Varför inte uppleva Tarifa i år? Oavsett väder möts Atlanten och Medelhavet utanför Tarifas kust där du med 14 km till Afrika har riktigt bra utsikt över de båda haven och Gibraltarsund. I Tarifa, långt från pooler och all-inclusive-semestrar, möter du bland annat surfare, backpackare samt naturälskare.

I denna lilla spanska stad kan du promenera längs smala gator kantade med mängder av olika hotell och vandrarhem, och hela staden osar avslappning och mys. Målet med vår Tarifa-utflykt är dock ett annat; i Gibraltarsund, där Atlanten och Medelhavet möts, kan man nämligen uppleva både valar och delfiner.
 

Respekt för djuren

Vi hittar snabbt fram till företaget ”firmm” som marknadsför sig med orden: ”Respectful whale watching”. Detta företag startades redan för 19 år sedan av Katharina Heyer, som ursprungligen kommer från Schweiz, varför information hos detta företag finns att få på både tyska, engelska och spanska. Firmm registrerar var och när de möter olika delfin- och valarter i sundet, vilket ökar chanserna för att möta djuren igen. Av Katharina får vi bland annat lära oss att valarnas fenor är lika olika som människors fingeravtryck, vilket hjälper Katharina att känna igen olika valar.
För Katharina är valskådning en sann passion varför hon också är med på översta däck på nästan alla båtturer, för att upptäcka djuren och berätta för båtens gäster vartåt de ska titta för att se de fascinerande djuren.

 

Fenvalar, kaskeloter, grindvalar, späckhuggare och tre olika sorters delfiner

Under vår båttur (våren 2018) ser vi grindvalar – eller pilot whales, som de heter på engelska. Över högtalarsystemet säger Katharina plötsligt: ”Pilot whales at 10 o’clock”, vilket betyder att vi nu kan se grindvalar till väster om fören på båten. Hos firmm kommunicerar de nämligen riktning som om båten är en klocka. Därför är fören ”kl. 12”, aktern ”kl. 6”, styrbord ”kl. 3” och babord ”kl. 9”.
 
Världens näst största levande varelse är fenvalen och den går att se här i vattnen utanför Tarifas kust. Med sina upp till 22 meter är denna val längre än de två 16 och 17 m långa båtarna som vi är ute med. Det ska sägas att dessa stora valar inte alltid går att se men har man tur så får man en glimt av dem under en båttur med firmm. Varje säsong korsar 90 fenvalar Gibraltarsund men utöver denna art finns det även chans för att se tre andra valarter samt även tre olika delfinarter. Vad man ser skiljer sig åt mellan turerna, men oavsett vad så är chanserna goda för att man får lära sig någonting nytt.

 

En aktivitet för alla

De två största valarterna i Gibraltarsund är kaskeloten, som kan bli upp till 18 m lång, samt fenvalen, som kan bli upp till 22 meter lång. Kaskeloten är en tandval som främst lever av stora bläckfiskar, som i Gibraltarsund kan ha upp till 10 m långa armar. Fenvalar däremot får deras föda genom att öppna munnen medan de simmar och så stänger de munnen och filtrerar ut småfisk och annan föda ur vattnet. Dessvärre intar fenvalen även en del av den plast som flyter runt i världshaven, och informationen om detta blir en påminnelse om hur viktigt det är att vi tar hand om vår natur och de djur som lever i den.
 
Med på utflykten är en blandning av människor – en del reser ensamma, vissa tillsammans med sin partner, andra med vänner, de är vuxna, barn och till och med en bäbis i bärsele tillsammans med sin mamma. En del har stora kameror, andra har mobiltelefoner och vissa bara njuter.
 
Firmm seglar ut i två båtar: Firmm Vision med avlånga undervattensfönster, alltså glasbotten, samt en båt i nästan samma storlek men utan glasbotten. Bägge båtarna har sittplatser både inne och ute på däck.
 

Vindsport och bountystränder

Tarifa ska man besöka för att stadens och aktiviteterna här skiljer sig från det man annars kan uppleva. Stämningen är god och avslappnad och kaféerna samt byggnaderna är unika.
 
Tarifa är ett mecka för vindsurfare och de vanliga av det slaget, och dessa sporter kan du också prova här. Föredrar du att titta på kan det rekommenderas att besöka de imponerande, vita stränderna. Detta är bountystränder som på Atlantsidan sträcker sig så långt ögat når. Stranden närmast Spaniens sydspets heter Playa de los Lances och denna är helt utmärkt, men har du bil kan du köra lite längre norrut och uppleva den mer kända bountystranden Playa Bonita.
 
Tarifas närmaste flygplatser är Málaga, Gibraltar, Sevilla och Jerez de la Frontera. Men befinner du dig i Málagaområdet är det lättast att ta sig hit med bil och resan till Tarifa tar 2-3 timmar. Alternativt kan du ta en buss eller samköra – se mer om detta i
 

Värt ett besök

Även om Tarifa inte är en stor stad är det värt ett besök. Samtalen på barerna präglas av en alldeles unik, avslappnad stil.
 
Tarifas centrum hittas bara några hundra meter från den sydligaste spetsen, halvön Isla Palomas, där också den före detta militärbasen med ett världshav på vardera sida går att uppleva. Bara denna syn är alldeles speciell.

Transport

– Bil: Har du inte egen bil finns det många biluthyrningsfirmor på Costa del Sol.
– Buss: Málaga-Cádiz-linjen har ett stopp i Tarifa med avgång från Málaga, Torremolinos, Fuengirola eller Marbella. Se detta bolags avgångar här: www.tgcomes.es 
- Buss: Andra busslinjer kan du hitta här: www.goeuro.com 
- Samkörning: Hitta en privatchaufför här: www.mydaytrip.com 
- Samkörning: Hitta samkörning här: www.blablacar.es

Valskådning

Tarifa är känt för sina starka vindar och båtturer påverkas mycket av vädret. Därför kan det ske att planerade båtturer ställs in, så kontrollera alltid planerade utflykter i förväg. Om du tar en båtutflykt med företaget firmm kan du hitta information om status på alla planerade avgångar två-tre dagar innan den aktuella utflyktsdagen. Alternativt ringa till dem och få information på tyska, engelska eller spanska.
Som utgångspunkt har firmm båtutflykter sju dagar i veckan med 2-3 utflykter per dag.
 
Mer priser samt information om firmm Whale Watching:
Tel. +34 956 627 008

www.firmm.org

 
Av Kristina Havbo Kongsgaard
Foto: Kristina Havbo Kongsgaard och firmm

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.