Möt Lasse Lindbom

Från spelande med klasskompisar, till känd musikproducent, till Spaniens värme
Lasse Lindbom


“My day goal is to make everyday less everyday”

 
En Suecos journalist har denna gång blivit inbjuden till Almuñécar. Återigen har Costa Tropical Music Camp lockat en svensk musiklegend till att inspirera deltagarna vid campet.
Just denna musiklegend hade förr devisen: "Life is what happens to you while you're busy making other plans", men sedan han såg Boschreklamen med sloganen ”My goal is to make everyday less everyday” har han anammat det som sin nya devis. Det handlar Lasse Lindbom – en av Sveriges kändaste musikproducenter, som inte bara är producent utan kanske mest känd som grundare och medlem av gruppen Husbands.
 
Lasse Lindbom har inte gått obemärkt igenom den svenska musikvärlden, även om han själv, när han träffar En Suecos journalist på en chiringuito, säger: ”Jag ser mig inte som en kändis. Jag har skrivit några hitar och producerat kändisar, men själv är jag nog mer en halvkändis. I dag känner ingen under 45 år igen mig”. Och kanske stämmer det att ungdomar inte känner igenom honom på gatan men det är nog ingen med minsta anknytning till Sverige som inte känner till julhiten Tänd ett ljus. Och halvkändis? Det får var och en avgöra, men har man hängt med i den svenska musikvärlden, under speciellt 70- och 80-talet, vågar man påstå annat.
 

Från spelskoj till publikrekord

Lasse har alltid levt med musik. Redan under grundskoleåren och gymnasiet spelades det med kompisarna och under universitetsåren i början av 70-talet, Lasse skulle bli psykolog, fortsatte spelandet. Då kallade gruppen sig Deja Vu, stilen var Crosby och Stills & Nach och bandet fick spelningar på bland annat Magnus Ladulås, Mosebacke, och Engelen (i Stockholm). Och trots att fokuset egentligen skulle ligga på studier skrevs material som räckte till en demo, och snart var skivkontraktet med EMI skrivet – men först skulle bandet byta namn. Namnvalet föll på Landslaget, vilket snabbt blev Sveriges då mest efterfrågade liveband med publikrekord i folkparkerna.
 
Efter några år med turnerande valde bandmedlemmarna att gå sina egna vägar. Lasse å sin sida släppte sitt första soloalbum (även det genom EMI) vilket följdes av ett nytt band – Lasse Lindbom Band. Till detta värvade Lasse bland annat DJ:n från dåvarande stammisstället Atlantic, nämligen Niklas Strömstedt, vilket många runt Lasse tyckte var underligt – Niklas var ju oerfaren. Många var också skeptiska till bandets namn och fortsatte kalla dem Landslaget, men sakta började även Lasse Lindbom Band bli omtyckt.

Husbands fortfarande favoriten

1986 påbörjade han det som han i dag kallar sitt favoritprojekt, nämligen det fortfarande mycket populära The Husbands. Husbands kom till efter att Lasse blivit bjuden till Halmastad för ett projekt med att vara husband på en krog under sommaren.
“Det var nog ingen som riktigt trodde på projektet, då allt skedde i Tylösand om sommaren, men då flera redan var inblandade, som Nisse Nordin, Tom Wolgers och Dan Ekborg, tänker jag visst!”, berättar Lasse. Dock hann några av de första namnen försvinna tidigt. Tom Wolgers slutade när Lasse rekryterade Niklas Strömstedt och Janne Bark, och Dan Ekborg (som sjöng Police-låtar) fick fullt upp med en filminspelning. Lasse fortsätter: “Men trots att vi spelade i Halmstad och trots att två av dem som först skulle varit med i projektet hoppade av, blev The Husbands (ett namn som Niklas kom på) en succé med många gästartister och många härliga spelningar. Och Husband är fortfarande mitt favoritprojekt.”

Producerat de stora

Backar vi bandet lite, till 80-talets början, får vi veta att Lasse nu också började spendera mer tid på studioarbete. På denna tid var han tillsammans med Marie Fredriksson i några år och tillsammans skrev de Maries första tre album. Dessa både producerade och lanserade han också och han betonar att skrivande tillsammans med Marie fungerade oerhört bra. Förhållandet tog dock slut men Lasse fortsatte som framgångsrik producent med stora namn som Gyllene Tider, Gessle, Niklas Strömstedt, Grymlings, Carola och Sven Ingvars. Och även om han är stolt över det mesta han gjort är han speciellt stolt över albumen han producerade åt Ulf Lundell. Lasse var så framgångsrik att han även blev erbjuden ett toppjobb inom skivbolaget Polaris, men då han ville fortsätta att spela själv, och insåg att det inte skulle finnas tid och utrymme till det, tackade han nej.
 
“En liten anekdot från den tiden var att det vid en tidpunkt var tänkt att jag skulle göra en duett med Per Gessle, men jag kände att det passade Marie bättre så jag föreslog henne. Och så blev det!”, säger Lasse med ett leende, medan han tar en klunk på den kalla ölen som serverats ihop med en tapa av chiringuitons trevliga servitör.
 

Om de bästa hitsen

Lasse är i dag pensionär men alltifrån stillasittande. Han fortsätter att spela och hans musik fortsätter att spelas.
“Alla de bästa hitsen har kommit snabbt. Tänd ett ljus är nog den mest kända. Refrängen till den kom jag på när jag en novemberkväll 1987 gick på Sveavägen (i Stockholm). När jag kom fram dit jag skulle ringde jag skivbolaget och tillsammans med Niklas (Strömstedt) satt jag mig direkt i studion och skrev färdigt den, under tiden som teknikerna väntade på att börja inspelningen. Det var ju givet att den skulle ut till december som årets jullåt, så inspelningen med bandet Triad, som vårt band hette då, fick lov att gå undan. Triad var förövrigt ett band som hade fått ligga vid sidan om Husbands ett tag, men detta visste vi var någonting för vår grupp. Tänd ett ljus toppade faktiskt försäljningslistan i nio veckor”, berättar Lasse och tillägger: “Och Kom och värm dig med Lasse Lindbom Band tog ungefär lika lång tid att skriva som det tar att spela den.”
 

Stor utveckling inom branschen

Lasse fortsätter att berätta om spelningar och arbeten han gjort, både som musiker och som producent – det finns mycket att tala om, men han ska snart tillbaka till låtskrivarna på campet och inspirera samt hjälpa dem i deras låtskrivande. Och när vi talar om nya låtskrivare kommer han in på att han i dag befinner sig långt ifrån musikbranschen, jämfört med på 80-talet när han befann sig mitt i den.
“Då kunde jag allt inom branschen men den har förändrats oerhört genom åren, det är inte samma sak längre. Jämfört med då kan man i dag göra allting själv och också lägga upp allting själv via olika kanaler. Förr fanns det också pengar i branschen, det gör det inte längre på samma sätt. Ta bara en sådan sak att förr betalades musiker för spelningar på krogar, i dag får man ‘dörren’”, berättar Lasse. Men förändringarna stoppar inte Lasse från att göra det han tycker mest om och han fortsätter med ca 50-60 spelningar om året.
 

Spanien lockar

Musiken är och förblir Lasses liv men det finns även utrymme för Spanien.
“Min fru Linda och jag har varit här och hälsat på vår vän Janett flera gånger, och jag firade nyligen min 70-årsdag i Nerja. Faktiskt är planen att spendera mer tid på Costa del Sol, men exakt var vet vi inte ännu. Efter Lindas och mina år tillsammans, ifrån varandra och nu tillsammans igen har vi växt ihop och hon är den kvinna som jag vill spendera resten av mitt liv med”, säger han och tittar mot bordet där Linda sitter tillsammans med Janett Jensen medan Lasse pratar med En Suecos journalist. Det går inte att ta miste på Lasses känslor för Linda, som han träffade när hon jobbade på hans stamställe Riche i Stockholm. Efter en tid separerade de dock och Lasse gifte sig med en annan kvinna. Men det förhållandet höll inte och efter skilsmässa hittade Linda och Lasse tillbaka till varandra och de har nu varit gifta i 13 år.
Varje gång Lasse nämner Lindas namn ler han med hela ansiktet och han säger också att Linda är det bästa som hänt honom. I dag står de varandra så nära att de många gången inte behöver kommunicera med ord – det räcker med en blick eller en liten knuff.
Sommarkonserter
Vi sätter oss ett tag och pratar med Linda och Janett innan det är dags att säga hej då. Dagarna i Almuñécar och campet är intensiva. Lasse ska bara stanna några dagar för sedan är det dags för underhållningen under eventet Smaka på Stockholm. Därefter fortsätter han även i år med sina populära sommarspelningar i Stockholm.
“I Lindboms Akterdäck, som i år återvänder till Fåfängan, får jag tillsammans med musikanterna Anders Lago, Mats Gaffa Karlsson, Patrik Lundström och Pelle Alsing besök av olika gästartister”, berättar Lasse och lovar att gästerna kommer få lyssna till en massa bra musik.
 
 
Sara Laine intervjuar Lasse Lidbom pa en chiringuito i Almunecar. Foto Janet Jensen
 

Kort info:
Namn: Lasse Lindbom
Född: 1949 i Stockholm
Bor: Utanför Stockholm
Familj: Linda och två söner, 30 och 21 år gamla
Gör: Pensionär som spelar musik för livet
Aktuell: Med Lindboms Akterdäck 4/7, 8/8, 15/8 på Fåfängan i Stockholm (biljetter: www.ticketster.com)


”Jag vet inte vad jag hade gjort om det inte hade blivit musik – jag hade nog hämnat här i alla fall”, Lasse Lindbom.

”Lasse är alltid glad och positiv”, Linda Lindbom Gunnari.

”Lasse är en mycket ödmjuk, generös och välmenande person och skryter aldrig om sig själv”, Janett Jensen.

 

Costa Tropical Music Camp

costa tropical camp
 
Costa Tropical Music Camp är ett sjudagarsläger för låtskrivare. Campet startades 2012 och drivs av Janett Jensen, som har många års erfarenhet från musikbranschen i Sverige, bland annat som A&R (Artist & Repertoire) och låtskrivare, dessutom har hon musikförlaget JJ Music.
Sedan två år tillbaka finns både ett nordiskt camp där man skriver på nordiska språk, samt ett camp med internationellt fokus. Låtskrivare från Sverige, Norge, Danmark, Finland, Spanien, Rumänien, UK, USA, Grekland, Holland och Frankrike har hittills deltagit.
Under campet får deltagarna en chans att dela erfarenheter och kunskaper samt inspirera varandra till nytt material. Campet hålls på Hotel Bahía Tropical i Almuñécar, där deltagarna bor och fyller dagarna med att skriva musik. En del av låtskrivarna är redan signade hos förlag, andra strävar efter det och vissa producerar, skriver låtar och/eller sjunger.
 
”Tanken är att deltagarna ska inspirera varandra och utveckla sitt eget komponerande tillsammans med andra. Här finns ingenting som stör och deltagarna kan helt fokusera på att skriva musik, på en vacker plats som denna, och målet är förstås att få fram låtar som sedan kommer att nå ut”, berättar Janett Jensen, som också uttrycker ett stort tack för stödet från SKAP som gjorde det möjligt att få Lasse Lindbom till campet.
För kontakt: janett@janettjensen.se
 

Senaste artiklarna från En Sueco

Djurparker: Lobo Park - Selwo Aventura - Bioparc

Vargar Norr om Málaga, i riktning mot Antequera, ligger Lobo Park, Costa del Sols egen vargpark. De...

Utflykter

Upp i det blå - Teleférico Benalmádena

För den som vill ha fin utsikt och se en del av kuststräckan ovanifrån ska stegen styras till Arroyo...

Utflykter

Tivoli - Arroyo de la Miel, Benalmádena

I Arroyo de la Miel, Benalmádena, ligger Tivoli World – Solkustens tivoli som bjuder på pariserhjul...

Kultur

Under ytan - Sea Life, Benalmádena Costa

För den som är intresserad av livet under ytan rekommenderas ett besök på akvariet Sea Life, i hamne...

Utflykter

Fjärilar - Mariposario i Benalmádena

En annan attraktion på Costa del Sol är fjärilshuset Mariposario i Benalmádena. Här finns fler än 1 ...

Utflykter

Sjölejon och delfiner - Selwo Marina, Benalmádena

Alla älskar delfiner och på Selwo Marina i Benalmádena älskar delfinerna sin publik. Unga och gamla ...

Utflykter

Vad går ni och tänker på Eva och Magnus Wahlberg?

Många är vi som genom åren följt Nerjas utveckling och svenskars kärlek för denna vita lilla stad ös...

Tema & Profiler

Torrox Pueblo - En bortglömd pärla?

Charmeras du av branta trappor som slingrar sig över bergssidan mellan små vitkalkade hus med bougai...

Utflykter

Skugga i sommarvärmen

Costa del Sol är fantastiskt om sommaren – stränderna visar sig från deras bästa sida, restaurangern...

Tema & Profiler

Osbornetjuren – en hyllning

De finns utspridda över hela Spanien och det finns också några stycken på Costa del Sol. Stolt och s...

Kultur

Utflykter

Djurparker: Lobo Park - Selwo Aventura - Bioparc

Vargar Norr om Málaga, i riktning mot Antequera, ligger Lobo Park, Costa del Sols egen vargpark. Detta är en icke-vinstdrivande verksamhet med syfte ...

Utflykter

Upp i det blå - Teleférico Benalmádena

För den som vill ha fin utsikt och se en del av kuststräckan ovanifrån ska stegen styras till Arroyo de la Miel, Benalmádena. Där, bara ett stenkast f...

Utflykter

Torrox Pueblo - En bortglömd pärla?

Charmeras du av branta trappor som slingrar sig över bergssidan mellan små vitkalkade hus med bougainvilleor vid huvudentrén? Blir du lugn i själen av...

Utflykter

Gastronomi

Alkoholfri sommar?
 Här är alternativen!

Ska du köra hem? Vill du passa på med vikten? Eller kanske har du andra orsaker till att b...

Gastronomi

Veras Veranda: Oreo-glasskaka på chokladkaksbotten

Jippi! Nu ska ni få ett recept på en efterrätt som verkligen passar alla. Detta är en hit ...

Gastronomi

Sabor a Málaga: Citroner

Exporterar norrut I en ensam industrilokal på landsbygden i Alhaurín de la Torre möter ...

Gastronomi

Gazpacho – en portion spansk historia

Det finns många varianter av denna spanska rätt – en del med kött, andra med fisk och skal...

Gastronomi

Veras Veranda: English muffins

Jag älskar English muffins – de passar utmärkt till frukosten med bacon, ost och stekt ägg...

Gastronomi

Japansk mispel – kommer från Kina och vurmas för i Sayalonga

Det är bråda dagar hos mispelodlarna hos Cooperativa Estepona när En Suecos journalist tal...

Gastronomi

Sport

Minigolf

En aktivitet som kanske inte passar de hetaste sommardagarna men mycket väl ljumma kvällar är utan t...

Golf

Golf i Solen - Juli

Den svenska sommaren är här? 1 000 blixtar på en timme, uppmätt i Köpenhamn. Än så länge går den...

Golf

Trumpet Málaga CF missade. När pappa reste till Mexiko...

... slog Adrian till som toppmålgörare, förlängde kontraktet till 2021 och lämnade La Rosaleda i tår...

Sport

Tema & Profiler

Vad går ni och tänker på Eva och Magnus Wahlberg?

Många är vi som genom åren följt Nerjas utveckling och svenskars kärlek för denna vita lilla stad öster om Málaga går inte att ta miste på. Och många ...

Tema & Profiler

Skugga i sommarvärmen

Costa del Sol är fantastiskt om sommaren – stränderna visar sig från deras bästa sida, restaurangerna dukar upp med läckerheter, nystrukna dukar och e...

Tema & Profiler

Är spanjorerna verkligen så lata?

”De där spanjorerna...!” är någonting som jag hör så ofta att jag nu inte kan låta bli att ta upp det. När saker och ting inte går som de ska så är de...

Tema & Profiler

Joao Magalhaes
- mannen med bilarna

Mannen bakom bilmuseet I En Suecos artikelserie om museer i Málaga har du kunnat läsa om det populära bilmuseet i Málaga och i denna artikel får du...

Tema & Profiler

Möt Lasse Lindbom

Från spelande med klasskompisar, till känd musikproducent, till Spaniens värmeLasse Lindbom “My day goal is to make everyday less everyday”  ...

Tema & Profiler

Fläktande solfjädrar

Fläktande solfjädrar

Använder du solfjäder i sommarvärmen? Är du en av dem som fläktar häftigt med den, kanske du har till vana att vila den i handen eller döljer du ansik...

Tema & Profiler

Marias Djurlyckoland i Córdoba

Nästan symboliskt har Jorge, fincans frigående åsna och Marias reskamrat, tagit plats precis vid infarten när jag anländer. Åsnans öron, som hela tide...

Tema & Profiler

På andra sidan: Kan homosexualitet botas?

Söker du personlig utveckling, vidareutbildning eller ny inspiration så är utbudet av kurser, föredrag och seminarier större än någonsin. Flera nya ku...

Tema & Profiler

Kultur

Tivoli - Arroyo de la Miel, Benalmádena

I Arroyo de la Miel, Benalmádena, ligger Tivoli World – Solkustens tivoli som bjuder på pariserhjul, bergochdalbanor och karuseller för både små och s...

Kultur

Osbornetjuren – en hyllning

De finns utspridda över hela Spanien och det finns också några stycken på Costa del Sol. Stolt och stark står den på kullar och fält, och den har bliv...

Kultur

NIKKI BEACH MARBELLA

Lost Frequencies och Martin Solveig, våra stora DJ:ar i sommar. Vad är en sommar utan fest? Och vad är en fest utan musik? Sommaren är äntligen offic...

Kultur

Museer i Málaga: do, re, mi, fa, sol, la, ti

MIMMA 
även kallad Museo Interactivo de la Música Málaga ”Please Play” står det på väggen på flera platser i detta extremt interaktiva museum, som ...

Kultur

Norrbom Marketing

Kontakta oss

Läsarservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tel. 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com