Det beräknas att hela 7% av den svenska befolkningen bor utomlands och ca 90 000 bor i Spanien. Livsstilen och framförallt klimatet är det som lockar allra mest. Det är underbart att inte behöva stå ut med varken mörker, kyla eller en lång vinter. Men trots den härliga solen och värmen händer det ibland att hemlängtan kommer krypandes. När Sverige känns långt bort och längtan efter det bekanta är stor kan avståndet till hemlandet minska tack vare digitala plattformar och webbplatser. Genom ett par klick kan man ta del av svenska nyheter, underhållning och även köpa klassiska svenska godsaker.

Vad saknar svenskar mest?

Svenskt kaffe, nyheter, lösgodis, podcasts, ordentliga disktrasor, TV-serier, snus, prinsesstårtor... Ja, listan är lång på saker som vi saknar och som inte alltid finns tillgängliga i Spanien. Men tack vare den stora efterfrågan på svenska produkter bland utlandssvenskar finns det idag ett flertal olika hemsidor dit svenskar kan vända sig för att köpa allt från Kalles kaviar till saltlakrits.  

När det kommer till nyheter och underhållning är svenskar duktiga på att hålla sig a jour med vad som händer hemma i Sverige via nätet. Genom de digitala versionerna av olika informationskanaler kan vi hålla oss uppdaterade inom olika intresseområden och pågående debatter. Statliga och privata radio-och tv-kanaler går att uppleva genom smidiga plattformar och appar, vi kan alltså se populära serier, titta på nyheterna och även lyssna på svenska podcasts. Även inom spelvärlden där besökare har höga upplevelsekrav håller sig svenskar gärna till just svenska operatörer och webbsidor. Spelbolag är väl medvetna om att exempelvis innovation och säkerhet är något svenskar uppskattar och mycket fokus läggs därför på att skapa en trygg och säker miljö där förtroende är a och o. Ett bolag som tagit marknadsandelar tack vare sin vision om just tryggt spel är svenskägda spelkoncernen MRG Group. Deras förmåga att skapa identifierbara varumärken som faller svenskar i smaken har visat sig bland annat genom uppköpet av vinnarum.com, en webbplats där spel och underhållning är snyggt paketerade på svenskarnas egna språk. Svenskar vill undvika onödiga risker, vi vill ha koll. Det ska vara praktiskt, säkert och av bra kvalitet oavsett vad det är vi köper eller konsumerar och har det dessutom en innovativ och modern touch blir det bara bättre. Alla dessa aspekter hjälper oss att känna trygghet vilket i sin tur gör att vi känner oss som hemma och det är ju just det handlar om.

Mötesplatser, vänner och familj

En annan typ av mötesplats på nätet för svenskar är globala nätverk med lokala portaler. Dessa syftar att skapa fysiska möten mellan människor som flyttat till ett nytt land, eller som har ett gemensamt intresse i en specifik stad. Svenskar gillar generellt att umgås med svenskar och att fira olika tillställningar och traditioner tillsammans med andra svenskar. Det kan vara kräftskivor, luciatåg, kubbspel i parken eller dans runt en hemmagjord midsommarstång. SWEA är ett exempel på ett globalt nätverk i Spanien som bland annat organiserar olika event för att främja och sprida svensk kultur. Även olika sociala medieplattformar har sidor och grupper för svenskar som informerar om events i olika städer så som exempelvis ”Svenskar i Malaga” eller ”Svenskar i Barcelona”. Internet ger oss givetvis också möjligheten att hålla kontakten med våra nära och kära hemma i Sverige. Skype, som ju dessutom är svenskt, används flitigt både privat och i arbetslivet.

Vad mer kan vi göra?

På gott och ont bor vi i en globaliserad värld där företag konstant expanderar till nya länder. I Spanien finns IKEA sedan flera år tillbaka och har man turen att bo nära en sådan kan man gå i gångarna och känna sig som hemma. Svenskar pratar om möbelkoncepten Billy, Malm och Ingvar som om de vore deras egna familjemedlemmar och det är sällan dem lämnar butiken utan en varmkorv eller en burk lingonsylt.

Om suktandet av Sverige ändå inte lugnar sig efter alla dessa alternativ kan vi vara glada att flygresan trots allt inte är så lång hem och om inte annat får vi se till att ens svenska besökare slänger ner lite kanelbullar och en godispåse i resväskan. Aldrig har vi väl kunnat vara så långt borta men ändå så nära!

("F C B" (CC BY-ND 2.0) av HUSSA!N.)

La Liga är en av världens mest följda fotbollsligor. Det finns fans både i USA och Asien, och nationerna slåss om att få de spanska topplagen att komma och spela vänskaps- eller försäsongsmatcher hos sig. Spanjorerna är verkligen bortskämda med att få följa bra fotboll och har fostrat mängder av duktiga fotbollsspelare. Det är därför inte konstigt att fotbollsbetting har blivit så stort som det är.

Vadhållning på sport går långt tillbaka inom spanska kultur. Man har genom åren spelat på allt ifrån tjurfäktning till tennis, men eftersom fotboll har kommit att bli en av landets största och mest populära sporter är det i nuläget just fotbollsbettingen som tar upp störst rum. Precis som i flera andra europeiska länder har betting och spel gått online, men det finns fortfarande kvar några få spanska spelombud. Där kan man fortfarande gå in och lägga sitt bet, samtidigt som man kan sitta ned och titta på matchen vid ett skrangligt bord och sippar på kall sangria. 

Dominerar online

Det är online som det mesta spelandet tar plats. I Spanien har man ett licenssystem, som liknar det Sverige ska införa nästa år. Det är en noga övervakad marknad som följer ett strikt regelverk för att garantera ett säkert spel. Det finns flera internationella speloperatörer som är verksamma i landet, men deras webbadresser måste sluta med den spanska ändelsen .es, istället för exempelvis .com eller .se. 

 

 

real

 

("Liga" (CC BY 2.0) av tpower1978.)

I övrigt är det ingen större skillnad på bettingsajterna i Spanien och säg i Sverige. Man granskar oddsen och placerar sina bets precis på samma sätt. Ytterligare en fördel med att betta i Spanien är, i alla fall om man är EU-medborgare, att det råder samma villkor som i det egna landet. Vinsterna är skattebefriade, och man har rätt att spela på godkända sajter förutsatt att man har registrerat sig som kund. Man har även rätt att ta del av erbjudanden, men för att spela med rätt bonus är det viktigt att man läser igenom villkoren. Flera bettingsajter erbjuder nämligen också andra spel, så man måste kontrollera att alla bonusar och erbjudanden man får går att använda för spelet man vill spela.

Säsongen 18/19

Det är en spännande fotbollssäsong La Liga går till mötes. Återigen är det fokus på lagen Atletico Madrid, Real Madrid och Barcelona, varav det sistnämnda är regerande mästare. Men det har skett stora förändringar i lagen, varav Ronaldos flytt från Real Madrid till Juventus har varit den största snackisen. Klubben har även bytt tränare, då Zinedine Zidane plötsligt meddelade att han skulle sluta efter Champions League-segern. Han har nu ersatts av Julen Lopetegui. Barcelona har i sin tur tappat Paulinho och Andres Iniesta, men har värvat spelare som Malcom, Vida och Lenglet. Samtidigt har de superspelaren Messi kvar i laget. 

I skrivande stund har det bara spelats 3 matcher mellan de 20 lagen, och det är hittills bara Real och Barca som har vunnit alla sina matcher. De ligger nu på en delad förstaplats med 9 poäng. 

I En Suecos juninummer 2017 träffade vi Marianne Steneholm, en stark och driven fastighetsmäklare i Marbella som på fritiden tränar och även har tävlat i Bikini Fitness. I december 2016 beslutade hon sig för att starta ett projekt som hon kallar Maiti Nepal Marbella för att stötta Maiti Nepal – en icke-vinstdrivande organisation i Nepal som hjälper kvinnor och barn som fallit offer trafficking.
 
Nu, ett halvår senare, har En Sueco träffat Marianne igen, för att höra hur det har gått med projektet och hennes mål att samla in 50 000 euro under året till Maiti Nepal. Här låter vi Marianne själv berätta om sin resa:
 
”Jag fattade beslutet att göra detta för Maiti Nepal i december 2016 och direkt i januari 2017 startade jag projektet. Det gångna året har varit riktigt lärorikt med alla evenemang och insamlingar som jag gjort. Och som ett avslut på 2017 reste jag till Maiti Nepal, som ligger i Nepals huvudstad Katmandu. Det var oerhört viktigt för mig att göra den resan, för att själv, på plats, se arbetet som Maiti Nepal gör för de kvinnor och barn som de räddar från sexbranschen”, berättar Marianne när vi bara några dagar efter hennes hemkomst, i mitten av december, träffas på Magna Café i Marbella.
 
”Först och främst vill jag tacka alla som bidragit till mitt projekt Maiti Nepal Marbella. Oavsett om bidraget varit ekonomiskt eller i form av gosedjur och kläder, stort eller litet, så är varje donation värdefull. Det har varit helt fantastiskt att se intresset att hjälpa och allt det stöd jag har fått.
 
maiti nepal4

Barnen i Svenska skolan Marbella samlade ihop gosedjur till barnen på Maiti Nepal, och på fotot intill ses skolbarnen på Maiti Nepal när de fått sina gosedjur – bland det dyrbaraste de har, sa många.

Att resa till Maiti Netpal var överväldigande. Först att detta projekt verkligen blev av och att jag faktiskt kom iväg på resan. Men mest för det som mötte mig. Aldrig har jag sett, inte ens kunnat tänka mig, sådan fattigdom. En sak som jag reagerade stark på var att allting var så dammigt. Det var inte föroreningar utan damm. Det närmaste jag kan likna det med är när det blåser på Tarifa så att hela luften fylls av den småkorniga sanden. Men i Katmandu var det konstant. En annan var som sagt fattigdomen. Överallt syntes förfallna hus, elledningar och -kontakter hängde i enorma nystan på fasader och stolpar. Mitt emot hotellet där jag bodde stod plåtskjul och ödetomter. Och då bodde jag ändå på ett fyrstjärnigt hotell – vilket inte är vad vi i väst förknippar med fyrstjärnigt, men jag hade en säng, rinnande vatten, toalett och dusch. Men för varmvatten fick man spola i 20 minuter och då kom bara en tunn stril med några droppar. Många turister som reser till Nepal söker äventyr som t ex att klättra i bergen som omger landet, men sexhandeln och –trafficking (antalet kvinnor som fraktas ut ur landet är enormt) tänker få över. Den största trafficking-vågen just nu sker till Mellanöstern, men många fraktas även till Indien. Många gånger hamnar kvinnorna inte bara i sexhandel utan blir även offer för illegal organhandel. Maiti Nepal har tolv gränskontroller i landet för att stoppa att flickor och kvinnor förs ut ur landet. De uppskattar att de lyckas stoppa 4-5 kvinnor om dagen vid varje gränskontroll, det är ca 45-50 kvinnor varje dag! Dock är männen bakom den organiserade sexhandeln så avancerade att det sällan uppdagas vem som står bakom.
 
Och det är alltså till detta, att rädda dessa kvinnor och barn från sexhandel och trafficking, som Anuradha Koirala vigt sitt liv sedan hon startade Maiti Nepal 1993.
När jag kom till Maiti Nepal hade jag aldrig kunnat föreställa med den värme som jag hälsades med av kvinnorna och speciellt barnen där, alla offer för sexhandeln i landet. Jag träffade bland annat en 12-årig pojke som bott på Maiti Nepal sedan han var 4 år. Han hade blivit född och bott på det bordell där mamman hade arbetat, innan de räddades till Maiti Nepal. Under åren på bordellen hade den lilla pojkens tunga bundits fast med band av bordellägarna för att han inte skulle skrika och störa mammans arbete. Han har även brännskador på tungspetsen efter att bordellägarna bränt honom för att troligtvis få hans mamma att vara mer medgörlig. Det är ofta så barnen används – som tortyrredskap för att få mödrarna att göra det som bordellägarna säger åt dem att göra. Fortfarande i dag är pojken väldigt tystlåten, och det har tagit många år av rehabilitering att få honom att börja tala.
Bland alla jag träffade fanns även tre systrar, som jag fick veta hittats i en skog bara ett år innan. De berättade att deras föräldrar hade dött och att de då bara dumpats för att ingen ville ta sig an dem. Den äldsta är i dag 13 år och har ända sedan de kastades ut ur sitt samhället tagit på sig hela ansvaret för sina systrar. Ingen vet hur länge de bodde i skogen, där de överlevt på det de kunde hitta att äta, men i dag lever de alltså på Maiti Nepal. Och här ses ytterligare en del av Maiti Nepals arbete; de har tagit hand om dessa tre flickor för att de inte ska hamna i sexindustrin.
 
Rent mänskligt är vissa möten mer speciella och ett sådant var mitt möte med Katyenie, en fyraårig flicka. För drygt tre år sedan, när hon bara var 7-8 månader gammal, hittades hon slängd intill en väg, mitt på öppen gata, allvarligt undernärd och hon fördes till Maiti Nepal, ingen visste om hon skulle överleva. I dag är hon frisk och har en fantastisk energi, men på grund av det som hon har varit med om är hon liten till växten, hon är inte större än en tvååring. Hon fångade mitt hjärta starkt att jag nu tagit hennes som sponsorbarn. Det betyder att hon bor på Maiti Nepal och så betalar jag alla kostnader för henne. Det kostar bara ca 650 euro om året, vilket går till skola, mat, kläder och grundläggande läkarvård.
Faktum är att barnen på Maiti Nepals blir så glada över minsta lilla, de har ingenting. Jag hade med mig en mängd gosedjur, som bland annat eleverna från Svenska Skolan i Marbella donerade, och dessa blev barnen överlyckliga för.
 
Känslan att, efter ett år av arbete och förväntningar, tillslut bli så varm välkomnad med öppna armar på Maiti Nepal, och se det viktiga arbetet som bedrivs där, var överväldigande och jag har skrattat och gråtit om vart annat. Det var fantastiskt att se att alla donationer verkligen gör nytta. Här får kvinnorna och barnen mat och vård, och alla hjälper till, till och med barnen – de äldre tar nämligen helt naturligt tar hand om de yngre. Barnen får också gå i skolan och framför allt, de är trygga.
I dag är Maiti Nepal hem åt totalt ca 280 barn, ca 100 kvinnor och så har organisationen även ett hospice för HIV-sjuka, och där bor ca 40 kvinnor.”

maiti nepal2Maiti Nepal Marbella 2018

I mitten av december (tidpunkten när En Sueco träffade Marianne) hade Marianne samlat in 48 626 euro och hon var positiv att nå målet med 50 000 euro innan årsskiftet. Och projektet fortsätter:
”2017 har gett mig så mycket. Av mina erfarenheter, speciellt resan till Nepal, har jag fått mig en verklig tankeställare. Människorna där har ofta ingenting alls. De bor i plåtskjul, har inget rinnande vatten, många av dem har inte ens en toalett i närheten där de bor. Samtidigt har jag sett att även små bidrag gör mycket – ’många bäckar små’. På Maiti Nepal har de en livsglädje som jag sällan möter hemma i Marbella. Här hemma ser vi sällan hur bra vi har det. Själv har jag börjat se över allt jag har och det jag inte använder kommer jag att sälja. Vi har alla något vi kan dra in på utan att göra stora förändringar i vårt vardagsliv. För mig är en sådan sak t ex take-away, jag har därför bestämt mig för att i stället laga mina luncher till kontoret (bara det blir lätt 50 euro i veckan!) och med dessa pengar kan jag exempelvis sponsra ett barn till på Maiti Nepal. Dessutom har jag beslutat mig för att fortsätta med evenemang och insamlingar av donationer till Maiti Nepal under hela 2018, så håll koll på min blogg (mariannesteneholm.com) för kommande evenemang, bland annat en Red Carpet Gala till sommaren. Ett evenemang som redan är helt bestämt är en modevisning på La Sala i Marbella i samarbete med Gunnel’s Fashion i mars. Och så kommer jag också att resa tillbaka, jag hoppas i maj, men mer realistiskt är att resan bli till hösten.”

Donationer

Vill du donera till Maiti Nepal eller sponsra ett barn, så ta kontakt med Marianne Steneholm så berättar hon allt om vad som kan göras och bidras med. Som sponsor till ett barn kan man t ex välja att betala för ett helt år eller månadsvis.

Vill du hjälpa till? Tveka inte att höra av dig till Marianne Steneholm: mariannesteneholm.com
 
 
maiti nepal3
Det är inte ovanligt att bostäderna i Nepal är skjul av trä eller plåt.

För 20 euro har man chans att få en 165-del av den högsta vinsten, El Gordo.

Med en årlig vinstsumma på 2,6 miljarder euro är det spanska jullotteriet världens största lotteri. Orsaken till att detta lotteri är så poplärt är kanske att det inte bara är en vinnare som vinner en jättesumma. Vinsterna delas nämligen i stället ut bland tusentals glada lottköpare och den största vinsten, för ett helt nummer, är på ”bara” 4 miljoner euro, och denna vinst är den som fått smeknamnet El Gordo (Den Feta). Lotteriets stora omsättning ökar vilket kan förklaras med att lotteriet fortfarande drivs av den spanska staten, som en gång i tiden uppfann detta lotteri för att få in pengar till köp av krut och ammunition för att beväpna sig mot fransmännen.

Lottokuponger in i kriget mot fransmännen

Det hela startade i Cádiz år 1812. Staden hade då varit hemstad för den spanska regeringen i två år, tidigare hade det varit Sevilla – dit regeringen först flydde efter att Napoleon intagit Madrid. Fransmännen hade nästan intagit hela landet och Napoleons bror, Joseph Bonaparte, hade utsetts till kung av Spanien.
 
Cádiz var alltså den sista spanska bastionen men oron var hög. Fransmännen hade nämligen nått till utkanterna av staden och således belägrat den. Den ansvariga generalen i Cádiz hette Gervasio Gasca och det var han som kom med förslaget att starta ett lotteri för att samla in pengar till att stärka motståndet mot fransmännen, samt för att hjälpa människor som flydde de franska trupperna.
 
Konceptet med lottförsäljning var i sig ingenting nytt, det kände man till redan på 1700-talet, men det hade setts som en moralisk tvivelaktig aktivitet, speciellt när det låg i privata händer. Penganöd i ett dyrt krig vann dock över moralen. År 1812 utfärdade regeringen således 25 000 numrerade träbollar och det första jullotteriet hölls den 18 december. Det vinnande numret blev 03604 och den lyckliga vinnaren vann 8 000 realer för en investering av 40 realer.
 
Trots att lotteriet planerades under en tid som Cádiz var belägrat hade denna belägring hunnit upphöra när lotteridragningen väl hölls. Belägringen tog nämligen slut den 25 augusti 1812. Dock fortsatte kriget och lotteriet kom att sprida sig från Andalusien till resten av Spanien. Efterhand besegrade spanjorerna och deras allierade fransmännen och 1814, när kriget nästan var slut, flyttades lotteriets huvudkvarter från Cádiz till Madrid.
 
Inte heller det spanska inbördeskriget lyckades stoppa lotteriet, även om lotteriets huvudkontor tvingades flytta ytterligare en gång år 1936. Då flyttade det nämligen med den republikanska regeringen till Valencia för att efter diktator Francos seger år 1939 återvända till Madrid.

Lotteriets ABC

Lotteriets popularitet har ökat med åren och varje år, från juli när lottkupongerna börjar säljas, kan man höra gatuförsäljarna ropa: ”Yo tengo El Gordo!” Löften och förväntningar om rikedom ökar ju närmare den 22 december dagarna närmar sig, för den 22 december är nämligen dagen då lottdragningen sker.
 
Men det handlar inte om ett lotteri där man fyller i en lottokupong eller att en maskin gör det. Här handlar det om en förtryckt kupong. Varje lott har fem siffror, som trycks 165 gånger, i så kallade serier, som var och en kostar 200 euro. Dessa nummer fördelas bland lottförsäljarna i kiosker och ute på gator samt torg och därför har vissa säljare vissa nummer och andra inte, och därför är de stora vinsterna ofta centrerade i en och samma stad eller kanske till och med samma kiosk. Detta innebär att om man vill ha ett bestämt nummer ska man ofta vara beredd på att resa land och rike runt för att hitta det. Eller söka på internet, det är ju år 2017.
 
Priset förklaras med att det är ett lottnummer som delats i tio lotter, så kallade décimos, som således kostar 20 euro. För att sprida chanserna bildar ofta familjer och vänner grupper för att köpa ett helt nummer eller bara dela på en décimo. Man kan även köpa delar av en décimo på det lokala caféet eller i föreningar, där de kanske säljs för bara 1 euro.

Ett nummer ger 4 miljoner euro och den maximala vinsten är därför 400 000 euro för en décimo köpt för 20 euro. Det innebär att huvudvinsten i världens största lotteri ”bara” är 4 miljoner euro. Vill man ha hela storvinsten för sig själv måste man alltså köpa hela numret.

Året stora ”ödets dag”

Den 22 december är det ovanligt lugnt på de flesta gator och torg i hela landet redan från tidig morgon. Människor sitter nämligen fastklistrade framför tv-apparaternas sändning av lottdragningen, som äger rum i operahuset Teatro Real i Madrid.
 
På scenen finns det två tombolas med kulor. En som innehåller kulor med numren som hittar på lottokupongerna och den andra innehåller vinsten som det dragna numret kopplas till. Barn från skolan San Ildefonso i Madrid sjunger ut numren allteftersom kulorna dras. Från början var det en skola för föräldralösa barn och traditionen var då, liksom även nu, att en del av vinsterna går till skolan.
 
”Kula nummer 18126 vinner 20 000 euro”, är ett exempel på hur de sjunger ut numren. Läsarna som kommer ihåg pesetastiden vet att sången lät mycket bättre med den gamla valutan. Men hur som helst, det hela börjar kl. 9.00 – kulorna snurras, numren sjungs ut, och förr eller senare kommer det stora ögonblicket när kulan med 4 miljoner euro dras tillsammans med lyckonumret, och det är då vi har El Gordo.

Glädje spreds

Förra året drogs den stora vinsten kl. 11.47. Numret 66513, delad i 1 659 décimos, hade enbart sålts i Madrid. Den näst största vinsten hade sålts i flera städer, bland annat i Bilbao, Fuengirola och Pinos Puente, sistnämnda är en stad i Granadaprovinsen med 13 000 invånare. 451 décimos av lyckonumret 04536 hade sålts där och de vann inte mindre än 125 000 euro vardera. Totalt delades det ut 65 miljoner euro till stadens invånare, varav 29 procent var arbetslösa. De flesta lotter hade sålts på vänsterpartiet Izquierda Unidas kontor. Alla i staden festade på gatorna och en vinnare berättade att hon inte hade haft råd att köpa några julklappar men att hon nu hade möjlighet att hjälpa sin familj.
 
Totalt lottades det ut 2,6 miljoner euro (ca 26 000 000 sek), vilket motsvarade 70 procent av försäljningen. Det var 3,5 procent mer än året innan, och det året var den en ökning på 4,52 procent.
 
lotteria2

Förväntansfulla lottköpare står i kö flera månader i förväg för att få lyckonumret.

Fakta

Oddsen för en vinst är 1 till 6.
Förra året köpte 73,1 procent av de 34 miljoner spanjorer i åldern 18-75 en lott.
Lottköparna köpte lotter till El Gordo för i genomsnitt 63,80 euro.
Utlänningar köper 20 procent av lotterna.
År 2013 infördes en skatt på 20 procent på vinster över 2 500 euro.
Den 5 januari kör paraderna med Heliga Tre Konungar traditionen trogen längs gatorna i de spanska städerna. På flaken står konungarna Gaspar, Melchior och Balthazar sida vid sida med Musse Pigg, SvampBob Fyrkant och andra barnkära figurer. Mitt under paraderna, där konungarna och de andra karaktärerna kastar ut godis i stora mängder till förväntansfulla barn och vuxna med barnasinnet kvar, kan det vara svårt att få klarhet i vad firandet av Heliga Tre Konungar egentligen handlar om i dagens Spanien.
 
För de flesta skandinaver är spänningen kring julen över den 5 januari, även om julpyntet får hänga med en bit in i årets första månad. Men julklapparna har trots att delats ut den 24 december och barnen har spenderat mellandagarna till att leka med sina nya leksaker. För spanjorerna är julen dock långt ifrån slut i december, för även om julen och jultomten vinner allt mer plats i spanska hem föredrar majoriteten att hålla kvar vid traditionen med de Tre Heliga Konungarna. Således fortsätter alltså den spanska julen ända fram till de Tre Heliga Konungarnas dag, den 6 januari, och det är den dagen som barnen får sina gåvor – från konungarna förstås.
 
Att det är just denna dag som spanjorerna firas förklaras av att det var denna dag som Jesusbarnet fick besök av de tre vise männen, som av Betlehemsstjärna blivit visade till krubban vari den nyfödda pojken låg, i en bondes blygsamma stall. De tre männen, som i senare berättelser blev till konungarna Melchior, Gaspar och Balthazar, tog med sig gåvor till den lilla nyfödda pojken, som enligt Det Nya Testamentet skulle vara Guds son – och det är alltså denna tradition som fortfarande hålls vid liv.

Heliga Tre Konungar – paradernas begynnelse

Första gången som den spanska regeringen firade denna speciella högtid med en parad för de tre konungarna var år 1885. Dock ser dagens parader troligen helt annorlunda ut jämfört med då. Konungarna har genom åren fått sällskap av allt fler figurer, ofta karaktärer ur populära barnprogram, och i en del parader ser det ut som om alla som överhuvudtaget äger en kostym får vara med på ett flak. Traditionen från 1885 är dock den äldsta i Spanien och en del hävdar att den till och med är den äldsta i hela världen. Gaspar, Melchior och Balthazar åker alltså fram längs gatorna innan de på natten ska ut och lägga presenter hos de förväntansfulla spanska barnen. Ursprungligen förde konungarna med sig myrra, guld och rökelse men i dag får barnen i stället bland annat leksaker, kläder och elektronik.

helligtrekonger1Ingen högtid utan kaka

En viktig del av den spanska Heliga Tre Konungars dag är el Roscón de Reyes – en kaka som äts den 6 januari. Denna kaka är ringformad, för att symbolisera en kungakrona, och den är pyntad med godis i alla färger, som symboliserar ädelstenar, och så bär den på en egen, alldeles speciell tradition. Det är nämligen så att kakan, som kan köpas hos bagerier och konditorier, har en figur inbakad någonstans, och denne figurs symbol är den samma som mandeln i risgrynsgröten. Den som har turen att få figuren kommer att vara kung resten av dagen, varför el Roscón de Reyes ofta säljs ihop med en papperskrona. Till de mindre tursamma finns det även andra saker inbakade i kakan, t ex en böna, och den som får denna ska enligt traditionen betala för nästa års Roscón, vilket kan bli en dyr historia då dessa kakor nämligen kostar ca 20 gånger så mycket som vanliga kakor. Traditionen varierar dock mellan regioner och i en del familjer är man bara ”Svarte Petter” resten av dagen om man skulle ha otur och få bönan.

Traditionerna före den 5 januari

För att konungarna ska veta var de ska lägga gåvorna ska barnen enligt traditionen ställa fram deras skor på kvällen innan de går i säng den 5 januari. På så sätt ser konungarna lätt skorna när de besöker hemmet om natten, och så kan de lägga gåvorna i dessa. I dagens läge hänvisar dock de flesta föräldrar till julgranen som den rätta platsen för presenter, då konungarnas köpkraft med tiden blivit större vilket ofta resulterar i en större mängd presenter, vilket blir för mycket för en liten barnsko.
 
I samma stil som traditionen kring jultomten ställer man även fram mat till konungarna, samt hö och vatten till deras transportmedel – kamelerna. Dessa tilltugg är ett tack för besväret i och med den långa resan från öster. Kamelerna å sin sida är ofta lite stökiga varför det kan ses spår av hö från dörren fram till presenterna, och dessa spår kan barnen sedan förväntansfullt följa när de vaknar på morgonen.

Kära Gaspar

När konungarnas och deras följe tar sig fram längs gatorna i paraderna, som börjar på eftermiddagen, har barnen redan sedan tidigare redan skrivit ett brev med en önskelista till en av majestäterna. Har man varit snäll får man sin önskan uppfylld men har man varit stygg får man i stället kol. Dock hör den riktiga kolen historien till och i dag består den i stället av en slags svartfärgad maräng formad som kolbitar. Men fortfarande tjänar kolet som en påminnelse till barnen om att de ska uppföra sig bättre det kommande året, även om det i verkligheten är svårt att hitta föräldrar som bara ger kol till sina barn – även om det är maräng.
 
Vill man ut och se paraderna är det bara att ta reda på var skådespelet äger rum i sin stad. Detta har ofta både kommunhus och turistinformationer information om. De alldra flesta städer, även mindre byar, har parader, men det kan nämnas att paraderna i centrala Málaga är alldeles speciella. Förra året kastades det ut inte mindre än 12 000 kg godis till barnen i vår provinshuvudstad.
 
Trevlig Heliga Tre Konungars dag!

Senaste artiklarna från En Sueco

Insekter på Costa del Sol

De finns överallt och vi kan inte undvika dem. Så varför låter vi oss inte fascineras av dem? Det va...

Tema & Profiler

Vitlök

Vitlök är utan tvivel en av mänsklighetens äldsta läkeväxter. Det finns berättelser från den grekisk...

Hälsa

Bli klokare på stressen i din kropp

Många går runt i vardagen och har stressymptom. Man kan nog säga att det har blivit lite mani för os...

Hälsa

Ingenio Nuestra Señora del Carmen: Gyllene droppar…

Högt upp i den vita bergsbyn Frigiliana, ovanför Nerja, tronar en hög, vit fasad. Med sitt läge kan ...

Gastronomi

Vélez de Benaudalla och Cerro del Toro ved Motril

Här presenteras en superfin dagsutflykt under vilken vi besöker en fin anläggning med lodräta trädgå...

Utflykter

Vad går du och tänker på just nu? Rose-Marie Wiber…

I denna artikelserie ställer vi varje månad fem korta frågor till en person som har koppling till bå...

Tema & Profiler

Hälsomarknaden mitt i en turbulent tid

Jag har varit på utställnings- och inköpsmässa i Danmark där jag kände mig som fisken i vattnet. Jag...

Hälsa

Ett möte med en gatuförsäljare från Västafrika

De gläder vissa medan andra bara tycker att de är störande. Vi ser dem överallt längs Costa del Sol...

Tema & Profiler

Sverigeabstinens i Spanien

Det beräknas att hela 7% av den svenska befolkningen bor utomlands och ca 90 000 bor i Spanien. Li...

Övrigt

På andra sidan... Nu måste vi kasta skygglapparna…

Oavsett årstid går det inte en enda veckan utan att de tre stora nyhetstidningarna i Málagaprovinsen...

Tema & Profiler

Bygglovet är godkänt och hälften av bostäderna är …

Riktigt många ömskar vara oberoende av bil och i stället kunna gå till alla faciliteter inom 10-15 m...

Bostadsnytt

Fairways La Cala Golf är en spännande nyproduktion…

Fairways La Cala Golf är en spännande nyproduktion bestående av 54 moderna lägenheter och penthouses...

Bostadsnytt

Utflykter

Vélez de Benaudalla och Cerro del Toro ved Motril

Här presenteras en superfin dagsutflykt under vilken vi besöker en fin anläggning med lodräta trädgårdar och spännande grottor, samt en sympatisk käll...

Utflykter

Tarifa: valar och världshav

Varför inte uppleva Tarifa i år? Oavsett väder möts Atlanten och Medelhavet utanför Tarifas kust där du med 14 km till Afrika har riktigt bra utsikt ö...

Utflykter

Stargazing: Ge dig ut och titta på stjärnorna i den andalusiska natten

Det strömmar in med förväntansfulla människor i alla åldrar i bussen, som snart ska sätta kurs mot Alfarnatejo i Antequera, som ligger drygt en timmes...

Utflykter

Gastronomi

Ingenio Nuestra Señora del Carmen: Gyllene droppar från Figi…

Högt upp i den vita bergsbyn Frigiliana, ovanför Nerja, tronar en hög, vit fasad. Med sitt...

Gastronomi

Sopa Cachorreña
: Varm apelsinsoppa

Välkryddad, gul och exotiskt. Denna apelsinsoppa är så sydspansk i sitt uttryck att man nä...

Gastronomi

Andalusiens vita pärlor: Från Villanueva del Trabuco servera…

I Villanueva del Trabuco, en by med drygt 5 300 invånare, ca 45 minuters bilfärd inlands f...

Gastronomi

Carambuco sprider doft av kvalitetskaffe i Málaga

Har du någonsin haft vägarna förbi Churriana, strax utanför centrala Málaga, och tyckt att...

Gastronomi

Salmorejo cordobes vs. Porra antequerana (och Gazpacho andal…

Till sommaren är det både gott och uppfriskande med kalla soppor och en som passar riktigt...

Gastronomi

Espetos – mycket mer än bara sardiner!

Fattigmansmat blev kunglig delikatess ”Espetos de sardinas” går det att läsa på varenda...

Gastronomi

Sport

Golf i Solen. Nu är vi på gång med Golf i Solen

Efter en underbar sommar i Sverige som kan liknas vid den spanska sommaren ser vi fram emot en ny sä...

Golf

AHN Golf - Oktober

Höststart Alla kustens golfare hälsas välkomna till AHN-golfen. Se program nedan. Angivna pris...

Golf

Sergio García försvarar sin titel till Andalucía Valderrama …

”Valderrama har alltid varit speciell för mig.” Orden kommer från Sergio García, som deltar i och är...

Sport

Tema & Profiler

Insekter på Costa del Sol

De finns överallt och vi kan inte undvika dem. Så varför låter vi oss inte fascineras av dem? Det varma klimatet i Andalusien skapar en stabil och god...

Tema & Profiler

Vad går du och tänker på just nu? Rose-Marie Wiberg

I denna artikelserie ställer vi varje månad fem korta frågor till en person som har koppling till både Sverige och Spanien. Denna månad träffar vi ...

Tema & Profiler

Ett möte med en gatuförsäljare från Västafrika

De gläder vissa medan andra bara tycker att de är störande. Vi ser dem överallt längs Costa del Sol. På stränderna och längs gatorna i Marbella, Fueng...

Tema & Profiler

På andra sidan... Nu måste vi kasta skygglapparna...!

Oavsett årstid går det inte en enda veckan utan att de tre stora nyhetstidningarna i Málagaprovinsen levererar en glad framsideshistoria om ytterligar...

Tema & Profiler

Argán Aventuras och Unioptica på välgörenhetsresa

Hela 23 personer följer med på den 14:e välgörenhetsresan som arrangeras av Argán Aventuras och Unioptica. Varje år, sedan 13 år tillbaka, har Argán A...

Tema & Profiler

Mårten Andersson: Entreprenören högt upp på komikerhimlen

Han är ett stort namn på den svenska standup scenen och vägen till karriär har varit spikrak. Redan som 19-åring, efter avslutade journaliststudier, f...

Tema & Profiler

Världens snyggaste Harleys byggs i Vélez-Málaga

Det är en liten verkstad med stora ambitioner. De är bara två personer som designar och bygger mellan 15-20 Harley Davidson-motorcyklar om året. Det ä...

Tema & Profiler

Fakta och myter om vildsvin

Vildsvin, tamgrisens förfader, är vida utbredd i Spanien och det finns många av dem på Costa del Sol. På många platser kan de många gånger ses i närhe...

Tema & Profiler

Kultur

Så här kommer du igång med att spela på casino i Spanien

Befinner man sig på en turistort i Spanien är det inte alltför svårt att leta sig fram till ett av landets över 20 landbaserade casinon. Det är dock i...

Kultur

Dockhus utställning i Benalmádena

På mahognybordet är det fint uppdukat med silverbestick och handmålat porslin samtidigt som de fint klädda stolarna flankerar borddukningen. Gardinern...

Kultur

När får intar Madrids gator

Tusentals bräkande får trängs på Madrids gator. De vallas vidare av herdar längs några av Madrids förnämaste gator. Där tar de för en stund över bilar...

Kultur

Spanien: Med fokus på spel

("Barcelona, Es. 2016" (CC BY 2.0) tagen av ::RodrixParedes::.)   Spanien är inte första landet man tänker på när man pratar...

Kultur

Norrbom Marketing

Kontakta oss

Läsarservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tel. 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com