Sarah Almagro - somos tu ola

I juli var det ett år sedan nu 19-åriga Sarah Almagro Vallejo lades in på sjukhus med svåra magsmärtor. Hon kollapsade i sjukhusreceptionen och vaknade upp först en dag senare, ovetande om att läkarna hade arbetat oavbrutet med att rädda hennes liv.
 
 
 
 
 
Sarah sitter i soffan i familjens hem i Elviria när En Suecos utsända kliver innanför dörren. Armarna, som är amputerade vid armbågarna, och benen, som är amputerade under knäna, visar tydliga tecken på hudtransplantationer.
”Jag satt och gjorde läxorna”, ler Sarah, som studerar juridik på universitetet i Málaga. Tre gånger i veckan måste hon dock få dialys på Hospital Costa del Sol, då hennes njurar inte fungerar längre efter att hon drabbades hårt av sjukdomen.
”Huvudet slutade i stort sett ha kontakt med min kropp, som slutade fungera helt”, berättar Sarah, som efter de första livräddande operationerna som följde var inlagd på brännskadeavdelningen i flera månader på grund av de hudtransplantationer som hon behövde. Hud togs från övre delen av låret för att täcka de delar som saknade hud efter amputationerna.
”Det var fruktansvärt tråkigt att ligga på sjukhuset”, säger Sarah, som fick lov att komma hem till familjen till jul, efter att hon varit inlagd i fem månader, och hon fortsätter att berätta: ”Det enda jag kunna göra var att titta på tv. Det var verkligen det enda jag kunde fly med lite. Jag har alltid sprungit för att ’cope’ med saker och ting. Jag har alltid varit väldigt sportig, så om jag stötte på något problem snörade jag på mig löparskorna och gav mig ut på en runda för att rensa huvudet. Det är någonting som jag saknar helt otroligt. Jag klarar av mycket trots att jag inte har händer men jag saknar att kunna gå i stället för att nu alltid behöva transporteras i rullstol.”
 

Proteser för 200 000 euro

Benproteser är det som står högst upp på Sarahs önskelista och snart kan hon kanske få ett par – som kostar ca 35 000-40 000 euro per del, och händer, som är små och feminina som flickhänder ju oftast är, är ännu dyrare. För två ben och två armar kan det därför komma att handla om belopp närmare 200 000 euro. Benproteserna ska sedan bytas ut vart tredje år och händerna kan hålla i upp till åtta år, lite beroende på hur mycket man använder dem.
”Proteserna, bra proteser, är lyxprodukter – tänk som att äga en dyr bil”, berättar Sarahs mamma Silvia som slår sig ned hos oss.
”Det är precis som med din telefon, som från tillverkarnas sida har designats till att vara föråldrad efter några år. Helt enkelt av den enkla anledningen att de vill sälja mer”, säger Silvia och pekar på telefonen som En Suecos utsända lagt på bordet och hon fortsätter: ”Proteserna, speciellt de mekaniska, är beroende av teknisk uppdatering och efter några år kan dessa sluta fungera, precis som smartphones. De proteser som man kan få via den allmänna sjukförsäkringen är mest bara träproteser. Det kanske fungerar för en äldre person som inte rör sig speciellt mycket, men för en ung tjej som Sarah duger det inte”, säger Silvia, som tillsammans med Sarahs pappa, Ismael, har haft möte med Junta de Andalucía för att ge dem information om nödvändiga uppdateringar, eller prioritering, av proteskatalogen.

Palante con Sarah

En uppdatering av produktkatalogen kan dock ta lång tid. Därför har det upprättats en insamling som heter ”Somos tu ola – palante con Sarah” till vilken man kan donera eller arrangera välgörenhetsevenemang till fördel för Sarah. Således har det hållits flera evenemang, konserter och lopp med syfte att samla in pengar. Och insamlingar sker inte bara inom Spaniens gränser. I mars samlade organisationen Global Gift, via grundaren Maria Bravo, in 50 000 euro under ett event i Dubai.

somostuola

Stöd från lokalsamhället och familjen

”Jag har upplevt ett enormt stöd. När jag skrevs ut från sjukhuset i december gick vi kort tid efter till ett paradjippo och flera personer kom fram till mig för att hälsa. En del ville till och med ta foto tillsammans med mig, för att de kände igen mig. Det var helt fantastiskt att uppleva det”, berättar Sarah, som fortfarande känner att hon stöttas av lokalsamhället och sin familj.
”Min familj har varit där för mig hela tiden. Till och med min lillebror som är 15 år. Förr bråkade vi och tjafsade om fjärrkontrollen och det var ’syskonproblem’, men någonting sådant finns inte i dag. Han var en av de första som kom och hälsade på mig, han var också den första som skojade om mitt handikapp, vilket jag själv också gör”, skrattar Sarah, som fortfarande genomgår dialys flera gånger i veckan då hennes njurar aldrig mer kommer fungera normalt. Dock har familjen just fått veta att hennes pappa kan donera en av sina njurar till henne, vilket skulle göra att hon kan leva ett normalt liv utan att behöva dialys flera gånger i veckan.
”Sarahs bror anmälde sig direkt och föreslog att vi skulle ta hans njure, men jag sa till honom att vi kunde ha den ’i reserv’ om Sarahs kropp stöter bort pappans njure. Sjukhuset rekommenderar inte att jag donerar en av mina eftersom jag har fött henne varmed det kan finnas antikroppar i mina organ som gör att Sarahs kropp stöter bort dem”, berättar Silvia.
”Det som har hänt har hänt – jag får aldrig tillbaka mina ben och armar men jag kommer att kämpa för att andra inte ska behöva drabbas och gå igenom samma hemska som har hänt mig”, berättar Sarah och hennes mamma Silvia fortsätter: ”Det är så att varje land vaccinerar mot deras typ av meningit (hjärnhinneinflammation). I Spanien har man hittills inte vaccinerat mot t ex typ Y, som är den typ som Sarah drabbades av. Så vaccinationsprogrammet behöver helt klart uppdateras, speciellt med hänsyn till att t ex Costa del Sol, som ju präglas av en multinationell miljö, besöks av många människor från hela världen. Utöver det har vi också många immigranter från Afrika, som kan vara bärare av bakterien.”

Paralympics 2024

Att nästan ha mist livet samt att behöva leva resten av sitt liv med protester till armar och ben sänker inte Sarah – denna tjej har ambitioner, dels när det gäller hennes utbildning men även fysiska sådana.
”Jag har tidigare både surfat mycket och tränat crossfit. Ja, jag tränar fortfarande ’modifierad crossfit”, ler hon och frågar om jag vill se vad hon kan, och jag hinner nätt och jämt stoppa henne från att hoppa ned på golvet.
”Jag kommer nog inte att surfa igen men jag har planer på att delta i de paralympiska spelen 2024 i löpning, när jag får mina proteser”, säger hon stolt.

Stötta Sarah

Gå in på: www.somostuola.es
Eller donera direkt på:
Kontonamn: Somos Tu Ola – Palante Con Sarah
IBAN: ES50 2103 1105 7300 3002 4341
Swift: UCJAES2M
Följ Sarah på Instagram: @sarah_almagro_vallejo

Andalusien utvidgar meningitvaccination

I Andalusien har meningitvaccinet till barn nu förbättras, och det är den spanska barnläkarföreningen (AEP) som står bakom beslutet. Sedan början av året har vaccin mot typ W- och Y-meningit lagts till i vaccinet som nu heter MenACWY. AEP har länge förespråkat en utvidgning av barnvaccinationsprogrammet, som betalas av den allmänna sjukvården, så att det även ska inkludera vaccin mot dessa typer av meningit. Regionerna Castilla y León och Kanarieöarna har även de inkorporerat de två nämnda vaccintyperna i deras barnvaccinationsprogram.

Meningit

Meningit kallas även hjärnhinneinflammation och är en inflammation i hjärn- och ryggmärgshinnorna som vanligtvis drabbar enskilda personer, som då plötsligt blir allvarligt sjuka inom loppet av bara några få timmar. Det är sällan meningit sprids som en influensaepidemi. Meningit förekommer i hela världen och kan drabba alla, dock är det mer vanligt att barn och unga vuxna drabbas.
Källa: www.videnskab.dk

Meningitbältet i Afrika

Det så kallade meningitbältet i Afrika, som ligger söder om Sahara och sträcker sig från Senegal i väster till Etiopien i öster, är ett högendemiskt område med ofta förekommande epidemier. Till Costa del Sol kommer många afrikaner, ofta som illegala flyktingar, från de afrikanska länderna.

Senaste artiklarna från En Sueco

Jul på spanskt vis

Året går fort, om 3,5 månad så är det redan dags för jul igen. Det kan vara smart att redan nu börja...

Kultur

Sarah Almagro - somos tu ola

I juli var det ett år sedan nu 19-åriga Sarah Almagro Vallejo lades in på sjukhus med svåra magsmärt...

Tema & Profiler

Veras Veranda

När man går på marknader är det vanligt att det finns en vagn vid vilken det står en man som gör brä...

Gastronomi

Rabies i Spanien

Rabies i Spanien I maj i år dog en norsk kvinna av rabies efter att hon smittats av en hundvalp und...

Tema & Profiler

Filmer inspelade i Spanien

Spanien är ett vidsträckt land med varierande landskap. Stränderna i söder lockar till soldyrkande...

Kultur

Välkommen tillbaka till BOSTADSBLOGGEN i En Sueco

Välkommen tillbaka till BOSTADSBLOGGEN i En Sueco Det är en stor glädje för mig att återigen varje ...

Bostadsnytt

Muebles Piramides firar 20-årsjubileum

Möbelbutiken vars fullständiga namn är Muebles Piramides Puerto, ligger öster om Málaga precis vid h...

Profiler

Är du trött på munsår?

Chloe och Friederich är holistiska behandlare som ser din kropp som en helhet och erkänner att din l...

Hälsa

Välmående fötter

Fötterna, tårna, är det vi har längst ned på benen och som i vardagen kanske hamnar längst ned på li...

Hälsa

Ögat

Denna månads ämne har valts då en av mina nära och kära vänner berättade om sina ögonproblem. Han ha...

Hälsa

Utflykter

Murcia

Murcia har närmare 450 000 invånare och sägs vara en av Spaniens kompaktaste städer. Så här finns det många människor och bilar, på en relativt liten ...

Utflykter

Las Minas de Bédar

Las Minas de Bédar ligger ca 30 km från Mojácar och här finns det en anlagd, spännande vandringsrutt som leder genom de gamla gruvgångarna och tunnlar...

Utflykter

Frigiliana håller sin tredje ”Ruta del Arte”

Frigiliana är en av de vackra byarna i Spanien och återigen i år hålls ”Ruta del Arte” i byns unika miljö. 50 konstnärer från tolv olika länder visar ...

Utflykter

Gastronomi

Veras Veranda

När man går på marknader är det vanligt att det finns en vagn vid vilken det står en man s...

Gastronomi

Tropisk mango odlas i La Cala de Mijas

Bara några minuters körning från La Cala de Mijas hittas gården Granja Ecológica Las Penca...

Gastronomi

Alkoholfri sommar?
 Här är alternativen!

Ska du köra hem? Vill du passa på med vikten? Eller kanske har du andra orsaker till att b...

Gastronomi

Veras Veranda: Oreo-glasskaka på chokladkaksbotten

Jippi! Nu ska ni få ett recept på en efterrätt som verkligen passar alla. Detta är en hit ...

Gastronomi

Sabor a Málaga: Citroner

Exporterar norrut I en ensam industrilokal på landsbygden i Alhaurín de la Torre möter ...

Gastronomi

Gazpacho – en portion spansk historia

Det finns många varianter av denna spanska rätt – en del med kött, andra med fisk och skal...

Gastronomi

Sport

AHN Golf

26-27 juni – två dagars Ecletic tävling på Omberg Golf Resort Traditionsenligt samlades AHN:s golfa...

Golf

Golf i Solen

Sommaren i Sverige är inne på slutet och snart är det dags för oss att ge oss av och söka upp våra v...

Golf

KAOS-piloten

Demonstrationer mot shejk Al-Thani från fans, rapporter om honom till Qatars ambassad och borgmästar...

Sport

Tema & Profiler

Rabies i Spanien

Rabies i Spanien I maj i år dog en norsk kvinna av rabies efter att hon smittats av en hundvalp under en resa till Filippinerna. Detta var det första...

Tema & Profiler

De gåtfulla tartesserna

Gåtan kring tartesserna, den första kända civilisationen i södra Spanien, gäckar fortfarande både arkeologer och historiker.   De första invå...

Tema & Profiler

Sarah Almagro - somos tu ola

I juli var det ett år sedan nu 19-åriga Sarah Almagro Vallejo lades in på sjukhus med svåra magsmärtor. Hon kollapsade i sjukhusreceptionen och vaknad...

Tema & Profiler

Vad går du och tänker på just nu Michael Emdenborg

I grunden är han affärsjurist men här på Costa del Sol känns han nog mest igen från alla evenemang som han arrangerar främst i och omkring Fuengirolat...

Tema & Profiler

Svenska kyrkan

Djup konflikt i kyrkan Det har skett mycket i vår svenska kyrka här på kusten sedan mars månad, då kyrkoherde Mikael Jönsson samt dennes äkta maka, k...

Tema & Profiler

Kackerlackor

Högsommaren må vara förbi men kvar är värmen och den höga luftfuktigheten, som ju sommaren och sensommaren på Costa del Sol karaktäriseras av. Med det...

Tema & Profiler

Profil: Birgitta Bergin

Nu är hon författare! Första gången vi träffade Birgitta Bergin här i En Sueco var för exakt fem år sedan. Då var hon blyg och vågade ännu inte rikti...

Tema & Profiler

Vad går ni och tänker på Eva och Magnus Wahlberg?

Många är vi som genom åren följt Nerjas utveckling och svenskars kärlek för denna vita lilla stad öster om Málaga går inte att ta miste på. Och många ...

Tema & Profiler

Kultur

Jul på spanskt vis

Året går fort, om 3,5 månad så är det redan dags för jul igen. Det kan vara smart att redan nu börja att smygplanera julens festligheter och julklappa...

Kultur

Filmer inspelade i Spanien

Spanien är ett vidsträckt land med varierande landskap. Stränderna i söder lockar till soldyrkande turister, vågorna på Atlantkusten drar till sig s...

Kultur

El Veranillo de San Miguel (indiansommar)

Vädret spelar oss ett spratt Vi träder nu in i årets första höstmånad, september. Som svensk sitter det nästan i ryggmärgen att nu sörja över att som...

Kultur

Parque Tecnológico Andalucía

Teknologiparken i Málaga – en växande stad-i-staden   Om du bor i närheten av Málaga har du garanterat kört förbi avfart 61 mot Parque Tecnol...

Kultur

Norrbom Marketing

Kontakta oss

Läsarservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tel. 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com