Gran Hotel Inglaterra – Granadas svar på Hotel Ritz

Gran Hotel Inglaterra – Granadas svar på Hotel Ritz

Detta prestigefyllda hotell, som har haft prominenta gäster som Hollywoodstjärnan Ava Gardner, har en mycket intressant historia att bjuda på, som gömmer på både upp- och nedgångar.
 
En Sueco har besökt och övernattat på hotellet, som i dag är det äldsta i Granada, och som, trots att byggnaden genomgått en grundlig modernisering, fortfarande bjuder på mycket av sin ursprungliga charm.
 
Som bekant präglades det tidiga 1920-talet präglades av en sällan tidigare skådad optimism. En priviligerad samhällsgrupp, bestående av Europas främsta aristokratiska familjer, rika affärsmän och Amerikas nya multimiljonärer, var denna epoks stora konsumenter. Har man sett den engelska tv-serien Downton Abbey är det just denna aristokrati som bland annat besökte Gran Hotel Inglaterra. För dem som inte är invigda i Downton Abbey-universumet får man i serien följa en engelsk jarl och dennes familj i början av 1900-talet, då kvinnor bar korsett under klänningarna samt stora hattar och männen sågs i smoking med en whiskey i handen. Under denna period hade aristokraterna en hel ensemble med anställda till att uppvakta och klä dem, en ensemble som dock reducerades något vid resor.
 
Det var under denna tid som de första lyxhotellen, som The Ritz och Palace, började dyka upp i städerna. Dessa var unika, exklusiva etablissemang som erbjöd överklassen en raffinerad elegans som passade just detta nya klientel. Den äventyrliga världen, som var reserverad några få, lyckligt lottade personer, blev totalt utsuddad under det första världskriget för att åren som följde därefter återuppstå med ännu mer pompa och ståt, fram till andra världskriget. Och det var under denna mellankrigstidsperiod som Gran Hotel Inglaterra slog upp sina dörrar för första gången.
 

En till


Hotellet har designats av den lokala arkitekten Ángel Casas. Detta är långt ifrån ett av hans största verk men det är utan tvivel ett av de mest eleganta, speciellt när det kommer till fasaden.
 
El Gran Hotel Inglaterra öppnade sent på 1920-talet och hann alltså med några års storhetstid innan den stora kraschen 1929 störtade den internationella turismen.
 
Detta hotell har redan från första stund differentierat sig från andra hotell. Med sitt läge på hörnet av två livfulla gator stod hotellet ståtligt som ett flaggskepp och även om hotell på den tiden inte tilldelades några stjärnor så fanns det andra klassificeringssystem, som placerade El Gran Hotel Inglaterra på toppen bland andra hotell.
 
Då det spanska inbördeskriget bröt ut år 1936 tvingades El Gran Hotel Inglaterra ta bort ordet ”Inglaterra” från skylten på fasaden. På den tiden var hänvisningar till England och Frankrike någonting dåligt varför hotellet då var känt som bara ”Gran Hotel”.
 
De delar som fortfarande är i original på hotellet är fasaden sam några av möblerna och interiören såsom dörrar, bord, stengolven, pelarna och trapporna osv.
 
Från det sovrum där En Suecos utsände övernattade sågs en fin utsikt över Alhambra, och staden med dess centrum låg precis utanför huvudingången.
 
En övernattning i dubbelrum kostar 60 euro.
Av Louise Mercedes Frank, louise-mercedes@norrbom.com

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.