Azorerna – de lycksaliga öarna

Azorerna ligger långt ute i Atlanten och ögruppen består av nio öar som ligger spridda i tre grupper: São Miguel och Santa María i öster, Terciera, Faial, Graciosa, Pico och São Jorge i mitten samt Flores och Corvo i väster. Det är 600 km från São Miguel till Flores, så det är inte till att bara ö-hoppa, och flygbiljetter mellan öarna är rätt dyra. Vi kunde därför bara besöka en av de vackra öarna och det blev São Miguel, som är den största av de nio öarna. Det är en fin och mycket frodig ö, och man kan inte ifrågasätta att dessa öar kallas de lycksaliga öarna, för det är massa regn, massa sol och härligt varm.

Den varma Golfströmmen smyger sig runt öarna och ger en behaglig temperatur majoriteten av året. Jag har då aldrig sett någonting så frodigt och grönt – ja, frodigheten överträffar de flesta tropiska djungler. Det är därför en paradisisk plats att besöka med massa vacker natur och rikligt med spännande vandringsleder.
 
São Miguel är ca 80 km lång och bara 8 km bred där den är som smalast och på vardera sidan ligger en jättestor krater som vittnar om öns vulkaniska ursprung. Då ön är enormt frodigt har jordbruk alltid varit huvudintäktskällan men i dag spelar turismen en allt mer större roll och turister från när och fjärran besöker ön. Men i slutet av april var det inte på något sätt för mycket människor på ön och vädret var fint, så tidpunkten var väl vald.
 
Öns huvudstad heter Ponta Delgada och man kommer dit med flyg från Lissabon. Resa tar 2 ½-timme, för man ska ca 1 500 km ut i Atlanten. Vi valde att köra till Lissabon för det är krångligt att flyga dit från Málaga då man måste via Madrid.
 
Vi fördelade våra sju övernattningar så att vi hade tre i Ponta Delgada och fyra i Feteiras, där vi bodde i en fin, nyrenoverad kvarn med havsutsikt.
 
Första dagen gick vi runt i Ponta Delgada för att uppleva staden, de fina gatorna och hamnen. Ett besök på turistkontoret försåg oss med information om en mängd vandringsleder, så det var lätt att planera besöket. På São Miguel odlas det mycket ananas och vi ville direkt ut och se dessa plantager, som ligger i förorten Faja de Baixa. Därför vandrade vi dit, först längst med hamnpromenaden österut och senare upp i bergen. Vi hittade ananascentret på huvudgatan, vars trottoar är vackert dekorerad med frukten. Centret är fint och här fick vi veta allt som finns att veta om att odla just ananas. Faktiskt blev ananasen upptäckt av Columbus på ön Guadeloupe år 1493 och därefter har odling av frukten spridit sig till stora delen av tropikerna. Från centret var det 10 minuters promenad till det närmaste plantage, så det var lätt. Där såg vi massa växthus med ananas och vi fick veta att det tar 2 ½ år att odla en frukt. Vi köpte naturligtvis en ananas av den stolta ägaren och fick även lov att smaka på en god ananaskaka.
 
När vi kom tillbaka till vårt härliga hotell AC-Armazéns Cogumbreiro mitt i Ponta Delgada hade vi gått 18 km, men på grund av tidsskillnaden på två timmar var dagen ännu inte slut. Vi upplevde att dagen var mycket lång, ja, det var som om vi landat i en tidsficka där tiden stod still. Ett mycket speciellt fenomen. Nåväl. Hotellet som vi bodde på är en ombyggd lagerbyggnad med nio fina rum. Vi var mycket nöjda, och i det lilla caféet i allrummet serverade de härligt frukost och stadens absolut bästa kakor.
 
De följande två dagarna utforskade vi öns östra del och vi började med att vandra runt Lagoa (sjö) das Furnas, som ligger vid staden Furnas. Furnas ligger i botten av en jättestor krater med branta sidor hela vägen runt – vi har aldrig sett en stad som ligger så. Vi letade runt ett litet tag i staden för att hitta sjön, som ligger ca 2 km från centrum.
 
Vandringen runt sjön är ca 6 km lång och den är mycket vacker. I den ena änden kan man se svavelkällor som bubblar och sjuder och i själva sjön bubblar och sjuder det också. Vi funderade över om det även fanns svavelkällor i sjön men det visade sig vara karpar som parade sig. Stora karpar vältrade runt två och två i vattnet samtidigt som de slog med stjärtfenorna så att vattnet ”kokade” – ja, det gick vilt till i Lagoa das Furnas, och denna uppenbara sexorgie lockade till sig en hel del nyfikna. Längs med sjön såg vi massvis med vackra blommor och i den ena änden kunde man se en mystisk ruin efter en kyrka. På vägen runt mötte vi också en staty av ett sjöodjur, som Loch Ness, som sägs bo i sjön, och så såg vi också världens högsta araucaria träd. Denna rundtur är ett måste.
 
En annan sevärdhet i östra delen är Ribeira dos Caldeiroes mellan städerna Achada och Nordeste på norra kusten. Det handlar om en vacker dal med tre vattenkvarnar och två vattenfall. Det är oerhört frodigt i denna vilda dal och de tre vattenkvarnarna står där intakta, trots att de är från 1500-talet. Den ena av dem malde faktiskt mjöl, så man kunde beundra tekniken. Kvinnan som passade kvarnarna sålde kakor som hon själv bakat och dem ska man unna sig att smaka. Kakan var himmelsk – ett härligt mästerverk bakat av en mästarbagare. Sådana kakor finns inte på andra ställe, så prova den. I det stora hela rekommenderar vi ett besök här.
 
Den finaste vandringen vi gjorde i den östra delen var turen upp till Lagoa do Fogo. Det handlar om en vandring på 11,5 km med ca 350 höjdmeter. Från den södra motorvägen kör man av mot Agua d´Alto och strax innan staden visar en stor brun skylt vägen mot Lagoa do Fogo. Man kör upp längs vägen till dess man kommer till en stor skylt som visar vandringen. Här parkerar man. De första 2,8 km går det uppåt och det är ganska ansträngande, men när man kommer till ett vattenhus är strapatserna över. Härifrån går man nämligen längs med en levada (bevattningskanal) de nästa 2,5 km och det är helt jämt. Det är som att gå igenom en vacker, grön och vild djungel, och det är verkligen vackert. Vid en tidpunkt kommer man ut i en öppen dal och här är det också vackert. Här lever en stor måskoloni och det måste vara för att det finns tillräckligt med fisk i sjön, som de kan leva av. Efter en liten uppförsbacke är vi framme vid den fina sjön. Efter en vila vid denna vandrar vi tillbaka samma väg som vi kom. Ja, detta är verkligen en fin vandring och den tog oss 4 timmar.
 
Den största sevärdheten på São Miguel är utan tvivel den stora kratern i västra delen, som kallas Sete Cidades (sju städer). I botten av denna jättekrater ligger det tre fina sjöar: Lagoa Azul (den blåa sjön), Lagoa Verde (den gröna sjön) och Lagoa do Santiago. Den finaste utsikten över kratern och sjöarna har man från kraterkanten vid Vista do Rei (kungens utsikt). Det är verkligen en betagande syn att se ned över landskapet härifrån. Dessvärre står här ruinen efter ett jättestort betonghotell. Svart och tråkigt ligger denna döda jättebyggnad och stör landskapet. Vi parkerade där och vandrade de 5 km längs med kraterkanten till nästa utsiktspunkt som ligger där grusvägen slutar. Under vandringen har man en fin utsikt ned över kratern och sjöarna på den ena sidan och havet på den andra. Här får man se att Lagoa Azul faktiskt är blå och att Lagoa Verde är grön. Det är speciella fenomen. Nere i kratern ligger det två mindre kratrar och det hela är både fascinerande och fantastiskt. Efter 10 km vandring körde vi ned i botten, till staden Sete Cidades, som har fått sitt namn efter en myt från medeltiden som handlar om en biskop och sex kardinaler som drog ut i världen (kanske till Azorerna) för att grunda sju städer. Nå, Sete Cidades är dock bara en liten by vid kanten av den blåa sjön. Där finns ett par restauranger och en kyrka. En litet väg som går jämte sjön leder till en tunnel, och den ville vi se. Det handlar om en avloppskanal som byggdes 1937 för att man skulle kunna reglera vattenmängden i sjön så att den inte skulle översvämma Sete Cidades. Man kan vandra hela vägen genom tunneln längs med bevattningskanalen men när jag tittade in var den alldeles mörk och den är megalång, så det var ingenting för oss. I slutet kan man ana lite ljus där tunneln mynnar ut vid staden Mosterios.
 
São Miguel är en fascinerande ö och frodigare än någonting annat vi sett. Det finns 65 endemiska växtarter på ön och ofta ser det mycket exotiskt ut. T ex växer det ormbunkar stora som träd och på en del platser är naturen så främmande att man nästan förväntar sig att stöta på en dinosaurie runt hörnet. Att klimatet är milt bekräftas också av att det odlas te på ön – ja, vi gick förbi flera teodlingar och smakade också på det mycket goda teet som odlas här.
 
Kvar att säga nu är bara att det finns många fler vandringar än dem som jag nämnt här och att även norra kusten är vild och vacker. Det finns en mängd utsiktsplatser (miradouros) och från dem kan man få fantastisk utsikt över den vilda kusten. Jo, São Miguel är värt ett besök och jag kan rekommendera att bo i den fina kvarnen Moinho das Feteiras med utsikt över Atlanten.
 
Man kan se och ladda ned våra vandringar från www.elsebyskov.com
 

Senaste artiklarna från En Sueco

30 år efter stormen som satte Málaga ur spel

Klockan ett om eftermiddagen förvandlades dagen till natt när mörka moln drog in över Málaga och him...

Tema & Profiler

Saker att se och göra i Bilbao

Staden Bilbao i Baskien har blivit ett centrum för allt inom design och konst, men på även arkitektu...

Kultur

Sabor a Málaga - Levantamuertos

Nere vid foten av Mijasberget, i riktning mot Torremolinos, hälsar vi denna månad på i ett litet sam...

Gastronomi

Vad har designern Philippe Starck, oliver och Rond…

Staden Ronda i södra Andalusien är världskänd för dess vackra utsikt, fascinerande historia och de k...

Gastronomi

Måste jag deklarera även om jag hyr ut på långtid?…

Jag och min hustru äger en lägenhet som vi hyr ut, oftast kortare perioder men nu har vi fått en som...

Juridik & Finans

Veras Veranda

När man som jag inte alltid tycker om att äta köpta småkakor är det bra med några enkla recept som m...

Gastronomi

Bostadsbloggen med Alamo

Detta avsnitt av BOSTADSBLOGGEN handlar om hur det går till att sälja sin bostad på Costa del Sol oc...

Bostadsnytt

Äkta argentinsk tangopassion kommer till Nerja

En jättestor scenografisk uppsättning, exklusiva kostymer och en värld av historier – så blir det nä...

Kultur

Nervinflammation

Jag blev en dag kontaktad av en av mina mycket goda kunder sedan många år tillbaka, som frågade om j...

Hälsa

Museo Alborania - Aula del Mar

Det är en stor skillnad mellan stadens myller i Málaga centrum jämfört med de lokaler som jag nu kli...

Kultur

Utflykter

Azorerna – de lycksaliga öarna

Azorerna ligger långt ute i Atlanten och ögruppen består av nio öar som ligger spridda i tre grupper: São Miguel och Santa María i öster, Terciera, Fa...

Utflykter

CAC - Centro de Arte Contemporáneo

Málagas museum för modern konst ligger i Málagas trendigaste stadsdel – Soho, och ligger på kanten av Guadalminafloden, som är helt torr majoriteten a...

Utflykter

Cáceres – en helt unik stad

Cáceres ligger i Extremadura, ca 470 km från Málaga och detta är en enastående stad vars helt intakta medeltida centrum ligger innanför stadsmuren. St...

Utflykter

Gastronomi

Sabor a Málaga - Levantamuertos

Nere vid foten av Mijasberget, i riktning mot Torremolinos, hälsar vi denna månad på i ett...

Gastronomi

Vad har designern Philippe Starck, oliver och Ronda gemensam…

Staden Ronda i södra Andalusien är världskänd för dess vackra utsikt, fascinerande histori...

Gastronomi

Veras Veranda

När man som jag inte alltid tycker om att äta köpta småkakor är det bra med några enkla re...

Gastronomi

Veras Veranda

Nu är det höst och det betyder äppelsäsong! I Sverige hade vi kanske gått ut och pallat äp...

Gastronomi

Kaktusfikon – en nyttig delikatess

Vi sitter i bilen på en smal landsväg i Andalusiens sydvästra hörn. I vägkanten och i dike...

Gastronomi

Nyheter kring Sabor a Málaga – Málagas blå märke

Varje månad här i En Sueco presenteras en produkt som bär märket Sabor a Málaga, någonting...

Gastronomi

Sport

AHN

Höstupptakt Höstupptakten har varit över förväntan med fina golfbanor och stor anslutning till våra...

Golf

Onåd

Kommunen i Málaga, med borgmästare Francisco del la Torre i spetsen, Junta de Andalucía och en hel b...

Sport

Golf i Solen

Per i finalen i Scandic Friends Open på Gotland Allas vår KRUT-GUBBE Per Eide har hunnit fylla 91 å...

Golf

Tema & Profiler

30 år efter stormen som satte Málaga ur spel

Klockan ett om eftermiddagen förvandlades dagen till natt när mörka moln drog in över Málaga och himlen öppnade sig. Det var den 14 november 1989. Den...

Tema & Profiler

Publirreportaje Vitta Nature

I dag är det mycket eftertraktat att ha en livsstil som är naturlig och fri från föroreningar och storstadsbuller. I Célere Vitta Nature hittar du en...

Tema & Profiler

Vad går du och tänker på Barbro Sändh?

Barbro Sändh är allt annat än obekant för kustsvenskarna. Ofta träffar man henne tillsammans med maken Bengt när det hålls evenemang i Fuengirolatrakt...

Tema & Profiler

Ronnie Nordin - Från grå betongförort till grönskande handelsträdgård

Denna månad sätter jag mig ned för en pratstund med Ronnie Nordin, från Elche på Costa Blanca. Jag har följt Ronnie på sociala medier under många år o...

Tema & Profiler

Är Thomas Cook en ny Lehman Brothers?

En del bekymrar sig mer än andra. Och för vissa är det redan en gammal och ointressant nyhet. Jag ligger inte sömnlös om nätterna men ändå är det någo...

Tema & Profiler

La Sueca hälsar välkommen till En Sueco november 2019!

Det är intressant hur många betraktar oss svenskar här i Spanien. Jag var nyligen på en sammankomst med svenskar på besök i Spanien. Flera av dem jag ...

Tema & Profiler

Kan vi vända på kuttingen?

Vi ligger helt uppe i toppen när det talas om soltimmar, gastronomi och livskvalitet. Handlar det i stället om ekonomi, tillväxt och sysselsättningsgr...

Tema & Profiler

La Sueca hälsar välkommen till En Sueco oktober 2019!

  Det är oktober och de spanska skolorna har varit i gång några veckor. Jag hör många föräldrar runt omkring mig som klagar över hur jobbigt d...

Tema & Profiler

Kultur

Saker att se och göra i Bilbao

Staden Bilbao i Baskien har blivit ett centrum för allt inom design och konst, men på även arkitektur och musik. Här kan man inte bara hitta en mängd ...

Kultur

Äkta argentinsk tangopassion kommer till Nerja

En jättestor scenografisk uppsättning, exklusiva kostymer och en värld av historier – så blir det när gruppen La Porteña Tango uppträder i Nerja med d...

Kultur

Museo Alborania - Aula del Mar

Det är en stor skillnad mellan stadens myller i Málaga centrum jämfört med de lokaler som jag nu kliver in i. I museet Alborania - Aula del Mar, som d...

Kultur

Bostadsockupanter i Málaga

Efter krisen 2008, som ju drabbade spanjorerna riktigt hårt, växte det fram en ockupantrörelse i landet, som trots en bättre ekonomi fortfarande är vi...

Kultur

Norrbom Marketing

Kontakta oss

Läsarservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tel. 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com