Vía Ferrata – bergsklättring som flyttar gränser

Fjärilar stora som fladdermöss fladdrar runt nere i magen på mig när vi kör upp mot bergen i Benalaurína, mellan Ronda och Estepona. En Suecos utsända tycker inte speciellt mycket om höjder och denna dag kommer att bjuda på en brant 80 meter hög bergvägg.
 
Vid foten av berget står guiderna redo att hälsa oss välkomna. Paret Vojta och Lenka driver NoLimit Tour och de kommer att vara våra guider under dagens vía ferrata-tur. Bägge kommer från Tjeckien men bor nu i Marbella och tillsammans har de nästan 20 års klättererfarenhet.
 
Vi drar i utrustningen, som består av en klättersele som går runt låren och midjan, en hjälm och ett par handskar med hål för fingerspetsarna. Det känns inte som någonting speciellt men när jag frågar berättar Vojta att utrustningen jag har på mig är värd drygt 300 euro.
 
Vojta och Lenka tar ordentligt med tid till att förklara hur vi säkert ska fästa karbinhakarna så att vi alltid säkert sitter fast med minst en lina. Linorna sitter i vår klättersele och ska kopplas till stålvajrarna som sitter fastbultade i berget med två-tre meters mellanrum hela vägen.
 
Vid foten av berget sitter det några järninsatser som böjts in i berget så att de utgör ett slags trappsteg. En skylt i början av klättringen talar om att denna klätterled är godkänd av auktoriserad personal. Jag tittar upp och kan se att de spridda järnstegen längre upp försvinner in mellan två stora klippor.
 
Lenka är den första som hakar fast sig i stålvajern och så börjar hon rutinerat klättra upp längs järnstegen. Därefter skickas de andra deltagarna upp med jämna mellanrum och som den näst sista hakar jag fast de två karbinhakarna i stålvajern. Så tar jag ett djupt andetag och sätter den ena foten på det första järnsteget.
 

Det finns bara en väg och det är upp!

Det tar inte många minuter innan jag kommer ut ur min komfortzon. Fem-sex meter upp slutar järnstegen och fortsätter i en ny uppåtgående rad drygt en meter till vänster om den första. Trots att jag vet att jag hela tiden är säker i klätterselen är det enormt gränsöverskridande att behöva koppla fast sig i den nya stålvajern och sedan ta ett stort kliv till vänster över till nästa trappsten. Efter ett par djupa andetag går det bra och jag tar mig över till den andra raden av järnsteg, som leder oss helt fram till klippkanten.
 
Jag har i förväg fått instruktioner om att om jag skulle bli trött i armar eller ben kan jag haka fast klätterselens tredje karbinhake i ett av järnstegen och ”sätta” mig ned i själva selen, för att på så sätt vila lite. Att göra det är dock en alltför stor utmaning för mig – det är ju som att sätta sig ned i en stol som inte finns. I stället föredrar jag att låta mina armar klamra sig fast i järntrappstegen och bergväggen medan mina ben får lov att göra hela jobbet.
 
Efter ett tag kommer vi upp till första klippavsatsen där vi får fast mark under fötterna och kan njuta av den fantastiska utsikten. Klippavsatsen, där det bara finns plats för tre-fyra personer, ligger på 1 140 meters höjd över havsytan. Härifrån har vi drygt 30 höjdmeter kvar till toppen.
 
Karbinhakarna säkras fast på nytt och vi börjar klättra den sista biten. Denna gång går det sidledes in i bergsklyftan. Med mina 163 cm och motsvarande korta ben tycker jag att det är långt mellan stegen och hjärtat hoppar till ett par gånger varje gång jag måste småhoppa från det ena steget till ett annat. I verkligheten har det nog bara handlat om ett par centimeter, men det känns absolut som mer. Med 20 meter ned känns det som om jag hoppar mellan skyskrapor.
 
Även om det är väldigt utmanande är det också oerhört vackert. Här inne i bergsklyftan är det helt orört. Hit kommer inga andra än de som klättrar vía ferrata-leden. Det är helt enkelt inte möjligt att komma hit på något annat sätt. Och då enbart några av solen strålar når hit är det också frodigt och grönt, och på många ytor växer det mossa. Jag känner att jag har en väldig tur att få uppleva denna plats, där jag hänger på bergsväggen.
 
Min blick söker sig längre upp och nu hoppar mitt hjärta över några slag. Där uppe, nästan vid bergets topp, hänger nämligen en lina som leder tvärs över bergsklyftan. Jag kan se att det är tänkt att vi med hjälp av denna lina ska ta oss upp till bergets topp. Men det är bara att göra det. Vid den här tidpunkten finns det bara en väg och det är uppåt.
 

Med mussteg över bergsklyftan 


Linan visar sig vara en bro av stålvajrar och den är drygt sju meter lång. Det är tre stålvajrar. En till att placera fötterna på och två i huvudhöjd, som händerna kan hålla i samt som man kopplar fast sina tre karbinhakar i.
 
Med en stel blick rakt in i bergsväggen över mig sätter jag trevande vänster fot på linan. Den är relativt spänd, så jag slipper ”gungkänslan” som jag hade fruktat. Höger fot placeras intill den vänstra och på så sätt, med pyttesmå mussteg tar jag mig över. När jag passerat mitten är mitt mod skyhögt och jag törs böja huvudet och skymta det som finns under mina fötter – 35 meter fritt fall. Det är faktiskt inte så hemskt och med känslan av att vara nöjd över vad jag har lyckats med når jag över till andra sidan. Här kopplar jag loss mig från linan och sedan kopplar jag fast mig i en ny vajer i berget. Just nu, efter drygt 40 minuters klättring, litar jag fullt ut på utrustningen, samtidigt som jag är ganska så matt i både armar och ben. Jag kopplar fast den tredje karbinhaken på ett av järnstegen medan jag behagligt sätter mig i klätterselen och låter mina trötta lårmuskler få en välförtjänt vila.
 
När vi når toppen av berget är hela gruppen full av eufori och utsikten härifrån är bara den en belöning. Vi är alla mycket stolta över att ha klättrat hela leden och alla pratar i mun på varandra och vill berätta om just sina upplevelser.
 
När vi kör tillbaka till kusten har det hunnit bli kväll och alla i bilen är mycket tysta, och nog lite trötta. Jag funderar över att jag är glad att dagens guider var så kompetenta att de kunde anpassa upplevelsen till gruppens nivå. Leden de valt var exakt så utmanande att vi kom ut ur komfortzonen men utan att vara så svår att det på något sätt blev obehagligt.
 
För mer information se:
www.nolimittour.com

Facebook – NoLimitTour

Instagram - @nolimittour
 

Ordet Vía Ferrata kommer från italienskans ”järnstig”


Det är en aktivitet som placeras mellan hiking och bergsklättring. Det typiska för en vía ferrata är en stålvajer som leder hela vägen och som med jämna mellanrum är förankrad i berget. Klättrarna är fastspända med en lina i stålvajern vilket gör det säkert att färdas längs bergsväggarna.
 
Vía Ferrata-konceptet sträcker sig tillbaka till första världskriget då man i alperna anlade dessa leder för att göra det lättare för trupperna att röra sig.
 

Praktisk information:

Klä dig i praktiska kläder som du kan röra dig i, samt en varm tröja. När du når upp till högre höjd kan vinden vara många grader svalare än nere vid kusten.
Dina skor ska vara stängda och sitta bra på foten. Du behöver inte speciella klätterskor – vanliga träningsskor går utmärkt. De bekvämaste och bäst fotfäste får du i skor som har en sula i gummi och inte i plast, då du kommer att stå med mitten av foten på järnstegen. Du kan själv lätt kontrollera detta genom att ställa dig på kanten av ett trappsteg och se om du får någorlunda bra grepp.
 
Det finns över 50 olika vía ferratas i Andalusien. Man får absolut inte ge sig ut och klättra på dem utan säkerhetsutrustning och det rekommenderas att man klättrar med en guide som känner till klätterleden.

Senaste artiklarna från En Sueco

Spanien: Med fokus på spel

("Barcelona, Es. 2016" (CC BY 2.0) tagen av ::RodrixParedes::.)   Spanien ...

Kultur

Jennifer Burai - Saklig, hjälpsam och alltid nära…

När jag träffar Jennifer Burai råder det ingen tvekan om att denna tjej kommer från Göteborg.
Hennes...

Tema & Profiler

Stranden på La Reserva i Sotogrande: Den perfekta …

Det är någonting nytt och spännande på gång i Sotogrande denna sommar – en magisk värld som bara vän...

Utflykter

Munkparakiten – kustens invasiva papegoja

Alla som befinner sig på Costa del Sol har sett och hört dem, men kanske utan att tänka på att det f...

Tema & Profiler

Molvízar, Romarstigen och Sierra del Chaparral

Molvízar är en liten by som ligger gömd i kjolarna av Sierra del Chaparral i Granadaprovinsen, strax...

Utflykter

Upplevelser på hästryggen - ett annorlunda sätt at…

”Detta är Easy. Det är honom du ska få rida”, berättar Danielle Hardy, som är dagens guide samtidigt...

Utflykter

Utflykter

Från åsneben till tuk-tuk-hjul

Livet i Mijas fortsätter. Från min stol i skuggan ser jag turister promenera förbi mig där jag sitter på ett café med bord och stolar på trottoaren. D...

Utflykter

Estepona – mycket mer än Costa del Sols prydnadsträdgård

Estepona har inte legat på latsidan under de senaste sju åren. Denna stad, väster om Málaga, kan stoltsera med att vara Costa del Sols prydnadsträdgår...

Utflykter

Dykning: Pausa turismen – dyk ned under havsytan

Jag har begett mig till hamnen i Marbella där jag tillsammans med en instruktör från Simply Diving ska bort från turismens stök ett tag – och det är f...

Utflykter

Gastronomi

Carambuco sprider doft av kvalitetskaffe i Málaga

Har du någonsin haft vägarna förbi Churriana, strax utanför centrala Málaga, och tyckt att...

Gastronomi

Salmorejo cordobes vs. Porra antequerana (och Gazpacho andal…

Till sommaren är det både gott och uppfriskande med kalla soppor och en som passar riktigt...

Gastronomi

Espetos – mycket mer än bara sardiner!

Fattigmansmat blev kunglig delikatess ”Espetos de sardinas” går det att läsa på varenda...

Gastronomi

Spiga Negra – pasta som smakar pasta

Det finns pasta och så finns det pasta Är du den som köper spagetti, makaroner och tagl...

Gastronomi

Sabor a Málaga

Sabor & Salud får mästerkockarnas tallrikar att blomstra Har du någon gång suttit på ...

Gastronomi

Påskrecept

Påsktapas Ett påskbord behöver inte nödvändigtvis alltid dukas med inlagd sill och påskmu...

Gastronomi

Sport

Drabbad av ramadan

Málaga CF:s advokat, Juaquin Jofre, tvingades flyga till Doha i Qatar för att möta klubbägaren shejk...

Sport

Golf i Solen - Sommaren är här

Det är helt otroligt. Hur kan det vara så konstigt att vi i Skandinavien kan mäta oss med Costa del ...

Golf

Golf i Solen - Nu är den härliga sommaren här. Vad vi har vä…

Säsongens första tävling den 18 september spelade vi på Santana och det var också på Santana 14 maj ...

Golf

Sportnationen Spanien

("Rafael Nadal" (CC BY-SA 2.0) tagen av y.caradec.)  Sportnationen Spanien Sport ligger spanj...

Sport

Efter fiaskot under jubileumsåret - de är inte önskade

I varje del av Marturucos, Málaga Club de Futbols huvudsäte på Estadio la Rosaleda, finns en önskan ...

Sport

Tema & Profiler

Jennifer Burai - Saklig, hjälpsam och alltid nära till skratt

När jag träffar Jennifer Burai råder det ingen tvekan om att denna tjej kommer från Göteborg.
Hennes göteborgska är visserligen inte massivt bred men ...

Tema & Profiler

Munkparakiten – kustens invasiva papegoja

Alla som befinner sig på Costa del Sol har sett och hört dem, men kanske utan att tänka på att det faktiskt är en art ur papegoj-familjen som vi ser f...

Tema & Profiler

Regeringen störtad

Pedro Sánchez är ny spansk statsminister under övergångsperioden fram till kommande parlamentsval om drygt två år. Det omfattande korruptionsfallet ”...

Tema & Profiler

Nyttiga appar för din resa till Spanien 2018 – del 6

I denna sista del av serien om nyttiga appar för din resa till Spanien har vi valt ut lite olika möjligheter som kan göra semestern lite lättare, när ...

Tema & Profiler

Benalús – boutique-lägenheter på Den Gyllene Milen till kräsna kunder

I ett av de mest prestigefulla områdena på Costa del Sol, där Marbella går ihop med Puerto Banús, ligger detta fantastiska bostadsprojekt – vid foten ...

Tema & Profiler

Sveriges populäraste sommarartist möter värmen på Costa del Sol: Tomas Ledin

Det är blå himmel och strålande solsken som speglar sig som glimrande guld i havet när jag en dag i maj sätter mig i firmabilen och kör mot Almuñécar...

Tema & Profiler

SWEA:s modevisning

SWEA:s årliga modevisning gick i år av stapeln på Hotel Andalucia Plaza H10 och som alltid blev det ett mycket lyckat och välbesökt evenemang. Ett hu...

Tema & Profiler

Den vilda prinsen som blev vuxen

Bröllopet som ägde rum den 19 maj med den amerikanska skådespelaren Meghan Markle fulländade den engelska prins Harrys resa från vild och fartfylld pl...

Tema & Profiler

Kultur

Så här kommer du igång med att spela på casino i Spanien

Befinner man sig på en turistort i Spanien är det inte alltför svårt att leta sig fram till ett av landets över 20 landbaserade casinon. Det är dock i...

Kultur

Spanien: Med fokus på spel

("Barcelona, Es. 2016" (CC BY 2.0) tagen av ::RodrixParedes::.)   Spanien är inte första landet man tänker på när man pratar...

Kultur

Nikki Beach Marbella: 15 års firande av livet!

Höj kristallglaset och ställ champagnen på is, Nikki Beach Marbella fyller 15 år! Som traditionen säger är kristall en traditionell present vid ett 15...

Kultur

Tabarnia existerar inte, men vill förbli spanskt

Det katalanska området Tabarnia, som vill frigöra sig om Katalonien blir självständigt och i stället bli en ny autonom region i Spanien, existerar int...

Kultur

Norrbom Marketing

Kontakta oss

Läsarservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tel. 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com