Rabies i Spanien

Rabies i Spanien

I maj i år dog en norsk kvinna av rabies efter att hon smittats av en hundvalp under en resa till Filippinerna. Detta var det första rabiesdödsfallet i Norge sedan 1815, alltså på över 200 år. I Sverige har två personer vårdats för rabies under de senaste 40 åren – en man som smittades i Indien och insjuknade 1974 samt en kvinna som smittats i Thailand och insjuknade sommaren 2000. Bägge hade smittats av en sjuk hund och bägge avled. I Danmark påvisade man rabies hos tre får 1998, hos ett av dessa vet man att smittan kom från fladdermöss (risken för smitta från fladdermöss till marklevande djur anses vara liten).
Den tragiska händelsen i Norge fick stor uppmärksamhet i medierna i hela Europa och vaccinationskliniker och vårdcentraler kunde i samband med fallet rapportera om en ökad efterfråga på rabiesvaccin, som är okomplicerat samt lättillgängligt och som ger bra skydd mot den fruktade och dödliga sjukdomen.

En virussjukdom

Rabies är en virussjukdom som angriper nervsystemet hos däggdjur, även människor. Viruset är vanligast och utbrett bland hundar. Rabies konstateras också ofta hos katter, rävar, fladdermöss, gnagare och förr även hos vargar, men även nötkreatur och hästar kan ha rabies. Dock har det inte påvisats smitta från nötkreatur och häst till människa. Så gott som alla fall då människor smittats av rabies har smittan kommit från hundar, men år 2018 blev en brittisk man på besök på Costa del Sol smittad av rabies efter att ha blivit biten av en katt under en dagsutflykt till Marocko.
Rabies smittar genom att saliv eller annan kroppsvätska från bäraren av viruset kommer i kontakt med slemhinnor eller sår i huden hos mottagaren. Smittan kan ej överföras via hel och oskadad hud.

Mycket utbredd i världen

På världsplan dör totalt mellan 50 000-70 000 människor årligen av rabies. Majoriteten av dödsfallen ses i Asien och Afrika. Speciellt barn som har kontakt med eller som blir bitna av lösa hundar är utsatta. I västra Europa är risken för rabies mycket liten, vilket inkluderar Spanien med Balearerna och Kanarieöarna, men med undantag för de två spanska enklaverna Melilla och Ceuta, som ju ligger i Marocko. Där uppskattas risken för rabies ligga på samma nivå som i övriga Marocko. Totalt har ca 150 av världens 200 länder rabiessmitta och uttrycket ”rabiesfria länder” finns inte längre. Vilda djur känner inte till landsgränser skapade av människan så om det t ex bekräftas rabies bland rävar i Tyskland nära den danska gränsen är det troligt att även danska rävar kan vara drabbade av rabies. I Sverige uppskattas det att det finns rabiessmitta bland fladdermöss, liksom i Norge, där det även finns dokumenterade fall av rabiessmitta hos polarrävar på Svalbard. De flesta fall av rabies i Europa finns i Ryssland samt i andra Östeuropeiska länder som Rumänien, Bulgarien, Ukraina, Turkiet, Vitryssland, Moldavien, Ungern och Polen. Att smittan sprids till människor ytterst ovanligt även i dessa länder och de få gånger som det skett så har smittkällan varit hund. Smitta från fladdermus till människa har endast påträffats vid fyra tillfällen i Europa, varav ett av dem var i Finland.

hunde

 

Viktigt att förebygga

Det allra viktigaste som man själv kan göra är att undvika att utsätta sig för risker. Oavsett hur söt en liten hundvalp som springer runt på hotellområdet är så ska man undvika att klappa den, eller på annat sätt uppmuntra till kontakt. Ta i stället kontakt med personalen, oavsett om det är ett hotell, restaurang eller något annat ställe, och be dem om att få bort hunden från området. Det samma gäller naturligtvis katter, som ofta kan ses stryka kring borden. Förutom rabies kan gatudjur överföra en mängd andra sjukdomar till människor och flera kan vara allvarliga. Det finns många olika orsaker till att ta detta på allvar när man befinner sig utomlands, men även i Spanien. Befinner man sig i ett land eller i områden där det finns stora fladdermössbestånd rekommenderas det att sova under myggnät. Vampyrfladdermöss biter sovande människor och det är vanligt att man inte vaknar eller ens märker att man blivit biten. Befinner man sig i ett högriskland under en längre tid kan det rekommenderas att man vaccinerar sig mot rabies, vilket är det bästa man kan göra för att förebygga, samtidigt som man naturligtvis ska undvika eventuella smittokällor.

Dödlig utgång

Rabies har nästan alltid dödlig utgång, när symptom uppstår och sjukdomsförloppet har börjat. Inkubationstiden, det vill säga perioden från smittotillfället till dess de första symptomen visar sig, är normalt 1-3 månader, men vid enstaka tillfällen har det gått upp till 1 år eller längre. Därför är det viktigt att direkt uppsöka läkare om man misstänker att man varit i en situation som kan medföra smittorisk, även om man är vaccinerad mot rabies. Skulle det vara tillfället fås nya doser med vaccin och man kan undvika att sjukdomen bryter ut.

Liten risk i Spanien

Generellt är risken för rabies nästan icke-existerande i Spanien, så det finns ingen orsak till oro. Händelsen år 2018, som det refereras till i början av artikeln, var det första på 35 år i Spanien och personen blev som nämnt smittad i Marocko. Dock skadar det inte att använda sunt förnuft när det kommer till djur man inte känner, och vi ska inte heller glömma bort att multinationella Costa del Sol har nästan lika många hundar och katter importerade från hela världen som vi har människor. Många tar med sig sina husdjur från hemlandet när de flyttar till Solkusten, och det är inte säkert att man alltid kan lita på att ägarna sörjt för att de uppfyller alla de krav som finns när de i bil kör över landsgränser utan gränskontroll från t ex Rumänien till Spanien. Marocko och norra Afrika är också nära, och dessvärre finns det i Spanien en del flockar hundar utan ägare, som lever i nästan vilt tillstånd. I Churriana, bara några kilometer från Torremolinos, finns t ex en skylt uppsatt som varnar fotgängare om aggressiva, lösa hundar. I just detta fall kan det tyckas att kommunen bör ta till åtgärder för att hantera problemet med de nästan vilda hundarna, som utgör stor fara för människor, både med hänsyn till attacker och smittorisken av sjukdomar.

Senaste artiklarna från En Sueco

30 år efter stormen som satte Málaga ur spel

Klockan ett om eftermiddagen förvandlades dagen till natt när mörka moln drog in över Málaga och him...

Tema & Profiler

Saker att se och göra i Bilbao

Staden Bilbao i Baskien har blivit ett centrum för allt inom design och konst, men på även arkitektu...

Kultur

Sabor a Málaga - Levantamuertos

Nere vid foten av Mijasberget, i riktning mot Torremolinos, hälsar vi denna månad på i ett litet sam...

Gastronomi

Vad har designern Philippe Starck, oliver och Rond…

Staden Ronda i södra Andalusien är världskänd för dess vackra utsikt, fascinerande historia och de k...

Gastronomi

Måste jag deklarera även om jag hyr ut på långtid?…

Jag och min hustru äger en lägenhet som vi hyr ut, oftast kortare perioder men nu har vi fått en som...

Juridik & Finans

Veras Veranda

När man som jag inte alltid tycker om att äta köpta småkakor är det bra med några enkla recept som m...

Gastronomi

Bostadsbloggen med Alamo

Detta avsnitt av BOSTADSBLOGGEN handlar om hur det går till att sälja sin bostad på Costa del Sol oc...

Bostadsnytt

Äkta argentinsk tangopassion kommer till Nerja

En jättestor scenografisk uppsättning, exklusiva kostymer och en värld av historier – så blir det nä...

Kultur

Nervinflammation

Jag blev en dag kontaktad av en av mina mycket goda kunder sedan många år tillbaka, som frågade om j...

Hälsa

Museo Alborania - Aula del Mar

Det är en stor skillnad mellan stadens myller i Málaga centrum jämfört med de lokaler som jag nu kli...

Kultur

Utflykter

Azorerna – de lycksaliga öarna

Azorerna ligger långt ute i Atlanten och ögruppen består av nio öar som ligger spridda i tre grupper: São Miguel och Santa María i öster, Terciera, Fa...

Utflykter

CAC - Centro de Arte Contemporáneo

Málagas museum för modern konst ligger i Málagas trendigaste stadsdel – Soho, och ligger på kanten av Guadalminafloden, som är helt torr majoriteten a...

Utflykter

Cáceres – en helt unik stad

Cáceres ligger i Extremadura, ca 470 km från Málaga och detta är en enastående stad vars helt intakta medeltida centrum ligger innanför stadsmuren. St...

Utflykter

Gastronomi

Sabor a Málaga - Levantamuertos

Nere vid foten av Mijasberget, i riktning mot Torremolinos, hälsar vi denna månad på i ett...

Gastronomi

Vad har designern Philippe Starck, oliver och Ronda gemensam…

Staden Ronda i södra Andalusien är världskänd för dess vackra utsikt, fascinerande histori...

Gastronomi

Veras Veranda

När man som jag inte alltid tycker om att äta köpta småkakor är det bra med några enkla re...

Gastronomi

Veras Veranda

Nu är det höst och det betyder äppelsäsong! I Sverige hade vi kanske gått ut och pallat äp...

Gastronomi

Kaktusfikon – en nyttig delikatess

Vi sitter i bilen på en smal landsväg i Andalusiens sydvästra hörn. I vägkanten och i dike...

Gastronomi

Nyheter kring Sabor a Málaga – Málagas blå märke

Varje månad här i En Sueco presenteras en produkt som bär märket Sabor a Málaga, någonting...

Gastronomi

Sport

AHN

Höstupptakt Höstupptakten har varit över förväntan med fina golfbanor och stor anslutning till våra...

Golf

Onåd

Kommunen i Málaga, med borgmästare Francisco del la Torre i spetsen, Junta de Andalucía och en hel b...

Sport

Golf i Solen

Per i finalen i Scandic Friends Open på Gotland Allas vår KRUT-GUBBE Per Eide har hunnit fylla 91 å...

Golf

Tema & Profiler

30 år efter stormen som satte Málaga ur spel

Klockan ett om eftermiddagen förvandlades dagen till natt när mörka moln drog in över Málaga och himlen öppnade sig. Det var den 14 november 1989. Den...

Tema & Profiler

Publirreportaje Vitta Nature

I dag är det mycket eftertraktat att ha en livsstil som är naturlig och fri från föroreningar och storstadsbuller. I Célere Vitta Nature hittar du en...

Tema & Profiler

Vad går du och tänker på Barbro Sändh?

Barbro Sändh är allt annat än obekant för kustsvenskarna. Ofta träffar man henne tillsammans med maken Bengt när det hålls evenemang i Fuengirolatrakt...

Tema & Profiler

Ronnie Nordin - Från grå betongförort till grönskande handelsträdgård

Denna månad sätter jag mig ned för en pratstund med Ronnie Nordin, från Elche på Costa Blanca. Jag har följt Ronnie på sociala medier under många år o...

Tema & Profiler

Är Thomas Cook en ny Lehman Brothers?

En del bekymrar sig mer än andra. Och för vissa är det redan en gammal och ointressant nyhet. Jag ligger inte sömnlös om nätterna men ändå är det någo...

Tema & Profiler

La Sueca hälsar välkommen till En Sueco november 2019!

Det är intressant hur många betraktar oss svenskar här i Spanien. Jag var nyligen på en sammankomst med svenskar på besök i Spanien. Flera av dem jag ...

Tema & Profiler

Kan vi vända på kuttingen?

Vi ligger helt uppe i toppen när det talas om soltimmar, gastronomi och livskvalitet. Handlar det i stället om ekonomi, tillväxt och sysselsättningsgr...

Tema & Profiler

La Sueca hälsar välkommen till En Sueco oktober 2019!

  Det är oktober och de spanska skolorna har varit i gång några veckor. Jag hör många föräldrar runt omkring mig som klagar över hur jobbigt d...

Tema & Profiler

Kultur

Saker att se och göra i Bilbao

Staden Bilbao i Baskien har blivit ett centrum för allt inom design och konst, men på även arkitektur och musik. Här kan man inte bara hitta en mängd ...

Kultur

Äkta argentinsk tangopassion kommer till Nerja

En jättestor scenografisk uppsättning, exklusiva kostymer och en värld av historier – så blir det när gruppen La Porteña Tango uppträder i Nerja med d...

Kultur

Museo Alborania - Aula del Mar

Det är en stor skillnad mellan stadens myller i Málaga centrum jämfört med de lokaler som jag nu kliver in i. I museet Alborania - Aula del Mar, som d...

Kultur

Bostadsockupanter i Málaga

Efter krisen 2008, som ju drabbade spanjorerna riktigt hårt, växte det fram en ockupantrörelse i landet, som trots en bättre ekonomi fortfarande är vi...

Kultur

Norrbom Marketing

Kontakta oss

Läsarservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tel. 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com