Las Minas de Bédar

Las Minas de Bédar ligger ca 30 km från Mojácar och här finns det en anlagd, spännande vandringsrutt som leder genom de gamla gruvgångarna och tunnlarna. Rutten heter SL-A 77, Ruta de la Minería, och googlar man detta kan man se hela leden. Nu ska vi ut på en vandring på 11,7 km som leder genom ett mycket varierande och hisnande landskap, och då denna rutt är unik finns det ingen ursäkt: vi får lov att fatta stavarna och beväpna oss med matsäck, massa vatten och ficklampor. Ficklamporna ska vi använda i de fyra tunnlarna som vi kommer att vandra igenom. Och så är vi redo för ett nytt äventyr.
 
För att komma till vandringens början kör vi mot Los Gallardos från rondellen nedanför Mojácar. I utkanten av Los Gallardos hittar vi väg AL 6109 mot Bédar, som leder oss under motorvägen A7. Nu ska vi hålla koll på kilometermärkena för mellan kilometer 3 och 4, för ca halvvägs ska vi nämligen svänga vänster, där det står ”Ruta de la Minería”. Vi befinner oss nu vid en lastkaj där mineralerna lastades på vagnar. Denna plats heter Tres Amigos och ligger precis utanför en tunnel. Här är det dags att parkera och så ser vi att det finns en stor skylt som visar en del av vandringsleden som vi ska gå.
 
Leden är ovanligt välmärkt så vi börjar helt enkelt gå längs med tunnels yttersida. Efter ca 200 meter svänger leden till vänster och nu går det uppför, som att det är tänkt att väcka benen lite. Den korta uppförsbacken är bara en av två-tre uppförsbackar längs vandringsleden, som av just denna anledning betecknats som fácil (lätt). Och i detta ger vi vandringsledsbeskrivarna rätt; det är inte mer än 280 höjdmeter upp och ned längs hela vandringen, så det är en härlig, spännande och lätt led i vandringsparadiset Andalusien. Håller ni inte med?!
 
Efter en halvtimmes vandring kommer vi till den första tunneln, som är över 200 m lång och heter Túnel del Servalico. Det rekommenderas att man tar med sig ficklampor, så det har vi gjort, men ska sanningen fram är det inte riktigt nödvändigt. Dock ska det sägas: vill man gärna se underlaget man går på i mitten av tunneln så är det naturligtvis en bra idé med ficklampor.

En gång i tiden användes denna tunnel till transport av järn och bly som utvanns ur bergen. Till det anlade man en smalspårig bana med tippvagn, och det är denna bana som vi ska följa under en del av vandringen.
 
När vi kommer ut ur den första tunneln kommer vi till en korsning. Om vi här tittar upp till höger ser vi några fina villor samt en väg som leder ned från dem och möter vår stig på den nedlagda järnvägen. Denna väg kommer vi gå när det är dags att vandra tillbaka. Men just nu ska vi bara fortsätta rakt fram och följa skyltarna. Vägen går lite uppför och vi kommer upp till en plats därifrån vi har en fin utsikt ned över en fin dal, där det finns tydliga spår av gruvdrift. Vägen följer dalen, men plötsligt svänger vår led skarpt in till höger och här kommer vi fram till vandringens andra tunnel – Túnel de San Manuel. Denna tunnel har lägst takhöjd av de fyra tunnlarna vi kommer gå igenom under dagen och det finns även information som visar att den bara är 1,3 m hög. Detta är nog lite att ta i för vi kan alla nästa stå rakt inne i tunneln. Då denna tunnel inte är speciellt lång behövs inte ficklampor här heller. När man kommer ut ur tunneln på andra sidan står man mitt i ett vilt vulkanlandskap, och denna del av leden kallas också Vía Vulcana. Nu blir stigen smal och så är den anlagd på en utbyggd kant på sidan av en brant till en ravin. Rester av slipers skvallrar om att det gått en smal järnväg även här.
 
Vandringens mest spännande del går längs denna smala men trots det behagliga stig, som ligger på kanten av ravinen som ses till vänster. Efter en liten stund kommer vi fram till den tredje tunneln, som heter Túnel de la Vía Vulcana, som är rätt smal och så är den kort. Den fjärde tunneln, å sin del, är lite svår att komma till, så det finns kedjor monterade som man kan hålla fast sig i om man känner för utmaningen, men ingen av oss känner att detta är nödvändigt. Efter tunneln går vi förbi en plats där det ligger en byggnad där det förvarats malm och där man kan se de mynningar därifrån malmen hälldes på tippvagnarna.
 
minasbedar
 
Nu ska vi över vandringens enda bro, som heter Puente del Barranco de los Lobos (vargdalens bro). Det är en smal och fin bro som leder över ravinen som vi har till vänster. Efter bron går vi uppför och lämnar gruvlandskapet. Stigen är nu bred och leder oss lite uppåt. Framför oss ser vi nu ett litet samhälle och det är utkanten av en urbanisation som heter Los Pinos. Efter en del kurvor och uppförsbackar ser vi plötsligt en skylt som pekar mot höger, mot Hoyo Júpiter – alltså Jupiters hål. Dit måste vi för att se vad det är. Efter bara 100 m står vi vid hålet, som är mycket brant och spektakulärt.
 
Vi går tillbaka till stigen och fortsätter med gott humör. Snart når vi fram till den lilla byn La Serena. Detta är en liten sömning by vars enda attraktion är en gammal fontän. Här i denna by slutar de annars så fina markeringarna av vandringsleden och vi måste fråga en dam som beskär rosor i sin trädgård var La Ruta de la Minería fortsätter. Hon pekar bara ned mot vägen, och så ser vi att det finns stora pilar tecknade på asfalten... Vi är alltså inte de första som inte förstår varför markeringarna slutat.
 
Nu bör man göra följande: sätta sig vid fontänen och dricka lite vatten samt eventuellt fylla på sina vattenflaskor. Sedan ska man kontrollera vad ens km-räknare (Garmin, Endomondo eller Wikiloc) står på. Från källan är det nämligen ca 800 m till korsningen där vi ska svänga av från asfaltsvägen. Korsningen går inte att missa och är man osäker ska man bara observera ett litet öppet betongskåp med en grön rand målad nedtill. Då vet man att det är rätt ställe. Här svänger vi alltså till höger och fortsätter vägen fram. Vid en tidpunkt kommer vi till en urbanisation med de fina husen som vi såg nedifrån leden, precis efter den första tunneln. Vi går bland annat förbi huset La Lagartijas och vägen leder nu nedåt. Innan vi hinner blinka är vi nere på stigen och nu ska vi bara svänga till vänster och gå igenom den första tunneln, Túnel del Servalico.
 
När vi kommer ut ur tunneln är det bara ca 1 km kvar av vandringen och snart är vi framme vid bilen, efter en spännande utflykt. Nu är vi sugna på kaffe och glass, så vi kör tillbaka till kusten och hittar, strax efter Mojácar-stranden på väg ned mot Carboneras, en härlig glassbar på höger sida om vägen. Här har de berg av glass och de verkar vara riktiga glassentusiaster. På en skylt står det: ”Skinny people are easier to kidnap... Stay safe... Eat Ice cream...” Och det gör vi, för vi vill ju inte riskera att bli kidnappade nu efter strapatserna på La Ruta de la Minería.

Senaste artiklarna från En Sueco

30 år efter stormen som satte Málaga ur spel

Klockan ett om eftermiddagen förvandlades dagen till natt när mörka moln drog in över Málaga och him...

Tema & Profiler

Saker att se och göra i Bilbao

Staden Bilbao i Baskien har blivit ett centrum för allt inom design och konst, men på även arkitektu...

Kultur

Sabor a Málaga - Levantamuertos

Nere vid foten av Mijasberget, i riktning mot Torremolinos, hälsar vi denna månad på i ett litet sam...

Gastronomi

Vad har designern Philippe Starck, oliver och Rond…

Staden Ronda i södra Andalusien är världskänd för dess vackra utsikt, fascinerande historia och de k...

Gastronomi

Måste jag deklarera även om jag hyr ut på långtid?…

Jag och min hustru äger en lägenhet som vi hyr ut, oftast kortare perioder men nu har vi fått en som...

Juridik & Finans

Veras Veranda

När man som jag inte alltid tycker om att äta köpta småkakor är det bra med några enkla recept som m...

Gastronomi

Bostadsbloggen med Alamo

Detta avsnitt av BOSTADSBLOGGEN handlar om hur det går till att sälja sin bostad på Costa del Sol oc...

Bostadsnytt

Äkta argentinsk tangopassion kommer till Nerja

En jättestor scenografisk uppsättning, exklusiva kostymer och en värld av historier – så blir det nä...

Kultur

Nervinflammation

Jag blev en dag kontaktad av en av mina mycket goda kunder sedan många år tillbaka, som frågade om j...

Hälsa

Museo Alborania - Aula del Mar

Det är en stor skillnad mellan stadens myller i Málaga centrum jämfört med de lokaler som jag nu kli...

Kultur

Utflykter

Azorerna – de lycksaliga öarna

Azorerna ligger långt ute i Atlanten och ögruppen består av nio öar som ligger spridda i tre grupper: São Miguel och Santa María i öster, Terciera, Fa...

Utflykter

CAC - Centro de Arte Contemporáneo

Málagas museum för modern konst ligger i Málagas trendigaste stadsdel – Soho, och ligger på kanten av Guadalminafloden, som är helt torr majoriteten a...

Utflykter

Cáceres – en helt unik stad

Cáceres ligger i Extremadura, ca 470 km från Málaga och detta är en enastående stad vars helt intakta medeltida centrum ligger innanför stadsmuren. St...

Utflykter

Gastronomi

Sabor a Málaga - Levantamuertos

Nere vid foten av Mijasberget, i riktning mot Torremolinos, hälsar vi denna månad på i ett...

Gastronomi

Vad har designern Philippe Starck, oliver och Ronda gemensam…

Staden Ronda i södra Andalusien är världskänd för dess vackra utsikt, fascinerande histori...

Gastronomi

Veras Veranda

När man som jag inte alltid tycker om att äta köpta småkakor är det bra med några enkla re...

Gastronomi

Veras Veranda

Nu är det höst och det betyder äppelsäsong! I Sverige hade vi kanske gått ut och pallat äp...

Gastronomi

Kaktusfikon – en nyttig delikatess

Vi sitter i bilen på en smal landsväg i Andalusiens sydvästra hörn. I vägkanten och i dike...

Gastronomi

Nyheter kring Sabor a Málaga – Málagas blå märke

Varje månad här i En Sueco presenteras en produkt som bär märket Sabor a Málaga, någonting...

Gastronomi

Sport

AHN

Höstupptakt Höstupptakten har varit över förväntan med fina golfbanor och stor anslutning till våra...

Golf

Onåd

Kommunen i Málaga, med borgmästare Francisco del la Torre i spetsen, Junta de Andalucía och en hel b...

Sport

Golf i Solen

Per i finalen i Scandic Friends Open på Gotland Allas vår KRUT-GUBBE Per Eide har hunnit fylla 91 å...

Golf

Tema & Profiler

30 år efter stormen som satte Málaga ur spel

Klockan ett om eftermiddagen förvandlades dagen till natt när mörka moln drog in över Málaga och himlen öppnade sig. Det var den 14 november 1989. Den...

Tema & Profiler

Publirreportaje Vitta Nature

I dag är det mycket eftertraktat att ha en livsstil som är naturlig och fri från föroreningar och storstadsbuller. I Célere Vitta Nature hittar du en...

Tema & Profiler

Vad går du och tänker på Barbro Sändh?

Barbro Sändh är allt annat än obekant för kustsvenskarna. Ofta träffar man henne tillsammans med maken Bengt när det hålls evenemang i Fuengirolatrakt...

Tema & Profiler

Ronnie Nordin - Från grå betongförort till grönskande handelsträdgård

Denna månad sätter jag mig ned för en pratstund med Ronnie Nordin, från Elche på Costa Blanca. Jag har följt Ronnie på sociala medier under många år o...

Tema & Profiler

Är Thomas Cook en ny Lehman Brothers?

En del bekymrar sig mer än andra. Och för vissa är det redan en gammal och ointressant nyhet. Jag ligger inte sömnlös om nätterna men ändå är det någo...

Tema & Profiler

La Sueca hälsar välkommen till En Sueco november 2019!

Det är intressant hur många betraktar oss svenskar här i Spanien. Jag var nyligen på en sammankomst med svenskar på besök i Spanien. Flera av dem jag ...

Tema & Profiler

Kan vi vända på kuttingen?

Vi ligger helt uppe i toppen när det talas om soltimmar, gastronomi och livskvalitet. Handlar det i stället om ekonomi, tillväxt och sysselsättningsgr...

Tema & Profiler

La Sueca hälsar välkommen till En Sueco oktober 2019!

  Det är oktober och de spanska skolorna har varit i gång några veckor. Jag hör många föräldrar runt omkring mig som klagar över hur jobbigt d...

Tema & Profiler

Kultur

Saker att se och göra i Bilbao

Staden Bilbao i Baskien har blivit ett centrum för allt inom design och konst, men på även arkitektur och musik. Här kan man inte bara hitta en mängd ...

Kultur

Äkta argentinsk tangopassion kommer till Nerja

En jättestor scenografisk uppsättning, exklusiva kostymer och en värld av historier – så blir det när gruppen La Porteña Tango uppträder i Nerja med d...

Kultur

Museo Alborania - Aula del Mar

Det är en stor skillnad mellan stadens myller i Málaga centrum jämfört med de lokaler som jag nu kliver in i. I museet Alborania - Aula del Mar, som d...

Kultur

Bostadsockupanter i Málaga

Efter krisen 2008, som ju drabbade spanjorerna riktigt hårt, växte det fram en ockupantrörelse i landet, som trots en bättre ekonomi fortfarande är vi...

Kultur

Norrbom Marketing

Kontakta oss

Läsarservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tel. 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com