Skandinavisk entreprenör visar det bästa av Málaga

Han kom med en rycksäck och några mynt I fickan. I dag har han 20 anställda och en ny rekordomsättning. Steffen Hansen är historien om företaget Solaga.

Och Solaga är historien om Steffen Hansen och hans lilla idé som fick tas genom eld och vatten för att bli en skandinavisk framgångshistoria på Costa del Sol.
 
Han föll för staden, stadslivet och de gamla husen. Inte minst de fina, gamla bostäderna. De som hade bra läge, var snyggt möblerade och hade terrass eller altan med utsikt. Den unge Steffen Hansen förvånades över att inte fler utlänningar hittat till Málaga. Hans förvåning ledde till tanken om att hyra ut de fina lägenheterna i Málaga. En idé som för tio år sedan presenterades som MalagaCityBreak.

”På den tiden fanns det ingen på marknaden för bostadsuthyrning. Det låter bra att säga att jag var ’first mover’ men jag hade inte blivit avundsjuk om någon tagit det steget före mig”, säger Steffen Hansen, som aldrig glömmer hur tufft det var i början när företaget startades.

En nästan hopplös idé

Han hade precis så att det räckte till insatsen i företaget och jobbet att få in bostäder till uthyrningsportföljen, samt även kunder till att hyra dem, var så tuff att han inte kunde ta ut lön på flera månader.

”Jag var en enmansarmé som kämpade för ett projekt som ibland såg hopplöst ut. Jag städade, checkade in gäster och vaknade mitt i natten om gästerna hade akuta problem. Men jag hade ingen plan B. Jag hade viljan och jag trodde på projektet”, förklarar Steffen Hansen, som sjösatte sitt projekt precis innan finanskrisen bröt ut och dessutom innan Málaga blivit så känd som staden är i dag.
 
Steffen Hansen trodde inte bara på Málaga utan även på de möjligheter som internet skapade för bostadsuthyrning i andra europeiska storstäder. Därför blev MalagaCityBreak ganska snart GlobalCityBreak. Det gick okej, men inte mer än så.

”Det blir direkt en annan sak om man hyr ut semesterbostäder via internet. Men å andra sidan är det svårt att göra skillnad för både uthyrare och hyresgäst. Fokus försvinner och det blir snabbt rörigt bland priser och bokningar så snart flera personer hyr samma bostad”, förklarar Steffen Hansen, som för fem år sedan lyckade få sitt företag på rätt spår.

Framgång med lokalt tänk

Málaga började nämligen sprudla, fler började se idén med att hyra ut sina bostäder till pengastarka utländska turister och Steffen Hansens ihärdiga arbete online började ge resultat.

”Vi gick tillbaka till där vi började och riktade allt fokus på Málaga stad. Och vi gjorde det vid exakt rätt tidpunkt och utan att kompromissa med våra värderingar”, berättar entreprenören, som ursprungligen kommer Danmark, och han fortsätter: ”Vi hade bara bostäder med hög standard, med bra läge samt med terrass eller altan med utsikt, och dessutom är vår servicenivå gentemot både uthyraren och hyresgästen lika hög. Det är här som vi differentierar oss från andra och det är därför som vi är framgångsrika.”
 
Det kanske låter som om det skulle vara dyrt men enligt Steffen Hansen får kunderna riktigt mycket för pengarna. Och då det i kartoteket finns bostäder i alla storlekar så finns det alltså bostäder till olika priser. Faktum är att Solaga i dag har exklusivitet på uthyrningen av 60 bostäder i Málaga stad och 10-15 nya bostäder är på väg in.
 
”Exklusivitet säkrar ett starkt engagemang mellan oss och uthyrarna. Vår erfarenhet visar tydligt att det ger bäst resultat för alla. Det är lite underligt kanske, för det är tvärtemot fastighetsmarknaden, där nästan alla objekt till salu kan ses hos flera mäklare”, säger Steffen Hansen, som i dag har 16 personer i sin arbetsgrupp. Bara på avdelningen för ”Support and Booking” sitter fyra personer och så är det sex personer som arbetar med ”House Keeping”, dvs. städning och iordningsställande av semesterbostäder inför att nästa gäst ankommer.
 
”Med tiden har vi blivit många men det behöver vi vara för att hålla nivån uppe samt för att expandera”, berättar Steffen Hansen, och just expansion är årets största utmaning för Solaga.

Vill vara en stor pojke

I dag har företaget bara ett tiotal bostäder i Fuengirola- och Marbellaområdena. Men Solaga har nu så stor efterfrågan på bostäder i dessa områden att nu, under året, etablerat sig även där.

”Vi har viljan och potentialen att utvecklas. Och vi tror också på att vi med vårt koncept och våra värderingar kan bli en stor spelare på Costa del Sol”, berättar Steffen Hansen, som inte tvekar med att upprepa att hans företag är på jakt efter bostäder att hyra ut på sträckan mellan Fuengirola och Marbella/San Pedro.
 
”Om det bara finns en liten potential i din bostad så är det bra att veta att vi förr lyckats göra en gul ankunge till en vacker svan. Ofta kan man komma långt med bara lite och vi samt vår inredningsarkitekt finns här för att ge dig rådgivning, om det finns potential i din fastighet”, lovar Steffen Hansen, som gärna spenderar några timmar med nya, potentiella bostadsuthyrare. Han lovar också en tydlig prognos på uthyrnings- och inkomstpotentialen på den nya bostaden. Faktiskt är Solaga i dag så säkra på sin prognos att företaget erbjuder uthyrare en i förskott utbetalad fast avgift för dennes bostad – oavsett hur det går med uthyrningen därefter.

”Jag vet, det är inte normalt, men tar vi oss an en bostad så är det för att vi tror på dess potential. Dessutom tror vi på Costa del Sols framtid. Och inte minst, vi tror på oss själva. Vi tror på att vi har det som krävs för att göra både uthyrare och hyresgäster nöjda – och samtidigt nå framgång själva”, avslutar Steffen Hansen.

Hjärtebarnet har blivit stort men attityden är den samma som när allting startade i mycket liten skala för 10 år sedan. Solaga och Steffen Hansen tvekar inte att ge det där lilla extra.
 
Solaga keys
 
Det är inte bara företaget som vuxit, det har även familjen gjort. Steffen och hans flickvän Natalia fick nämligen tvillingar för fyra år sedan.

”Vi träffades min fösta dag i Spanien. Mitt första jobb här var på en förskola och hon jobbade med administrationen, resten är historia”, säger Steffen Hansen. Familjen trivs och Steffen och Natalia försöker hitta en bra balans mellan de skandinaviska och spanska vanorna och värderingarna.

”Vi äter varken klockan 18.00 eller klockan 22.00 – i stället äter vi någon gång däremellan, vi kan ha mys och lek både inomhus och ute, och så pratar vi både danska, spanska och engelska hemma. Det råder inga tvivel om att tvillingarna ska gå i en tvåspråkig skola.”
 
Solaga steffen team
 
Ambitionerna för året är stora. Solaga förväntar sig ha fördubblat sin bostadsportfölj innan året är slut.
 
Solaga1
 
Så ska det vara! Bra bostäder med bra läge och terrass eller altan med utsikt. Här ses en lägenhet i Málaga stad, men Solaga vill nu även visa det bästa av Fuengirola och Marbella.

Senaste artiklarna från En Sueco

Åldersfläckar på näthinnan – AMD (Åldersrelaterad …

AMD är en allvarlig ögonsjukdom som sägs vara den vanligaste orsaken till nedsatt syn i västvärlden...

Hälsa

Varför utvecklar vi hormonella obalanser?

Varför utvecklar vi hormonella obalanser?   Många kvinnor lider av övervikt, hormonella oba...

Hälsa

Goldeneye permanent

I oktober är permanent makeup-temat eyeliner och punktstrecksteknik. Jag har tidigare skrivit om tec...

Hälsa

Var snäll mot dina fötter

Om du tar en titt på dina fötter – de har en naturlig kurvatur. Skor har oftast ett standardinlägg s...

Hälsa

Besviken stjärna

Den japanska landslagsspelaren och engelska mästaren Shinji Okazaki fick tillsammans med Jose Rodrig...

Sport

Kan vi vända på kuttingen?

Vi ligger helt uppe i toppen när det talas om soltimmar, gastronomi och livskvalitet. Handlar det i ...

Tema & Profiler

La Sueca hälsar välkommen till En Sueco oktober 20…

  Det är oktober och de spanska skolorna har varit i gång några veckor. Jag hör många föräld...

Tema & Profiler

10 tips för bättre foton

Så tar du bra foton med mobilen   De flesta använder i dag mobiltelefonen till att ta foton o...

Tema & Profiler

Bostadsbloggen

I detta avsnitt av BOSTADSBLOGGEN ska vi gå igenom hur du blir beskattat när du säljer din bostad oc...

Bostadsnytt

Insekter på Costa del Sol

De finns överallt och vi kan inte undvika dem. Så varför låter vi oss inte fascineras av dem? Det va...

Tema & Profiler

Utflykter

CAC - Centro de Arte Contemporáneo

Málagas museum för modern konst ligger i Málagas trendigaste stadsdel – Soho, och ligger på kanten av Guadalminafloden, som är helt torr majoriteten a...

Utflykter

Cáceres – en helt unik stad

Cáceres ligger i Extremadura, ca 470 km från Málaga och detta är en enastående stad vars helt intakta medeltida centrum ligger innanför stadsmuren. St...

Utflykter

Tio spanska städer som du inte får missa

Nyligen presenterade vi här på En Sueco en lista över de kändaste andalusiska städerna. I dag går vi på upptäcktsfärd i resten av landet och ger er re...

Utflykter

Gastronomi

Veras Veranda

Nu är det höst och det betyder äppelsäsong! I Sverige hade vi kanske gått ut och pallat äp...

Gastronomi

Kaktusfikon – en nyttig delikatess

Vi sitter i bilen på en smal landsväg i Andalusiens sydvästra hörn. I vägkanten och i dike...

Gastronomi

Nyheter kring Sabor a Málaga – Málagas blå märke

Varje månad här i En Sueco presenteras en produkt som bär märket Sabor a Málaga, någonting...

Gastronomi

Veras Veranda

När man går på marknader är det vanligt att det finns en vagn vid vilken det står en man s...

Gastronomi

Tropisk mango odlas i La Cala de Mijas

Bara några minuters körning från La Cala de Mijas hittas gården Granja Ecológica Las Penca...

Gastronomi

Alkoholfri sommar?
 Här är alternativen!

Ska du köra hem? Vill du passa på med vikten? Eller kanske har du andra orsaker till att b...

Gastronomi

Sport

Golf i Solen

Per i finalen i Scandic Friends Open på Gotland Allas vår KRUT-GUBBE Per Eide har hunnit fylla 91 å...

Golf

AHN Golf - Oktober

Spanien-golf på Troxhammar golfklubb Klubben ligger i Ekerö kommun, som enbart består av öar, väste...

Golf

Besviken stjärna

Den japanska landslagsspelaren och engelska mästaren Shinji Okazaki fick tillsammans med Jose Rodrig...

Sport

Tema & Profiler

Kan vi vända på kuttingen?

Vi ligger helt uppe i toppen när det talas om soltimmar, gastronomi och livskvalitet. Handlar det i stället om ekonomi, tillväxt och sysselsättningsgr...

Tema & Profiler

La Sueca hälsar välkommen till En Sueco oktober 2019!

  Det är oktober och de spanska skolorna har varit i gång några veckor. Jag hör många föräldrar runt omkring mig som klagar över hur jobbigt d...

Tema & Profiler

10 tips för bättre foton

Så tar du bra foton med mobilen   De flesta använder i dag mobiltelefonen till att ta foton och under de senaste åren har mobilkamerorna blivit...

Tema & Profiler

Insekter på Costa del Sol

De finns överallt och vi kan inte undvika dem. Så varför låter vi oss inte fascineras av dem? Det varma klimatet i Andalusien skapar en stabil och god...

Tema & Profiler

Vad går du och tänker på?

Nu i oktober passar vi på att besöka Nueva Andalucía där vi möter Linda Serneholt för att få reda på vad hon har för sig just nu. Linda Serneholt kom ...

Tema & Profiler

Svenska Skolan i Fuengirola firar 50 år!

  2019 är en viktig milstolpe i den svenska historien på Costa del Sol, Svenska Skolan i Fuengirola firar nämligen 50 år! Jubilaren firades den ...

Tema & Profiler

Skandinavisk entreprenör visar det bästa av Málaga

Han kom med en rycksäck och några mynt I fickan. I dag har han 20 anställda och en ny rekordomsättning. Steffen Hansen är historien om företaget Solag...

Tema & Profiler

En intervju med Peter Sisseck i Ribera del Duero

Egentligen var det bara ett experiment med att göra vin på 90 år gamla vinstockar som Peter Sisseck gjorde 1995. Han hade lockats till att jobba med R...

Tema & Profiler

Kultur

Blod, Svett & Toner

Folkkära och världskända Robert Wells styr återigen stegen mot ”Den nya teatern” i Mijas den 16 november. Det gör han då han nu firar 30-årsjubileum m...

Kultur

Jul på spanskt vis

Året går fort, om 3,5 månad så är det redan dags för jul igen. Det kan vara smart att redan nu börja att smygplanera julens festligheter och julklappa...

Kultur

Filmer inspelade i Spanien

Spanien är ett vidsträckt land med varierande landskap. Stränderna i söder lockar till soldyrkande turister, vågorna på Atlantkusten drar till sig s...

Kultur

El Veranillo de San Miguel (indiansommar)

Vädret spelar oss ett spratt Vi träder nu in i årets första höstmånad, september. Som svensk sitter det nästan i ryggmärgen att nu sörja över att som...

Kultur

Norrbom Marketing

Kontakta oss

Läsarservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tel. 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com