Kommunalvalet 26 maj: Partido Popular spänner musklerna

I flera kommuner fick rösterna räknas extra noggrant innan det slutgiltiga valresultatet presenterades. Som väntat blev kommunalvalet en rysare, för i många kommuner var det bara några få röster som blev avgörande när det kom till de sista mandaten.
 
Socialistpartiet PSOE har just nu medvind i den spanska politiken och de ljumma vindarna spred sig även över de flesta av partiets lokalavdelningar inför kommunalvalet som ju hölls i slutet av maj.
 
I nästan alla kommuner på Costa del Sol har partiet gått framåt. Men i nästan alla tillfällen handlar det om så få röster och mandat att det i det stora hela knappt får någon större betydelse. I de flesta kommuner sker nämligen PSOE:s framgång på bekostnad av deras trofasta stödpartier. Faktiskt är det bara i Benalmádena som socialistpartiet kan jubla över en avgörande valseger.
 
För ärkerivalen Partido Populär ser det annorlunda ut.

PP gör rent bord

Hos Partido Pupular var det många bekymrade miner i många av Costa del Sols kommuner inför valet. Vid parlamentsvalet i slutet av april förlorade partiet hälften av sina mandat och oron att flera väljare skulle gå över till partiet Ciudadanos, som i år ställde upp i samtliga av landets kommuner, samt till det nya partiet VOX, gick inte att ta miste på. Men rädslan var obefogad. Och det i sådan grad att minerna förbyttes till förvåning hos flera av provinsens PP-borgmästare. I Marbella återfick partiet sin absoluta majoritet, i Fuengirola växte den absoluta majoriteten och i Estepona sopade partiet bort allt politiskt motstånd från banan genom att få 21 och 25 mandat. De för partiet positiva resultaten sågs även i Nerja, där Partido Popular dagen efter valet bara var ett enda mandat från att återvinna den politiska makten, och det mandatet förväntas de hitta hos antingen Ciudadanos eller VOX. Samma sak ses i Málaga medan partiet är störst i både Mijas, Torremolinos, Rincón de la Victoria och Vélez-Málaga, och därmed står med bra kort på handen när de politiska förhandlingarna inleds. Det krävs nu naturligtvis att partiet spelar sina kort rätt och inte bränner sitt ljus i bägge ändar, vilket de gjorde i flera kommuner för fyra år sedan. Bland annat sågs det då en ovanlig fyrklöver i Torremolinos som välte Partido Popular och deras mångåriga borgmästare. Det samma kan lätt ske igen. Den nog så omtalade fyrklövern har nämligen tillräckligt många mandat till att samla majoritet återigen.

De stora förlorarna

Mycket otypiskt har både PSOE och Partido Popular nått framgångar i Málagaprovinsen detta val. Det gör de naturligtvis på bekostnad av de nya partierna som nationellt annars vinner röster som aldrig förr. Podemos mycket fria och alternativa organisering av sina lokala avdelningar ger nu bakslag. Tvärtom från andra har partiet inga lokala avdelningar. I stället har de valt att stötta ett lokalt parti. I en del kommuner heter partiet ”Adelante” eller ”Sí se puede” kryddat med ett stadsnamn. Och på andra platser har de ställt upp som Izquierda Unida (IU), som är ett nationellt samarbetsparti. De många partinamnen och profilerna gör det tillsynes svårt för även de mest trogna Podemos-väljarna att kryssa rätt på valsedeln, vilket ses på resultaten. Inte i en enda kommun säkrar partiet sig fler än tre mandat och man måste leta länge för att hitta en kommun där partiet kanske kan få ens en lite smula inflytelse. Samma sak gäller partiet VOX, som bara kommit in med ett enda mandat, och det är det. VOX:s resultat vid regionalvalet förra året och vid parlamentsvalet i april, fick annars flera lokalpolitiker att ligga sömnlösa om nätterna. Dock sover de nog inte så gott i Ciudadanos, som trots att de organiserat sig väl i samtliga kommuner, och nu även är landets tredje största parti, inte kan stoltsera med fler än blyga två mandat, med undantag för Mijas. Trots att de är få kan mandaten ändå bli tunga på vågskålen i flera kommuner, men partiet hade onekligen hoppats på en annan roll.
 
 
alcalde Malaga Francisco Torre 1248785227 13467480 1020x574
 
Valet i Málaga stad blev en rysare utan jämförelse. Efter en långdragen extra noggrann rösträkning drog dock stadens grand old man det längsta strået. Francisco de la Torre har varit borgmästare i Málaga i nästan 20 år och är nu, 76 år gammal, redo för ytterligare fyra nya år. Med stöd från Ciudadanos besegrade han rivalen från PSOE med 16 mandat mot 15.
 

Här kan allt hända:

Mijas

Partido Popular är störst – igen. Men de har bara en möjligt samarbetspartner, nämligen Ciudadanos. Ciudadanos samarbetar gärna men mot att de får borgmästarrollen. Här ligger orsaken till de politiska problem som råder i Mijas. Under förra valperioden slöt Ciudadanos först ett avtal med PP och därefter med PSOE. På så sätt har Maldonado varit borgmästare under de senaste fyra åren. Nu är det osäkert vad som kommer hända.
 
mijas
 
 

Torremolinos

Med sin nya borgmästarkandidat, Del Cid, kan PP komma tillbaka till makten efter fyra år i skuggan. De kan räkna med stöd från VOX, men det är tveksamt om Ciudadanos är med på det. Väljer Ciudadanos att fortsätta stötta PSOE kan den nuvarande borgmästaren, José Ortiz, samla de nödvändiga 13 mandaten. PSOE har ökat markant tack vare förnyelse av stadsplanen och mer liv och rörelse på gatorna.
 
torremolinos
 
 

Vélez-Málaga (Torre del Mar)

Vélez-Málaga har under de senaste fyra åren präglats av politiskt kaos. Det stora utbudet av partiet har nu reducerats till fyra. Det bör göra pusslet lite enklare. Men allt kan ske beroende på vilken sida lokalpartiet GIP väljer.
 
velez malaga
 
 

Rincón de la Victoria

Den lilla kustkommunen öster om Málaga är utan tvekan kommunen med flest partier. Francisco Salado, från PP, har bäst kort på hand med sju mandat, men det har förr visat sig att det inte är lätt att tillfredsställa två-tre mindre stödpartier.
 
rincon de la victoria
 

Almuñécar

Den politiska bilden i Almuñécar är mycket otypisk. Lokalpartiet Convergencia Andaluza, med Benavidas i spetsen, är störst och har, med undantag av valen år 1991 och 2015, alltid varit störst i kuststaden, som ligger precis vid gränsen till Granadaprovinsen. Under de två senaste valperioderna har PP suttit på makten tack vare ett samarbete med just detta parti, men samarbetet är nu i splittror, varför den politiska situationen i Almuñécar är oviss.
 
almunecar
 
 

Senaste artiklarna från En Sueco

En Sueco rekommenderar: 10 nya ansikten i La Liga

  Trots att Spanien fortfarande badar i sol och att semestern fortfarande pågår för de flest...

Sport

Fotofestival hålls återigen i Mijas

Åttonde utgåvan av Photofestival hålls ännu en gång i Mijas, där Teatro de Las Lagunas de Mijas utgö...

Kultur

Neymar tillbaka till La Liga?

När fotbollsspelaren Neymar lämnade FC Barcelona för Paris SG sommaren 2017 blev han samtidigt värld...

Sport

5 saker du bör göra på Feria de Málaga

Den årliga ferian i Málaga går av stapeln i kväll. Under tio dagar kommer det att vara upplevelser f...

Kultur

Nattliv i Madrid

Madrid är ett oerhört populärt turistmål. Eftersom staden ligger mitt i Spanien finns det inte några...

Kultur

Djurparker: Lobo Park - Selwo Aventura - Bioparc

Vargar Norr om Málaga, i riktning mot Antequera, ligger Lobo Park, Costa del Sols egen vargpark. De...

Utflykter

Upp i det blå - Teleférico Benalmádena

För den som vill ha fin utsikt och se en del av kuststräckan ovanifrån ska stegen styras till Arroyo...

Utflykter

Tivoli - Arroyo de la Miel, Benalmádena

I Arroyo de la Miel, Benalmádena, ligger Tivoli World – Solkustens tivoli som bjuder på pariserhjul...

Kultur

Trumpet Málaga CF missade. När pappa reste till Me…

... slog Adrian till som toppmålgörare, förlängde kontraktet till 2021 och lämnade La Rosaleda i tår...

Sport

Under ytan - Sea Life, Benalmádena Costa

För den som är intresserad av livet under ytan rekommenderas ett besök på akvariet Sea Life, i hamne...

Utflykter

Utflykter

Djurparker: Lobo Park - Selwo Aventura - Bioparc

Vargar Norr om Málaga, i riktning mot Antequera, ligger Lobo Park, Costa del Sols egen vargpark. Detta är en icke-vinstdrivande verksamhet med syfte ...

Utflykter

Upp i det blå - Teleférico Benalmádena

För den som vill ha fin utsikt och se en del av kuststräckan ovanifrån ska stegen styras till Arroyo de la Miel, Benalmádena. Där, bara ett stenkast f...

Utflykter

Torrox Pueblo - En bortglömd pärla?

Charmeras du av branta trappor som slingrar sig över bergssidan mellan små vitkalkade hus med bougainvilleor vid huvudentrén? Blir du lugn i själen av...

Utflykter

Gastronomi

Alkoholfri sommar?
 Här är alternativen!

Ska du köra hem? Vill du passa på med vikten? Eller kanske har du andra orsaker till att b...

Gastronomi

Veras Veranda: Oreo-glasskaka på chokladkaksbotten

Jippi! Nu ska ni få ett recept på en efterrätt som verkligen passar alla. Detta är en hit ...

Gastronomi

Sabor a Málaga: Citroner

Exporterar norrut I en ensam industrilokal på landsbygden i Alhaurín de la Torre möter ...

Gastronomi

Gazpacho – en portion spansk historia

Det finns många varianter av denna spanska rätt – en del med kött, andra med fisk och skal...

Gastronomi

Veras Veranda: English muffins

Jag älskar English muffins – de passar utmärkt till frukosten med bacon, ost och stekt ägg...

Gastronomi

Japansk mispel – kommer från Kina och vurmas för i Sayalonga

Det är bråda dagar hos mispelodlarna hos Cooperativa Estepona när En Suecos journalist tal...

Gastronomi

Sport

En Sueco rekommenderar: 10 nya ansikten i La Liga

  Trots att Spanien fortfarande badar i sol och att semestern fortfarande pågår för de flest...

Sport

Neymar tillbaka till La Liga?

När fotbollsspelaren Neymar lämnade FC Barcelona för Paris SG sommaren 2017 blev han samtidigt värld...

Sport

Minigolf

En aktivitet som kanske inte passar de hetaste sommardagarna men mycket väl ljumma kvällar är utan t...

Golf

Tema & Profiler

Vad går ni och tänker på Eva och Magnus Wahlberg?

Många är vi som genom åren följt Nerjas utveckling och svenskars kärlek för denna vita lilla stad öster om Málaga går inte att ta miste på. Och många ...

Tema & Profiler

Skugga i sommarvärmen

Costa del Sol är fantastiskt om sommaren – stränderna visar sig från deras bästa sida, restaurangerna dukar upp med läckerheter, nystrukna dukar och e...

Tema & Profiler

Är spanjorerna verkligen så lata?

”De där spanjorerna...!” är någonting som jag hör så ofta att jag nu inte kan låta bli att ta upp det. När saker och ting inte går som de ska så är de...

Tema & Profiler

Joao Magalhaes
- mannen med bilarna

Mannen bakom bilmuseet I En Suecos artikelserie om museer i Málaga har du kunnat läsa om det populära bilmuseet i Málaga och i denna artikel får du...

Tema & Profiler

Möt Lasse Lindbom

Från spelande med klasskompisar, till känd musikproducent, till Spaniens värmeLasse Lindbom “My day goal is to make everyday less everyday”  ...

Tema & Profiler

Fläktande solfjädrar

Fläktande solfjädrar

Använder du solfjäder i sommarvärmen? Är du en av dem som fläktar häftigt med den, kanske du har till vana att vila den i handen eller döljer du ansik...

Tema & Profiler

Marias Djurlyckoland i Córdoba

Nästan symboliskt har Jorge, fincans frigående åsna och Marias reskamrat, tagit plats precis vid infarten när jag anländer. Åsnans öron, som hela tide...

Tema & Profiler

På andra sidan: Kan homosexualitet botas?

Söker du personlig utveckling, vidareutbildning eller ny inspiration så är utbudet av kurser, föredrag och seminarier större än någonsin. Flera nya ku...

Tema & Profiler

Kultur

Fotofestival hålls återigen i Mijas

Åttonde utgåvan av Photofestival hålls ännu en gång i Mijas, där Teatro de Las Lagunas de Mijas utgör huvudplatsen för festivalen, som både omfattar f...

Kultur

5 saker du bör göra på Feria de Málaga

Den årliga ferian i Málaga går av stapeln i kväll. Under tio dagar kommer det att vara upplevelser för både stora och små, och så kommer det finnas ev...

Kultur

Nattliv i Madrid

Madrid är ett oerhört populärt turistmål. Eftersom staden ligger mitt i Spanien finns det inte några naturliga stränder eller någon kust. Däremot finn...

Kultur

Tivoli - Arroyo de la Miel, Benalmádena

I Arroyo de la Miel, Benalmádena, ligger Tivoli World – Solkustens tivoli som bjuder på pariserhjul, bergochdalbanor och karuseller för både små och s...

Kultur

Norrbom Marketing

Kontakta oss

Läsarservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tel. 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com