alt

Ett av de första intrycken av byn Carratraca, är att det inte finns någon historia som sträcker sig århundraden tillbaka. Det handlar inte heller om morerna, krig eller religiösa sammandrabbningar. Utan det handlar om någon så flärdfullt som det glada 20-talet.

Om man frågar folk om Carratraca, är responsen alltid mycket positiv. Inte minst hur byns namn uttalas. Det är med ett glatt tonfall och en viss förväntan. Det gör att man blir intresserad och nyfiken på byn.

Carratraca ligger längs med landsvägen A357, 50 km från Málaga. Det är lätt att missa byn om man inte är uppmärksam. Den syns dåligt från vägen, samtidigt som höjdskillnaden och den vackra naturen gör att koncentrationen är på annat håll. Förutom de varma sommarmånaderna är det ofta kallare i Carratraca än vad det är vid kusten. Byn ligger 540 m över havet vid foten av Sierra Blanquilla och svala vindar sveper gärna in i byn.

I Carratraca bor endast 840 personer. Det har aldrig varit en stor by, bara välbesökt, ett vattenhål och kurort för Málagaborna. Byn kallas också för Málagas "Diamant". Då kanske man förstår att man uttalar byns namn med en viss känsla.

Kurerande vatten
Carratracas guldkorn är det svavelhaltiga källvattnet som håller mycket hög klass. Det är till och med så bra att det fått omnämnanden som att vara i "världsklass". Det enormt stora badet med spa, Thermas de Carratraca, som ligger mitt i byn är i sig en upplevelse. Än idag kommer många kändisar hit för att bada och kurera sig. De kan bo väldigt anonymt, för till den stora badanläggningen finns ett hotell, som för närvarande är stängt på grund av ägarbyte. Mellan badet och hotellet finns en underjordisk gång, så vill man inte, behöver man inte gå ut i själva byn.

Det var i början av 1900-talet och fram runt 20-talet som det var högsta mode bland adeln och aristokraterna att göra hälso- och vatten-resor till kurorter och bo på kurhotell. Carratraca var verkligen i centrum. Man åkte till och med från Paris för att ta del av det "helande" vattnet. Både kejsare och kungligheter har besökt Carratraca för vattnets skull. Under årens lopp har det fått utmärkelser i Málaga, Madrid, Barcelona och till och med en "guldmedalj" i Paris.

alt

2007 gjordes en helrenovering av anläggningen, för att anpassas till dagens krav. Den första byggnaden uppfördes i mitten av 1800-talet, då på order av kungen. Fernando VII var själv med vid invigningen 1855. Byggnaden är mycket magnifik och byggd i nyklassicistisk stil med högt i taken och svart och vitt golv.

Vattnet har terapeutiska och botande egenskaper som bland annat är bra för hudproblem, reumatism men också nervsystemet. Det ger en lugnande effekt. Men det är också en lisa för själen att får vara i denna vackra och spännande miljö och endast bada utan en tanke på att vattnet ska bota någon åkomma. Det kostar en slant att besöka baden. Det billigaste är en timme för 20 euros per person. Thermas de Carratraca har idag en uppsjö av spa- och hälsobehandlingar. Säkrast är att ringa i förväg och boka tid, framför allt om man vill ha en speciell behandling.


Pepa - en annan kändis
I Carratraca finns ett annat känt ställe som är raka motsatsen till baden, Casa Pepa. Det är en restaurang, eller om man vill, ett värdshus. som har övernattnings-möjligheter med 6 dubbelrum. Här får man verkligen känsla av hur det var under mormors tid. Och det är precis det som Pepa har skapat. Maten är annorlunda jämfört med andra liknande ställen. Här lagas dagens rätter, olika varje dag, som brukar vara två till tre rätter och sedan serveras detta till lunch som middag. Det finns ingen meny utan gästerna får äta vad Pepa lagat för dagen.
"Jag lagar mat på gammaldags vis och allt är hemlagat”, säger Pepa som haft restaurangen i över 40 år. "Folk tycker om min matlagning, även om jag nuförtiden får hjälp av familjen".
Det är bara familjen som arbetar i restaurangen.
"Det är bäst så, för alla vet precis hur det ska vara, tillägger Pepa och visar den lilla men mycket lummiga pation med växter och fåglar.

alt

Casa Pepa är mycket populärt och vanligtvis fullt med gäster. Då får man dela bord med andra besökare. Många gäster som besökt Casa Pepa har fått en oförglömlig kväll och pratar gärna om den gången de delade bord med hela familjen Conzalen eller Rodriguez och fick ett minne för livet.
Casa Pepa har varit i TV några gånger, det har även skrivits om restaurangen i pressen vid flera tillfällen.
Casa Pepa ligger på samma gata som baden.

Carratraca idag
Precis som i övriga Spanien känner Carratraca av den ekonomiska krisen. Turistkontoret är stängt och istället får man gå till kommunhuset för att få information. Men det är lätt att hitta el Ayuntamiento. Det ligger i den absolut största och flottaste byggnaden i byn, som tillhör från tiden "då det begav sig". Runt byggnaden finns de gamla trädgårdarna kvar, som ligger i olika terrasser. De fick sig en ansiktslyftning i början av 1990-talet.

alt

Det är rent och fint i Carratraca och inte alls så skräpigt som det är i många andra byar. Flera av gatorna är kantade med krukväxter som hänger ut från husens fasader. Och man känner fortfarande att Carratraca håller en viss stil.

Alla byar och städer har sina ferier och fiestor. Men i Carratraca finns en annorlunda fiesta, Embrujo de la Luna Mora, dit många reser för att få uppleva en natt med levande ljus. Hela byn är upplyst med ca 12 000 levande ljus, de som deltagit säger att det är något utöver det vanliga. I år hålls fiestan den 4-6 september.

En tur i vatten
Den som vill göra en upplevelse-helg bör åka till Carratraca. Bo på Casa Pepa, gå tvärsöver gatan och lyxa till det i de världsberömda baden, äta på Casa Pepa eller på restaurangen El Parador, som serverar mycket god andalusisk mat och är kända för sitt brasserie.
Nästa dag tar man bilen och åker upp till Sierra del Agua, som ligger ca 10 km från byn. Här uppe får man en mycket stark upplevelse av vindens kraft och en utsikt som liknar den man får från ett flygplansfönster. Sierra del Agua har flera vindkraftverk och stå under dem, höra suset, känna vinden och se utöver Andalusiens inland är en naturupplevelse man inte bör missa.


Vägbeskrivning:
Från Marbella: Ta väg A355 mot Ojén och Coin. Kör sedan mot Càrtama och ta väg A357 mot Campillos och Àlora. Forsätt sedan ca 30 km, fram till Carratraca. Det är ca 60 km från Marbella

Från Màlaga: Ta väg A357 mot Cártama och Campillos. Efter ca 50 km har Du Carratraca på höger hand.

 

Adresser:


Thermas de Carratraca - baden

C/Baños
Tel 952 48 95 42

Casa Pepa
C/Baños 18 C
Tel: 952 45 80 49

El Parador
Avda Andalucia 20
Tel: 952 45 82 11
 

Senaste artiklarna från En Sueco

Åldersfläckar på näthinnan – AMD (Åldersrelaterad …

AMD är en allvarlig ögonsjukdom som sägs vara den vanligaste orsaken till nedsatt syn i västvärlden...

Hälsa

Varför utvecklar vi hormonella obalanser?

Varför utvecklar vi hormonella obalanser?   Många kvinnor lider av övervikt, hormonella oba...

Hälsa

Goldeneye permanent

I oktober är permanent makeup-temat eyeliner och punktstrecksteknik. Jag har tidigare skrivit om tec...

Hälsa

Var snäll mot dina fötter

Om du tar en titt på dina fötter – de har en naturlig kurvatur. Skor har oftast ett standardinlägg s...

Hälsa

Besviken stjärna

Den japanska landslagsspelaren och engelska mästaren Shinji Okazaki fick tillsammans med Jose Rodrig...

Sport

Kan vi vända på kuttingen?

Vi ligger helt uppe i toppen när det talas om soltimmar, gastronomi och livskvalitet. Handlar det i ...

Tema & Profiler

La Sueca hälsar välkommen till En Sueco oktober 20…

  Det är oktober och de spanska skolorna har varit i gång några veckor. Jag hör många föräld...

Tema & Profiler

10 tips för bättre foton

Så tar du bra foton med mobilen   De flesta använder i dag mobiltelefonen till att ta foton o...

Tema & Profiler

Bostadsbloggen

I detta avsnitt av BOSTADSBLOGGEN ska vi gå igenom hur du blir beskattat när du säljer din bostad oc...

Bostadsnytt

Insekter på Costa del Sol

De finns överallt och vi kan inte undvika dem. Så varför låter vi oss inte fascineras av dem? Det va...

Tema & Profiler

Utflykter

CAC - Centro de Arte Contemporáneo

Málagas museum för modern konst ligger i Málagas trendigaste stadsdel – Soho, och ligger på kanten av Guadalminafloden, som är helt torr majoriteten a...

Utflykter

Cáceres – en helt unik stad

Cáceres ligger i Extremadura, ca 470 km från Málaga och detta är en enastående stad vars helt intakta medeltida centrum ligger innanför stadsmuren. St...

Utflykter

Tio spanska städer som du inte får missa

Nyligen presenterade vi här på En Sueco en lista över de kändaste andalusiska städerna. I dag går vi på upptäcktsfärd i resten av landet och ger er re...

Utflykter

Gastronomi

Veras Veranda

Nu är det höst och det betyder äppelsäsong! I Sverige hade vi kanske gått ut och pallat äp...

Gastronomi

Kaktusfikon – en nyttig delikatess

Vi sitter i bilen på en smal landsväg i Andalusiens sydvästra hörn. I vägkanten och i dike...

Gastronomi

Nyheter kring Sabor a Málaga – Málagas blå märke

Varje månad här i En Sueco presenteras en produkt som bär märket Sabor a Málaga, någonting...

Gastronomi

Veras Veranda

När man går på marknader är det vanligt att det finns en vagn vid vilken det står en man s...

Gastronomi

Tropisk mango odlas i La Cala de Mijas

Bara några minuters körning från La Cala de Mijas hittas gården Granja Ecológica Las Penca...

Gastronomi

Alkoholfri sommar?
 Här är alternativen!

Ska du köra hem? Vill du passa på med vikten? Eller kanske har du andra orsaker till att b...

Gastronomi

Sport

Golf i Solen

Per i finalen i Scandic Friends Open på Gotland Allas vår KRUT-GUBBE Per Eide har hunnit fylla 91 å...

Golf

AHN Golf - Oktober

Spanien-golf på Troxhammar golfklubb Klubben ligger i Ekerö kommun, som enbart består av öar, väste...

Golf

Besviken stjärna

Den japanska landslagsspelaren och engelska mästaren Shinji Okazaki fick tillsammans med Jose Rodrig...

Sport

Tema & Profiler

Kan vi vända på kuttingen?

Vi ligger helt uppe i toppen när det talas om soltimmar, gastronomi och livskvalitet. Handlar det i stället om ekonomi, tillväxt och sysselsättningsgr...

Tema & Profiler

La Sueca hälsar välkommen till En Sueco oktober 2019!

  Det är oktober och de spanska skolorna har varit i gång några veckor. Jag hör många föräldrar runt omkring mig som klagar över hur jobbigt d...

Tema & Profiler

10 tips för bättre foton

Så tar du bra foton med mobilen   De flesta använder i dag mobiltelefonen till att ta foton och under de senaste åren har mobilkamerorna blivit...

Tema & Profiler

Insekter på Costa del Sol

De finns överallt och vi kan inte undvika dem. Så varför låter vi oss inte fascineras av dem? Det varma klimatet i Andalusien skapar en stabil och god...

Tema & Profiler

Vad går du och tänker på?

Nu i oktober passar vi på att besöka Nueva Andalucía där vi möter Linda Serneholt för att få reda på vad hon har för sig just nu. Linda Serneholt kom ...

Tema & Profiler

Svenska Skolan i Fuengirola firar 50 år!

  2019 är en viktig milstolpe i den svenska historien på Costa del Sol, Svenska Skolan i Fuengirola firar nämligen 50 år! Jubilaren firades den ...

Tema & Profiler

Skandinavisk entreprenör visar det bästa av Málaga

Han kom med en rycksäck och några mynt I fickan. I dag har han 20 anställda och en ny rekordomsättning. Steffen Hansen är historien om företaget Solag...

Tema & Profiler

En intervju med Peter Sisseck i Ribera del Duero

Egentligen var det bara ett experiment med att göra vin på 90 år gamla vinstockar som Peter Sisseck gjorde 1995. Han hade lockats till att jobba med R...

Tema & Profiler

Kultur

Blod, Svett & Toner

Folkkära och världskända Robert Wells styr återigen stegen mot ”Den nya teatern” i Mijas den 16 november. Det gör han då han nu firar 30-årsjubileum m...

Kultur

Jul på spanskt vis

Året går fort, om 3,5 månad så är det redan dags för jul igen. Det kan vara smart att redan nu börja att smygplanera julens festligheter och julklappa...

Kultur

Filmer inspelade i Spanien

Spanien är ett vidsträckt land med varierande landskap. Stränderna i söder lockar till soldyrkande turister, vågorna på Atlantkusten drar till sig s...

Kultur

El Veranillo de San Miguel (indiansommar)

Vädret spelar oss ett spratt Vi träder nu in i årets första höstmånad, september. Som svensk sitter det nästan i ryggmärgen att nu sörja över att som...

Kultur

Norrbom Marketing

Kontakta oss

Läsarservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tel. 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com