är utbudet av kurser, föredrag och seminarier större än någonsin. Flera nya ku...

Tema & Profiler

Cudeca: Secondhandbutikerna med ett viktigt syfte

Det är fredag och klockan är 09.55. Utanför Cudecas nya butik i Los Boliches, precis bredvid saluhallen, står redan tre personer och väntar på att dör...

Tema & Profiler

Kommunalvalet 26 maj: Partido Popular spänner musklerna

I flera kommuner fick rösterna räknas extra noggrant innan det slutgiltiga valresultatet presenterades. Som väntat blev kommunalvalet en rysare, för i...

Tema & Profiler

Vad går du och tänker på Dr. Alban?

Hans namn är Alban Uzoma Nwapa men alla känner vi honom som Dr. Alban, som i början av 90-talet slog igenom stort med hitlåtar som bland annat ”Hello ...

Tema & Profiler

Systrarna Pilqvist Stenberg: Stella & Diana

I Fuengirola bor två systrar som valt sin egen väg. Dagarna fylls med högstadie- och gymnasiestudier på distans samt dans, sång och skådespel, och mån...

Tema & Profiler

Nikki Beach – 20 år med firande

Nikki Beach, det familjeägda och -drivna internationella varumärket för lyxliv och gästfrihet firar nu 20 år i branschen. Varumärket, vilket är det fö...

Tema & Profiler

Kultur

Så här kommer du igång med att spela på casino i Spanien

Befinner man sig på en turistort i Spanien är det inte alltför svårt att leta sig fram till ett av landets över 20 landbaserade casinon. Det är dock i...

Kultur

Qué Pasó: SWEA-international firade 40 år!

Världens största 40-årsfest gick av stapeln lördagen den 11 maj när SWEA International fyllde 40 år och alla Sweor runtom i världen firade. Drygt 7 00...

Kultur

Art Gaucín

OPEN STUDIOS2019 24 till 26 maj och 31 maj till 2 juni   Konstnärerna i Gaucín öppnar sina ateljéer för allmänheten under den årliga Art Gaucí...

Kultur

El Cid: Spaniens populäraste folkhjälte

Nästan tusen år efter hans död är Rodrigo Díaz de Vivar, mer känd som El Cid, fortfarande Spaniens populäraste folkhjälpte – och en nationalikon. &nb...

Kultur

Norrbom Marketing

Kontakta oss

Läsarservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tel. 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com