På snabbvisit i Logroño huvudstaden i vinprovinsen La Rioja

I norra Spanien hittas vinregionen La Rioja med sin huvudstad Logroño. Vill man ge sig ut och upptäcka nya delar av landet, och ännu inte varit i Logroño, är detta en trevlig stad att besöka. Att köra från Málaga till Logroño tar strax över åtta timmar. Det är en lång resa men tar man vägen A-2 mot Zaragoza efter Madrid, och därefter svänger av och tar väg A-15 mot Soria, som fortsätter som väg N-111 till Logroño, så belönas man med fantastisk natur och bergslandskap. Och glöm inte att titta upp – när En Suecos journalist åkte sträckan sågs både många stora örnar och andra rovfåglar. Denna väg är också trevlig då man kör igenom många små, pittoreska byar.
Alternativt finns tåg via Madrid och Zaragoza, men räkna med samma tidsåtgång. Direktflyg finns också och då kan resan kortas ned till drygt fem timmar. 

Populär stad

Logroño har mycket historia att bjuda på och staden var ett av den spanska inkvisitionens starkaste fästen under senmedeltiden. I dag är Logroño huvudstad i regionen La Rioja så här hittas parlamentet och andra administrativa funktioner. Under det senaste århundradet har det skett en långsam men ändå betydande befolkningstillväxt, främst från grannprovinser, jämfört med andra områden i provinsen, och folkmängden uppgår till ca 150 000 invånare.
Under en promenad längs stadens gator ses ofta markeringar med en pilgrimsmussla. Förklaringen till detta är enkel: pilgrimsvandringen Camino de Santiago leder genom staden, som också karaktäriseras av floden Ebro, som rinner igenom den.
 
weekend resa2

Gör detta

Att börja ett besök i Logroño med Museo de Rioja, på Plaza de Augustin, passar riktigt bra. Detta lilla museum är inrymt i ett 1700-talspalats och tar med besökaren på en resa genom La Riojas historia med både religion, vin, konst m.m. från forntid till modern tid, på ett trevligt sätt. Och även om historien är lång tar ett besök på museet bara drygt en timme. Värt att veta är att besöket är gratis, men man behöver visa upp DNI eller pass vid entrén.
 
Kyrkor utmärker sig ofta i stadsbilder, även i Logroño, och stadens äldsta kyrka är Iglesia de San Bartolomé. Den ursprungliga delen, byggd i romansk stil, är från 1200-talet medan den senare delen, från 1300-talet, bär en gotisk prägel. Fasaden är enkel medan entrén smyckas av stenstatyer och inne i kyrkan hittas romerska skulpturer som berättar delar ur bibeln. Nämnvärt är också klocktornet därifrån besökaren har en fantastisk utsikt. Klocktornet byggdes som en del av den gamla stadsmuren och förutom som klocktorn har det använts som utkikspunkt och i försvarssyfte.
 
En annan religiös sevärdhet är katedralen Santa María de la Redonda, som ligger mitt i den gamla stadsdelen. Detta är en vacker katedral i barockstil med två fint dekorerade torn, som kallas tvillingarna. Bygget av katedralen började på 1500-talet men avslutades inte förrän 200 år senare.
 
Kurrar magen ligger Calle Laurel, Logroños mesta tapasgata, bara ett stenkast från Santa María de la Redonda. Här är det ofta trångt, speciellt kvällstid, men det är också charmigt med alla lokalbor, dofterna från köken, möjligheten att gå från bar till bar och prova olika tapas och varför inte viner – Logroño ligger ju trots allt i ett av Spaniens kändaste vindistrikt.
 
På tal om vin erbjuder Logroño ypperliga möjligheter att besöka några av landets stora vinhus. Närmast centrum, med bara en promenad över bron Puente de Hierro, ligger Bodegas Franco Españolas som grundades 1890, som ett samarbete mellan Frankrike och Spanien. Boka ditt besök i förväg (www.francoespanolas.com) och välj mellan guidad tur + vinprovning, gourmetbesök eller ett besök med guide som avslutas med en typisk Rioja-lunch. Det finns även aktiviteter som är barnanpassade.
 
För barn finns det roliga aktiviteter på stadens vetenskapsmuseum – Casa de las Ciencias, som ligger på samma sida av floden som Bodega Franco Españolas, men vid bron Puente de la Piedra. Här byts utställningarna ofta och det finns roliga experiment att testa, liksom interaktiva utställningar även utanför den röd-vita byggnaden. Förövrigt är Puente de la Piedra entrén till staden längs Camino de Santiago.
 
För avslappning mitt i upptäckandet av Logroño kan det vara skönt med en promenad i det gröna. Vad passar inte bättre än att gå ned mot floden Ebro vid Puente de Hierro till Parque Ebro och njuta av grönskan som leder ned till vattnet. En annan lunga i staden är parken Parque de La Ribiera, som är större än den förstnämnda.
 
För mer information om Logroño se: www.logrono.es

Hotel Gran Vía
Logroño

weekend resa3
Vill du under en vistelse i Logroño bo centralt och bekvämt får du här följa med på ett besök till Hotel Gran Vía. Detta är ett fyrstjärnigt hotell i centrum. Det handlar inte om ett anrikt, historiskt hotell, i stället är detta ett nyrenoverat, modernt hotell.
 
Med sitt läge i stadens affärs- och finanskvarter tar det bara någon minuts promenad till gamla stan, folkmyllret och sevärdheter. Med andra ord erbjuds närhet till allt utan turistträngsel precis utanför dörren. 

Rent och trevligt

Det som kanske först slår en när man kliver innanför de stora glasdörrarna till detta hotell är hur rent och modernt det är, rummen och de allmänna ytorna renoverades för bara något år sedan. Det andra som möter en är den trevliga personalen, som är hjälpsam inte bara med hotellbestyr utan även med att informera om staden och sevärdheter.
Som alla vet om man reser med bil är det ytterst viktigt med parkering, och ett stort plus är att hotellet förfogar över ett antal parkeringsplatser i byggnadens garage. Uppskattat är också att personalen fördelar parkeringsplatserna mellan hotellgästerna så att en bil inte står direkt bredvid en annan bil – så långt det är möjligt, och från garaget finns en hiss direkt till foajén.

Faciliteter

Det ska nämnas att detta hotell inte har någon restaurang för lunch och middag. Men när hungern gör sig påmind finns ett stort utbud med olika restauranger, både traditionella och moderna, lokala och internationella, bara ett stenkast från hotellet. Är det dock bara någonting att dricka som önskas, ett glas vin eller annat, har hotellet en trevlig hotellbar. Behöver man arbeta har hotellet en kontorsplats och även ett bibliotek, som bjuder in till en lugn stund i stadslivet. Som gäst på Gran Vía Logroño fås också fri tillgång till ett professionellt gym som ligger i en av grannbyggnaderna.
 

Rum och frukost

weekend resa4
En Suecos journalist övernattade i ett av hotellets dubbelrum och det måste sägas: både rummet och badrummet imponerade med stora ytor att bre ut sig på. Det ska också sägas att förutom att rummet var både rent, prydligt och hade parkettgolv så var sängen oerhört bekväm och bjöd på god nattsömn. Uppgraderar man till Executive-rum fås dessutom bland annat möjligheten att välja huvudkudde från en kuddmeny, för den som önskar det. Alla rum, oavsett grad, har bland annat dubbelglasfönster, A/C, tv, minibar, gratis wifi, litet kassaskåp m.m. allt för gästernas trevnad och bekvämlighet.
 
Efter en god natts sömn är det alltid trevligt med frukost. I frukostsalen dukas det varje morgon upp med allt som bör finnas på en hotellbuffé: varma rätter som ägg, korv, bacon, olika sorters bröd, flera olika charkuterier och ostar, frukt och marmelader, yoghurt, olika sötsaker m.m. samt naturligtvis färsk juice, te och kaffe. Och med en stadig frukost är man väl rustad för att upptäcka Logroño, huvudstaden i regionen La Rioja,
 
Hotel Gran Vía Logroño
Av. de la Gran Vía Rey Juan Carlos I, 71
+34 941 287 850
www.hotelgranvialogrono.com
 

Senaste artiklarna från En Sueco

Jul på spanskt vis

Året går fort, om 3,5 månad så är det redan dags för jul igen. Det kan vara smart att redan nu börja...

Kultur

Sarah Almagro - somos tu ola

I juli var det ett år sedan nu 19-åriga Sarah Almagro Vallejo lades in på sjukhus med svåra magsmärt...

Tema & Profiler

Veras Veranda

När man går på marknader är det vanligt att det finns en vagn vid vilken det står en man som gör brä...

Gastronomi

Rabies i Spanien

Rabies i Spanien I maj i år dog en norsk kvinna av rabies efter att hon smittats av en hundvalp und...

Tema & Profiler

Filmer inspelade i Spanien

Spanien är ett vidsträckt land med varierande landskap. Stränderna i söder lockar till soldyrkande...

Kultur

Välkommen tillbaka till BOSTADSBLOGGEN i En Sueco

Välkommen tillbaka till BOSTADSBLOGGEN i En Sueco Det är en stor glädje för mig att återigen varje ...

Bostadsnytt

Muebles Piramides firar 20-årsjubileum

Möbelbutiken vars fullständiga namn är Muebles Piramides Puerto, ligger öster om Málaga precis vid h...

Profiler

Är du trött på munsår?

Chloe och Friederich är holistiska behandlare som ser din kropp som en helhet och erkänner att din l...

Hälsa

Välmående fötter

Fötterna, tårna, är det vi har längst ned på benen och som i vardagen kanske hamnar längst ned på li...

Hälsa

Ögat

Denna månads ämne har valts då en av mina nära och kära vänner berättade om sina ögonproblem. Han ha...

Hälsa

Utflykter

Murcia

Murcia har närmare 450 000 invånare och sägs vara en av Spaniens kompaktaste städer. Så här finns det många människor och bilar, på en relativt liten ...

Utflykter

Las Minas de Bédar

Las Minas de Bédar ligger ca 30 km från Mojácar och här finns det en anlagd, spännande vandringsrutt som leder genom de gamla gruvgångarna och tunnlar...

Utflykter

Frigiliana håller sin tredje ”Ruta del Arte”

Frigiliana är en av de vackra byarna i Spanien och återigen i år hålls ”Ruta del Arte” i byns unika miljö. 50 konstnärer från tolv olika länder visar ...

Utflykter

Gastronomi

Veras Veranda

När man går på marknader är det vanligt att det finns en vagn vid vilken det står en man s...

Gastronomi

Tropisk mango odlas i La Cala de Mijas

Bara några minuters körning från La Cala de Mijas hittas gården Granja Ecológica Las Penca...

Gastronomi

Alkoholfri sommar?
 Här är alternativen!

Ska du köra hem? Vill du passa på med vikten? Eller kanske har du andra orsaker till att b...

Gastronomi

Veras Veranda: Oreo-glasskaka på chokladkaksbotten

Jippi! Nu ska ni få ett recept på en efterrätt som verkligen passar alla. Detta är en hit ...

Gastronomi

Sabor a Málaga: Citroner

Exporterar norrut I en ensam industrilokal på landsbygden i Alhaurín de la Torre möter ...

Gastronomi

Gazpacho – en portion spansk historia

Det finns många varianter av denna spanska rätt – en del med kött, andra med fisk och skal...

Gastronomi

Sport

AHN Golf

26-27 juni – två dagars Ecletic tävling på Omberg Golf Resort Traditionsenligt samlades AHN:s golfa...

Golf

Golf i Solen

Sommaren i Sverige är inne på slutet och snart är det dags för oss att ge oss av och söka upp våra v...

Golf

KAOS-piloten

Demonstrationer mot shejk Al-Thani från fans, rapporter om honom till Qatars ambassad och borgmästar...

Sport

Tema & Profiler

Rabies i Spanien

Rabies i Spanien I maj i år dog en norsk kvinna av rabies efter att hon smittats av en hundvalp under en resa till Filippinerna. Detta var det första...

Tema & Profiler

De gåtfulla tartesserna

Gåtan kring tartesserna, den första kända civilisationen i södra Spanien, gäckar fortfarande både arkeologer och historiker.   De första invå...

Tema & Profiler

Sarah Almagro - somos tu ola

I juli var det ett år sedan nu 19-åriga Sarah Almagro Vallejo lades in på sjukhus med svåra magsmärtor. Hon kollapsade i sjukhusreceptionen och vaknad...

Tema & Profiler

Vad går du och tänker på just nu Michael Emdenborg

I grunden är han affärsjurist men här på Costa del Sol känns han nog mest igen från alla evenemang som han arrangerar främst i och omkring Fuengirolat...

Tema & Profiler

Svenska kyrkan

Djup konflikt i kyrkan Det har skett mycket i vår svenska kyrka här på kusten sedan mars månad, då kyrkoherde Mikael Jönsson samt dennes äkta maka, k...

Tema & Profiler

Kackerlackor

Högsommaren må vara förbi men kvar är värmen och den höga luftfuktigheten, som ju sommaren och sensommaren på Costa del Sol karaktäriseras av. Med det...

Tema & Profiler

Profil: Birgitta Bergin

Nu är hon författare! Första gången vi träffade Birgitta Bergin här i En Sueco var för exakt fem år sedan. Då var hon blyg och vågade ännu inte rikti...

Tema & Profiler

Vad går ni och tänker på Eva och Magnus Wahlberg?

Många är vi som genom åren följt Nerjas utveckling och svenskars kärlek för denna vita lilla stad öster om Málaga går inte att ta miste på. Och många ...

Tema & Profiler

Kultur

Jul på spanskt vis

Året går fort, om 3,5 månad så är det redan dags för jul igen. Det kan vara smart att redan nu börja att smygplanera julens festligheter och julklappa...

Kultur

Filmer inspelade i Spanien

Spanien är ett vidsträckt land med varierande landskap. Stränderna i söder lockar till soldyrkande turister, vågorna på Atlantkusten drar till sig s...

Kultur

El Veranillo de San Miguel (indiansommar)

Vädret spelar oss ett spratt Vi träder nu in i årets första höstmånad, september. Som svensk sitter det nästan i ryggmärgen att nu sörja över att som...

Kultur

Parque Tecnológico Andalucía

Teknologiparken i Málaga – en växande stad-i-staden   Om du bor i närheten av Málaga har du garanterat kört förbi avfart 61 mot Parque Tecnol...

Kultur

Norrbom Marketing

Kontakta oss

Läsarservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tel. 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com