Profil: Birgitta Bergin

Nu är hon författare!

Första gången vi träffade Birgitta Bergin här i En Sueco var för exakt fem år sedan. Då var hon blyg och vågade ännu inte riktigt kalla sig själv författare – tänk om boken hon skrev blev en flopp eller på något annat sätt inte mötte förväntningarna. Det avspeglades också en del i artikeln i En Suecos septembernummer 2014. För nog minns jag Birgitta som sammanbiten med få leenden, och det var lite svårt att få svar på frågorna. I dag är det en helt annan Birgitta som kliver in på redaktionen. Hon har ett stort och vänligt leende och hälsar glatt. Och lika glatt berättar hon i dag om sitt författarliv; Birgitta Bergin kallar nu sig själv författare på riktigt! (Vi som läst hennes böcker vet ju dock att hon varit det sedan hennes första bok!) 

Då 2 000 sålda, nu 300 000!

”Sist jag var här hade jag just kommit ut med min tredje bok. Jag var så lycklig för vad jag sålde. Antalet sålda exemplar var smått jämfört med i dag, kanske hade jag sålt 2 000 böcker, men jag tyckte att det var fantastiskt! Det var nybörjarglädje. Sedan har jag ökat mina mål hela tiden, och hade någon då (år 2014. red. anm.) sagt att jag skulle ha sålt 300 000 böcker fem år senare så hade jag skrattat ihjäl mig”, säger Birgitta leenden.

Målinriktad

I dag är Birgitta en av Sveriges mest omtyckta författare. Hon når topparna på försäljningslistorna och gästar bland annat tv-soffor och mässor. Hit har hon nått tack vare målinriktning och strikt rutin.
”Jag är oerhört disciplinerad, strukturerad samt arbetar utefter medvetna steg till hur jag ska nå målen, deadlines och tidslinjer. Det låter kanske tråkigt men jag är en kontrollmänniska, även om skrivandet i sig är oerhört kreativt”, berättar Birgitta, som fortsätter att förklara om sin väg fram: ”Jag hade en tioårsplan när jag började och den har jag följt. Målen var inte på exakt antal sålda exemplar men jag ville naturligtvis att mina böcker skulle sälja bra och uppmärksammas. Och nu säljer böckerna bra och får uppmärksamhet. Dessutom har jag till och med nominerats till priser – nu senast till årets litteraturpris i feelgood-genren för boken Holländaren, även om den inte är en renodlad feelgood-bok. (Holländaren är en roman som bygger på en sann historia, som faktiskt en väninna berättade om för mig.) Så jag har uppnått många av mina mål, men jag har också mål kvar. Ett av dessa är att få en bok översatt och släppt utomlands. Detta är faktiskt på gång. Jag har sedan en tid tillbaka nämligen en agent som ska hjälpa mig. Jag känner ju inte utländska marknader så där kommer agenten in i bilden – förlag ska kontaktas, boken ska översättas och marknadsföras m.m.” 

Lever boken

En del av Birgittas utveckling som författare är hur hon skapar karaktärer. Förr kom inspirationen från människor som hon på ett eller annat sätt mötte i vardagen och utifrån olika personligheter skapades olika karaktärer. I dag arbetar hon annorlunda.
”Nu börjar jag med en exakt synopsis till bokens handling inklusive ett tydligt persongalleri. Personerna får namn, yrken, egenskaper, drömmar, laster, barndom, favoritdryck, morgonrutiner, ja allt! Det blir långa personbeskrivningar på personer som jag ’lär känna’ och faktiskt ’lever med’ under relativt lång tid. Genom detta vet jag när jag sedan skriver hur de reagerar och tänker i olika situationer. Varje bok är som en ny grupp personer som jag lever med varje dag. Det händer till och med att jag diskuterar karaktärerna likt vänner med min man vid middagsbordet. Jag kan t ex fråga honom hur han tror att karaktären Bianca skulle reagera i en viss situation”, förklarar Birgitta.
Typiskt för Birgittas skrivande är att hon använder sig av existerande platser, restauranger, byggnader m.m. (förutom i boken Toktanten, som är den första bok hon diktat). Detta gäller även i hennes senaste bok Alla älskar Bianca som utspelar sig på Thorskogs slott, där hon själv övernattat i sitt researcharbete.
”Jag vill beskriva platsen på riktigt – dofter, intryck, ljus m.m.”, förklarar hon. Sedan tillägger hon, med lite strängare röst att hon dock är noga med att skilja på jobb och fritid: ”Jag jobbar måndag till fredag men helg är helg. Dock finns det faser i skrivandet, t ex när jag skriver grundmanuset, då jag är ganska introvert och fokuserad på jobbet. Men för ett fungerande liv med familj och vänner tror jag att man måste släppa jobbet på helgerna och göra roliga saker tillsammans.”

Självlärd

Någon författarutbildning har inte Birgitta, förutom enstaka skrivarkurser. I stället har varje bok och samarbetet med redaktören kommit att bli som skrivarkurser för henne.
”Alla författare jobbar med en redaktör som ger ett annat perspektiv och ser vad som missats. Ofta blir det en del ändringar efter redaktörens första genomläsning – kapitel kan flyttas, tas bort eller läggas till. I Toktanten var det redaktören som ville ha med någon form av kärlek, det hade jag inte från början. Och hon hade rätt, det blev bättre! Men ändringar betyder inte att en bok skrivs om helt – det ändras lite här och där. Vidare hjälper redaktören även till rent språkligt, och så blir jag själv bättre på att skriva för varje bok”, skrattar Birgitta varmt.
Med det sagt ska det nämnas att Birgitta och hennes väninna, deckarförfattaren Christina Larson, ger egna skrivarkurser i Tolox. Dessa sträcker sig över fyra dagar och består av workshops, lärande om skrivande och t ex kontakt med förlag m.m. De båda författarna utgår ifrån sina erfarenheter och bjuder även på egna misstagshistorier.
 
birgitta bergin

Identitet

I dag är Birgitta Bergin säker i sin författaridentitet och vet vad hon gör. Samtidigt ställer hon hårdare krav på sig själv, både litterärt och tidsmässigt. Hon ställer även hårdare krav på branschen, t ex skriver hon inga avtal om nya böcker innan hon vet att alla delar, som t ex ekonomi, är färdigt. Och om hon förr inte var bekväm med att kalla sig författare har hon nu lärt sig att visa framfötterna och synas på t ex sociala medier, vara med vid inbjudningar till t ex bibliotek och litteraturfestivaler, delta i intervjuer. som t ex denna med En Sueco. (Och det är vi glada för! red.anm.) Dessutom stärks författaridentiteten då skrivande också börjar betala sig. Om det säger hon: ”Tack och lov, nu när jag hållit på i tio år. Men jag blir inte rik, jag är ingen Camilla Läckberg med 23 miljoner sålda exemplar. Men det är en skillnad från när jag startade och inte tjänade någonting.”
När hon funderar över vilka förväntningar hon gick in i författaryrket med blir svaret att hon haft tid att växa in i författarskapet och att hon fortfarande kan bli förvånad över att se sina böckerna på topplistorna eller när media ringer. Och så berättar hon: ”Jag har slitit hårt och lagt ned mycket tid på skrivandet. Jag vill inte ens tänka på hur låg timpenning det handlat om, om vi skulle räkna på det. Först var ju skrivandet bara en passion och jäklar anamma. Jag har inte slagit igenom över en natt. Mina böcker har blivit bättre med tiden och tack vare det fått fler läsare.”

Framtiden

”Om tio år tror jag inte att jag skriver så mycket som jag gör i dag, om det fortsätter att gå så bra som nu”, säger Birgitta. I stället hoppas hon alltså att hennes böcker släpps i andra länder. När det sker blir varje ny bok ett större arbete i och med bland annat marknadsföring även utomlands. Hon fortsätter att fundera: ”Jag skulle också, som sagts, älska om mina böcker dessutom blev film. Kanske inte alla men i alla fall någon. Positivt för film är att jag ju använt mig av befintliga platser och jag kan tänka mig att Ett brev på posten skulle passa att filmatiseras. Men vi får se. Film är stora projekt som kostar mycket pengar.”
Birgitta tittar ut genom fönstret, som för att fundera en sekund extra, och avslutar: ”Jag tror dock inte att jag kommer att sluta skriva. När jag i dag tar pauser i skrivandet blir jag nästan knäpp. Jag börjar nämligen längta efter att skriva. Och idéer till nya böcker – det är det sista problemet!” 

Senaste boken

I slutet av augusti släpptes Birgitta Bergins tionde bok Alla älskar Bianca, här berättar hon själv om den:
”Fröet till Alla älskar Bianca såddes av filmen Love Actually. Jag tyckte nämligen att filmen bygger på en så häftig grej – alltså att den handlar om en massa människor på varsitt håll och man funderar på om dessa har någonting gemensamt. Och så i slutet får man ihop det – alla har en relation till varandra. Detta har jag velat skapa i Alla älskar Bianca – ett antal karaktärer som placerats i ett slott, dit de kommit av olika anledningar, och Bianca är navet bland karaktärerna. Bianca är hemlighetsfull, speciell och egoistisk. Och hon påverkar folk, både medvetet och omedvetet. Läsarna får lära känna Bianca successivt genom boken, då det är hon som bär den röda tråden, och det hela är en händelserik historia som utspelar sig under bara några dagar. 

Kort info

Namn: Birgitta Bergin
Född: 1962 i Kungälv
Familj: Make och två vuxna barn (28 och 30 år)
Bor: i Sverige med semesterbostad i Marbella
Gör: Författare
På fritiden: Älskar att träffa folk, tränar mycket – springer och snabba power walks. Reser gärna med både familj och vänner. Lagar även gärna mat med mottot – ju fler vänner desto roligare!
Läser: Mycket inom ”sin egen” genre feelgood samt numera även mer psykologisk spänning.
Senaste lästa boken: Mattias Edvardssons En helt vanlig familj. ”Det är en psykologisk spänningsroman skriven från tre olika perspektiv. Den var enormt givande!”

Senaste artiklarna från En Sueco

Jul på spanskt vis

Året går fort, om 3,5 månad så är det redan dags för jul igen. Det kan vara smart att redan nu börja...

Kultur

Sarah Almagro - somos tu ola

I juli var det ett år sedan nu 19-åriga Sarah Almagro Vallejo lades in på sjukhus med svåra magsmärt...

Tema & Profiler

Veras Veranda

När man går på marknader är det vanligt att det finns en vagn vid vilken det står en man som gör brä...

Gastronomi

Rabies i Spanien

Rabies i Spanien I maj i år dog en norsk kvinna av rabies efter att hon smittats av en hundvalp und...

Tema & Profiler

Filmer inspelade i Spanien

Spanien är ett vidsträckt land med varierande landskap. Stränderna i söder lockar till soldyrkande...

Kultur

Välkommen tillbaka till BOSTADSBLOGGEN i En Sueco

Välkommen tillbaka till BOSTADSBLOGGEN i En Sueco Det är en stor glädje för mig att återigen varje ...

Bostadsnytt

Muebles Piramides firar 20-årsjubileum

Möbelbutiken vars fullständiga namn är Muebles Piramides Puerto, ligger öster om Málaga precis vid h...

Profiler

Är du trött på munsår?

Chloe och Friederich är holistiska behandlare som ser din kropp som en helhet och erkänner att din l...

Hälsa

Välmående fötter

Fötterna, tårna, är det vi har längst ned på benen och som i vardagen kanske hamnar längst ned på li...

Hälsa

Ögat

Denna månads ämne har valts då en av mina nära och kära vänner berättade om sina ögonproblem. Han ha...

Hälsa

Utflykter

Murcia

Murcia har närmare 450 000 invånare och sägs vara en av Spaniens kompaktaste städer. Så här finns det många människor och bilar, på en relativt liten ...

Utflykter

Las Minas de Bédar

Las Minas de Bédar ligger ca 30 km från Mojácar och här finns det en anlagd, spännande vandringsrutt som leder genom de gamla gruvgångarna och tunnlar...

Utflykter

Frigiliana håller sin tredje ”Ruta del Arte”

Frigiliana är en av de vackra byarna i Spanien och återigen i år hålls ”Ruta del Arte” i byns unika miljö. 50 konstnärer från tolv olika länder visar ...

Utflykter

Gastronomi

Veras Veranda

När man går på marknader är det vanligt att det finns en vagn vid vilken det står en man s...

Gastronomi

Tropisk mango odlas i La Cala de Mijas

Bara några minuters körning från La Cala de Mijas hittas gården Granja Ecológica Las Penca...

Gastronomi

Alkoholfri sommar?
 Här är alternativen!

Ska du köra hem? Vill du passa på med vikten? Eller kanske har du andra orsaker till att b...

Gastronomi

Veras Veranda: Oreo-glasskaka på chokladkaksbotten

Jippi! Nu ska ni få ett recept på en efterrätt som verkligen passar alla. Detta är en hit ...

Gastronomi

Sabor a Málaga: Citroner

Exporterar norrut I en ensam industrilokal på landsbygden i Alhaurín de la Torre möter ...

Gastronomi

Gazpacho – en portion spansk historia

Det finns många varianter av denna spanska rätt – en del med kött, andra med fisk och skal...

Gastronomi

Sport

AHN Golf

26-27 juni – två dagars Ecletic tävling på Omberg Golf Resort Traditionsenligt samlades AHN:s golfa...

Golf

Golf i Solen

Sommaren i Sverige är inne på slutet och snart är det dags för oss att ge oss av och söka upp våra v...

Golf

KAOS-piloten

Demonstrationer mot shejk Al-Thani från fans, rapporter om honom till Qatars ambassad och borgmästar...

Sport

Tema & Profiler

Rabies i Spanien

Rabies i Spanien I maj i år dog en norsk kvinna av rabies efter att hon smittats av en hundvalp under en resa till Filippinerna. Detta var det första...

Tema & Profiler

De gåtfulla tartesserna

Gåtan kring tartesserna, den första kända civilisationen i södra Spanien, gäckar fortfarande både arkeologer och historiker.   De första invå...

Tema & Profiler

Sarah Almagro - somos tu ola

I juli var det ett år sedan nu 19-åriga Sarah Almagro Vallejo lades in på sjukhus med svåra magsmärtor. Hon kollapsade i sjukhusreceptionen och vaknad...

Tema & Profiler

Vad går du och tänker på just nu Michael Emdenborg

I grunden är han affärsjurist men här på Costa del Sol känns han nog mest igen från alla evenemang som han arrangerar främst i och omkring Fuengirolat...

Tema & Profiler

Svenska kyrkan

Djup konflikt i kyrkan Det har skett mycket i vår svenska kyrka här på kusten sedan mars månad, då kyrkoherde Mikael Jönsson samt dennes äkta maka, k...

Tema & Profiler

Kackerlackor

Högsommaren må vara förbi men kvar är värmen och den höga luftfuktigheten, som ju sommaren och sensommaren på Costa del Sol karaktäriseras av. Med det...

Tema & Profiler

Profil: Birgitta Bergin

Nu är hon författare! Första gången vi träffade Birgitta Bergin här i En Sueco var för exakt fem år sedan. Då var hon blyg och vågade ännu inte rikti...

Tema & Profiler

Vad går ni och tänker på Eva och Magnus Wahlberg?

Många är vi som genom åren följt Nerjas utveckling och svenskars kärlek för denna vita lilla stad öster om Málaga går inte att ta miste på. Och många ...

Tema & Profiler

Kultur

Jul på spanskt vis

Året går fort, om 3,5 månad så är det redan dags för jul igen. Det kan vara smart att redan nu börja att smygplanera julens festligheter och julklappa...

Kultur

Filmer inspelade i Spanien

Spanien är ett vidsträckt land med varierande landskap. Stränderna i söder lockar till soldyrkande turister, vågorna på Atlantkusten drar till sig s...

Kultur

El Veranillo de San Miguel (indiansommar)

Vädret spelar oss ett spratt Vi träder nu in i årets första höstmånad, september. Som svensk sitter det nästan i ryggmärgen att nu sörja över att som...

Kultur

Parque Tecnológico Andalucía

Teknologiparken i Málaga – en växande stad-i-staden   Om du bor i närheten av Málaga har du garanterat kört förbi avfart 61 mot Parque Tecnol...

Kultur

Norrbom Marketing

Kontakta oss

Läsarservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tel. 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com