Tio spanska städer som du inte får missa

Tio spanska städer som du inte får missa

Nyligen presenterade vi här på En Sueco en lista över de kändaste andalusiska städerna. I dag går vi på upptäcktsfärd i resten av landet och ger er rekommendationer utan att inkludera den regionen som de flesta av våra läsare bor i eller reser till. Spanien är trots allt mycket mer än Andalusien och de många regionerna och områdena i detta enorma land speglas i dess vackra och varierade kultur och natur.
 
 
 
 
 

1) San Sebastián

sansebastian
 
Baskien är mycket speciellt och skiljer sig en del från övriga Spanien. San Sebastián också! Stranden som heter La Concha är, ihop med de två klippformationerna på vardera sidan av stranden och den sköldpaddsformade ön i mitten, en av Spaniens absolut mest fotogena stränder. Men det är inte bara detta mycket vackra område av staden av är fotogent. Det lokala köket ägnar sig minst lika bra för fina foton och samtidigt en fantastisk måltid. Gå på jakt efter de världskända Pintxos i den gamla stadsdelen, så har du kommit långt i att uppleva San Sebastián.

2) Salamanca

salamanca
 
Salamanca kallas av många en Erasmus-stad. Det betyder att stadens vackra katedral, medeltida arkitektur och lämningar efter romarna utgör ramarna för en invasion av unga studerande om kvällarna. Alla är ute efter fest samt att njuta av stadens billiga barer fram till dess att morgonen gryr. Om du vill njuta av denna vackra stad dag- eller kvällstid, eller kanske både och, är upp till dig! Bland de mest sevärda platserna i staden bör följande nämnas: Plaza Mayor, det gamla universitetet, La Catedral Nueva och den romerska bron (Puente Romano). Testa rätten med de fantastiska griskinderna (carrilleras de cerdo) på den lokala och autentiska källarbaren Lígrimo.
 

3) Villajoyosa

villajoyosa
 
Denna lilla stad, 33 km norr om Alicante, är filmisk av flera orsaker. Staden är mest känd för sina fantastiska, pastellfärgade hus, som bäst ses från strandpromenaden. Går man på upptäcktsfärd mellan alla färger hamnar man i en labyrint av krokiga gator och små torg. Det du alltid ser är de spanska far- och mormödrarna, abuelas, som får tiden att gå genom att hålla ett vakande öga på gatulivet från deras altaner. I staden finns även många zigenare, gitanos, men inte dem du känner som ficktjuvar från storstäder. Dessa zigenare är harmlösa. De sitter på gator och torg och spelar flamenco, sjunger och skapar en unik stämning.

4) Valencia

valencia
 
Den valenciska huvudstaden har naturligtvis sin del av historiens vingslag, bland annat den närmast obligatoriska katedralen och stadsmuren, medan Unesco har låtit sin skyddande kärlek falla på den gamla La Lonja, ett drygt 500 år gammalt huvudsäte för handel.
Det är dock det mycket moderna, spektakulära och gigantiska Ciudad de las Artes y de las Ciencias som i dag gör Valencia till någonting alldeles speciellt. Den futuristiska staden, som liknar en rymdstation från Star Trek, har skapats av en levande legend, nämligen arkitekten Santiago Calatrava. Den så kallade staden är lika delar vetenskap som kultur och här finns bland annat vetenskapsmuseum, operahus, planetarium och akvarium, där bara delfinerna har 24 miljoner liter vatten att leka i.
Och ja, det finns fortfarande paella, apelsiner och den kända mandeldrycken Hotchata i Valencia. Vill man se ett annorlunda spanskt i barrio (kvarter) kan en promenad genom stadens kvarter Ruzafa rekommenderas. Här bor hippies, konstnärer, frisinnade (i alla aspekter) och klassiska spanjorer, vilket ger kvarteret en helt unik stämning och gör Ruzafa till en estetisk upplevelse!

5) Segovia

segovia

 
Slott och borgar, speciellt Alcázar de Segovia, som säkert har inspirerat Walt Disney, och en akvedukt som de gamla romarna lämnade efter sig för snart ett par tusen år sedan, samt en gammal stadsmur, är främst det som gör att denna stad hamnar bland de tio spanska städer som man ska se innan man lämnar denna planet, eller bara detta land.
Segovia, som de keltiska ibererna sägs ha kallat Segobriga, ligger i regionen Kastilien och León, på en sluttning mellan floderna Río Eresma och Río Clamores med berget Guadarrama som kuliss.
Unesco inkluderade Segovia på världsarvslistan redan 1985. Det är alltså en stad som vi ska ta speciellt väl hand om så att även kommande generationer kan få nöjet att besöka den. Det bör de även göra med hänsyn till den helstekta spädgrisen (speciell för regionen) mörstekt och uppskuren med en tallrik – den står överst på vår matsedel. Stadens akvedukt är känd i hela världen!

6) Zaragoza

zaragoza
 
Aragoniens största stad, Zaragoza, ligger vid den mäktiga floden Río Ebro. Staden är på bristningspunkten när det kommer till antalet invånare, men även när det kommer till intressanta saker.
Zaragoza sägs ha fått sitt namn efter den romerska kejsaren Cesar Augustus (Caesaraugusta) och över tusen års känd historia och avtryck från flera folkslag, bland annat romare, morer och judar, har satt sin prägel på staden. Där finns en romersk teater och en cirkus som har restaurerats och man kan se palatset Ajjafería och kyrkan i mudéjarstil, som också finns på Unescos lista över världskulturarv.
Naturligtvis framhävs speciellt den gamla stadsdelen, som också präglas av regionens traditioner inom naturligtvis arkitektur men även konst, hantverk samt gastronomi, där trendiga restauranger blandas med gamla, traditionella tapasbarer.

7) Cuenca

cuenca
 
Cuenca är en fröjd för ögat och det är speciellt de hängande husen som berättigar staden en plats på denna lista och även på Unescos världsarvslista. Husen, Las Casas Colgadas, verkar nästan vara fångade i ett fall mellan tid och rum ut över ravinen vari floderna Río Júcar och Río Huécar rinner fram. De, husen alltså, är en del av den gamla stadsdelen, där man kan drömma sig bort på kullerstensgator och mellan hus, som dock inte hänger lika mycket.
Även denna stad har ett fint utbud av historiska byggnader, bland annat en katedral som började byggas på 1200-talet, och som fallet ofta är med kyrkor tog det drygt 300 år innan den stod färdig.
Cuenca ligger mitt emellan Madrid och Valencia, i Kastilien La Mancha, Don Quijotes och väderkvarnarnas hemtrakter, och så är det även hem åt nog Spaniens bästa ost, Queso Manchego.

8) Ávila

avila
 
Har man en gång stått och skådat ut över den imponerande stadsmuren glömmer man aldrig Ávila. La Muralla de Ávila är drygt 2,5 km lång och sträcker sig runt en area på 31 hektar. Dess genomsnittshöjd är 12 meter, den har 88 mycket karaktäristiska halvrunda vakttorn och nio portar, varav Puerta del Alcázar och Puerta de San Vicente är de finaste. Byggandet av stadsmuren började 1090 och fortsatte sedan ända fram till dess att det nuvarande resultatet var färdigt på 1300-talet. I dag när stadsmuren är upplyst om kvällen är den det största fullt belysta monumentet i världen.
Bakom muren ligger den mest charmerande labyrintaktiga gamla stadsdelen samt ett överflöd av renässanspalats och kyrkor, samt en ovanlig katedral från 1700-talet, som tillägnats heliga Teresa, som ju kommer härifrån.
Ávila, som ligger vid foten av bergen Sierra de Gredos har också njutit väl av Unescos uppmärksamhet.

9) La Laguna

la laguna
 
Las Lagunas läge är inte mindre än unikt. Staden ligger mellan Teneriffas huvudstad Santa Cruz och semesterstaden Puerto de la Cruz, med Atlanten framför sig och Spaniens högsta berg, vulkanen Teide, bakom sig.
La Laguna var förr öns huvudstad och ses fortfarande som det intellektuella och historiska centrumet. Och det finns också intellektuella och filosofiska principer i bygget av staden, dess stadsplan, som enligt Unesco gjort den värdig en plats på världsarvslistan.
Utöver läget gör även Teneriffas speciella hus med sina karaktäristiska balkonger och garagerestaurangerna, som fortfarande serverar papas con mojo och exotiska frukter och grönsaker, den nu värdig en plats bland de här speciellt utvalda.
Stadens fullständiga namn är San Cristóbal de la Laguna.

10) Toledo

toledo
 
Drygt 75 kilometer söder om Spaniens huvudstad, Madrid, ligger den makalösa medeltidsstaden Toledo, som utpekades som ett kulturarv av Unesco 1986. Som i många andra spanska städer förtjänar den arabiska borgen, El Alcázar, samt katedralen Catedral Primada, ett besök. Dessutom kan jesuitkyrkan, San Ildefonso, verkligen rekommenderas. Vi rekommenderar att man går in i staden över de gamla romerska broarna Puente de Alcántara samt Puente de San Martín, något som också går igen i många andra spanska städer. Den gamla stadsporten Puerta de Bisagra är också mycket vacker. Kommer man med buss eller från tågstationen kan man med fördel ta någon av stadens rulltrappor, som ger en lätt tillgång till det gamla och historiska centrumet. Från den gamla stadsdelen kan man njuta av en fantastisk utsikt över floden Tajo samt naturen runt omkring. Staden präglas, som så många andra spanska städer, av att dess historia är som ett religiöst lapptäcke. Vår sista rekommendation är därför att man besöker synagogan Santa María La Blanca och moskén Cristo de la luz.

De största

Spaniens största städer, mätt i antal invånare, enligt spanska statistiska centralbyrån, INE är:
1) Madrid: 3 223 334
2) Barcelona: 1 620 343
3) Valencia: 791 413
4) Sevilla: 688 711
5) Zaragoza: 666 880
6) Málaga: 571 026
7) Murcia: 447 182
8) Palma de Mallorca: 378 517
9) Las Palmas de Gran Canaria: 378 517
10) Bilbao: 345 821
Av Paulo Chichon, Paulo@norrbom.com

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.