Las Minas de Bédar

Las Minas de Bédar ligger ca 30 km från Mojácar och här finns det en anlagd, spännande vandringsrutt som leder genom de gamla gruvgångarna och tunnlarna. Rutten heter SL-A 77, Ruta de la Minería, och googlar man detta kan man se hela leden. Nu ska vi ut på en vandring på 11,7 km som leder genom ett mycket varierande och hisnande landskap, och då denna rutt är unik finns det ingen ursäkt: vi får lov att fatta stavarna och beväpna oss med matsäck, massa vatten och ficklampor. Ficklamporna ska vi använda i de fyra tunnlarna som vi kommer att vandra igenom. Och så är vi redo för ett nytt äventyr.
 
För att komma till vandringens början kör vi mot Los Gallardos från rondellen nedanför Mojácar. I utkanten av Los Gallardos hittar vi väg AL 6109 mot Bédar, som leder oss under motorvägen A7. Nu ska vi hålla koll på kilometermärkena för mellan kilometer 3 och 4, för ca halvvägs ska vi nämligen svänga vänster, där det står ”Ruta de la Minería”. Vi befinner oss nu vid en lastkaj där mineralerna lastades på vagnar. Denna plats heter Tres Amigos och ligger precis utanför en tunnel. Här är det dags att parkera och så ser vi att det finns en stor skylt som visar en del av vandringsleden som vi ska gå.
 
Leden är ovanligt välmärkt så vi börjar helt enkelt gå längs med tunnels yttersida. Efter ca 200 meter svänger leden till vänster och nu går det uppför, som att det är tänkt att väcka benen lite. Den korta uppförsbacken är bara en av två-tre uppförsbackar längs vandringsleden, som av just denna anledning betecknats som fácil (lätt). Och i detta ger vi vandringsledsbeskrivarna rätt; det är inte mer än 280 höjdmeter upp och ned längs hela vandringen, så det är en härlig, spännande och lätt led i vandringsparadiset Andalusien. Håller ni inte med?!
 
Efter en halvtimmes vandring kommer vi till den första tunneln, som är över 200 m lång och heter Túnel del Servalico. Det rekommenderas att man tar med sig ficklampor, så det har vi gjort, men ska sanningen fram är det inte riktigt nödvändigt. Dock ska det sägas: vill man gärna se underlaget man går på i mitten av tunneln så är det naturligtvis en bra idé med ficklampor.

En gång i tiden användes denna tunnel till transport av järn och bly som utvanns ur bergen. Till det anlade man en smalspårig bana med tippvagn, och det är denna bana som vi ska följa under en del av vandringen.
 
När vi kommer ut ur den första tunneln kommer vi till en korsning. Om vi här tittar upp till höger ser vi några fina villor samt en väg som leder ned från dem och möter vår stig på den nedlagda järnvägen. Denna väg kommer vi gå när det är dags att vandra tillbaka. Men just nu ska vi bara fortsätta rakt fram och följa skyltarna. Vägen går lite uppför och vi kommer upp till en plats därifrån vi har en fin utsikt ned över en fin dal, där det finns tydliga spår av gruvdrift. Vägen följer dalen, men plötsligt svänger vår led skarpt in till höger och här kommer vi fram till vandringens andra tunnel – Túnel de San Manuel. Denna tunnel har lägst takhöjd av de fyra tunnlarna vi kommer gå igenom under dagen och det finns även information som visar att den bara är 1,3 m hög. Detta är nog lite att ta i för vi kan alla nästa stå rakt inne i tunneln. Då denna tunnel inte är speciellt lång behövs inte ficklampor här heller. När man kommer ut ur tunneln på andra sidan står man mitt i ett vilt vulkanlandskap, och denna del av leden kallas också Vía Vulcana. Nu blir stigen smal och så är den anlagd på en utbyggd kant på sidan av en brant till en ravin. Rester av slipers skvallrar om att det gått en smal järnväg även här.
 
Vandringens mest spännande del går längs denna smala men trots det behagliga stig, som ligger på kanten av ravinen som ses till vänster. Efter en liten stund kommer vi fram till den tredje tunneln, som heter Túnel de la Vía Vulcana, som är rätt smal och så är den kort. Den fjärde tunneln, å sin del, är lite svår att komma till, så det finns kedjor monterade som man kan hålla fast sig i om man känner för utmaningen, men ingen av oss känner att detta är nödvändigt. Efter tunneln går vi förbi en plats där det ligger en byggnad där det förvarats malm och där man kan se de mynningar därifrån malmen hälldes på tippvagnarna.
 
minasbedar
 
Nu ska vi över vandringens enda bro, som heter Puente del Barranco de los Lobos (vargdalens bro). Det är en smal och fin bro som leder över ravinen som vi har till vänster. Efter bron går vi uppför och lämnar gruvlandskapet. Stigen är nu bred och leder oss lite uppåt. Framför oss ser vi nu ett litet samhälle och det är utkanten av en urbanisation som heter Los Pinos. Efter en del kurvor och uppförsbackar ser vi plötsligt en skylt som pekar mot höger, mot Hoyo Júpiter – alltså Jupiters hål. Dit måste vi för att se vad det är. Efter bara 100 m står vi vid hålet, som är mycket brant och spektakulärt.
 
Vi går tillbaka till stigen och fortsätter med gott humör. Snart når vi fram till den lilla byn La Serena. Detta är en liten sömning by vars enda attraktion är en gammal fontän. Här i denna by slutar de annars så fina markeringarna av vandringsleden och vi måste fråga en dam som beskär rosor i sin trädgård var La Ruta de la Minería fortsätter. Hon pekar bara ned mot vägen, och så ser vi att det finns stora pilar tecknade på asfalten... Vi är alltså inte de första som inte förstår varför markeringarna slutat.
 
Nu bör man göra följande: sätta sig vid fontänen och dricka lite vatten samt eventuellt fylla på sina vattenflaskor. Sedan ska man kontrollera vad ens km-räknare (Garmin, Endomondo eller Wikiloc) står på. Från källan är det nämligen ca 800 m till korsningen där vi ska svänga av från asfaltsvägen. Korsningen går inte att missa och är man osäker ska man bara observera ett litet öppet betongskåp med en grön rand målad nedtill. Då vet man att det är rätt ställe. Här svänger vi alltså till höger och fortsätter vägen fram. Vid en tidpunkt kommer vi till en urbanisation med de fina husen som vi såg nedifrån leden, precis efter den första tunneln. Vi går bland annat förbi huset La Lagartijas och vägen leder nu nedåt. Innan vi hinner blinka är vi nere på stigen och nu ska vi bara svänga till vänster och gå igenom den första tunneln, Túnel del Servalico.
 
När vi kommer ut ur tunneln är det bara ca 1 km kvar av vandringen och snart är vi framme vid bilen, efter en spännande utflykt. Nu är vi sugna på kaffe och glass, så vi kör tillbaka till kusten och hittar, strax efter Mojácar-stranden på väg ned mot Carboneras, en härlig glassbar på höger sida om vägen. Här har de berg av glass och de verkar vara riktiga glassentusiaster. På en skylt står det: ”Skinny people are easier to kidnap... Stay safe... Eat Ice cream...” Och det gör vi, för vi vill ju inte riskera att bli kidnappade nu efter strapatserna på La Ruta de la Minería.

Senaste artiklarna från En Sueco

Jul på spanskt vis

Året går fort, om 3,5 månad så är det redan dags för jul igen. Det kan vara smart att redan nu börja...

Kultur

Sarah Almagro - somos tu ola

I juli var det ett år sedan nu 19-åriga Sarah Almagro Vallejo lades in på sjukhus med svåra magsmärt...

Tema & Profiler

Veras Veranda

När man går på marknader är det vanligt att det finns en vagn vid vilken det står en man som gör brä...

Gastronomi

Rabies i Spanien

Rabies i Spanien I maj i år dog en norsk kvinna av rabies efter att hon smittats av en hundvalp und...

Tema & Profiler

Filmer inspelade i Spanien

Spanien är ett vidsträckt land med varierande landskap. Stränderna i söder lockar till soldyrkande...

Kultur

Välkommen tillbaka till BOSTADSBLOGGEN i En Sueco

Välkommen tillbaka till BOSTADSBLOGGEN i En Sueco Det är en stor glädje för mig att återigen varje ...

Bostadsnytt

Muebles Piramides firar 20-årsjubileum

Möbelbutiken vars fullständiga namn är Muebles Piramides Puerto, ligger öster om Málaga precis vid h...

Profiler

Är du trött på munsår?

Chloe och Friederich är holistiska behandlare som ser din kropp som en helhet och erkänner att din l...

Hälsa

Välmående fötter

Fötterna, tårna, är det vi har längst ned på benen och som i vardagen kanske hamnar längst ned på li...

Hälsa

Ögat

Denna månads ämne har valts då en av mina nära och kära vänner berättade om sina ögonproblem. Han ha...

Hälsa

Utflykter

Murcia

Murcia har närmare 450 000 invånare och sägs vara en av Spaniens kompaktaste städer. Så här finns det många människor och bilar, på en relativt liten ...

Utflykter

Las Minas de Bédar

Las Minas de Bédar ligger ca 30 km från Mojácar och här finns det en anlagd, spännande vandringsrutt som leder genom de gamla gruvgångarna och tunnlar...

Utflykter

Frigiliana håller sin tredje ”Ruta del Arte”

Frigiliana är en av de vackra byarna i Spanien och återigen i år hålls ”Ruta del Arte” i byns unika miljö. 50 konstnärer från tolv olika länder visar ...

Utflykter

Gastronomi

Veras Veranda

När man går på marknader är det vanligt att det finns en vagn vid vilken det står en man s...

Gastronomi

Tropisk mango odlas i La Cala de Mijas

Bara några minuters körning från La Cala de Mijas hittas gården Granja Ecológica Las Penca...

Gastronomi

Alkoholfri sommar?
 Här är alternativen!

Ska du köra hem? Vill du passa på med vikten? Eller kanske har du andra orsaker till att b...

Gastronomi

Veras Veranda: Oreo-glasskaka på chokladkaksbotten

Jippi! Nu ska ni få ett recept på en efterrätt som verkligen passar alla. Detta är en hit ...

Gastronomi

Sabor a Málaga: Citroner

Exporterar norrut I en ensam industrilokal på landsbygden i Alhaurín de la Torre möter ...

Gastronomi

Gazpacho – en portion spansk historia

Det finns många varianter av denna spanska rätt – en del med kött, andra med fisk och skal...

Gastronomi

Sport

AHN Golf

26-27 juni – två dagars Ecletic tävling på Omberg Golf Resort Traditionsenligt samlades AHN:s golfa...

Golf

Golf i Solen

Sommaren i Sverige är inne på slutet och snart är det dags för oss att ge oss av och söka upp våra v...

Golf

KAOS-piloten

Demonstrationer mot shejk Al-Thani från fans, rapporter om honom till Qatars ambassad och borgmästar...

Sport

Tema & Profiler

Rabies i Spanien

Rabies i Spanien I maj i år dog en norsk kvinna av rabies efter att hon smittats av en hundvalp under en resa till Filippinerna. Detta var det första...

Tema & Profiler

De gåtfulla tartesserna

Gåtan kring tartesserna, den första kända civilisationen i södra Spanien, gäckar fortfarande både arkeologer och historiker.   De första invå...

Tema & Profiler

Sarah Almagro - somos tu ola

I juli var det ett år sedan nu 19-åriga Sarah Almagro Vallejo lades in på sjukhus med svåra magsmärtor. Hon kollapsade i sjukhusreceptionen och vaknad...

Tema & Profiler

Vad går du och tänker på just nu Michael Emdenborg

I grunden är han affärsjurist men här på Costa del Sol känns han nog mest igen från alla evenemang som han arrangerar främst i och omkring Fuengirolat...

Tema & Profiler

Svenska kyrkan

Djup konflikt i kyrkan Det har skett mycket i vår svenska kyrka här på kusten sedan mars månad, då kyrkoherde Mikael Jönsson samt dennes äkta maka, k...

Tema & Profiler

Kackerlackor

Högsommaren må vara förbi men kvar är värmen och den höga luftfuktigheten, som ju sommaren och sensommaren på Costa del Sol karaktäriseras av. Med det...

Tema & Profiler

Profil: Birgitta Bergin

Nu är hon författare! Första gången vi träffade Birgitta Bergin här i En Sueco var för exakt fem år sedan. Då var hon blyg och vågade ännu inte rikti...

Tema & Profiler

Vad går ni och tänker på Eva och Magnus Wahlberg?

Många är vi som genom åren följt Nerjas utveckling och svenskars kärlek för denna vita lilla stad öster om Málaga går inte att ta miste på. Och många ...

Tema & Profiler

Kultur

Jul på spanskt vis

Året går fort, om 3,5 månad så är det redan dags för jul igen. Det kan vara smart att redan nu börja att smygplanera julens festligheter och julklappa...

Kultur

Filmer inspelade i Spanien

Spanien är ett vidsträckt land med varierande landskap. Stränderna i söder lockar till soldyrkande turister, vågorna på Atlantkusten drar till sig s...

Kultur

El Veranillo de San Miguel (indiansommar)

Vädret spelar oss ett spratt Vi träder nu in i årets första höstmånad, september. Som svensk sitter det nästan i ryggmärgen att nu sörja över att som...

Kultur

Parque Tecnológico Andalucía

Teknologiparken i Málaga – en växande stad-i-staden   Om du bor i närheten av Málaga har du garanterat kört förbi avfart 61 mot Parque Tecnol...

Kultur

Norrbom Marketing

Kontakta oss

Läsarservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tel. 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com