Rabies i Spanien

Rabies i Spanien

I maj i år dog en norsk kvinna av rabies efter att hon smittats av en hundvalp under en resa till Filippinerna. Detta var det första rabiesdödsfallet i Norge sedan 1815, alltså på över 200 år. I Sverige har två personer vårdats för rabies under de senaste 40 åren – en man som smittades i Indien och insjuknade 1974 samt en kvinna som smittats i Thailand och insjuknade sommaren 2000. Bägge hade smittats av en sjuk hund och bägge avled. I Danmark påvisade man rabies hos tre får 1998, hos ett av dessa vet man att smittan kom från fladdermöss (risken för smitta från fladdermöss till marklevande djur anses vara liten).
Den tragiska händelsen i Norge fick stor uppmärksamhet i medierna i hela Europa och vaccinationskliniker och vårdcentraler kunde i samband med fallet rapportera om en ökad efterfråga på rabiesvaccin, som är okomplicerat samt lättillgängligt och som ger bra skydd mot den fruktade och dödliga sjukdomen.

En virussjukdom

Rabies är en virussjukdom som angriper nervsystemet hos däggdjur, även människor. Viruset är vanligast och utbrett bland hundar. Rabies konstateras också ofta hos katter, rävar, fladdermöss, gnagare och förr även hos vargar, men även nötkreatur och hästar kan ha rabies. Dock har det inte påvisats smitta från nötkreatur och häst till människa. Så gott som alla fall då människor smittats av rabies har smittan kommit från hundar, men år 2018 blev en brittisk man på besök på Costa del Sol smittad av rabies efter att ha blivit biten av en katt under en dagsutflykt till Marocko.
Rabies smittar genom att saliv eller annan kroppsvätska från bäraren av viruset kommer i kontakt med slemhinnor eller sår i huden hos mottagaren. Smittan kan ej överföras via hel och oskadad hud.

Mycket utbredd i världen

På världsplan dör totalt mellan 50 000-70 000 människor årligen av rabies. Majoriteten av dödsfallen ses i Asien och Afrika. Speciellt barn som har kontakt med eller som blir bitna av lösa hundar är utsatta. I västra Europa är risken för rabies mycket liten, vilket inkluderar Spanien med Balearerna och Kanarieöarna, men med undantag för de två spanska enklaverna Melilla och Ceuta, som ju ligger i Marocko. Där uppskattas risken för rabies ligga på samma nivå som i övriga Marocko. Totalt har ca 150 av världens 200 länder rabiessmitta och uttrycket ”rabiesfria länder” finns inte längre. Vilda djur känner inte till landsgränser skapade av människan så om det t ex bekräftas rabies bland rävar i Tyskland nära den danska gränsen är det troligt att även danska rävar kan vara drabbade av rabies. I Sverige uppskattas det att det finns rabiessmitta bland fladdermöss, liksom i Norge, där det även finns dokumenterade fall av rabiessmitta hos polarrävar på Svalbard. De flesta fall av rabies i Europa finns i Ryssland samt i andra Östeuropeiska länder som Rumänien, Bulgarien, Ukraina, Turkiet, Vitryssland, Moldavien, Ungern och Polen. Att smittan sprids till människor ytterst ovanligt även i dessa länder och de få gånger som det skett så har smittkällan varit hund. Smitta från fladdermus till människa har endast påträffats vid fyra tillfällen i Europa, varav ett av dem var i Finland.

hunde

 

Viktigt att förebygga

Det allra viktigaste som man själv kan göra är att undvika att utsätta sig för risker. Oavsett hur söt en liten hundvalp som springer runt på hotellområdet är så ska man undvika att klappa den, eller på annat sätt uppmuntra till kontakt. Ta i stället kontakt med personalen, oavsett om det är ett hotell, restaurang eller något annat ställe, och be dem om att få bort hunden från området. Det samma gäller naturligtvis katter, som ofta kan ses stryka kring borden. Förutom rabies kan gatudjur överföra en mängd andra sjukdomar till människor och flera kan vara allvarliga. Det finns många olika orsaker till att ta detta på allvar när man befinner sig utomlands, men även i Spanien. Befinner man sig i ett land eller i områden där det finns stora fladdermössbestånd rekommenderas det att sova under myggnät. Vampyrfladdermöss biter sovande människor och det är vanligt att man inte vaknar eller ens märker att man blivit biten. Befinner man sig i ett högriskland under en längre tid kan det rekommenderas att man vaccinerar sig mot rabies, vilket är det bästa man kan göra för att förebygga, samtidigt som man naturligtvis ska undvika eventuella smittokällor.

Dödlig utgång

Rabies har nästan alltid dödlig utgång, när symptom uppstår och sjukdomsförloppet har börjat. Inkubationstiden, det vill säga perioden från smittotillfället till dess de första symptomen visar sig, är normalt 1-3 månader, men vid enstaka tillfällen har det gått upp till 1 år eller längre. Därför är det viktigt att direkt uppsöka läkare om man misstänker att man varit i en situation som kan medföra smittorisk, även om man är vaccinerad mot rabies. Skulle det vara tillfället fås nya doser med vaccin och man kan undvika att sjukdomen bryter ut.

Liten risk i Spanien

Generellt är risken för rabies nästan icke-existerande i Spanien, så det finns ingen orsak till oro. Händelsen år 2018, som det refereras till i början av artikeln, var det första på 35 år i Spanien och personen blev som nämnt smittad i Marocko. Dock skadar det inte att använda sunt förnuft när det kommer till djur man inte känner, och vi ska inte heller glömma bort att multinationella Costa del Sol har nästan lika många hundar och katter importerade från hela världen som vi har människor. Många tar med sig sina husdjur från hemlandet när de flyttar till Solkusten, och det är inte säkert att man alltid kan lita på att ägarna sörjt för att de uppfyller alla de krav som finns när de i bil kör över landsgränser utan gränskontroll från t ex Rumänien till Spanien. Marocko och norra Afrika är också nära, och dessvärre finns det i Spanien en del flockar hundar utan ägare, som lever i nästan vilt tillstånd. I Churriana, bara några kilometer från Torremolinos, finns t ex en skylt uppsatt som varnar fotgängare om aggressiva, lösa hundar. I just detta fall kan det tyckas att kommunen bör ta till åtgärder för att hantera problemet med de nästan vilda hundarna, som utgör stor fara för människor, både med hänsyn till attacker och smittorisken av sjukdomar.

Senaste artiklarna från En Sueco

Jul på spanskt vis

Året går fort, om 3,5 månad så är det redan dags för jul igen. Det kan vara smart att redan nu börja...

Kultur

Sarah Almagro - somos tu ola

I juli var det ett år sedan nu 19-åriga Sarah Almagro Vallejo lades in på sjukhus med svåra magsmärt...

Tema & Profiler

Veras Veranda

När man går på marknader är det vanligt att det finns en vagn vid vilken det står en man som gör brä...

Gastronomi

Rabies i Spanien

Rabies i Spanien I maj i år dog en norsk kvinna av rabies efter att hon smittats av en hundvalp und...

Tema & Profiler

Filmer inspelade i Spanien

Spanien är ett vidsträckt land med varierande landskap. Stränderna i söder lockar till soldyrkande...

Kultur

Välkommen tillbaka till BOSTADSBLOGGEN i En Sueco

Välkommen tillbaka till BOSTADSBLOGGEN i En Sueco Det är en stor glädje för mig att återigen varje ...

Bostadsnytt

Muebles Piramides firar 20-årsjubileum

Möbelbutiken vars fullständiga namn är Muebles Piramides Puerto, ligger öster om Málaga precis vid h...

Profiler

Är du trött på munsår?

Chloe och Friederich är holistiska behandlare som ser din kropp som en helhet och erkänner att din l...

Hälsa

Välmående fötter

Fötterna, tårna, är det vi har längst ned på benen och som i vardagen kanske hamnar längst ned på li...

Hälsa

Ögat

Denna månads ämne har valts då en av mina nära och kära vänner berättade om sina ögonproblem. Han ha...

Hälsa

Utflykter

Murcia

Murcia har närmare 450 000 invånare och sägs vara en av Spaniens kompaktaste städer. Så här finns det många människor och bilar, på en relativt liten ...

Utflykter

Las Minas de Bédar

Las Minas de Bédar ligger ca 30 km från Mojácar och här finns det en anlagd, spännande vandringsrutt som leder genom de gamla gruvgångarna och tunnlar...

Utflykter

Frigiliana håller sin tredje ”Ruta del Arte”

Frigiliana är en av de vackra byarna i Spanien och återigen i år hålls ”Ruta del Arte” i byns unika miljö. 50 konstnärer från tolv olika länder visar ...

Utflykter

Gastronomi

Veras Veranda

När man går på marknader är det vanligt att det finns en vagn vid vilken det står en man s...

Gastronomi

Tropisk mango odlas i La Cala de Mijas

Bara några minuters körning från La Cala de Mijas hittas gården Granja Ecológica Las Penca...

Gastronomi

Alkoholfri sommar?
 Här är alternativen!

Ska du köra hem? Vill du passa på med vikten? Eller kanske har du andra orsaker till att b...

Gastronomi

Veras Veranda: Oreo-glasskaka på chokladkaksbotten

Jippi! Nu ska ni få ett recept på en efterrätt som verkligen passar alla. Detta är en hit ...

Gastronomi

Sabor a Málaga: Citroner

Exporterar norrut I en ensam industrilokal på landsbygden i Alhaurín de la Torre möter ...

Gastronomi

Gazpacho – en portion spansk historia

Det finns många varianter av denna spanska rätt – en del med kött, andra med fisk och skal...

Gastronomi

Sport

AHN Golf

26-27 juni – två dagars Ecletic tävling på Omberg Golf Resort Traditionsenligt samlades AHN:s golfa...

Golf

Golf i Solen

Sommaren i Sverige är inne på slutet och snart är det dags för oss att ge oss av och söka upp våra v...

Golf

KAOS-piloten

Demonstrationer mot shejk Al-Thani från fans, rapporter om honom till Qatars ambassad och borgmästar...

Sport

Tema & Profiler

Rabies i Spanien

Rabies i Spanien I maj i år dog en norsk kvinna av rabies efter att hon smittats av en hundvalp under en resa till Filippinerna. Detta var det första...

Tema & Profiler

De gåtfulla tartesserna

Gåtan kring tartesserna, den första kända civilisationen i södra Spanien, gäckar fortfarande både arkeologer och historiker.   De första invå...

Tema & Profiler

Sarah Almagro - somos tu ola

I juli var det ett år sedan nu 19-åriga Sarah Almagro Vallejo lades in på sjukhus med svåra magsmärtor. Hon kollapsade i sjukhusreceptionen och vaknad...

Tema & Profiler

Vad går du och tänker på just nu Michael Emdenborg

I grunden är han affärsjurist men här på Costa del Sol känns han nog mest igen från alla evenemang som han arrangerar främst i och omkring Fuengirolat...

Tema & Profiler

Svenska kyrkan

Djup konflikt i kyrkan Det har skett mycket i vår svenska kyrka här på kusten sedan mars månad, då kyrkoherde Mikael Jönsson samt dennes äkta maka, k...

Tema & Profiler

Kackerlackor

Högsommaren må vara förbi men kvar är värmen och den höga luftfuktigheten, som ju sommaren och sensommaren på Costa del Sol karaktäriseras av. Med det...

Tema & Profiler

Profil: Birgitta Bergin

Nu är hon författare! Första gången vi träffade Birgitta Bergin här i En Sueco var för exakt fem år sedan. Då var hon blyg och vågade ännu inte rikti...

Tema & Profiler

Vad går ni och tänker på Eva och Magnus Wahlberg?

Många är vi som genom åren följt Nerjas utveckling och svenskars kärlek för denna vita lilla stad öster om Málaga går inte att ta miste på. Och många ...

Tema & Profiler

Kultur

Jul på spanskt vis

Året går fort, om 3,5 månad så är det redan dags för jul igen. Det kan vara smart att redan nu börja att smygplanera julens festligheter och julklappa...

Kultur

Filmer inspelade i Spanien

Spanien är ett vidsträckt land med varierande landskap. Stränderna i söder lockar till soldyrkande turister, vågorna på Atlantkusten drar till sig s...

Kultur

El Veranillo de San Miguel (indiansommar)

Vädret spelar oss ett spratt Vi träder nu in i årets första höstmånad, september. Som svensk sitter det nästan i ryggmärgen att nu sörja över att som...

Kultur

Parque Tecnológico Andalucía

Teknologiparken i Málaga – en växande stad-i-staden   Om du bor i närheten av Málaga har du garanterat kört förbi avfart 61 mot Parque Tecnol...

Kultur

Norrbom Marketing

Kontakta oss

Läsarservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tel. 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com